Kdo má Border kolii?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
860
16.11.15 19:32

@hrubik Jí setkala, nejhorší je to od lidí co mají psa, který neposlouchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
16.11.15 19:39
@Blondie66 píše:
@hrubik Jí setkala, nejhorší je to od lidí co mají psa, který neposlouchá.

Tak jak koukám, je to všude stejný. Prostě tací lidé jsou a asi budou a člověk si na to musí zvyknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
16.11.15 19:42

@hrubik Spíš to nkdy pekvapí, protože to řekla ženská kterou jsem nikdy s tím psem neviděla vyjít ze zahrady, a ona hned na mě, no to se nebudete moc koukat na televizy, to budete muset se psem lítat pořád venku.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
16.11.15 19:48
@Blondie66 píše:
@hrubik Spíš to nkdy pekvapí, protože to řekla ženská kterou jsem nikdy s tím psem neviděla vyjít ze zahrady, a ona hned na mě, no to se nebudete moc koukat na televizy, to budete muset se psem lítat pořád venku.. :lol:
:mrgreen: To řekl kamarád manželovi. Že se psem budeme muset lítat tak 10hodin denně venku, abychom ho utahali :jazyk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
16.11.15 22:54

@hrubik: nemám sílu dnes psa změřit…zítra.
A k té akčnosti…měla jsem 2 borderáky. Jeden letos bohužel zemřel, bylo mu 12 let. Byl to Pan Borderka, Pan Pes.
Oba dva z úplně jiných chovek. Starší (co již nežije) byl sice z české chovky, ale oba rodiče něměčtí, druhý je import z Belgie. Záměrně jsem si vybírala psa ne sice pracovního, ale ze sportovně vedených rodičů. Jak jsem psala, dělám záchranařinu a chtěla jsem psa akčnějšího, ale ne úplného magora. Mimochodem, i štěňata po ISDS rodičích mohou být klidná…no, relativně..na borderku ;)
Nejsou to mí první psi a musím přiznat, že mají větší potřebu pohybu než asi jiný průměrný pes. Potřebují unavit. Ale unavit jdou i na procházce, když to prokládáš něčím, co zaměstná jejich mozek. A o to jde i při práci se stádem…tam se ti psi pekelně soustředí na stádo, na ovčákovy povely apod. Není to jen o „lítání kolem stáda“.
Skvělé na jejich zabavení (a zabavení dětí) je, učit je různé triky…od podávání pacek na střídačku až po chození po předních ve stojce (to teď učím) :) Na youtube máš spoustu triků (ne vždy ale popsaný postup, jak to naučit), takže můžeš čerpat inspiraci. Skoukni třeba videa a stránky Silvie Trkman (http://www.lolabuland.com/). Je to výborná agiliťačka, ale má skvělý přístup ke psům. Doporučuji si prostudovat třeba i výcvik pomocí klikru (např. http://www.tachyonbc.cz/vycvik/klikr/). Já cvičím na klikr a je to vážně dobré. A třeba chůzi u nohy jsem cvičila ne jako „cvik“, jak je většinou na cvičáku, ale jako trik…pes mi chodí u nohy nadšeně, s chutí, není problém jakkoliv měnit směr, rychlost a kouká při tom na mně (vyžadováno u zkoušek). Na klikr můžeš zvykat už malé štěně a velmi rychle formovat, co od něj chceš (sedni, lehni, zůstaň, ke mně).
A nebojte se odměňovat…do práce také chodíme, protože nás platí :jazyk:
Mám to třeba postavené tak, že při „tréninku“ vždy odměňuji!!! A když jsou pak třeba zkoušky, tak je to vlastně pro psa pořád trénink, jen ty odměny tupá panička zapomněla :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odměny jsu pes od psa…starší byl na žrádlo, mladší je spíš na hračku…jen si člověk musí uvědomit rozdíl ;)

Takže ano, borderky jsou akční, i ti výstaváci, ale pokud mu dáš, co potřebuje, pohyb a psychickou stimulaci, dokáže ti doma v klidu ležet celý den (dospělák…u štěněte to nečekej, to je jak s malým dítětem ;) ).

EDIT: překlepy :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.11.15 08:35

@Kissie9 Díky za krásný popis :) Lolabuland mám už v oblíbených a zkouklých hodně jejích videí, je to fakt super a na tohle se nejvíc těším, že se zabavíme všichni :) A klikr je také v plánu, protože mě to hodně nadchlo práce s ním.

