Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@hrubik píše:
Ale to já taky
No, tak nebudeš a můžeš kecat na emiminu
![]()
@hrubik píše:
Ahoj slunko, vítejJe super, že ti s borderou pomáhá syn, taky chci děti aktivně zapojit. Zatím jsou teda ještě relativně malé (7 a 5let), ale časem to půjde určitě víc.
Hele, to mohou úplně v klidu agilitit…sice s borderkou asi nebudou moc stíhat (na trati dokáží být pekelně rychlé), ale dá se naučit způsob „ovládání na dálku“…já svého psa také nestíhám, musely jsme tomu trénink přizpůsobit. Zkus se podívat na stránky agility klubu (http://www.klubagility.cz/node/default/8). Agility běhají i junioři
Minimálně ti to zabaví děcka a dá jim to nějaký smysl volného času, naučí se spolupracovat se psem a zároveň ho respektovat.
@hrubik píše:
Holky řeším štěněcí školku. Většinou jsou od 3 měsíců (ukončené očkování), ale našla jsem jednu suprovou, která mě velmi zaujala, a berou už od dvou měsíců. Co myslíte? Z hlediska socializace mi to přijde fajn, toť otázka, jestli je to brzo nebo není?
Už jsem tu psala…stačí 2 očkování a týden po tom druhém bych v klidu vyrazila. Na první hodině by ale měly očkováky kontrolovat (většinou ta 2 očkování tolerují).
Nenechat pobíhat nikde moc kolem, mít pod kontrolovou…myslím, že by to mělo být OK.
@hrubik píše:
Holky řeším štěněcí školku. Většinou jsou od 3 měsíců (ukončené očkování), ale našla jsem jednu suprovou, která mě velmi zaujala, a berou už od dvou měsíců. Co myslíte? Z hlediska socializace mi to přijde fajn, toť otázka, jestli je to brzo nebo není?
A pokud po vás budou chtít „pořadová“ cvičení, po druhé bych tam nešla
(jako „dejte si štěně k noze, dejte mu povel k noze a vykročte“
@Kissie9 píše:
@hrubik: tak jsem si tedy konečně přeměřila psa…no, vyšlo mi to, že temeno má cca 70-71 cm od podlahy. Ale kennelku jsem kupovala takovou, že v ní nestojí takhle vzpřímeně (ve výstavním postoji). To není potřeba, nemusí tam stát, pokud tedy neuvažuješ o tom, že tam psa necháš celý den. Já měla kennelky do auta a pak jsem je používala pro odložení psů na závodech. Tipuji prostor uvnitř měl výšku cca 66 cm (no, takže skoro)
Díky moc za rozměry. My nakonec vzali klec o rozměrech 91×61×71cm takže myslím dostačující. Pesan v ní určo nebude celý den, budeme ji mít do auta a doma možná jako „pelíšek“, uvidíme.
@Kissie9 píše:
No, tak nebudeš a můžeš kecat na emiminu![]()
@Kissie9 píše:
Hele, to mohou úplně v klidu agilitit…sice s borderkou asi nebudou moc stíhat (na trati dokáží být pekelně rychlé), ale dá se naučit způsob „ovládání na dálku“…já svého psa také nestíhám, musely jsme tomu trénink přizpůsobit. Zkus se podívat na stránky agility klubu (http://www.klubagility.cz/node/default/8). Agility běhají i juniořiMinimálně ti to zabaví děcka a dá jim to nějaký smysl volného času, naučí se spolupracovat se psem a zároveň ho respektovat.
Jj, hodlám je do toho zapojit. Už jsem si našla u nás cvičák, kde agility běhají speciálně děti a to mi přijde super vyžití pro všechny ![]()
@Kissie9 píše:
A pokud po vás budou chtít „pořadová“ cvičení, po druhé bych tam nešla(jako „dejte si štěně k noze, dejte mu povel k noze a vykročte“
Děkuji za rady
Už jsem si tam psala a bude problém s volnýma termínama, tak kdo ví, kdy se do školky dostaneme.
Holky a preferovaly byste klasickou štěněcí školku, kde jsou ve skupině fakt samý štěňata, nebo i takovou skupinu, kde jsou dospělí psi? Paní mi totiž napsala, že vyloženě štěněcí skupinku nedělá, že má i dospěláky a pak tu hodinu individuálně přizpůsobuje všem. Že s tím má takhle lepší zkušenost, že se štěně od štěněte moc nenaučí, ale od těch větších psů hodně ano. Co si o tom myslíte? Volily byste jen štěněčí skupinku nebo ten druhý případ?
@hrubik píše:
Děkuji za radyUž jsem si tam psala a bude problém s volnýma termínama, tak kdo ví, kdy se do školky dostaneme.Holky a preferovaly byste klasickou štěněcí školku, kde jsou ve skupině fakt samý štěňata, nebo i takovou skupinu, kde jsou dospělí psi? Paní mi totiž napsala, že vyloženě štěněcí skupinku nedělá, že má i dospěláky a pak tu hodinu individuálně přizpůsobuje všem. Že s tím má takhle lepší zkušenost, že se štěně od štěněte moc nenaučí, ale od těch větších psů hodně ano. Co si o tom myslíte? Volily byste jen štěněčí skupinku nebo ten druhý případ?
Dospělý pes, který nic neumí by asi se štěndy z principu mohl jít (může se učit stejně od začátku jako štěňata), ale v momentě, kdy ti štěně, které má křehké kosti začne válcovat nezvládnutý dospělák, je to nebezpečné. A tím válcovat myslím klidně ve hře. A předpokládala bych, že pokud jsou to štěněčí kurzy, budou přestávky na hru vcelku časté.
@hrubik: ještě mě napadlo, že bych se možná paní výcvikářky zeptala, co si mám představit tedy pod tím, že se tam má štěně od dospělého psa naučit (tipuji ti řekne komunikaci), pak bych se zeptala, jestli takto smíšený kurz má přestávky ve výcviku a pouští se psi ke společné hře na volno a jak často, a také bych položila dotaz na složení plemen (jako jestli tam někdo přijde se štěnětem yorka ak tomu bude dospělý klidně i jen větší střeďák, asi bych jako majitelka yorka odkráčela z hodiny). Na cvičáku, kde jsem kdysi byla ve štěněčí školce, kdysi skládali i čistě štěněčí „třídy“ podle plemen, aby k sobě byli psi adekvátně i vzrůstem/věkem, právě proto, že se dělaly přestávky, kdy se psi nechávali vyblbnout volně a hrát si spolu, což právě zase učilo tu interakci s dalšími psi.
@Kissie9 píše:
@hrubik: ještě mě napadlo, že bych se možná paní výcvikářky zeptala, co si mám představit tedy pod tím, že se tam má štěně od dospělého psa naučit (tipuji ti řekne komunikaci), pak bych se zeptala, jestli takto smíšený kurz má přestávky ve výcviku a pouští se psi ke společné hře na volno a jak často, a také bych položila dotaz na složení plemen (jako jestli tam někdo přijde se štěnětem yorka ak tomu bude dospělý klidně i jen větší střeďák, asi bych jako majitelka yorka odkráčela z hodiny). Na cvičáku, kde jsem kdysi byla ve štěněčí školce, kdysi skládali i čistě štěněčí „třídy“ podle plemen, aby k sobě byli psi adekvátně i vzrůstem/věkem, právě proto, že se dělaly přestávky, kdy se psi nechávali vyblbnout volně a hrát si spolu, což právě zase učilo tu interakci s dalšími psi.
Děkuji, přesně takové rady potřebuji, od někoho z praxe, protože já jako laik se v tom prd vyznám ![]()
@hrubik: jestli tam budeš ještě volat/psát, tak se zeptej, co si máš sebou přinést na první hodinu…měla by ti říct pamlsky nebo hračku…a zkus se jí do telefonu klidně i optat na ten klikr, řekni jí, že bys tak ráda cvičila a jestli ti pomohou/poradí, jak na to…úplně od základů. Uvidíš, co ti odpoví a uvidíš, jak bude probíhat pak lekce, zda ti to zohlední (postupuje se trošku jinak a hlavně toho psa musíš na to nejprve připravit, tzv. naklikat
..měla by to vědět a říct ti to před první lekcí, aby jste pak na lekci už jen mohli cvičit). Na klikr se dají skvěle cvičit i např. zónové překážky na agility nebo i slalom a techničtější věci, časem ![]()
@Kissie9 píše:
@hrubik: jestli tam budeš ještě volat/psát, tak se zeptej, co si máš sebou přinést na první hodinu…měla by ti říct pamlsky nebo hračku…a zkus se jí do telefonu klidně i optat na ten klikr, řekni jí, že bys tak ráda cvičila a jestli ti pomohou/poradí, jak na to…úplně od základů. Uvidíš, co ti odpoví a uvidíš, jak bude probíhat pak lekce, zda ti to zohlední (postupuje se trošku jinak a hlavně toho psa musíš na to nejprve připravit, tzv. naklikat..měla by to vědět a říct ti to před první lekcí, aby jste pak na lekci už jen mohli cvičit). Na klikr se dají skvěle cvičit i např. zónové překážky na agility nebo i slalom a techničtější věci, časem
Díky, dobré vědět na co se ptát ![]()
No já jsem si stejně říkala, že se asi do školky v těch 2měsících nepohrnu, dám na tvou radu, že až po 2.očkování plus ten týden, což nám vyjde tak na týden až dva před Vánocema a mezi svátkama mají volno. Takže asi nemá smysl se do toho pouštět před Vánocema, ale až po Novém roce. Asi, uvidím. Chtěla bych začít trochu doma sama (s klikrem a tak). Nevím, jestli je to dobře nebo ne, ale chtěla bych to zkusit, ikdyž jsem amatér, snad to pomocí knížek a videí zvládnu. A pokud bych měla pocit, že to nedávám, zašla bych třeba aspoň na tu jednu nebo dvě lekce i před Vánocema.
@Kissie9 A ty jsi u svých psů začínala s klikrem kdy? A sama samouk nebo pod zkušený vedením?