Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Pro nevěřícího fanatik, pro věřícího naprosto správný názor - a to se tedy za fanatika nepovažuji![]()
Vzhledem k tomu, že pocházím z ateistické rodiny a jsem jediný věřící v okolí, často se setkávám s případem kdy nevěřící chce nějakým způsobem zpochybnit mou víru. A právě v těchto okamžicích si vyberou vždycky stejná témata - církev je špatná, všichni jsou jen na peníze, husiti, odpustky, křížové výpravy, pedofilie, úmrtnost dětí, proč Bůh nezničil koncentrák, když může všechno,… Neustále se opakující se vzorec. Možná by si nevěřící měli najít i jiné argumenty
Já taky nechápu, že někdo dokáže jít ke kartářce a nebo sledovat všechny díly ulice![]()
Proč je ale hned nazývat fanatiky?
Já nikdy nezpochybňuju něčí víru (ani kartářky, když na to přijde), ale „vždycky stejné argumety“ jsi neile vložila do úst Ty. Ona se ptala na resuscitaci… Taky by mě zajímala ta tenká hranice, co je ještě ok a co už ne…
I praktikující katolička může na IVF. Přece to, že tato možnost je, je dar Boží. Takže klidně. Ke to dobré, je to dar. Kdybys řekla, že je to špatně, jak bys pak třeba mohla jít jen k zubaři? Bůh chce, aby nám mohla věda pomáhat. Proto nám dal rozum.
@Anonymní píše:
Pro nevěřícího fanatik, pro věřícího naprosto správný názor - a to se tedy za fanatika nepovažuji![]()
Vzhledem k tomu, že pocházím z ateistické rodiny a jsem jediný věřící v okolí, často se setkávám s případem kdy nevěřící chce nějakým způsobem zpochybnit mou víru. A právě v těchto okamžicích si vyberou vždycky stejná témata - církev je špatná, všichni jsou jen na peníze, husiti, odpustky, křížové výpravy, pedofilie, úmrtnost dětí, proč Bůh nezničil koncentrák, když může všechno,… Neustále se opakující se vzorec. Možná by si nevěřící měli najít i jiné argumenty
Já taky nechápu, že někdo dokáže jít ke kartářce a nebo sledovat všechny díly ulice![]()
Proč je ale hned nazývat fanatiky?
Já nikomu jeho víru neberu. Ale lidi jako ty prostě zavání fanatismem. Takhle dokáže zpracovat své ovce většinou jen katolická církev, která z mého pohledu není nic jiného, než dobře organizovaná mafie. Smát se můžeš kolik chceš, mě by spíš zajímal nějaký rozumný argument, proč IVF ne a resuscitace ano.
Někdy semi zdá, že lidé se příliš dívají na církev a její činy a příkazy a zákazy a málo na Boha. A to je obrovský rozdil
Bůh říká milujte se a množte se - a nikde nespecifikuje jak. Nedivejte se na lidi, ale na Boha. I cirkev je tvořena lidmi, i za dělá chyby. Bůh je otec který své děti pustil do světa s hojnými dary. A to, jak s nimi děti nakládají, je jejich rozhodnutí a právo. Makonec v každé zdejší diskuzi se objevuje : jsi dospělá, máš svůj život ve svých rukou, takho žij. Bůh dělá totéž. Jediné co je opravdu závazné, je Desatero. Ukažte mi tam zákaz IVF
@s.y.p.t.a píše:
Nikdy není správné ani v pořádku počít dítě v aktu zla!!! Každé znásilnění je trestuhodné. Jen je potřeba i tento nenarozený život chránit a nezlikvidovat ho jen proto, že byl počat za tak strašných podmínek. Moje velmi dobrá známá byla takto počata. Její biologická maminka ji dala do adopce. Ona jí nikdy nepřestala být za to vděčná, že ji nechala žít. Má milující rodinu, je to nádherná, milá, věřící žena a já ji mám osobně také moc ráda. Vždycky ji zraňovalo, když s někým o tomto mluvila (nebála se o tom svědčit), že jí lidé do očí říkali, že takové dítě počaté při znásilnění by si nikdy nenechali. Možná pak při setkání s ní, o lecčems zapřemýšleli…Můžeš si přečíst knihu Dítě smíření o tom, jak si věřící žena (ne katolička) nechala takto počaté dítě.
A jak to, že tedy k tomu početí dojde? Mně nejde o to potom, naprosto chápu všechny varianty - někdo jde na potrat, někdo dá dítě k adopci, někdo si ho nechá. To už je i věc vůle dané ženy. Ale čí je vůle, že dojde k početí? Nebo to Bůh nechává náhodě? Pokud je to vůle Boha, tak se to přeci týká i dětí z IVF.
