Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Icestar ale já neříkala, že ode mě jde pryč když na ni promluvím jde mi k noze a když čapím tak mi zaleze přímo pod nohy, takže si myslím, že semnou jsme za dobře ![]()
@hrubik: neporadím, nemám osobní zkušenost
Naočkovat asi klidně. Možná zánět oka, zánět ucha..pro potvrzení a předepsání léků. Pokud by pes kulhal, tak takové to prvotní skouknutí jo. Jinak bych asi se vším ostatním jezdila na kliniku.
@tweetyna: bohužel Praha. A v čem máš problém?
@megoska: zkus si k ní nesedat na bobek. Jdete jdete, ona začne štěkat a ty když si čupneš, tak jí tím dáváš signál, že něco je jinak. Já měla třeba povel „look up“…původně jen pro cvičák, kdy jsem potřebovala, aby se mi pes díval do obličeje. Pak jsem to začala používat i v situacích, kdy jsem viděla, že pes není úplně OK. Pro něj to byl natolik „obtížný“ povel, že se musel hodně soustředit, takže pustil ze zřetele, co se mu nelíbilo. Po nějaké době to začal dělat i sám…venčení v noci, u vchodu, kolem kterého jsme procházeli stál chlap a pes se na mě sám začal dívat. Pochopitelně, pokud chlap vykročil směrem k nám, sledoval jeho a já byla ráda
(na druhou stranu, byl naučený z obran
). Takže tam byl pak jen signál „jdeme“. Jak psala @Icestar…nějaké odvedení pozornosti - dotek čumáku na ruce, pohled do očí apod. Zkuste na tom popracovat. Nepůjde to ale třeba hned, tak trpělivost.
@Kissie9 : no je ponekud nevychovana, az agresivni. Diky cvicaku i radam nekterych psich cvicitelu (bohuzel jen pres net) se podarilo odbourat utoky na cizi lidi a psy, o to vic se mi ale ted pousti do toho starsiho. Kdyz jsou sami, tak si hrajou, vse bez potizi, kdyz se objevim, zacne mladsi davat starsimu najevo, ze se nesmi priblizit (nekdy cvicim s kosikem a dosahnu toho ze sedi vedle sebe, a hladim je, ale to napeti by se dalo krajet), nejhorsi je, kdyz je oba chci vzit ven. Prakticky okamzite mi zautoci na druheho. Takze podle rad davam mladsimu najevo, ze jako nove prichozi do smecky je niz nez starsi, ze od nej pomoc nepotrebuju a ze si to ani nepreju. Krmim jako prvniho starsiho apod. On ocividne chape svoji roli, ale neustale ji odmita respektovat a resi to napadanim. Starsi dlouho nereagoval, zhruba pred mesicem uz toho asi zascal mit dost a porvali se. Od ty doby k tomu pristupuji razantneji, starsi nastesti neztratil duveru, ze situaci mam pod kontrolou a respektuje, kdyz mu reknu, at zustane kde je, kdyz trenuju v tu chvili az vztekleho mladsiho… Jinak je to ke clenum rodiny zlaticko, ale tohle je uz nesnesitelne…
pres net jsem uz dostala rad spoustu a celkem maji 50%tni uspesnost, proto myslim, ze je potreba, aby nas nekdo videl a rekl presneji, kde delam chybu
![]()
Jen doplnuji, ze zadne odvedeni pozornosti ani po dobrem, ani po zlem nezabira. ![]()
@tweetyna: hele, po prvním přečtení mi to zní, jako by byl problém spíš u tebe…jako že se ti pes snaží něco dokázat…ale ještě o tom popřemýšlím, ať neplácám kraviny.
@Kissie9 neplacas, ja si to totiz taky myslim, jenom mu proste nerozumim
vzdycky jsem si brala vetsi psy, treba z utulku apod. a vzdycky je dokazala prevychovat z problemoveho na super spolecnika. Tentokrat jsem vynechala tyrane psy a zvolila ty, kterych se nekdo potrebuje zbavit. No a prvni uplna parada, druhy proste potiz… Zvykl si na cvicaku, ze cizi lide a psi nejsou duvod k utoku a uz mam klid, ale jak vyresit problem doma mi jasne neni. Samozrejme denne trenuju poslusnost, aby kdyz jdu ke druhemu psovi, ten mladsi zustal lezet a kdyz se to podari, pokazde odmenim (u nas nefunguji pamlsky, oba psy jako odmena zajima jen frisbee nebo pomazleni). Starsi perfektne respektujhe, kdyz jsem s mladsim a sleduje nas uplne v klidu opodal. Obravene to ale ne a ne zaridit… Proto prave hledam nekoho, kdo by byl pobliz, aby to videl v realu a poradil mi, co delam spatne ![]()
@tweetyna: hele, trochu bojuji teď s časem. Napadlo mne, jestli nechceš založit novou diskuzi. Na emiminu jsem se setkala s 2-3 fakt zkušenými pejskařkami, co nemluví z cesty, určitě by se na tu diskuzi podívaly a poradily aspoň takhle.
