Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Socka je přece každý, kdo není dvakrát za rok u moře, vlastně moře už je trochu nuda, protože tam musí i s babičkou, ach jo, a taky někteří lidé jezdí po městě v MHD. Dokonce kdysi slyšeli o někom, kdo jezdí takovou dlouhou tramvají i mezi městy. Ale tomu vlastně nevěří. Taky je socka někdo, kdo musí spát na dovolené ve stanu, a nemá pravidelně tenis, a výtvarný kroužek a kroužek golfu. A značkové oblečení? No jaké jiné, přece? Tak tohle je pro děti ze školky socka a nic si nenamlouvejme. ![]()
Děti na malém gymnáziu (ani to není Praha) jedou na poznávací výlet v primě na konci roku na 4 denní výlet - Rakousko, Německo, Itálie a Svýcarsko, a za dva měsíce jedou na školní výlet na týden do Chorvatska. A v zimě na lyžák samozřejmě. A paní učitelka by nerada viděla, kdyby se našla nějaká socka co nepojede. A ujišťuji Vás, že opravdu jely všechny děti, kdyby si měly rodiče vzít úvěr.
Výchova k přepychu patrně
takže děti opravdu nejsou rády, když jsou za socku, bože to je děsné slovo.
Tento výraz jsem prvně slyšela od kamarádky před pár lety, která říkala že pod stromeček si nadělili LCD televizi a dcera podotkla-tak už nejsme alespoň socky. Kamarádka z toho byla v šoku-ona je zdravotní sestra, on zástupce ředitele na výběrové škole, mají RD, bazén,auto.Je pravda, že nejezdí k moři.
Podruhé jsem to slyšela od neteře-že jsou socky. Mají 15 let postavený nový patrový barák, dvě auta, veliký bazén, občas dovolená u moře, každý rok hory…ale nemají to prý doma tak moderně zařízené jak by si neteř představovala, mají jen jednu koupelnu, nechodí špičkově oblečený-a prý se stydí si pozvat kamarády ze školy domů.
Takže mě už to ani nepřekvapí, že děti takto uvažují. Je to mezi nimi dost rozšířené. I když vím, že je to katastrofa, jaké představy o životě ty děti dnes mají.
Není to tak dlouho, co mi jedna mamina řekla, že šla poprvé v životě na sociálku, vyřídit si peněžitou pomoc v mateřství a že si připadala jako největší socka. Tak jsem pak taky asi socka, když beru PPM, přídavky na děti + přídavky na bydlení. To samé jsme brali i když jsem před mateřskou chodila do práce, manžel taky.. v některých krajích je práce málo a když už se konečně najde nějaká, kde vezmou maminu s malým dítětem, je to mizerně placené
Jsem teda socka, když pobírám tyhle dávky, nechodím ve značkových věcech, nakupuju v kauflandu, hypernově, oblečení u vietnamce, kiku a podobně, jezdím prýskaným ojetým oplem a na dovolené u moře jsem nebyla ani nepamatuju a radši s dětma jedu v létě k rybníku pod stan?
Každej přece nemá na to, aby měl značkový hadry, byl dvakrát do roka u moře, měl luxusní mercedes a miliony na účtě? Říct moje dítě o někom, že je socka, propadnu se hanbou..
Já jsem teda od mého syna slovo socka nikdy neslyšela a to si v prepychu nežijeme ![]()
ale nedělám si iluze jak to ve školách chodí a každý kdo nemá značkové oblečení, dotykový telefon a pod. je oznacovan sockou
![]()
Ja tak oznacuji sebe
sice mame barak a auto, ale taky dost splacime, chlap nema dost prace a zijeme z ruky do huby. Z upecenyho kurete z kosti jeste delam polivku. lusteniny mame obden.
ale asi by socka mel byt nekdo, kdo zije z davek - aha, my vlastne taky castecne zijem z davek, mam rodicak, takze to sedi ![]()
@lasička1 píše:
Tento výraz jsem prvně slyšela od kamarádky před pár lety, která říkala že pod stromeček si nadělili LCD televizi a dcera podotkla-tak už nejsme alespoň socky. Kamarádka z toho byla v šoku-ona je zdravotní sestra, on zástupce ředitele na výběrové škole, mají RD, bazén,auto.Je pravda, že nejezdí k moři.
Podruhé jsem to slyšela od neteře-že jsou socky. Mají 15 let postavený nový patrový barák, dvě auta, veliký bazén, občas dovolená u moře, každý rok hory…ale nemají to prý doma tak moderně zařízené jak by si neteř představovala, mají jen jednu koupelnu, nechodí špičkově oblečený-a prý se stydí si pozvat kamarády ze školy domů.
