Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@333Katynka
Ahojky.
Tak k plínám velká gratulace!
To je hned znát i finančně co?
My byli včera u známých na grilování a dneska až se vyspí je vemem taky kousek do jedné vesnice na pouť. Už viděly kolotoče a strašně se na ně těší, tak jsem na to zvědavá.
Tady zapršelo strašně málo, skoro to není znát, ani vyplejt nejde, okolo zas pršelo daleko víc
.
Děti zas vstávají brzy, Verunka někdy i 5:30hod.
. Sice se spolu zabaví, že nemusíme vstávat tak brzo, ten bordýlek nemusím popisovat, ale naše mamka jim půjčila foukací harmoniku, tak na ní v ložnici u mojeho ucha od těch půl šestý hrála
.
Co Vy ostatní, žijete? ![]()
![]()
@stray Ahoj, nrříkej, že se ještě vrátí to vstávání!
To nepřežiju!!! Jsen noční živočich a ta rána mi vyloženě nedělají dobře ![]()
U nás je téma odplenkování o hodně vzdálené budoucnosti. Vzhledem k tomu, že starší měl strašný seky a kakat začal třeba až skoro ve třech letech a já jsme s ním zažívala děsný stavy, tak se mi do toho s dvojkama tedy nechce. Tak jsem to odložila na 2 roky. Holt se nebudeme trápit 2 roky jak se starším, ale jen rok, zato dvakrát ![]()
Ony nás ty pleny zas tolik nestojí, u nás je to rozhodně jídlo. Když chci pro ně kvalitní, tak všechny víme, kolik stojí dobrý jogurt, maso či ovoce a zelenina. ![]()
Tuhle jsme byli na velkým nákupu, a fakt jsme neměla v košíku nic zbytečnýho, ani drahýho, jen totální nezbytnosti a přišlo nás to na 3 tisíce. Kdybych se nenaučila šetřit a nakupovala jak před mateřstvím, tak by to bylo tak 5 000
A to bylo tak ba 2 týdny.
Pryč s negativama
Ráda se pochlubím : děti měly 1. 8. korigované 1. narozeniny, Miška chodí už parádně a Barča už taky začala s pár kroky do prostoru
Už se těším, až je nebudu muset tahat na rukách, až budu moct si jít s nima zacvičit, plavat
Na to všechno potřebujem chůzi.
Tak se zatím mějte. L.
Ahoj holky, poraďte mi jak na nočník, vím, že máme ještě čas, je nám 14m, ale taky vím, že jiné děti to už zvládají klidně od 10m. Zkouším je posazovat, ale vztekají se, tak je nechci nutit, aby se jim to ještě nezprotivilo. Slipy jsme taky nosili, ale prostě to udělali do nich a vůbec jim to nevadilo
. Ted jen sbírám hovínka a vytírám čůranky
Mám ještě počkat nebo to mám pořád zkoušet? Taky mě napadlo jestli nekoupit takové to dětské sedátko na záchod, třeba by se jim to víc líbilo ![]()
@janickazl Našim dvojkám je taky 14 měsíců a na plenky rozhodně nemají. Když běhají nahatí, tak ani nezaregistrují, že čůrají nebo kakají. A podle mě, dokud tohle nevnímají a pak neumějí včas rozpoznat, že to bude, tak nemá cenu s tím začínat. Možná jsem pohodlná, u prvního jsem byla hodně aktivní a výsledek si můžeš přečíst nahoře.
Znám jediné dítě, které je bez plen od 18 měsíců, ale to je holka a máma je rapl, a za takovou cenu já odplenkovat nechci.
Ale jsem zvědavá, co poradí holky, třeba se do toho taky pustím ![]()
No spíš ne, plánuju, jak budem chodit na plavání, na školičku, já na cvičení s hlídáním, tak to mi asi moc času na odplenkování nezbyde ![]()
Asi ještě počkám, ono u těch dvojek mi to příjde složitější v tom, že mi prostě nemůžeme dělat nic společně. Nesoustředí se. Mám hrozný problém je cokoliv naučit když jsou spolu. Samostatně moc nejsou, protože jsem si je tak naučila, když jde spát jeden, tak i druhý… No je to někdy boj s těma dětma
![]()
@smultul
Ahojky,
jojo, takhle „pěkně“ vstávají, ale ne pokaždé, dneska třeba po sedmé, byly ze včerejších kolotočů vyřízení. My je ale dáváme spát v osm, řekne se pohádka a do půl deváté spí. Večer prostě už chci mít klid
.
Nechci Tě nějak strašit, ale až budou opravdu chodit, to bude teprve záhul. Každý na jinou stranu, neposlechnou. Už proto jsem s nima v tomhle věku žádné aktivity nepodstupovala, protože bych jezdila sama a to opravdu nešlo.
Jo o jídle mi povídej, zrovna jsme si s mamkou říkaly, jak jde všechno strašně nahoru. My ale nakupujeme potraviny převážně v Rakousku, ani ne tak kvůli ceně, ale hlavně kvalitě! Manžel je v Rakousku 2 x týdně, tak nakupuje. A i to bl..ý mlíko je tam o hodně chutnější
.
@smultul @janickazl
Já na odplínkování taky neměla sílu. Loni v létě jsem to zkusila a jen jsem uklízela, vytírala, sbírala bobky, oni absolutně nevnímaly, že něco dělají. Tak pak ve 2,5 letech jsem jim je vzala nejdříve na dopoledne, kdy jsme byli doma a po měsíci byly bez plíny celý den. Nehody úplně minimální a to si spíš jen cvrnkly, než by se počůraly. Na spaní ji mají, ale ve školce nebudou spát, tak to nehrotím. Oni před spaním vždycky strašně pijou a v noci je budit nemíním. Ono to jednou přijde
.
@stray Tak na plavání budem chodit i s mužem, to bych si nelajzla ![]()
Na tu školičku jsem zvědavá, ale oni mě tam znají, a já se tak moc těším mezi lidi.
A cvičení? Absolutní nutnost. Já totiž kojením vždycky přibírám. Mám to i od doktorky potvrzené. Moje tělo prostě blázní, takže jsem za ten rok nakojila do dětí 15 kilo a do sebe taky. Hodně jsem se hlídala v jídle, protože se mi to stalo i poprvé, tak jsem byla přesvědčená, že to uhlídám. No nic, to dám dolů ![]()
Tak dám vědět, jak zvládáme ![]()
@janickazl Ahojky, řekla bych, že u těch dvojčátek je nejlepší vypozorovat, kdo je šikovnější a vnímavější a u toho s nácvikem začít. Ale 14 měsíců je podle mě hrozně brzo. My začali zkoušet malou až někdy po roce a půl. Pak začala sama říkat, když čůrala do plíny…to je začátek úspěchu, že si uvědomuje, že do té plíny něco dělá. Teď jsem ji nechala lítat nahatou po venku, sice se počůrávala, ale hlásila to. A teď má 21 měsíců a sama si na ten nočník chodí a hlásí, že se vyčůrala nebo vykakala.
U malého teprve teď pozoruji nějaký zájem o to, co tam ta ségra do toho nočníku vlastně dělá. Takže ho začínám pomaličku posazovat, jestli se chytne. Ale naprosto to nehrotím, pokud mu to nepůjde, nechám ho s plínama.
Tak držím s nočníkem palečky ![]()
@stray Díky
, to víš že jsem ráda, že ty plíny tolik neubývají
. Ono to léto je na to super, děcina lítají celý den po zahradě nahaté, tak není taková spotřeba
.
Bylo by super, kdyby se to naučil i Dáda, na to spaní by byly potřeba jen 4 plíny na den, což je super
.
Je fakt, že ty útraty jsou s dvojkama děsné…pořád se snažím nějak ty výdaje omezit, ale nějak mi to nejde. Pořád je něco potřeba a jídlo je pořád dražší.
Asi bych potřebovala od někoho školu rodinných výdajů, protože si myslím, že by se to dalo dělat líp
.
O vstávání mi ani nemluv, Dáda teď vstává v 6 a Sofinka mezi půl 7 a půl 8. Ta se řídí fakt podle toho jak jde večer spát. Když se zasekneme někde na návštěvě nebo na pivku a jdou spát až po 9, tak spí ráno déle. Jinak taky docela brzo.
Dádovi budu muset vymyslet nějaké zatemnění oken ![]()
@smultul Ahojky, to jsi kojila rok? To je super
. Já měla problém až po kojení, čím míň jsem kojila, tak jsem začala přibírat. Protože jsem byla zvyklá u kojení víc jíst. Dáda se odstavil sám v 9 měsících a Sofinku jsem odstavila já pře tím rokem. Od té doby se snažím trochu cvičit a hlídat se, ale jde to dost pomalu
. Asi mám silně vyvinutou slabou vůli
a taky miluju letní grilování
.
S dětma chci začít chodit na cvičení od podzimu, to už budou mít skoro 2 roky, tak to snad zvládnem. Co to tam máte za školičku?
@333Katynka
Ne opravdu šlo všechno strašně nahoru, to není o tom, že neumíš šetřit. Přijde mi absolutně absurdní, že beru 3.800,– na dvojčata! Jo, mám ten „luxus“, že jsem s nima 4 roky doma, ale už nikdy jindy nebudu a ti, co mají dvě děti za sebou jsou na tom absolutně jinak
. Samozřejmě kdyby nás manžel neuživil, nemůžeme si to dovolit
.
Jenom to oblečení! Dneska zašpinily 3 trička za den a to už o polití a pod. nejevím zájem. Vůbec nevím, jak to budou zvládat ve školce, protože neudrží čisté oblečení ani od dveří ke garáži
.
Nakonec budeš potřebovat jen dvě! plínky na den, protože po o bude suchá a tu použiješ večer
.
Hele alespoň u nás tma nemá nic společného se spaním. Máme předokenní žaluzie, takže tma, že opravdu nic nevidíš, ale na vstávání žádný vliv. A u nás ani čas ulehnutí nemá vliv, jestli jdou spát v osm, nebo v deset (zkoušeli jsme), vstávají pořád stejně, takže zaleháváme v osm, do půl deváté spí.
@smultul
Tak to máš blbý! Já mám přesně o kilo míň, než před otěhotněním, ale já se celý den skutečně nezastavím, sednout si na pět minut je zázrak, nekojila jsem. Cvičila jsem vždycky ráda, ale teď není hlídání.
A mimo jiné, grilovačky máme snad obden, to je mňamka
.
Holky nebojte, zas se do toho ponoříme a budem ještě krásnější, než před dětma!!! ![]()
Pěkný večer!
@stray mmmch. Nemám rodinu, tzn. žádné hlídání, z mé strany rodiče už nejsou. Tchýně sice je, ale není babička. Jako kamarádka by šla, ale s dětma to prostě neumí, nebaví jí to, takže za ten rok jestli jezdila 3×. No a mám děti 3, k ročním dvojkám 4 a půl leťáka ![]()
Sice teď bydlím ještě v panekáku, ale stavíme domek, a ten nás stojí taky spoustu práce.
O zastavení nemůže být řeč, ale moje tělo je prostě zblbý těma hormonama a srovná se, ale bude to trvat a musím na tom zapracovat. Stějně to má i moje sestra, u nás prostě neplatí: po kojení jsem byla nejhubenější ve svém životě ![]()
Prostě závidím
![]()
@333Katynka Jj, rok, pak už mi to přijde divný, pak už jsou to batolata a ne kojenci ![]()
U mě je to naopak, jak už se množství kojení snižovalo a teď už je konec, začalo se tělo vracet k normálu, mám 6 kilo dole ![]()
Faktem taky ale je, že ten třetí nemá teď v létě školku, tak musím vařit i pro něj, takže zdravý zeleninový jídla, a tím se živím i já a ne rohlíkem apod. A program nabitej. Hmm, a taky jsem si koupila nový plavky, protože co mi zhublo první? Ano, správně hádáte: prsa!! Takže podprsenka byla absolutně mimo. ![]()
No, aspoň tak jsem si to odůvodnila. ![]()
Ahoj holky, můžu se přidat? V září budou klukům 2 roky a k tomu máme ještě kluka 7mi letého. Je to honička, ale to vám nemusím vyprávět. S čím se chci podělit je to, že jsem jim teď v pondělí vzala plínky přes den. Na spaní je ještě mají. V těch vedrech jsem je nechala venku běhat nahatý, ale bylo jim úplně jedno, že čůrají a kakají. Tak mě napadlo, že když budou mít něco na sobě, tak jim to dřív dojde, že jsou mokří. Jeden začne vždycky hrozně plakat, když se počůrá. Tomu druhýmu je to úplně jedno, ale přijde mi říct aa a ukáže, kde to udělal
Na záchodě sedí v klidu a buď se vyčůrají nebo jen kroutí hlavou, že nee. Sami si neřeknou, jen je zhruba co hodinku posazuju. Včera to docela šlo, ale dneska zase masakr
Musím vydržet, ale je to mazec…těch slipů a kraťasů…
Tak jsem zvědavá, co z toho bude.
@smultul
Jo s tím hlídáním to máme podobně, už se fakt těším, až půjdou od října na dopoledne do školky a já si v KLIDU uvařím, uklidím po třech letech. Kdo to nezažil, nepochopí.
Neboj, tak za rok to už budou perfektní parťáci a krásně si spolu vyhrajou. Dneska mě naše děti dopoledne překvapily, fakt si spolu pěkně hrály, nervaly se, ani mi nezdrhaly neustále ven, při tom, když jsem vařila. Je pravda, že těchto světlých chvilek až tolik není, ale postupně se to začíná zlepšovat
.
Pravdu díž, ač nemám problémy s váhou jako Ty, ta prsa jsou katastrofa
.
A počkej, až bude domeček, to je s těma dětma opravdu jiný a lehčí, řeknu Ti, taky toho máte hodně. My se nastěhovali do baráku přesně první den, co jsme se vrátili z neonatologie, nic nezařízený a tak, ale ono se to všechno usadí. A bude líp!!! ![]()
Pěkný večer!