Mně to furt inklinuje k tomu, že bych zkusila prohodit role psů. Prostě ten mladší bude ten vedoucí, ten starší za ním. Podle mě to tak funguje, když nejsi doma a ty můžeš, ať uvědoměle nebo ne, lpět na tom, že „starší“ má být ten vedoucí pes. A tomu je to třeba šumák. Prostě jim přehodit role. Ale to je jen nástin z rychlíku…
No právě že to jsem dělala ze začátku a díky tomu došla situace až tak daleko, že se kluci porvali. Pak jsem dostala od jedné zkušené poradkyně vynadáno (rsp. bylo jich ve finále víc), že tohle jsem udělala špatně. protože mladší je jen hysterka nevyrovnaná a musím mu stanovit hranice. Takže jsem to ted vzala z jiného konce s ráznějším přístupem. Ano je vidět, že ten respekt toho co po něm chci se zlepšuje (a ani nepředpokládám, že to řešení přijde do 24hod) ale já momentálně nemám moc sil řešit problémy mezi nimi a proto potřebuju dělat to správné, nikoliv jen něco vyzkoušet. I když vím, že řešení není jednoznačné nikdy. Napadlo mě zajet i do Vlčár za p. Desenským, ale zas si říkám, jestli není zbytečné táhnout se přes půl republiky a řešit, jak s nima vydržím cestu v autě, když by jeli oba, když podle mě lidí jako je on je určitě víc a možná i blíž…
Popravdě přes net jsem už dostala rad spoustu ale obě víme, že co člověk, to jiný názor na řešení situace. Už i protože z vysletlení nemusí být vždy zřejmé, co je špatně… proto hledám spíše někoho v okolí, než zakládat zvláštní diskuzi. Samozřejmě, že jsem vděčná za každý názor, protože i když to třeba tak nevyzní ted, tak přeci jen si z každé něco vezmu a situaci řeším. Psi jsou rok a dva roky staří, společně jsou cca 4 měsíce, ale musím říct, že i za tu chvíli jsem už dost vyčerpaná… Ale nemám v plánu toho psa dávat pryč, jako jeho předchozí majitelé, jednou je to člen rodiny, tak se to musí pořešit. Obzvláště když jsem si jistá, že ten pes v jádru není zlý, jen prostě něco dokazuje a nevím co, natož jak to odbourat ![]()
Ahoj holky, po delší době nakukuji a jdu se hlavně pochlubit tímto krasavcem
Představuji vám našeho Balta Never give up
Dneska je u nás první den, ráno jsme si pro něj jeli a cestu domů zvládl bezvadně, kňučel jen chvilku jak jsme vyjeli a pak skoro celou dobu spal. A doma se choval jako by nás znal celý život, jsme prostě hned od začátku kámoši
Zatím krásně zvládáme venčení, uvidíme ale jaká bude noc. Zatím celé odpoledne hodně spí, tak nás večer asi čeká pěkné eldorádo ![]()
Jinak dotaz. Chovatelka krmila 3× denně s tím, že štěňátka měla ještě trochu mlíčka od matky. Mně se to zdá ale málo, když už mlíčko mít nebude, můžu tedy přejít klidně na krmení 4× denně? 1.12. bude mít 2měsíce. Děkuju za odpověď ![]()
Holky ještě jeden dotaz. Kde jste registrovaly čip psa? Chovatelka mluvila o nějakých stránkách na A a já si zaboha nemůžu vzpomenout jak ten název byl… Také jsem na netu zjistila, že existuje národní registr, centrální evidence a další, tak kam všude je dobré čip psa zaregistrovat?
Tak je za námi první noc a bez kňučení
Dokonce jsme vychytali i ranní čurání hned po probuzení, tak mám radost.
Chtěla jsem se holky ještě zeptat, jestli vaši psi provozovali doma „sexuální“ hrátky s plyšáky? Balto má v kleci takového plyšového dinosaura, do kterého se strašně zamiloval sotva ho uviděl a hned na něj naskočil. Někde jsem četla, že to u štěněte není myšleno ještě sexuálně, ale že hračce dává najevo svou dominanci, nadřazenost ve smečce. Máte s tímto zkušenost? Co s tím? Nechat ho, ať si s hračkou takhle hraje, nebo hračku sebrat a zakazovat? Mně osobně to nevadí (pokud mi to nedělá o nohu nebo ruku, to by mi asi nebylo příjemné), jen bych nerada podporovala něco, co se třeba „má zakazovat“ ![]()
@hrubik Gratuluji k pořízení prcka se super rodokmenem, doufám, že v budoucnu uděláte chovatelce radost a zamíříte na nějakou tu výstavu ![]()
Ad krmení - v tomhle věku už mlíčko od feny neplní roli jídla, jako spíš psychické podpory pro štěně. Kvůli tomu zvyšovat dávku jídla nemusíš. Pokud máš pocit, že je štěně žravé, rozděl ty tři jídla do čtyř porcí. Nezapomeň taky, že i pamlsky se počítají - ať ti doma brzo neběhá kulička (odnesly by to klouby). Neboj se obracet s takovými dotazy na chovatelku - od toho tu je onen chovatelský servis ![]()
K registraci bys měla mít papíry - bílej a dva růžové. Jeden se odevzdává na městském úřadě, kde hlásíš psa a kam platíš poplatek za něj. Růžovej můžeš poslat na Národní registr. To je dobrovolné - slouží ke snadnějšímu dohledání psa v případě ztráty. Povinná registrace na úřadě totiž k tomuto neslouží, tam nikoho tvůj pes nezajímá, jen to že za něj platíš ![]()
Sexuální chování bych nepodporovala. Když vidíš, že se k tomu schyluje, neříkej nic, prostě mu jen hračku seber. Stal by se z toho zlozvyk, mohlo by to v dospělosti mít další nepříjemné důsledky. Nic mu nezakazuj - na zákazové povely je ještě moc malinký (a beztak zakázat nebo potrestat můžeš psa jedině tehdy, když pes chápe, proč a za co). Jen v klidu bez řečí hračku seber a třeba nabídni jinou, pohraj si s ním, pomazli ho, dej mu žrádlo - prostě cokoliv, co mu upoutá pozornost a odvede myšlenky jinam