Kdo bydlí v Itálii?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13
19.3.13 11:44

Ahojky,
tak jsme se vrátili z Říma, jelikož jsem měla pár dotazů, které se moc nechytly, ráda bych tu napsala pár postřehů, které se snad budou hodit někomu dalšímu…
Tak předně s kočárkem není problém - není to jak u nás, že je hodně věcí bez bariérových, ale určitě je ho dobré vzít i pro větší prcky, když se chystáte hodně chodit. Jo a namažte svaly, ne vždy je v metru snadné najít výtah a my ho raděj vynášely po schodech - doporučuji proto nějaký lehčí typ. Ve Vatikáně se musí odložit před vstupem do katedrály Sv. Petra, do vatikánských doporučuji vzít s sebou - je rozsáhlé. Pokud budete chtít na kopuly Svatopetrské katedrály, doporučuji jen statným - do schodů přes 500) je třeba dítko nést, schodiště se někde hodně zužují. Koloseum, Panteon, Foro Romano - v pohodě, jen na fóru občas schody.
Objednávat vstupenky jsme nevyužili, kde jsme byli, šlo zakoupit. Navíc jsme měli Roma pass - metro a první dvě památky zdarma.
Jinak fronty byly, čas jsme využívali čtením o dané památce a rychle to uteklo.
Co se alergie týče - naprostá pohoda, mají zmrzliny sojové - čoko, oříškové, kávové a taky jen čistě ovocné - paráda, lepší než u nás. Měla jsem připravené fráze do restaurací, co malá nesmí - to se vyplatilo, vždy se dalo domluvit. Řím je naprosto nádherný, doporučuju si vše naplánovat a užít si to!!! Těším se až se tam vrátím, je pořád co objevovat.
 Táňa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1832
19.3.13 12:40
@TanaGo píše:
Ahojky,
tak jsme se vrátili z Říma, jelikož jsem měla pár dotazů, které se moc nechytly, ráda bych tu napsala pár postřehů, které se snad budou hodit někomu dalšímu…
Tak předně s kočárkem není problém - není to jak u nás, že je hodně věcí bez bariérových, ale určitě je ho dobré vzít i pro větší prcky, když se chystáte hodně chodit. Jo a namažte svaly, ne vždy je v metru snadné najít výtah a my ho raděj vynášely po schodech - doporučuji proto nějaký lehčí typ. Ve Vatikáně se musí odložit před vstupem do katedrály Sv. Petra, do vatikánských doporučuji vzít s sebou - je rozsáhlé. Pokud budete chtít na kopuly Svatopetrské katedrály, doporučuji jen statným - do schodů přes 500) je třeba dítko nést, schodiště se někde hodně zužují. Koloseum, Panteon, Foro Romano - v pohodě, jen na fóru občas schody.
Objednávat vstupenky jsme nevyužili, kde jsme byli, šlo zakoupit. Navíc jsme měli Roma pass - metro a první dvě památky zdarma.
Jinak fronty byly, čas jsme využívali čtením o dané památce a rychle to uteklo.
Co se alergie týče - naprostá pohoda, mají zmrzliny sojové - čoko, oříškové, kávové a taky jen čistě ovocné - paráda, lepší než u nás. Měla jsem připravené fráze do restaurací, co malá nesmí - to se vyplatilo, vždy se dalo domluvit. Řím je naprosto nádherný, doporučuju si vše naplánovat a užít si to!!! Těším se až se tam vrátím, je pořád co objevovat.
Táňa
:palec: :palec: :palec: :palec:

taky se tam chystam..ziju tu mam to 5 hodin cesty… a jeste jsem tam nebyla :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
19.3.13 18:14

Vééélká chyba :P úplně jsem se zamilovala :srdce: ať se ti tam líbí!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1832
19.3.13 20:33

Tak aspon ze tady mam kousek san marino :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
19.3.13 22:27

Tak to tiše závidím!-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
23.1.14 19:44

Holky chodite tu nekdo? u nas to vypada ze se mozna budeme stehovat do Italie, nevim co s pojistenim a tyhle veci… mam male dite a planujeme dalsi, tak mam obavy jak to chodi se zdravotnictvim, taky se obavam ze prijdu o materskou z ceska…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
23.1.14 19:49