Takže mě už to ani nepřekvapí, že děti takto uvažují. Je to mezi nimi dost rozšířené. I když vím, že je to katastrofa, jaké představy o životě ty děti dnes mají.
Tak to je dost smutný. Škoda, že ty děti netuší jaký socky teprve budou až se trhnou od rodičů a než se na něco vzmůžou ![]()
Holky řešíme nesmysly. Pud vlastnit co nejvíc majetku a ocitnout se v hierarchii co nejvýše je přirozená a pudová součást člověka. Nikdo to nemá v pubertě tak, aby si říkal jo jasně, chci být vochlasta věčně v lihu, co hulí nervama jednu za druhou a je na dávkách. Děti už nejedí ani ty párky, vztah v hádkách kvůli penězům, exekutor klepe na dveře a člověk jen přemýšlí, kam to povede. Takhle člověk do života nejde. To je prostě špatný osud a není cílem si říkat, že puberťáci jsou nevychovaní, protože se bojí, že jsou, nebo budou socky. To si myslím já. Přiznám se, že slovo socka nepoužívám, spíš řeknu to je sociál, nebo to je sociální případ. Nemyslím to hanlivě, jen konstatuji.
Příspěvek upraven 02.04.13 v 20:28
@dandysek já když jsem si byla zvyšovat rodicak, tak jsem si taky připadala jak socka a bylo mi trapně, ale z toho duvodu, že tam fakt seděli priserni lidé a vulgárně se projevovali ![]()
Naprosto souhlasím lasičko. Ale troufne si nějaký rodič přitáhnout své dítě k nějaké charitě například? Donutit ho někde zdarma pracovat - jako dobrovolníka? Donutit ho probrat svoje věci a dát přebytky na charitu - ale tak, aby vědělo přesně co se s nimi stane? Seznámit ho s někým, kdo je postižený a ukázat jim, že není nutné být rozmazlený až na půdu? Fuj, to tedy děsně moralizuju, ale dost mě to vytáčí. ![]()
Tohle slovo nepoužívám
Jinak socka je pro mě někdo kdo si stěžuje jak nic nemá a nic nedělá ani nemá snahu, chlastá a jen se lituje
@Pudloslava ale tvůj chlap se snaží a práci má, nesedí doma s rukama v klíně a nečeká na to co mu stát milostivě dá ![]()
@julie74 píše:
Naprosto souhlasím lasičko. Ale troufne si nějaký rodič přitáhnout své dítě k nějaké charitě například? Donutit ho někde zdarma pracovat - jako dobrovolníka? Donutit ho probrat svoje věci a dát přebytky na charitu - ale tak, aby vědělo přesně co se s nimi stane? Seznámit ho s někým, kdo je postižený a ukázat jim, že není nutné být rozmazlený až na půdu? Fuj, to tedy děsně moralizuju, ale dost mě to vytáčí.
Já si myslím, že mladej moc dobře ví, kdo je socka a spíš, než je vodit na nádraží jak vypadá socka, je potřeba dětem zvyšovat sebevědomí a dodat jim dobrou školu. To si myslím, že je cesta aby neskončil na dávkách. A ono málokdy je socka vymazlený dítě z dobrý rodiny. Pokud teda nespadne do drog.
@ivana-domca chápu, já to myslela jinak,..ona dotyčná maminka je těžce za vodou a vyřídit si takovouhle dávku je pro ni pod úroveň..
vadí mi jen ten názor, že pokud si pořídím dítě, musím mít na to, abych mu koupila vysoce značkový a „kvalitní“ hračky typu fisher price, lamaze a podobně. Neříkám, že nekoupím, samozřejmě ano, jen prostě občas, ne, abych doma měla celou sbírku chrastítek na kočárek od téhle značky, jen proto, že je in. (Když si dítko stejně nakonec nejvíc vyhraje s obyčejným autíčkem od vietnamce za pár kaček). Starší syn si radši než s autem na dálkový ovládání a autodráhou nejradši hraje se starým, prašivým koněm, a když někam přijdeme, připadám si jak blázen, (nebo socka), že nemám na to, abych mu koupila novou hračku ![]()
@julie74 píše:
Děti na malém gymnáziu (ani to není Praha) jedou na poznávací výlet v primě na konci roku na 4 denní výlet - Rakousko, Německo, Itálie a Svýcarsko, a za dva měsíce jedou na školní výlet na týden do Chorvatska. A v zimě na lyžák samozřejmě. A paní učitelka by nerada viděla, kdyby se našla nějaká socka co nepojede. A ujišťuji Vás, že opravdu jely všechny děti, kdyby si měly rodiče vzít úvěr.Výchova k přepychu patrně
![]()
takže děti opravdu nejsou rády, když jsou za socku, bože to je děsné slovo.
Příspěvek upraven 02.04.13 v 20:46