Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já nikdy nepochopím, že si ženská vezme něco takového a ještě si s tím pořídí děti.
Každá rada drahá, protože on ti stejně nejspíš nic nedá..
@janikema90
Podle mě je to tak nejlepší. Jako ano, peníze jsou v životě potřeba, ale pokud nemusím, tak peníze neřeším. Jakoby z toho hlediska, kolik kdo vydělává a dává do společných peněz. Dnes je to manžel a až si najdu práci, tak to můžu být já. A tak to bereme oba.
Jediné co, tak si malou částku necháváme každý pro sebe a když něco chceme, co teda není nutné potreba, tak si na to našetříme. Člověk si toho pak i víc váží a nemám pak potřebu utrácet za blbosti. ![]()
No jde o to, že o zahradě jsme mluvili, že ji budeme dělat příští rok.. a z ničeho nic chce manžel dělat teď, proto jsem z toho celkově nešťastná, hlavně mi vše odkyval jak budeme mít společné finance a nic z toho ![]()
No to te lituji teda. S manželem mame penize spolecne zadne moje tvoje. Neumím si to představit platit neco napůl z mateřské a pak rodicaku, vždyť budes obracet každou korunu kor s dvojcaty ![]()
Kdyby tento přístup měl můj muž, tak tady se třema dětma na rodičáku jíme chleba s hořticí celé tři roky. Doporučuji sepsat si své finance a potřebné výdaje a domluvit, kolik ti bude dávat peněz. Pro představu - můj muž mi přinesl po nastupu na mateřskou druhou kartu k účtu. Tím se ti nechlubím, ale dávám návod, nebuď hloupá, netušíš, kolik dítě stojí peněz, budeš pod obrovským finančním tlakem. Ted to musíš vybojovat, bude ti to ujídat energii. A pokud na to nemá, tak at odloží zahradu.
Tak tady vám asi nezbyde nic jiného, než si všechny výdaje psát a vyčíslit do koruny, co všechno ta sranda jménem děti bude stát. Co na té zahradě chcete dělat, že to bude stát tolik co výbava na dvojčata?
@Anonymní píše:
No jde o to, že o zahradě jsme mluvili, že ji budeme dělat příští rok.. a z ničeho nic chce manžel dělat teď, proto jsem z toho celkově nešťastná, hlavně mi vše odkyval jak budeme mít společné finance a nic z toho
A proč se množíte?
Hele mi treba taky nemame spolecnou pokladnu ale proste jsme si rekli, co kdo bude platit. S nejakou zahradou bych ho kopla do pr… Spocitej kolik uz jsi investovala a necho ho alespon pulku zaplatit a uz urcite nefinancuj pulku vseho.
My s manželem jsme ji kupovali, sem tam něco prarodiče..máme společné finance, takové to moje-tvoje v manželství moc nechápu 🤷♀️ výdaje plánujeme společně, na větších se domlouváme. Neumím si moc představit že teď bych já měla na hospodaření rodičák a on svůj plat..oba máme přístup k oběma příjmům
Řešíš vybavičku, ale tady je podstatná jiná věc. Jako manželka máš nárok na stejnou životní úroveň jako manžel. Máš ji, když zaplatíš ten svůj díl všech nákladů a budeš ji mít i potom, když budeš na mateřské/rodičovské?
Uff, tak to se zblázníš na mateřský/rodičovský, jestli si budeš muset o peníze pokaždý říkat :/ to nezávidím.
(Za mě je ok mít „svoje“ a „jeho“ peníze i v manželství (SJM). Taky mám ráda svoji nezávislost, nepotřebuju aby kdokoliv viděl, co jsem si koupila a proč to bylo tak drahý
)
Být na tvém místě, tak co nejdříve navrhnu nějaký projednání, jak to teda budete mít s výdajema, až se děti narodí, respektive klidně už od teď! Vysvětlila bych mu, že už u tebe pokles příjmů nastal, že mu „nestačíš“, a že teď nastala doba, kdy se musí jako otec/manžel postarat
když mu to nedošlo automaticky ![]()
A když se ptáš, kdo to jak měl…tak já si na mateřskou/dítě/ hodně šetřila, už třeba pět let předem (to jsem ani nevěděla, kdo bude nakonec můj manžel a otec dětí
), ale výbavu jsme kupovali téměř napůl, nebo spíš 70:30. Manžel všechny větší položky: kočárek, autosedačku, postýlku. Většinu menších položek: oblečení, kosmetiku, drobnosti jsem platila já svojí kartou, protože to bylo velký množství pidi nákupů. A teď na rodičáku, když se opět naskytne nějaký větší výdaj, tak automaticky platí manžel, protože v aktuální fázi vydělává víc. ![]()
Muž platí dům, nábytek, kočárek, auto a jídlo. Dal mi i peníze na pořízení výbavičky, ale ještě jsem připlácela. Já platím oblečení pro děti, které průběžně dokupuju, koupila jsem látkové pleny a nějakou drogerku, věci pro sebe a drobnosti do domácnosti typu kuchařka, menší kousky nábytku, povlečení, úložné boxy apod., proste co je momentálně třeba.
Kdybychom měli platit vše půl napůl, tak asi umřu s dluhy, už jen ten dům co stál ![]()
Mám to asi jako @Semtex akorát dítě je teprve na cestě.
Peníze máme rozdělené, a i když je manžel hodně citlivý na výdaje a občas se nepohodneme, tak třeba výbavu platil většinu on a raději si urve ze svého a investuje do něčeho společného. Teď tedy urputně setrime na dokonceni patra na příští rok, takže i výbava byla dost economy varianta, dali jsme za to cca 25 tisíc, z toho já tak 7?
@Anonymní píše:
No jde o to, že o zahradě jsme mluvili, že ji budeme dělat příští rok.. a z ničeho nic chce manžel dělat teď, proto jsem z toho celkově nešťastná, hlavně mi vše odkyval jak budeme mít společné finance a nic z toho
o zahradu přece vůbec nejde, kdybyste měl společné peníze, tak je úplně fuk kdy ji dělá. A výbavu byste kupovali ze společného účtu. Mně to vždycky připadá jak dva spolubydlící, co si udělají děti a pak si účtují náklady.
Teď už je trochu pozdě řešit financování rodiny
Děcka na cestě a ty můžeš být za chvíli bez peněz a škemrat u manžela o peníze. Odejít už nemůžeš, protože bys děti neuživila, to jsou ty moderní ženy co mají peníze s manželem každý svoje ![]()
Bez společných financí bych dál s chlapem být nechtěla, ale jak to udělat to nevím ![]()
budeš muset vymyslet jak an toho svého, ty ho znáš nejlíp.