Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na klasický tábor ti hlavně dítě dřív jak v 6 letech ani nevemou, maximálně na nějaký příměstský, nech to na tý malý, zeptej se za rok, jestli by chtěla zkusit tábor, pokud ano zkus nějaký najít, pokud ne - nenuť ji. Ne každý je na to, aby ho tábor bavil a není povinnost tam děti posílat
V létě po té, co přes rok chodila do nějakého oddílu, klidně dramatického či sportovník, který pořádá letní soustředění, nejsou jen skauti a jiné turisticko-tábornické oddíly.
Ve čtyřech letech mezi lidi co nezná, nevidím moc důvod (a to jsem velmi pro samostatnost dětí a výchovu v přírodě). Leda příměšťák.
Loni jsem měla i letos budu mít na příměšťáku neteř a synovce. Oba jsou školkaři (loni 4r. a 5r.). Plus jsem tam měla i své děti. Takže to jsou tahouni a takový starší vzor pro naše mladší koťata
. Zvládli i uchodit výlet v ZOO v Praze 2×. Sice odpoledne cestou do bytu k jejich rodičům mi usnuli v metru. Ale to nevadí. Jezdíme vždy od první stanice a na konečné vysedáme. Tak to nevadilo. Byl čas se prodřímat.
Pokud bude dítě v prostředí, kde zná někoho. Tak nevidím problém i dřív. Jinak na příměšťák od té první třídy. Na pobytový poslat podle povahy, až projeví zájem. Naše děti jezdí i tři týdny na tábor kroužku. Letos teda ne. Že si je všechny beru na mé tábory.
Ale s přehledem zvládají i pobytový. A to mají bojové podmínky (bez vody, bez el., někde u lesa táboří celou dobu). Ale silou bych nikam neposlala dítě, že musíš a pojedeš.
@kaktusik1 píše:
Děkuji za názory. Alespoň vím že mám pravdu a dát dítě na tábor ve 4 letech je blbost.Radši vyrazím s dětmi do zábavního parku nebo společnou dovolenku.
Nebo tabor pro rodice s detmi.
To mi přijde hodně brzo. Já byla prvně v 7 letech na 3 týdny a v pohodě, synovi bude 8 a nejel by ani na víkend. Záleží to na dětech. A když už, tak bych volila tábor s lidmi, které zná. Z kroužku třeba.
Devitilety letos říkal, že by chtěl, domlouval se s kamarádem, ale má na noc pleny, tak jet nemůže. Zatím chodil na příměstské. Letos jsem ho přihlásit nestihla, bylo hned plno.
Sedmilety by na klasický tábor nechtěl, letos půjde na příměstský pro předškoláky, pokud nebudou vyžadovat PCR.
Tábory pro 4lete děti snad ani neexistují. Moje děti jeli nejdřív v 5letech a to se školkou na školku v přírodě. Na tábor bych je v tomto veku neposlala, staraší dcera nebyla na táboře nikdy, každé léto měla soustředění na 10 dnů. Mladší skoro 7leta, ted pojede poprvé na, soustředění s tancováním, na 5dnu, jen 4noci. Osobně k táborům moc velkou důvěru nemám.
Dceru, 4a půl, bych určitě neposilala, ani by mě nenapadlo ze by měla jet na týden beze mě někam
Zvazuju příměstský, ale jsem na rodicaku s mladším, tak to není nutnost, jen kdyby chtěla. Časem až budu chodit do práce tak to bude samozřejmě jiné, ale nebudu děti nutit na tábor. Sama jsem v životě na táboře nebyla (máma byla učitelka, takže prázdniny vyřešené ), neměla jsem tu potrebu a nemám pocit ze by mi něco chybělo
Každé dítě je jiné;)
U nas loni petiletej na 5 dní a letos ctyrletej a sestiletej na 3 dny a pak na 5 dní. Ale všechno jsou to primestaky, se spaním by starší nechtěl a mladší zase nechci já. Ani nevím, jestli se pro tak malý děti dělají jiný než příměstský.
Já byla s malým na takovém baby táboře už ve 2, 3 letech. Byli tam s dětmi rodiče.
Sama jsem jezdila na tábory od 5, tehdy ještě klasicky pionyrak na 3 týdny s kadiboudou a stany, bez sprchy ![]()
Osobně pošlu děti až budou chtít, mít rozum a třeba si vyberou podle okruhu zájmu. Zatím max příměstský pro 5 letaka.
Já bych určitě nedávala dřív než od 1.třídy. Tvoje děti by mohly jezdit společně, bylo by to pro ně jednodušší, ale jsou poměrně dost od sebe. Moje dcera na tábory nechtěla, jezdila jen na školy v přírodě a o prázdninách chodila na příměstské, ty jsou opravdu super, můžu doporušit, mají všeobecné i tématické, sportovní, výtvarné, s výukou jazyka, počítačů, na cokoliv si člověk vzpomene. Teď pojede poprvé na tábor, je jí 14 let.
@Tamtama Nezkoušela jsi tábor pro urologicke pacienty?
Bratranec takhle jezdil asi do devíti let, než problém s nočním pomocovanim ustal.
@Tamtama píše:
Devitilety letos říkal, že by chtěl, domlouval se s kamarádem, ale má na noc pleny, tak jet nemůže. Zatím chodil na příměstské. Letos jsem ho přihlásit nestihla, bylo hned plno.
Sedmilety by na klasický tábor nechtěl, letos půjde na příměstský pro předškoláky, pokud nebudou vyžadovat PCR.
Samotné noční pomočování není problémem ani na běžných táborech, prostě si dítě jde večer nasadit nepozorovaně se zdravotníkem plenku, kterou ráno vyhodí. Tento problém má více dětí i ve vyšším věku a na tábory jezdí. Viděla bych problém to denní pomočování, to nelze tolerovat na běžném táboře už jen z hygienických důvodů.
Tábory pro enuretiky jsou, většinou se konají v prostorách psychiatrické léčebny, celkově se tam lépe řeší režim, pere prádlo a vše udržuje. Součástí je rehabilitace. Někdy ale i v nějakém penzionu, chatkách. Určitě by Vás někam doporučil urolog, nefrolog nebo dětský lékař.
@Tamtama Tak by si tam našel kamarády
Já bych to vyzkoušela už proto, že je možné, že se tam frekvence těch epizod pomočování zmírní a s tímto návykem bude pokračovat i doma. Jdou dohledat výzkumy i bakalářské a diplomové práce studentů, kteří se tímto zabývali ve svých výzkumech. Ty frekvence pomočení na takovém táboře byly skoro u všech dětí o dost menší než v domácím prostředí.
Bylo to zdůvodněno režimem, řádem a taky úpravou stravy, že tam dítě nedostalo za žádných okolností barevné sladké limonády, bublinkové pití, jídla s dráždivým kořením.
Nechci do Tebe rýpat, vím, že Tě to trápí. Ale kluk by měl třeba hezké prázdniny jako jeho vrstevníci a kamarády by si tam našel. A třeba by se zmírnil nebo vyřešil váš problém.