Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@megoska Ne, rozhodně to normální není a samo to nepřejde.
Je v tu chvíli už vyvenčená? Jak se chová při ranním venčení? Bojí se lidí i na ulici? Jak se chová k sousedům? Je schopná venku normálně fungovat? Cvičíte běžně venku a je toho schopná i ráno? Případně, jak se chová při večerním venčení?
Holky ještě že vás tu máme
Jsem ráda, že nám začátečníkům tak radíte. Je to super, když se máme na koho obrátit, viď @megoska Takže fakt moc díky všem ![]()
@megoska: jak psala @Icestar, samo to nepřejde. Všeobecně to není normální chování. Jestli je to normální u borderek, lze polemizovat. Znám jich několik, co problém se tmou prostě mají…včetně mého psa ![]()
Musíš ji přesvědčit, že ve tmě ji nic nehrozí. Ideální by bylo, kdyby někdo, koho znáte spolupracoval…dostat Meggi „uměle“ do situace, kdy se takhle chová, a dotyčný k vám dojde, pozdravíte se spolu a on dá Meggi piškot a zkusí ji pohladit. Kdyby začala štěkat, řekni rázné „ne“ nebo „ticho“ (zvol si povel podle sebe). Jakmile zmlkne=hned pochválit. Když si vezme piškot, pochválit, když se nechá pohladit-pochválit.
Měla bys docílit toho, že ti nebude ve tmě alespoň vyjíždět po lidech. Vyjíždět myslím i štěkání. Bordera kousne málokdy ![]()
Já s tím bojuji při tréninku, kdy potřebuji, aby mi šel do sutin, třeba sklepů, sám. Zatím jsme ve fázi, že jdeme společně, on odbíhá na nezbytně nutnou dobu a vrací se ke mně. O samostatné práci ve tmě nemůže být ani řeč. Ale dost se to zlepšilo. A na ulici už je v pohodě, jen sem tam, když se mu někdo opravdu nezdá, štěká, což už také ustává (chodíme hodně na volno, tak nechci, aby na lidi pouštěl hrůzu).
Mohlo by ti pomoci natrénování štěkání na povel, aby měla jasně dáno „štěkej“ a „ticho“ ![]()
@Kissie9 Ve chvíli, kdy je zvíře vystresované, žádný zákazový povel ani jiný psychický nátlak nepomůže, jen prohloubí stres
@Icestar píše:
@Kissie9 Ve chvíli, kdy je zvíře vystresované, žádný zákazový povel ani jiný psychický nátlak nepomůže, jen prohloubí stres
No, nechci se hádat, ale BOC štěkající ve tmě nemusí být v šíleném stresu
Měla jsem psa, který se bál ran (petardy), ten se dostával do takového stresu, že to, co jsi napsala platila absolutně. ![]()
BOC, se kterým řeším tmu není ve stavu, že nevnímá. Definujeme-li stres jako diskomfort, tak ve stresu je, ale nešílí. Jen je prostě nejistý a v ten moment musím nastoupit já, abych mu řekla, co dělat/nedělat a ukázat mu vhodnější chování.
Pokud se ti osvědčil jiný postup, sem s ním. Ohledně psů se učíme celý život, třeba přijdu na to, co by nám mohlo více pomoct.
BOC, co již nežije, měl zase problém s policajty, zvláště muži
Viděl policajta a byl ve stresu.Jak de*il jsem chodila ke smíšeným policejním hlídkám a požádala vždy policistku, zda by mu nedala piškot nepromluvila na něj klidně. Po čase jsem se s ním propracovala k chlapům policistům a do půl roku si jich nevšímal. Ale vznikaly kuriózní situace ![]()
No, nepustilo mi to příspěvek kvůli slovu Borderák nebo debil…prý vulgarismy
Jedno je obecně vžitý název plemene a druhé dokonce ofiko lékařská diagnoza ![]()
@Kissie9 Podle popisu je tazatelčina BOC ve velkém stresu, když reaguje na lidi procházející po chodbě štěkáním, útěkem a schováváním za paničku. V takový okamži každý zákaz způsobí jen prohloubení stresu.
Přesně jak píšeš, chce to pomalu se propracovat k finálnímu výsledku, začít malými dílčími úkony, odměňovat za drobné úspěchy, uklidňovat, povzbuzovat. Než se problém začne řešit, je nutné zjistit příčinu, respektive na co přesně (a ideálně i proč) pes reaguje.
@Icestar píše:
@Kissie9 Podle popisu je tazatelčina BOC ve velkém stresu, když reaguje na lidi procházející po chodbě štěkáním, útěkem a schováváním za paničku. V takový okamži každý zákaz způsobí jen prohloubení stresu.
Přesně jak píšeš, chce to pomalu se propracovat k finálnímu výsledku, začít malými dílčími úkony, odměňovat za drobné úspěchy, uklidňovat, povzbuzovat. Než se problém začne řešit, je nutné zjistit příčinu, respektive na co přesně (a ideálně i proč) pes reaguje.
No, jen bych doporučovala dát si pozor na uklidňování stylem…pes začne štěkat a člověk řekne „hodný“…hodně lidí tím dosáhne opaku, protože si neuvědomí, že „hodný“ používají většinou při činnostech psa, se kterými jsou spokojení, takže pak je aplikují ve snaze psa uklidnit.
To e běžný jev, když jdu se psy po ulici, na vodítku na ně štěká nějaký pes a pán psa mu říká „hodný, hodný“ ve snaze mu sdělit, že buď moji psi jsou hodní (a tudíž na ně nemusí řvát) nebo že on má být hodný (a tudíž by se měl zklidnit). Ale v podstatě v něm upevňuje to, že štěkat na procházející psy, je požadovaná činnost.
U borderek je jejich učenlivost vybrána občas labilnější nervovou soustavou. Oni pak moc důvodů, natož reálných, ke svému divnému chování nepotřebují
Jestli si pamatuji dobře, Meggi je štěně, nepátrala bcyh moc po příčinách, ale budovala její sebevědomí a důvěru v paničku. A snažila se jí ukázat, že ty situace jsu pr ni normální, nebo i přínosné. (viz mj popsaný problém s policisty…přínos byl piškot od podezřelé osoby
)
@Icestar: ještě se mi svědčilo převést pozornost psa na jinou činnost, za kterou jsem ho mohla odměnit…třeba jen blbé oslovení psa a jakmile se na mne podíval (tudíž vyžadovaný oční kontakt se mnou, dostal odměnku, pak jsem třeba dala povel sedni/lehni/pac…prostě něco, u čeho musel přepnout pozornost na mně, ale nic náročného, něco, co ten pes jinak 100% zvládá. Prostě odvést pozornost od toho, na o řve, z čeho se cítí nesvůj.
Tímhle způsobem třeba zvládáme výstřely na cvičáku/při zkouškách. Pes to rád nemá, ale ví, že mu nic nehrozí a že se po něm něco chce…takto vykoná. Než se docvičí, je výstřel zapomenut (a že to je pro borderky hodně nepříjemné).
Holky jak to tak čtu, je vůbec někdo, kdo neřešil se psem nějaký jeho strach? @Kissie9 píše, že „U borderek je jejich učenlivost vybrána občas labilnější nervovou soustavou.“ Takže ostatní psi nemají tolik nějaké fóbie? Jde tomu nějak předcházet, aby můj BOC nebyl nervově labilní?
@hrubik píše:
Holky jak to tak čtu, je vůbec někdo, kdo neřešil se psem nějaký jeho strach? @Kissie9 píše, že „U borderek je jejich učenlivost vybrána občas labilnější nervovou soustavou.“ Takže ostatní psi nemají tolik nějaké fóbie? Jde tomu nějak předcházet, aby můj BOC nebyl nervově labilní?
no jde o to, že mají tu nervovou soustavu citlivější než třeba labrador
Je to zase vykoupeno tím, že díky tomu se rychleji učí, mají krátkou reakční dobu. Takže to je povel=uděljí to, náš ričoun je třeb: povel…2-3 sekundy nic a pak to udělá.
Nejistota ve tmě, bázlivost např. z MHD apod. lze zvládnout jednak přivykáním na situace, jednak důvěrou v pána a také posilováním sebevědomí (tam zase bacha, ať se to nepřepískne
). Hodně strachů je také získáno až na základě špatných zkušeností (problém s policisty vznikl tak, že při venčení ho přetáhl lufou policista po hlavě…pes měl i otřes mozku, tržnou ránu a tak. Takže tam se fakt tomu nebylo co divit. Na výstřely někteří psy začnou reagovat klidně až ve 3-4 letech věku
Kdo ví, co jim v té hlavě sepne ![]()
Ale opravdu to lze zvládat klidným přístupem, postupným přivykáním…
@Kissie9 píše:
no jde o to, že mají tu nervovou soustavu citlivější než třeba labradorJe to zase vykoupeno tím, že díky tomu se rychleji učí, mají krátkou reakční dobu. Takže to je povel=uděljí to, náš ričoun je třeb: povel…2-3 sekundy nic a pak to udělá.
Nejistota ve tmě, bázlivost např. z MHD apod. lze zvládnout jednak přivykáním na situace, jednak důvěrou v pána a také posilováním sebevědomí (tam zase bacha, ať se to nepřepískne). Hodně strachů je také získáno až na základě špatných zkušeností (problém s policisty vznikl tak, že při venčení ho přetáhl lufou policista po hlavě…pes měl i otřes mozku, tržnou ránu a tak. Takže tam se fakt tomu nebylo co divit. Na výstřely někteří psy začnou reagovat klidně až ve 3-4 letech věku
Kdo ví, co jim v té hlavě sepne
Ale opravdu to lze zvládat klidným přístupem, postupným přivykáním…
Co je to lufa?
Jinak chápu, něčemu jde předcházet, s některými strachy jde bojovat.
@hrubik píše:
Co je to lufa?Jinak chápu, něčemu jde předcházet, s některými strachy jde bojovat.
Takový ten „pendrek“, který jde bčas vidět, jak tím někoho mydlí…je to děsně tvrdé. Nsí ho u pasu.
@Kissie9 píše:
Takový ten „pendrek“, který jde bčas vidět, jak tím někoho mydlí…je to děsně tvrdé. Nsí ho u pasu.
A to ho tím jako majzl po hlavě?
A proč? ![]()
@hrubik píše:
A to ho tím jako majzl po hlavě?A proč?
Venčil jsem večer v parčíku, park byl obehnaný živým plotem, za ním šli 2 policisté a pes je vyhodnotil jako podezřelé, proběhl k nim a z metrů na ně štěkal. Bylo mu v té době cca 9 měsíců (takže to bylo znát jak na stavbě těla, tak na hlase, že je to štěně). Když jsem po ošetření psa jela na služebnu si stěžovat, tak z pána vylezlo, že se psů bojí
Maskoval to tím, že mi chtěl totiž napařit pokutu za volné pobíhání psa a ještě mi na místě dost vynadal. Na místě byli svědci, park byl určený k volnému puštění psů a podle jeho nadřízeného špatně vyhodnotil situaci.
Ale co na mně zkoušeli na té služebně, to bylo drsný, normálně bych se tam sesypala, naštěstí tam došel můj tehdejší přítel a pánové hodili zpátečku.