Jasně, bordera není pro všechny, protože vyžaduje a potřebuje hodně času a věřím tomu, že člověk který je hodně pracovně vytížený a přijde večer vyřízený z práce jí ho tolik dát nemůže. Já dělám jen dopoledne, celý odpo mám volný na děti a teď teda i na pesana, takže věřím tomu, že se vyřádíme dostatečně :D

Za změření pejska moc děkuji, dneska to bohatě stačí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
17.11.15 18:01

@Kissie9 no myslím, že granulemi to nakonec není oná má to má řidší, ale kolikrát vůbec nemůže..tlačí tlačí a nic, jediné co mě napadlo, že něco rozkousala a nemůžeto ven asi počkáme ještě dva dny a na veterině by měli mít nějáky ultrazvuk neboco, že poznaj jestli má plný žaludek.. fakte se někdy trápí ty granule jsem vysadila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
17.11.15 18:08

@hrubik jo takových keců jsem si taky vyslechla, řekla bych že borderka je živější pejsek, ale taky chce mít svůj klid, a běhat sní venku aby ji člověk unavil? stačí taky někdy zaměstnat hlavu :D to by měli aji ti lidi co takhle kecaj a vůbec neví.. ale můžu říct, že první 2 měsíce jsem se na dvou hodinový film nepodívala, ale myslím, že to patří ke každému štěněti, chodit co chvílí ven, pak do práce doma vařit, uklízet, trochu času na sebe jo byla to makačka no a vydíš tedkom si tu píšu na pc a megoška spínká :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.11.15 18:19
@megoska píše:
@hrubik jo takových keců jsem si taky vyslechla, řekla bych že borderka je živější pejsek, ale taky chce mít svůj klid, a běhat sní venku aby ji člověk unavil? stačí taky někdy zaměstnat hlavu :D to by měli aji ti lidi co takhle kecaj a vůbec neví.. ale můžu říct, že první 2 měsíce jsem se na dvou hodinový film nepodívala, ale myslím, že to patří ke každému štěněti, chodit co chvílí ven, pak do práce doma vařit, uklízet, trochu času na sebe jo byla to makačka no a vydíš tedkom si tu píšu na pc a megoška spínká :D :D :D

Tak to jsem ráda, že si za dva měsíce zase s váma na netu pokecám :mrgreen: Do té doby budu mít s podobnými aktivitami útrum :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
17.11.15 18:37
@hrubik píše:
Tak to jsem ráda, že si za dva měsíce zase s váma na netu pokecám :mrgreen: Do té doby budu mít s podobnými aktivitami útrum :lol:

neboj, v noci většinou spí ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
254
17.11.15 18:42

Teď jsem narazila na tuhle diskuzi, máme taky borderu, rok a půl letou, musím říct, že až do prvního hárání ve 14 měsících byla k neutahání a pak se až neuvěřitelně uklidnila. Pohyb a hru pořád potřebuje, ale už je schopná i ležet v klidu když jsme doma :D. Miluje frisbí, klacky a snažíme se i o agility, teď trochu míň, co jsem těhotná, trénuje se synem, je mu 18 a nemá moc času…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.11.15 18:45
@Kissie9 píše:
neboj, v noci většinou spí ;) :mrgreen:

Ale to já taky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.11.15 18:46
@Slunko7 píše:
Teď jsem narazila na tuhle diskuzi, máme taky borderu, rok a půl letou, musím říct, že až do prvního hárání ve 14 měsících byla k neutahání a pak se až neuvěřitelně uklidnila. Pohyb a hru pořád potřebuje, ale už je schopná i ležet v klidu když jsme doma :D. Miluje frisbí, klacky a snažíme se i o agility, teď trochu míň, co jsem těhotná, trénuje se synem, je mu 18 a nemá moc času…

Ahoj slunko, vítej :) Je super, že ti s borderou pomáhá syn, taky chci děti aktivně zapojit. Zatím jsou teda ještě relativně malé (7 a 5let), ale časem to půjde určitě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.11.15 19:01

Holky řeším štěněcí školku. Většinou jsou od 3 měsíců (ukončené očkování), ale našla jsem jednu suprovou, která mě velmi zaujala, a berou už od dvou měsíců. Co myslíte? Z hlediska socializace mi to přijde fajn, toť otázka, jestli je to brzo nebo není?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
18.11.15 10:08

@hrubik: tak jsem si tedy konečně přeměřila psa…no, vyšlo mi to, že temeno má cca 70-71 cm od podlahy. Ale kennelku jsem kupovala takovou, že v ní nestojí takhle vzpřímeně (ve výstavním postoji). To není potřeba, nemusí tam stát, pokud tedy neuvažuješ o tom, že tam psa necháš celý den. Já měla kennelky do auta a pak jsem je používala pro odložení psů na závodech. Tipuji prostor uvnitř měl výšku cca 66 cm (no, takže skoro ;-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný