Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Evell taky mám pocit, že je u nás pořád šílenej nepořádek, všude hračky, drobky z piškotů a kapky od čaje. To bude asi všude stejné
.
A asi ho bolí zoubky nebo štve ségra, nebo obojí ![]()
Jaké pohádky pouštíš? A od kdy to jsou schopni poslouchat?
@333Katynka
Nechat vybrečeet nechci, to se prý ani před ukončeným 6 měsícem nemá
že to dítě ještě nechápe, že má usnout samo a cítí se opuštěné ![]()
Navíc často jeden usne a druhý ještě ne a kňourá a to zase nechci aby se vzájemně budili
kdyby byli jen jeden, tak bych pokňourat nechala, ale takhle mám strach, že jeden vzbudí duhého a budu uspávat zase oba místo toho abych se včas postarala jen o jednoho ![]()
No a taky funguje fén, když večer po kojení nejsou dost klidní a kňourají, tak pouštím fén
bílý šum u nás funguje skvěle
u toho hned ztichnou a postupně usnou.
Prsa jak balony znám
ono to až bolí, jak jsou nalité
ale dny už josu celkem v pohodě a na noc je lepší spát bez podprsenky (dríve jsem spala v ní a s prsníma vložkama), ale když jsem bez ní, tak jsou prsa míň stimulované a taky to samo vyteče ![]()
@subsomi já jsem je tam samozřejmě nenechala hodinu bez povšimnutí ječet, hodila jsem za nimi, aby věděli, že tam jsem. Jen jsem se už odmítla nechat terorizovat, ono to stejně k ničemu nevedlo a jen se to zhoršovalo. Ale každá dvojčátka jsou jiná a každá maminka si musí najít způsob, který jí vyhovuje. Já jen psala, co se osvědčilo u spaní u nás. ![]()
@subsomi
s tím nechat je vybrečet, taky mám své zkušenosti. Z počátku vůbec nechtěli spát a my je uspávali postupně třeba až do 23h i dýl, vyřízený unavený - já i manžel. Vždycky jeden usnul a ten druhej ho vzbudil atd. Přišli jsme na to, že pomáhá koupel a pak do postýlky a nechat je opravdu být, ať si pořvávají a povídají, nakonec oba usnuli tak cca do 20 min. a když pořád kňourali tak jsme jim dali další mlíčko a potom vždycky usnuli.Je to fakt náročný, ale bude líp!!!
@333Katynka
hmmm, ono to bude asi všude stejné:-)s tím nepořádkem.
Pouštím červený traktůrek, prasátko Peppu - to je jejich nej, a taky včelí medvídky. Oni vždycky víc reagovali na hudbu v těch pohádkách, ale koukat začali někdy až po roce. Taky ale nevydrží dlouho koukat. ale ta Peppa ta vždycky zabere alespoň na 10 min a já můžu v klidu vyndat nádobí z myčky - nikdo mi ho neodnáší a neleze do myčky:-)
ale u našeho staršího syna jsme četli pohádky, na video před spaním vůbec nekoukal, to jen u těch dvojčat pouštíme, protože jak jsou 2 tak jsou divoký a při čtení nám dělají blbosti místo spaní.
a co takhle s dětma podnikáte? Je tu někdo kdo se odvážil vyrazit s dvojčátky na hory?
@333Katynka Ahoj, s tou drádivostí, to je mě líto, že máte v takovém rozsahu. Co se s tím dělá, když chlapeček omdlí? u nás to má holčička ale slabší. Zrovna předevčírem, jsme byli na kardiu, protože jí v afektu fialoví pusa, ale hlavně jak teď byla zima, tak jí ze zimy pusa už černala. Párkrát jsem se bála, že se nenadechne, ale ok, ale zajímalo by mě to, abych byla připravená. Včera jsme byli na spalničkách a výsledky z kardia neštěstí ok. Jsou to chudáci viď, občas reaguje nepřiměřeně a když vidím jak si kolemjdoucí říkají: ta kdyby byla moje:-D. A nejvíc se mě osvědčilo jí pochovat, a to už vůbec působí šíleně
. No, snad nám broučkové dozrajou co nejdřív. Je to jediné co si nesou z toho, že jsou dvojčata- prý to mají více děti ze sekce.
Tak jsem přemýšlela co se dá všechno s dvojčaty podniknout. Dvojčatovskej kočár se do většiny podniků nevejde a samotný dvojčátka bez kočárku jsou zatím méňe zvladatelný - každej na jinou stranu…nemáte někdo nějaký tip, co dělat s dětma? Ještě když já mám třeba ještě toho staršího synka k nim? A je tu někdo kdo vyrazil s dvojčátky třeba na hory? Dá se to zvládnout? Mějte se hezky a hlavně buďte zdraví!!!
@Evell kolik teď mají? Prasátko Peppa, to vůbec neznám. Já zkoušela krtka, ale to moc nesledovali a teď ty Teletubbies, to chvilku koukají. Aspoň se mi dnes podařilo uvařit.
Na hory nemám zatím odvahu, venku nevydrží moc dlouho, tak bych si to asi ani neužila. A honit dvě mimina někde po hospodě, na to mi chybí osobní statečnost
.
My jsme byli na podzim na pár dní ve Velkém Mederu a to bylo super. Chceme jet na jaře zase. Teplá voda, veliký dětský bazén, mrňata byly nadšené. Takže termály doporučuju. Jinak sedíme přes zimu doma, což mě už nebaví.
Byli jste někdo s mimčama u moře? Zvažujeme to letos, tak doufám, že to dopadne dobře. I když z toho mám trochu obavy.
Ahoj holky, koukala jsem, že si povídáte o uspávání. Tak já se hlásím k těm, co rozdají flašky a odcházejí. Ještě se děti dennodenně dozvídají to o těch blechách a kousání celou noc, asi kdyby uměli mluvit, tak by křičeli už nééé
. Od šestinedělí jsou spolu v pokojíčku, nikdy jsem neuspávala. Nebudí se navzájem, protože spí:-). Přes den, si tam občas než usnou povídají, ale do toho nevstupuju. Je to paráda, mám čas i pobýt na netu:-). Když si vzpomenu, jaké pitomosti jsem vyváděla s tou nejstarší
, tu jsem dostala z postele snad až před tanečníma ![]()
@cecillka to vtekání mají víc dvojčátka a po císaři? To jsem ještě neslyšela, proč by to bylo?
Malého, když zfialovél a omdlel, tak jsem ho popadla, foukla mu do pusy, nebo šplíchla vodu na obličej, to nám poradila neuroložka. Nějak prostě přerušit ten afekt bez dýchání, aby začal normálně řvát a dýchat u toho. Chovat sice pomůže, ale pak nejde položit zpátky na zem. Takže pak nosím a nosím.
A proč jí černá pusa? Přece je venku chvíli, tak by to zimou být nemělo, ne? A spalničky jste byli očkovat?
Taky holky koukám, že probíráte volnočasové aktivity
. Nejčastější náplň je pěšky pro rohlíky:-), to zabere i celé odpoledne. Ale jinak naše oblíbená akce je Zoo, ale to je tím, že jí máme kousek, do bazénu, na dětský hřiště. Hory by se také daly, rádi bobují, ale nechci, nemám energii to všechno zabalit. Loni jsme zvládli dovolenou na Šumavě, buhužel bez Boubínu, ten s kočárkama nejde. Jezdíme na bruslích, šlo jít na houby. Byli jsme na hradě- ale kočár jsme tam museli vynést, takže asi hrad od hradu. Těším se co zvládáte jiné, potřebuji nápad.
Teda děvčata, Vy jste se rozjela! ![]()
Na dovolenou si s dětma ještě netroufám, myslím, že v pohodě to bude tak po třetím roce. Chci si tu dovolenou taky užít! ![]()
Co s nima podniknout? Když se mi rozbíhali na každou stranu, chodila jsem na procházky do zahrádkářské oblasti, kde nejezlila auta, teď můžem jít kamkoliv, celkem už poslechnou. Do dětských koutků jsem se ještě neodvážila, ale chodíme hodně na návštěvy, nebo návštěvy k nám a tam už jsou děti v pohodě.
Bordel doma, co nešel ani obejít, drobky, kapky po čaji, všechno opatlané, ono to přejde!!! My máme dneska i utřený prach, hračky poskládané a vytříno! ![]()
@333Katynka
V případě otloukání hlavičky o zem jsem přenesla na koberec, když otloukal zeď, dala jsem mu tam ruku
. Samozřejmě někdy jsem pochovala, ale on to většinou nechtěl, jak byl vzteklej. U nás je dobrý, že když se jeden vzteká, řve, druhý se nepřipojuje, prostě se dokonale střídají, takže jeden čas byl řev skutečně celý den – na hlavu.
Jo ještě jsem si vzpomněla, že taky trochu pili z hrníčku s obyčejným brčkem, to se jim celkem líbilo.
@subsomi
Já to nemyslela nijak zle, jen vím od známých, pokud uspávali u prsa, pak to ty děti strašně špatně odnaučovali, dlouho kojili i v noci, protože děti si na to zklidňování strašně zvykli. Po kojení by nestačil dudlík? Nebo ho nemáte? Náhodou je to super, že máš mlíko
, mě se nespustilo.
V šesti měsících jsou asi ještě malí, aby usínali sami. Co u nich jenom sedět, aby věděli, že tam jsi? To jsme dělali tak do cca roka, pak šli do svého pokojíčku. Tam jsme taky s nimi seděli, ale nakonec to došlo ke skoro hodině, tak jsme taky nechali vybrečet, ale tak, že jsem tam po 5 minutách je chodila pokládat, pohladit. První večer řev 20minut, druhý pět minut. Fakt se to chytlo rychle, měla jsem z toho strašný strach. Dneska řeknu pohádku, dáme pusinky, oni si tak 10 – 20 minut spolu povídají a pěkně usnou. Nikdy jsem je nerozdělovala a proto třeba jeden pobrekával a druhý v pohodě spal. Jsou na sebe zvyklí a neruší se
.
@Evell
Oni Ti přelezou z postýlky do postýlky a ven
? My máme totiž velké postýlky, nedají se stáhnout postranice a až půjdou do velkých postelí, jen přendáme boky a nemusíme kupovat nové postýlky. Každý se diví, že jsou ještě v „postýlkách“, ale nám to tak vyhovuje, nikam nezdrhají, ráno si zavolají, že chtějí vyndat.
Taky by mě zajímalo, co pouštíš za pohádky? Já už nevím, jaké bych si vymýšlela a žádné šikovné v knížce jsem ještě nenašla.
Jo tak jsem si to přečetla, na DVD, myslela jsem, že pouštíš něco na CD. Pepu znám, byla jsem z něho už na mašli. U nás teď frčí Krtek, ale ten jede v poledne.
@cecillka
v ZOO jsme taky 2 x byli, to se jim moc líbilo, ale teď maj otevřeno jen do čtyř a to vzhledem k jejich poobědovém spánku a delší cestě nezvládáme
.
Chodíte na bazén? Ale to asi nechodíš sama, viď? U nás je to komlikované tím, že se mnou nemá kdo jít.
@333Katynka píše:
@cecillka to vtekání mají víc dvojčátka a po císaři? To jsem ještě neslyšela, proč by to bylo?
Malého, když zfialovél a omdlel, tak jsem ho popadla, foukla mu do pusy, nebo šplíchla vodu na obličej, to nám poradila neuroložka. Nějak prostě přerušit ten afekt bez dýchání, aby začal normálně řvát a dýchat u toho. Chovat sice pomůže, ale pak nejde položit zpátky na zem. Takže pak nosím a nosím.
A proč jí černá pusa? Přece je venku chvíli, tak by to zimou být nemělo, ne? A spalničky jste byli očkovat?
Někde mě říkali, že ta dráždivost je způsobena nedovyvinutím nervové soustavy. Že se nic neděje, že časem dozraje. A že to více postihuje děti narozené sekcí, páč ten průchod porodními cestami něco spouší. Ale ber to s rezervou, když mě řekli, že to nic není, že to spraví čas, tak jsem to pustila z hlavy. Prostřední to měla ve slabší formě také a už se nevzteká:-).
No, ona takhle reaguje na chlad, koukala jsem na google, jak to vzniká a popravdě jsem to nepochopila, neokysličuje se krev jak má, ale proč? budeme muset výrazně zkrátit dobu venku, když mrzne, chlapeček za stejnou dobu venku je ok. U toho afektu, je to asi stažením cév, ale jestli to umí i mráz, nevím?
To s tím fouknutím, si budu pamatovat.
Také nosím a nosím. Když se uklidní, tak je unavená.
Jak u u vás probíhá stříhání nehtů, čištění uší, mytí hlavy atd? Zvládá to chlapeček? U nás řev, až na ulici a držíme jí všichni.
@cecillka přesně tak to bylo u nás. Starší dcera vyžadovala vedle sebe uspávače snad do 6 let, byl z toho zlozvyk. Tak se snažím neopakovat stejnou chybu. Jediné co jsem udělala je to, že spí každý jinde, protže malej občas vybuřuje a budí pak malou. Taky ráno, když spali dohromady, tak vstávali podstatně dřív, jak se slyšeli navzájem. Teď si dají mlíko nebo čaj a většinou ještě zaberou. V létě chceme dělat jejich pokojíček, tak je tam zkusíme dát zase spolu.