Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nechápu proč některé ženy přistupují na to, ze si budou s manželem dělit náklady půl na půl (když nejsou děti, tak ještě budiž), ale s detma?
Logicky je žena znevýhodněna, když je doma s dětma, tak asi nemůže vydělávat to co chlap, od toho je živitel rodiny ne? A pokud to teda chcete tak strašně fér = půl na půl, tak mějte každý poloviční úvazek a na půl se stridejte v péči o děti a o domácnost, ale dělat ze sebe trubku, která se na nějakou dobu vzdá kariéry, stará se o děti a domácnost, kdy manžel přijde domu a chce mít o všechno postaráno a nachystano, v práci kariérne postupuje a ještě se ho prosila o každou korunu, to by mě fakt mohlo. Ono totiž, kdyby v práci řekl, ze chce jen poloviční úvazek, aby se mohl starat o děti, tak má kariéru a postup docela v nedohlednu…
A to se nebavím o tom, kdo je většinou doma když už ženská sice chodí do práce, děti do školky a pak onemocní… takže ono i po mateřské to nějakou dobu není žádná výhra pro ženskou…
Tohleto prostě nikdy nepochopím. Tak pokud nejste finanční zavodáři, tak si přece musím sednout a trochu si ty toky naplánovat, ne? Měsíční příjem domácnosti tolik a tolik, prioritní a nezbytné platby tolik a tolik a pak se teda můžeme bavit, jestli nám zbývá či nezbývá na rekonstrukci zahrady. Když mu to takto hodíš na papír, tak si tu hlavu ze zadku nevytáhne? Pak asi nevím, co poradit.
@Anonymní píše:
No jde o to, že o zahradě jsme mluvili, že ji budeme dělat příští rok.. a z ničeho nic chce manžel dělat teď, proto jsem z toho celkově nešťastná, hlavně mi vše odkyval jak budeme mít společné finance a nic z toho
Zahrada je čí? Jestli budeš muset kupovat UM, tak ti možná povolí se na té zahradě pást. Teď jsi v pasti. Pokud máš bohaté a slušné rodiče, případně někde byt, můžeš odejít hned. Tvoje děti za tvoje peníze a bude následovat tvoje starost o ně. Když musíš jen snášet, jak s tebou zametl, tak bych alespoň všude říkala, že mi na děti nedal ani korunu. Jinak on bude všude vykládat, co ho ty děti stojí? A co náklady na bydlení? Budeš teď platit víc, protože máš děti a nebo on bude velkoryse platit za jedno dítko a ty za druhé?
Zakladatelko, aniz bych chtela nasazovat na manzela, tak to zkus po dobrem. Vycisli, co uz jsi koupila a co je jeste potreba koupit. Mne prijde, ze je spousta chlapu uplne mimo, ze vubec nevi, kolik co stoji a vy to mate jeste x2! Takze bych to zkusila po dobrym. Treba je to prostr jenom trouba, kterymu to vubec nedoslo. No a jestli ne, tak jsi v pekny brynde no.
Před dětmi muž platil byt a poplatky já nakupy, když jsem otěhotněla dal mi peníze na vybavicku i kočárek. Po dobu rodičovské mi posílá paušální částku plus platí vše okolo domu, aut atd. Já nakupuji jídlo a oblečení pro deti. Takto jsme se domluvili a beru jako logické ze se podílí mnohem více než já. Já se vzdala práce a pečují o deti (jsem ba rodicovské). Oba mame své úcty i úspory, ale ne tajně. Máme přehled o financích druhého. Rodičovská je dlouhá a pokud už teď jsou problémy s financemi lepší to s nimi nebude.
Zakladatelko, doporucuji si rychle domluvit pravidla, protoze take mame dvojcatka a i kdyz jsme byli velmi hlidani, stejne jeden skoncil v inkubatoru a ja s druhym na jinem odd porodnice. Neco jsme dostali v nemocnici a neco dokupoval partner, jen jsem vzdy rekla/napsala, co je potreba prinest mi do nemocnice napr kojici kloboucky (malej bral leda avent). Neumim si predstavit v tu chvili stresu resit jeste finance!
Derzim palce, at jsou mimca OK a vy se dohodnete ferove ![]()
Panebože
jste manželé, vzali jste se a řešíte takhle peníze? Hoďte peníze na hromadu. Stejně jsou Vás obou, když jste manželé. Pošlete si nějakou částku „na kapesné“ pro sebe se kterou si každý nakládá podle libosti a se zbytkem po domluvě hospodařte.
Taky jsem měla takového přítele. Byl děsně sobecký a všechno jsme museli rozpočítavat. Asi bych si duplnula a vysvětlila, že děti jsou i jeho a naopak on má být ten kdo se postará ve větší míře, zaopatří rodinu. Snad taky není mamánek jako ten můj. Já jsem po 8mi letech zrušila svatbu a snažení o dítě. Pokud to utáhneš sama, tak nad tím pouvažuj, ale třeba když uvidí, že uvažuješ, probere se.
Ahoj, teda z toho je mi smutno. My teda o miminko ve vyšším stupni těhotenství přišli.
Ale k tomu podstatnému, ještě jsme nebyli svoji a už jsme měli společný účet, po zásnubách, tj. rok před svatbou. Na mimčo jsme kupovali vše spolu ze společných peněz.
Já osobně bych na tento model “moje, tvoje” nepřistoupila. I moji rodiče vždycky měli a mají účet společný.
Určitě si myslím, vzít tužku a papír, výdaje rozepsat a podělit rovnoměrně k výši platů každého z Vás.
Vis co, zakladatelko, necetla jsem si celou diskuzi a tveho chlapa z niceho obvinovat nebudu. Byla to chyba vas obou, ze jste 4 roky v manzelstvi financne fungovali ne spolu, ale vedle sebe. Meli jste to vyresit hned. Ale vy jste se kazdy drzel vlastnich penez jako Strycek Skrblik. Pritom jste byli jiz roky sezdani a meli spolecny zivot, financovali spolecne bydleni a planovali spolecne deti. Cos cekala? Ze budete takhle vest domaci ucetnictvi fifty-fifty az do duchodu?
Tvuj muz neni zadny previt, funguje jen podle toho, jak jste si to predtim nastavili, jste v tom namoceni oba stejnym dilem. Akorat ty jsi ted ta zranitelna, protoze mas snizeny prijem a hormony k tomu. Promin, nepodporim te ![]()
Celou výbavu jsem koupila já, příjem cca 15 000,–, z toho jsem dávala půlku najmu a samozřejmě jídlo, drogérie.
Partner kupoval sušičku, novou desku do kuchyně atd… Suma sumárum ho to vyšlo stejně jak mě (30 000,– výbava).
Joo, ale upřímně mě to taky mrzelo, resp. jsem se bála, že to tak bude i po porodu, partner mel jednou tak vyšší příjmy, ale neřešila jsem to. A po mateřská, jak jsem začala pobírat RP je vše na něm, dává mi polovinu svých příjmů a ještě zaplatí nájem a celkem dost ušetříme. Jsem mu vděčná, všechno je teď na něm a ještě čtyři roky bude. Ale nestěžuje si a já jsem ráda, že jsem si nestěžovala tenkrát.