Kdo jsou pro vas socky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
24.4.20 22:47
@Božislava píše:
Jsme v Evropě, ne?

ty nedohlídneš dál než do Evropy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
24.4.20 22:50
@Božislava píše:
Milá Janličko, pro tvé nádherné oči Ti vše odpustím. Jenom nechápu proč máme mít srovnání s Bangladéšem či s Pobřežím Slonoviny či Mauretánií.
:oops: Protože si uvědomuju, že mám obrovský štěstí, že žiju teď a tady. Proč si stěžovat, že se mám špatně, když pár miliard lidí by si to se mnou okamžitě vyměnilo…
  • Citovat
  • Upravit
7333
25.4.20 02:18
@pe-terka píše:
ty nedohlídneš dál než do Evropy?

ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
25.4.20 02:21
@Janli píše: :oops: Protože si uvědomuju, že mám obrovský štěstí, že žiju teď a tady. Proč si stěžovat, že se mám špatně, když pár miliard lidí by si to se mnou okamžitě vyměnilo…

Tak je sem hlavně nezvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
25.4.20 06:14
@Božislava píše:
Máme jen necelých 30% platu co Rakušané.

A tohle sis vycucala kde? Protože podle OECD ten rozdíl není tak velký, jak píšeš.

• Citovat
  • Upravit
21275
25.4.20 09:28
@Janli píše: :oops: Protože si uvědomuju, že mám obrovský štěstí, že žiju teď a tady. Proč si stěžovat, že se mám špatně, když pár miliard lidí by si to se mnou okamžitě vyměnilo…

Ale my mame potencial trochu jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21275
25.4.20 09:29
@lucenka píše:
A tohle sis vycucala kde? Protože podle OECD ten rozdíl není tak velký, jak píšeš.

Srovnavaji prumerne mzdy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.4.20 09:30
@PaníBovaryová píše:
Ale my mame potencial trochu jinde.

To rozhodně nevyvracím.

• Citovat
  • Upravit
21275
25.4.20 09:35
@Janli píše:
To rozhodně nevyvracím.

Takze to neni stezovani si, ale proste napredovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15808
25.4.20 10:38
@lucenka píše:
A tohle sis vycucala kde? Protože podle OECD ten rozdíl není tak velký, jak píšeš.

Jsem jen v rychlosti podle tohoto zdroje:
https://www.finance.cz/…-cista-mzda/
došel k tomu, že to je 35%, takže se moc nesekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
25.4.20 11:17

Nějak mě hlava nebere, proč máme mít menší plat než země, které mají menší HDP na hlavu, než my. Uvedu např. Estonsko nebo Slovinsko, schválně postkomunistické země, aby mně někdo nemlátil o hlavu 40let komunismu. Ale například Řecko, Portugalsko mají taky menší HDP než my, ale vyšší plat než my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
25.4.20 11:18
@Zumpa píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
25.4.20 16:35
@Zumpa píše:
Čisté mzdy ale srovnávat nemůžeš, každý má jiné odvody. U třeba podle Wikipedie ten rozdíl není takový.
https://en.m.wikipedia.org/…average_wage
A hlavně Rakousko je dražší na celkový život než ČR. Takže se nedají srovnávat jen platy.
  • Citovat
  • Upravit
16944
25.4.20 16:59

@Terodaktil Socka. Nevím nemám vůbec ráda tento pojem. Na škole to bylo hodně hanlivé a pojmenovávaly tak děti ty, kteří neměli peníze. Já dnes v tomto pojetí spíše vidím životný „styl“ - nepracuju, ačkoli jsem zdravý. Válím se, protože se mi nechce makat. eru dávky, protože nepracuju. A kruh se uzavírá. Učím tak děti, že nic nemusí a mužou jen natahovat ruce. Nemyslím si, že to je o výši příjmé, ale o postavení se k životu. Socka je dle mého někdo, kdo žije z dávek z vlastního rozhodnutí (nemyslím tím někdo, kdo je na invalidním duchodu a musí vyžít s málem). Ještě si socku tedy představuji jako člověka, který nedbá ani o sebe, ani o věci kolem sebe…

Jinak co se týká šetření - to není kolikrát věc peněz, ale životního stylu a rozhodnutí. Sama třeba ted hodně objevuji a žiji minimalismem, zero waste a snažim se mít opravdu jen ty duležité věci a co se týká šetření - tak třeba hodně mě zajima tema vaření a šetření výdajů tímto směrem (ne na ukor kvality) a nakupování lokálně. Ale to není otázkou peněz, ale spíše toho, komu své peníze dám a koho tím podpořím. Zda NO NAME korporát a nebo zemědělce Frantu z Horní Dolní, který má prodej svýh surovin ze dvorku… :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15808
25.4.20 17:05

@lucenka Já nechtěl srovnávat čistou mzdu, jsem na ní dokonce alergický, ale to bylo první, co na mě vypadlo, když jsem to hodil do googlu :) Já jsem zastáncem názoru, že se máme relativně dobře a je škoda, že stávající relativní blahobyt prožíráme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová