Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, taky mě je jesný že každý období má svoje. Já bych to miminkovské období asi bez pomoci nezvládla. Nevím jak to dělají, ale když s nimi zůstanu sama, tak mě dost brečí a krmení je taky hrůza jednoho krmím s flašky a druhý brečí. Někdy si už jedno opřu v zavinovačce o polštář a krmím oba naráz…Jak jste to dělali vy?
@zlatko píše:
Ahoj holky, taky mě je jesný že každý období má svoje. Já bych to miminkovské období asi bez pomoci nezvládla. Nevím jak to dělají, ale když s nimi zůstanu sama, tak mě dost brečí a krmení je taky hrůza jednoho krmím s flašky a druhý brečí. Někdy si už jedno opřu v zavinovačce o polštář a krmím oba naráz…Jak jste to dělali vy?
Ahojky,
taky mám dvojčátka, kluka a holku, 2 roky a skoro 2 měsíce. Tohle krmení pro mě bylo zatím nejhorším obdobím. Malá špatně jedla, když jsem krmila jednoho, druhý vždycky plakal. Skoro vůbec nespaly, pomoc jsem neměla žádnou. Musí se to vydržet a bude líp. Teď už je to „brnkačka“
. Neboj, bude líp a líp. A kolik je mrňousům? ![]()
@zlatko píše:
Já kojila nejdřív jednoho a pak druhého. Jen občas oba najednou. Přišlo mi, že je vždy jeden míň nakrmený, když jsem je kojila najednou. Mně se osvědčila železná pravidelnost. Do dvou let kluků jsme denně dělali ve stejnou dobu to samé. Kluci si na to zvykli již v porodnici a já pak měla večer klídek. Z počátku se režim točil kolem kojení. Tzn. že když jsem kojila co 3 hodiny, musela jsem na to myslet a buď počítat s tím, že kluky nakojím na ulici nebo musím být do té doby doma. Přesto pravidelně (vždy +- v 1O dopol.) jsme šli ven, při té příležitosti jsem nakoupila a vyvenčila psa. Pak oběd, odpoledne (+- 14 - 15hodin) jsme šli ven, návrat VŽDY nejpozději v 18 hodin. Následovala večeře, každodenní koupání a ukládání do postýlek. V 19:00 už spali jak Budulínci. Ve dvou letech mě maminka přesvědčila, že by měli spát po obědě již ve své postýlce a tím jsem jim narušila zažitý režim a kluci úplně zrušili spaní po obědě.
Musím dodat, že kluci byli pravdu moc hodní, když byli malí. Hodně spali, nezažili jsme prdíky, otočený režim apod.
@wewa1 píše:
Já kojila nejdřív jednoho a pak druhého. Jen občas oba najednou. Přišlo mi, že je vždy jeden míň nakrmený, když jsem je kojila najednou. Mně se osvědčila železná pravidelnost. Do dvou let kluků jsme denně dělali ve stejnou dobu to samé. Kluci si na to zvykli již v porodnici a já pak měla večer klídek. Z počátku se režim točil kolem kojení. Tzn. že když jsem kojila co 3 hodiny, musela jsem na to myslet a buď počítat s tím, že kluky nakojím na ulici nebo musím být do té doby doma. Přesto pravidelně (vždy +- v 1O dopol.) jsme šli ven, při té příležitosti jsem nakoupila a vyvenčila psa. Pak oběd, odpoledne (+- 14 - 15hodin) jsme šli ven, návrat VŽDY nejpozději v 18 hodin. Následovala večeře, každodenní koupání a ukládání do postýlek. V 19:00 už spali jak Budulínci. Ve dvou letech mě maminka přesvědčila, že by měli spát po obědě již ve své postýlce a tím jsem jim narušila zažitý režim a kluci úplně zrušili spaní po obědě.Musím dodat, že kluci byli pravdu moc hodní, když byli malí. Hodně spali, nezažili jsme prdíky, otočený režim apod.
Tak to s Tebou musím souhlasit, režim je strašně důležitý, bez toho bychom to nedali. Já bohužel nikdy nekojila a děti byly nedonošené, takže tu flašku někde ohřát musíš a další kolotoč okolo toho. Prdíky jsme měli přesně tři měsíce - opravdu hrůza, ať jsme dělali, co jsme dělali
. A skoro vůbec nespaly! Ale jak říkám, žeď je to proti začátku pohoda a jsou to naše zlatíčka - většinou
.
PS - já je před dvěma měsícema dala spát do naší postele, jsem tam s nima, dokud neusnou a konečně pořádně spí, narozdíl od kočáru
, takže každý to má nějak.
Zdravím! ![]()
Ahoj holky, děkuji za odpovědi.
Strey nám je ted 2,5 měsíce. Anička mě taky špatně papa. Váží 4260 a 4600 a denně vypijou cca 550ml a měli by prý vypít 750,tak jsem z toho občas na nervy, ale stále prospívají, tak se snažim být v klidu. Hrozný je i koupání to je to samé jako krmení. Jednoho koupu a druhý pláče spíš řve. Honzik je pěkný vztekloun.
Myslím, že za to muže právě ta pomoc. Mrnouskové jsou zvyklí na více rukou a když s nimi zůstanu sama, tak to vycítí a je doma řev.
StreY a jak jste to dělali se spaním? Já dávám sptát v sedm. Anince by stačilo se najís 2× za noc, ale Honzík stává každé tři hodky a to se budí už pulhodky před, tak stále moc nespím. Jo a jedí jen 100ml.
@zlatko
Ahojky,
koukala jsem do kalendáře, děti měly ve třech měsících (měsíc korigovaného), 3,7 a 2,9. Vypily tak kolem 50 – 70ml. Do tabulek se taky nevešly, ale přibíraly cca 30g týdně. Sama jsem je vážila, abychom nemuseli pořád k doktorce, s tou se dalo dohodnout.
Na tabulky bych nekoukala, i když vím, že to nedá, opravdu je každé mimčo jiné. Když jsem viděla na neonatologii, jak moje vypila 30ml a sousedky stejně stará a malá 100ml, byla jsem mimo!
Ze začátku jsem nekoupala, nelíbilo se jim to, jen jsem je každý večer otírala čistou vodou a myslím, že to bohatě stačilo, takhle malá miminka se nemají kde zašpinit, zapotit. Dneska koupání milujou a nemůžem je dostat z vany.
Se spaním moc neporadím, do třetího měsíce Verunka řvala (to se jinak nazvat nedá – prdíky), přesně od 17:30 do 2:00hod
. Příšerné! Jedly každé 3 hodiny. 2 x se mi stalo, že Filip spal, tak jsem ho nechala, ale pak se mi budily na krmení úplně jinak, tak jsem toho co spal, vzbudila. Jo a asi od prvního měsíce se mnou v noci krmil manžel, když viděl, jak se snažím nakrmit jednoho, druhýmu řvoucímu se nějak pokusit narvat dudlíka, odkrknout…. Do jejich 3. měsíců jsem spala cca 3 hodiny denně a to samozřejmě ne v kuse. Nakonec jsem byla totál vyčerpaná, jak fyzicky, tak psychicky. Ale přežila jsem.
Neboj, ono se jim to spaní bude postupně prodlužovat. Já nesnášela větu: nebojte, to bude dobrý, musíte VYDRŽET
. Slyšela jsem jí 100×. Zpětně vidím, že to byla pravda, ale je to strašný záhul, pokud děti nespí, špatně jí a hlavně jsou DVĚ. Nepochopí to spousta lidí, i když mají zrovna jedno dítě ve stejném věku, vím to z okolí a to se tady nechci nikoho dotknout
.
Takže opravdu vydrž, myslím na Tebe a klidně se ptej dál
.
@zlatko píše:
Ahoj holky, děkuji za odpovědi.Strey nám je ted 2,5 měsíce. Anička mě taky špatně papa. Váží 4260 a 4600 a denně vypijou cca 550ml a měli by prý vypít 750,tak jsem z toho občas na nervy, ale stále prospívají, tak se snažim být v klidu. Hrozný je i koupání to je to samé jako krmení. Jednoho koupu a druhý pláče spíš řve. Honzik je pěkný vztekloun.
Myslím, že za to muže právě ta pomoc. Mrnouskové jsou zvyklí na více rukou a když s nimi zůstanu sama, tak to vycítí a je doma řev. .
StreY a jak jste to dělali se spaním? Já dávám sptát v sedm. Anince by stačilo se najís 2× za noc, ale Honzík stává každé tři hodky a to se budí už pulhodky před, tak stále moc nespím. Jo a jedí jen 100ml.
casem se rozjedi, u nas se kluci rozjedli az v 4 měsících
koupat nemusíš denně
jinak nemohu dopustit na el. houpačku, jak jeden šíleně řval, šel do houpačky a byl klid
Ahoj holky
děkuji za rady.Tak na Silvestra jsem se vyspala 3hodky.Jako kdybych někde pařila ![]()
Elektrické houpátko mám taky, ale je od 6 měsíců, tak se bojim abych jim tam nepokřivila záda.
Strey, jaké máte jména?
U nás se osvědčila autosedačka - vajíčko. Houpali jsme kluky tak dlouho, až usnuli.
Stávalo se, že jsem je měla oba ve vajíčkách na stole v kuchyni, občas je pohoupala a zároveň vařila. Pak jsme si pořídili krosničku. Nosila jsem toho co nejvíc plakal na břiše v krosničce a to často pomáhalo. Kdysi jsem už nevěděla co, tak jsem Toma naložila do vajíčka a dala jsem ho k pračce… Ihned byl klid. Koukal se na prádlo jak se pere a moc se mu to líbilo.
Kamarádka má taky dvojčata, je na ně většinu času úplně sama, když už nevěděla co, naložila je do auta a jela s nimi i v noci autem, jakmile usnuli, jela domů. ![]()
Vajíčka používám taky to mě poradila kamarádka, ale můj Honzík hned vycítí, že se vajíčko přestane houpat a je ohen na střeše. Já používám digestoř, ale funguje jenom když je unavený a zas jen na Honzíka, ale Aninka je hodná a tolik nebrečí. Hlavně se nevzteká, jak Honza. Pračku zkusím.
@zlatko
Ahojky,
máme Filípka a Verunku
.
Nám vajíčka taky nepomáhala, ani když jsem houpala jak vzteklá. Pak jsem je občas použila, když si jeden už moc dlouho nechtěl odkrknout a druhý potřeboval nakrmit, to byla taková trochu jistota, že se nezadusí.
O šátcích a jiných nosítkách jsem se dočetla až později a vzhledem k tomu, že jsem se opravdu nikam nedostala, nikdy jsem je nevyzkoušela, ale myslím si, že by mohly fungovat. Přeci jen je dítě jakoby u Tebe a má pocit bezpečí.
Jo auto bylo tak do třičtvrtě roku taky zaručené, ale muselo se jet, i když tvrdě spaly, po zastavení byl konec
.
My teď měsíc bojujem s rýmou a kašlem. Pořád si to všichni čtyři předáváme navzájem. Teď to vyležel manžel o svátcích a včera to přelezlo na mě a Filípka. Ach jo, asi to taky bude tím počasím
.
Tak holky, ať se v tom roce 2013 konečně pořádně vyspíte a ať jsme hlavně zdraví! ![]()
@zlatko píše:
Ahoj holkyděkuji za rady.Tak na Silvestra jsem se vyspala 3hodky.Jako kdybych někde pařila
Elektrické houpátko mám taky, ale je od 6 měsíců, tak se bojim abych jim tam nepokřivila záda.Strey, jaké máte jména?
ja mela polohovaci a bylo to fakt dost do lehu, kluci meli stejne zvednute postele, kvuli zvraceni, takze v tom nebyl rozdil
@edevira píše:
@wewa1
Ahojky,
my máme skoro 4-leté kluky (02/2009) a vypadá to u nás podobně. Takže si těžko dokáži představit, co bdue za pár let… asi je vystřelím na Mars
Také hodně a často vzpomínám na to, když byli malí, byl to krásný věk (i když každý čas má něco do sebe)
Starší kluk má čerstvě 4 roky a dvojčata kluci 2 a čtvrt a zrovna jsem o tom přemýšlela, jaké to asi bude, až budou klukům 4 a staršímu 6
to bude bitek
a asi to bude trochu jiný level než je to teď, protože se budou ještě všichni k tomu dohadovat - teď se dohaduje jen ten starší a ti mladší furt jen u konfliktů řvou ![]()