@neila Já myslím, že tady ty argumenty na předchozích stránkách již padly. Záleží od kdy se budeme bavit o tom, že vajíčko + spermie= živý tvor. Ale pokud si opravdu představím, že je to ihned od splynutí, tím pádem - jak tvrdí církev, katolíci - dochází prakticky k potratům a zabití. To, že se vzorek získá masturbací apod by byl asi ten nejmenší problém. Sama nevím, jak bych se smířila s tím, že nemůžu mít ani jedno dítě a teď jich mám třeba 10 a můžu se rozhodnout kolik si jich zavedu a které zničím. Buď bych to udělala tak, abych měla počet embryí, které zvládnu (což je dost obtížné ovlivnit) a nebo bych od toho upustila úplně.
@dolltam Ono to ale není takhle jednoduché a už to tu myslím psal i někdo předemnou. Nemůžeš říct, oplodněte mi jen 2 vajíčka, já více dětí nechci. Nikdo ti nezaručí, že se obě vajíčka oplodní ani zda se pak embrya budou správně vyvíjet. Nám se třeba oplodnilo 10 vajíček, ale do pátého dne přežily pouze 3 embrya. A navíc, to, že ti vloží embryo zpět nezaručuje, že se bude dál vyvíjet a povede to k prosperujícímu těhotenství a následnému porodu.
Kdysi jsem se o tom bavila s kamarádkou katoličkou. A problém měla asi jenom s tím, když se vytvoří více embryií a přebytečná se nechají zlikvidovat.
Takže existuje nativní IVF, kdy se odebírá převážně jen jedno vajíčko, s tím by nemusel být žádný problém. Nebo počkat na stimulaci, s tím, že by se vybralo a oplodnilo jen 10 nejlepších vajíček. Úspech to sice být nutně nemusí, ale na jedno otěhotnění by to stačit mohlo a kdyby toho vyšlo víc, tak byste je všechny uživili ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, tak pokud budu opakovat již řečené, omlouvám se. Pro řadu věřících je v pořádku využít možností, které moderní lékařství nabízí. S IVF mají ovšem ten problém, že vzniknou „děti“ - oplodněná vajíčka, embrya, která zůstanou zmrzlá, nevyužitá a po čase je zlikvidují. Tj. zničí život, který už započal. Řešení? Neoplodňovat více vajíček.
Někteří známí zůstali raději bezdětní, než aby podstoupili IVF. Někteří si adoptovali dítě.
Cest je víc. Záleží, která je vám nejbližší.
Držím palce, ať se situace vyvine pro vás tím nejlepším možným směrem a k vaší spokojenosti - ať už to bude s dítětem, nebo vás Bůh povede jinou cestou. ![]()
Pokud má někdo špinění a menstruaci 8 dní a po třech týdnech opět dorazí špinění a menstruace, tak si sexu si STM moc neužije ![]()
@Anonymní píše:
@dolltam Ono to ale není takhle jednoduché a už to tu myslím psal i někdo předemnou. Nemůžeš říct, oplodněte mi jen 2 vajíčka, já více dětí nechci. Nikdo ti nezaručí, že se obě vajíčka oplodní ani zda se pak embrya budou správně vyvíjet. Nám se třeba oplodnilo 10 vajíček, ale do pátého dne přežily pouze 3 embrya. A navíc, to, že ti vloží embryo zpět nezaručuje, že se bude dál vyvíjet a povede to k prosperujícímu těhotenství a následnému porodu.
Ale jde - právě přes ty nativní cykly. Jde i zmrazit vajíčka, ne embrya. Jenže to stojí peníze. Obecně si jde v rámci CAR zaplatit téměř vše - kromě jistoty, že z toho všeho na konci bude dítě.
Ak nie je problém slovenský jazyk, tak tu je kniha venovaná téme neplodnosti a zdôvodnenia pohľadu katolíckej cirkvi, podrobne o možnostiach liečby, sú tam aj skúsenosti tých, čo si týmto prešli… Má cca 300 strán, nie je to taká jednoduchá a čiernobiela problematika, ani neponúka rýchle riešenia, príkazy a zákazy.
https://www.kumran.sk/…olikov-.html
@Anonymní píše:
Ale jde - právě přes ty nativní cykly. Jde i zmrazit vajíčka, ne embrya. Jenže to stojí peníze. Obecně si jde v rámci CAR zaplatit téměř vše - kromě jistoty, že z toho všeho na konci bude dítě.
To ano, ale to by mohlo trvat roky a finančně by to bylo opravdu velice nákladné. Vajíčka jde zmrazit, ale mě od toho třeba odrazovali, je to velmi drahé a není to vůbec jednoduché zamrazit vajíčka.
@Anonymní píše:
To ano, ale to by mohlo trvat roky a finančně by to bylo opravdu velice nákladné. Vajíčka jde zmrazit, ale mě od toho třeba odrazovali, je to velmi drahé a není to vůbec jednoduché zamrazit vajíčka.
Ten nativní cyklus není až tak hrozný, ceny zamražení vajíček neznám, ale umím si představit, že to nebude nic levného.
Pokud bych se za sebe měla rozhodovat, tak budu drahou a nesnadnou variantu taky zvažovat, jestliže by mělo jít o první dítě a byla by větší šance než v tom nativu.
Ani možnost adopce není nijak rychlá a snadná.
@dolltam argument proč reauscitace ano a ivf ne jsem nikde neviděla.