@Malinkasom nejsem tez da Italie… ale o rodičák nepřijdeš jen v případě, že máš v ČR stálý pracovní poměr, jinak bohužel :think:
Jinak hodně štěstí, nás tak čeká stehování do jiné země ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
23.1.14 19:51

@suik v CR mam smlouvu na dobu neurcitou, pobiram ted rodicak, kdyz otehotnim a porodim v zahranici tak mam narok na materskou z ceska? to predpokladam ze asi ano, akorat ten rodicak zrejme uz nedostanu :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3244
23.1.14 19:53

@Malinkasom V Itálii ti platí normálně evropský pojištění, takže nemusíš žádný připojištění řešit. My jsme tam žili přes půl roku, musela jsme tam tehdy na ultrazvuk a pak brala antibiotika a vše bylo hrazené z mého ČR pojištění, jen jsem ukázala občanku a kartičku pojišťovny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3244
23.1.14 20:15

@suik my také plánujeme na pár měsíců odjezd mimo EU. To pak není na rodičák právo, ani když i nadále bude manžel odvádět daně + sociální a zdravotní v ČR + já mám otevřenou vedlejší činnost, ze které tu platím zdravotní pojištění? To mi přijde na hlavu postavené, je snad jedno, kde pár měsíců jsme, když všechny zájmy a platby soustřeďujeme do ČR… nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
23.1.14 20:20

@barca77 to me zajima taky jak je to s rodicakem, ale myslim ze na materskou narok mam kdyz jsem tady byla zamestnana…jen vis kdybych otehotnela tak bych musela behat na vysetreni a to uz by se mi hodilo mit nejake pojisteni tam…a dva pojisteni vramci EU mit nesmis, jestli je to nejak kontroluje to nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3244
23.1.14 20:27

@Malinkasom no ale pokud mas pojisteni v CR, tak ti plati v ramci cele EU, nemusis mit zadne jine

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
23.1.14 20:57

@barca77 to jo ale nevim jestli by VZP s radosti proplacela ultrazvuky a screeningy v zahranici, to EU pojisteni se podle me vztahuje na akutni pripady,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
23.1.14 21:33

@Malinkasom tak v tom případě by to mělo být v pohodě, mateřskou dostaneš stoprocentně, stačí potvrzení od doktora a vyplnit jejich formulář, poslat to zaměstnavateli. Pak by jsi si měla požádat o Italský rodičovský příspěvek a ten až dobereš, tak požádáš o doplacení v Čr. Z 220 000 odečtou to, co ti dali Italové. Teď jsem to řešila, jen mi ho nedaj teď, páč je syn ve školce, a od dvou let, ale v podstatě to dočerpám celý.

pojištění, stejně musíš zůstat u české pojišťovny, ta tě nepustí, ale pokud budeš v Itálii žít, tak ti vydají formulář E106, s tím zadješ na Italskou pojišťovnu, dostaneš místní kartičku a pojišťovny si to vyřídí mezi s sebou, máš nárok na stejnou péči, jako všechn ženy v Itáli…čili co platí keš, platíš taky, co platí pojišťovna - neplatíš. To už dle zvyklostí té které země.

EU kartička jsou jen na akutní případy. Taky jsem to teď řešila a zpětně a paní na pojišťovně mi říkala, že porod by snad i hradili jako akutnu, naštěstí mi ale vystavili ten formulář.

@barca77 nesmí mít žádné jiné, ale samo o sobě nestačí.

já teď mám jen kartičku, čekám až se dovyřídí formulář a nemůžu ani na gyndu na preventivku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3244
23.1.14 21:49

@suik super, díky za info. Jen by mě zajímalo, jak přesně oni definují ten ‚střed zájmů‘ čili zrkátka to, kde daná rodina zrovna žije. Pokud jen na pár měsíců odjedeme, ale veškeré daně, sociální i zdravotní pojištění platíme tady, budeme tu mít i trvalý pobyt, platit daň z nemovitosti atd. atd. pak mi přijde jako nesmysl o RP přijít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová