Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Super fotečky, děti jsou úžasné:-))) viditelně si to užívají
.
Jak je zahrada a bazén, tak je o zábavu postaráno…aspoň přes léto:-).
Já musím nahlásit dílčí úspěchy s nočníkem u Sofinky…začala si sama říkat a většinou se i povede. Jen venku na to nějak nemá čas, takže jak je nahatá, tak dřepne kamkoli a nočník ji nezajímá ![]()
U Dádu to vidím tak příští rok, tomu je to zatím naprosto šumák
.
Ten jak je venku nahatý, tak nějaké čůrání a kakání neřeší, i když minule už na to aspoň koukal, co to tam teče ![]()
@333Katynka
Díky! ![]()
Jojo, u našich dětí na nočník taky nezabíralo, jak každý radí, běhat nahatí. To bylo čůrání i hovínka všude, vůbec nevěděly, že něco dělají.
Zabraly až kalhotky a slipy a tepláčky.
Na spaní ještě plínu mají, ale jak nebudou spát ve školce, nějak to neřeším. Někdy je plína po spaní suchá, někdy ne, ale po o spí v ložnici, máme nové matrace, tak nechci riskovat zničení těch matrací. Však ono to někdy přejde
.
Dneska dopoledne jsem je tak urvala venku a v bazénu, že spaly po obědě 2 hodiny! To je úspěch.
Co plánujete na víkend? Má být zase vedro.
Pěkný večer!
![]()
@stray Taky se těším, až to bude jen na spaní, u Sofinky si myslím, že to bude za chvilku, je šikovná:-)
Před chvílí jsme se vrátili z města, byl tam středověký večer s hudbou a tancem na náměstí, takže super
.
O víkendu budeme asi doma, co jiného v tom vedru. Manžel je v sobotu v práci, Nelinka jede s babičkou na chatu, tak budu s tou drobotinou válčit sama:-).
A v neděli, jestli bude na večer nějak lidsky, tak chceme vyrazit na kole, dětem se moc líbí v sedačkách.
Co máte v plánu vy?
Ahoj holky, ráda bych se vás anonymně zeptala, jak odpovídáte na dotaz sousedům/známým/cizím lidem, u nichž nechcete, aby věděli, že máte děti ze zkumavky, když se přímo zeptají: A to máte děti z umělého oplodnění? Když řeknu, že je to intimní dotaz, jako bych přitakala. Děkuji za rady, vážně mě nenapadá vhodná odpověď, aniž bych chtěla lhát.
Ptám se samozřejmě především těch z vás, které mají dvojčata z IVF.
Hm… Vždycky řeknu jak to je…neřeším to…takže jsem neporadila.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ráda bych se vás anonymně zeptala, jak odpovídáte na dotaz sousedům/známým/cizím lidem, u nichž nechcete, aby věděli, že máte děti ze zkumavky, když se přímo zeptají: A to máte děti z umělého oplodnění? Když řeknu, že je to intimní dotaz, jako bych přitakala. Děkuji za rady, vážně mě nenapadá vhodná odpověď, aniž bych chtěla lhát.Ptám se samozřejmě především těch z vás, které mají dvojčata z IVF.
Ahoj, já mám teda dvojčátka normálně přirozeně, ale s touto otázkou se setkávám taky dost často, být tebou, řeknu pravdu, je to nepodstatný, úplně normální věc, podstatný je že ty zlatíčka máš a je jedno jak. Každý normální člověk to neřeší, hlavně že dítka jsou zdravé ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ráda bych se vás anonymně zeptala, jak odpovídáte na dotaz sousedům/známým/cizím lidem, u nichž nechcete, aby věděli, že máte děti ze zkumavky, když se přímo zeptají: A to máte děti z umělého oplodnění? Když řeknu, že je to intimní dotaz, jako bych přitakala. Děkuji za rady, vážně mě nenapadá vhodná odpověď, aniž bych chtěla lhát.Ptám se samozřejmě především těch z vás, které mají dvojčata z IVF.
Ahojky,
my máme děti z inseminace, měli jsme dost specifický problém.
Po pravdě jsem se s touto otázkou nikdy nesetkala. Myslím si ale, že umělé oplodnění je v dnešní uspěchané době naprosto normální věc, se kterou není třeba se tajit. Proč Ti ta otázka vadí?
Asi máš jen dvě možnosti odpovědí:
Buď ráda, že jsou zdravá (doufám, že ano) a raduj se z nich, když jsem viděla ty problémy převážně s dvojkama na neonatologii… to jim pak při vzpomenutí si odpustím i ty lumpárny ![]()
@Anonymní píše:
Lžu. Já nechci, aby to věděly především děti. Bůhví, co by to s nimi udělalo v pubertě. Prostě si říkám, že to, jak vznikly, není důležité. Třeba jim to jednou řeknu, ale až v dospělosti, až to budou chápat.
Jednomu dítěti to dokonce v porodnici napsali do zdravotní průkazky, tak jsem si sehnala jinou.
Já se za to nestydím, ale nikomu do toho nic není, já se jich taky neptám, jestli jejich děti vznikly v kuchyni, nebo v ložnici. ![]()
Takže buď dělám, že jsem neslyšela, to tedy nejčastěji, anebo prostě lžu. ![]()
@smultul píše:
Lžu. Já nechci, aby to věděly především děti. Bůhví, co by to s nimi udělalo v pubertě. Prostě si říkám, že to, jak vznikly, není důležité. Třeba jim to jednou řeknu, ale až v dospělosti, až to budou chápat.
Jednomu dítěti to dokonce v porodnici napsali do zdravotní průkazky, tak jsem si sehnala jinou.
Já se za to nestydím, ale nikomu do toho nic není, já se jich taky neptám, jestli jejich děti vznikly v kuchyni, nebo v ložnici.
Takže buď dělám, že jsem neslyšela, to tedy nejčastěji, anebo prostě lžu.
Tenhle postoj chápu v situaci adoptovaného dítěte, ale ne dítěte ze zkumavky. Ty jsi ho normálně „odnosila“ v bříšku, porodila…
Až budou naše děti v pubertě, taky může počet dětí „ze zkumavky“ převyšovat počet dětí „normálně“ počatých.
Ale to je můj názor, každý to může vnímat jinak
.
@stray Možná moje pohodlnost, nebo snaha si ulehčit život. Tak nějak jsem myslela na svoji pubertu a na ty svoje, dnes se za to stydím, nenávistný myšlenky, tak prostě nechci dětem ještě přidávat další možnost, jak si o nás myslet, jak jsme neschopný a tak. Špatně se mi to vyjadřuje. A ještě jedna věc, já sama nevím, jestli by mi zrovna v té pubetě nevadilo, že jsem ležela na petriho misce. Mně jako dospívající otec řekl, že jsem vznikla na louce 15. března a že ne ni vůbec neměl lízt. Prostě negativní vzpomínka a té chci děti uchránit.
Ono to totiž není vůbec důležité.
Jo a na IVF se mě nejvic ptají lidi, se kterými to rozhodně nehodlám řešit. ![]()
Moc děkuji za reakce! Já teď jedu s dvojčaty poprvé na chalupu na maloměsto, kde mě lidé znají odmalička, a prostě nechci, aby se to tam vědělo. Momentálně tam je moje máma a té se zrovna sousedka přímo takhle zeptala. Máma řekla, že neví. Doteď jsem se s takhle přímou otázkou nesetkala, max. jestli je máme v rodině (ne, nemáme, byl to šok…). Napadlo mě odpovědět otázkou -Proč se ptáte? -Protože dvojčata jsou obvykle z IVF. -Aha… (a nějak to zamluvit třeba konverzací o horkém počasí
). Taky mi to přijde jako velmi osobní otázka, fakt nevím, proč bych zrovna tohle měla té sousedce říkat, když za poslední roky jsme se jen zdravily na ulici. A přesně jak říká smultul, taky se jich neptám, kde si děti vyrobili oni
. No nevadí, ještě jednou díky za názory a ať se dětem daří ![]()
Zdravím vas
tak nad touhle otazkou, jestli říct nebo neříct pravdu, taky hodně přemýšlím… Ta „pachuť ", že snad všechny dvojčata musí být uměle a poznamky typu: ono vám to jinak nešlooo? a proooč???
Hmm
budu říkat polopravdu- že jsem měla problémy s hormonama, tak mě museli trochu "vyladit“ a dopadlo to hned a dvojtě ![]()
Tady je těžko poradit…každý to cítí jinak.
V dnešní době už je to naprosto běžná věc, ale pokud to někdo cítí jako věc zcela privátní, pak je na místě o tom nemluvit. Ono co je komu do toho. Takže v tomto případě asi lehce zalhat a neřešit případné vtíravé dotazy na zdravotní problémy.
Někdo se zase rád mezi kamarádkama pochlubí všemi těmi podrobnostmi, čím si musel projít, něj ty mrňousky konečně pochoval v náručí. Každý to vnímá jinak, takže nejlíp se řídit vlastními pocity
.
Dětem se to může časem vysvětlit tak, aby nabyly pocitu důležitosti a vyjímečnosti, protože rodiče o ně strašně moc stáli a podstoupili kvůli nim i nemožné.
Což o sobě třeba někdo, kdo byl omylem počat někde na mezi, říct nemůže ![]()
@smultul
To je mi opravdu moc líto, jak se o Tvém početí otec vyjádřil, TOHLE, by muselo rozhodit každého
.
@333Katynka
Tak co víkend?
My byli jen doma u bazénu, sobota byla katastrofa - 38°C, dneska „jen“ 35°C. V sedm se zatáhlo, strašný vítr a doslova 3 kapky, zas se nám to vyhlo. Takže děti zas budou muset kropit trávník
.
V pátek jsme byli chvíli na cvičáku, že mi děti cestou tam usnou v autě. Jo usnuly, ale na půl hoďky
. Pak bylo 35°c, dusno, tak jsme tam pobyli jen chvilku a zajeli k našim, co bydlí kousíček, se vykoupat do bazénu. V sobotu jsme taky byli pozvaní ke známým, ale po tom pátku jsme to odvolali. A horko má být i nadále.
Jak je u Vás?
![]()
@stray Nazdárek, tak včera veček konečně zapršelo, to sucho už bylo opravdu neúnosné, všude hlásili lijáky, jen té střední moravě se to nějak vyhýbalo.
Ty horka jsem byli většinou doma, děti jsem brala až po 4 hodině k bazénu, to už nebyl takový pecen. Jednou jsme to zkusili i na koupák, docela to s nima šlo
.
Jinak Sofinka už je přes den úplně bez plínek
, jen do auta a na spaní je ještě má.
Dnes se chceme vydat po spaní do Dinoparku do Vyškova, tak se už těším, že zase vypadneme z domu. Jedeme ještě s dalšími dvojčátky, co bydlí kousek od nás. Náhodou jsem je potkaka před obchodem, tak jsme se seznámili a začali jsem s těmi našimi ratolestmi vyrážet dohromady
. To teprve každý kouká…dva dvojkočáry ![]()
Co máte holky v plánu na víkend?
A co Cecilka? Ta se dlouho neozvala, jak válčí s dětma na chatičce v tom parnu ![]()