Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hoa Mai píše:
Vetřu se s dotazem: v létě mi pojedou na 2týdenní tábor kluci 7 a necelých 6 let. Vůbec netuším, do čeho je mám sbalit. Jaký batoh dáváte takto malým dětem, aby se do něj sbalily, ale aby ho zároveň unesli? A aby se v něm pak i vyznaly? Uvítám jak konkrétní tipy na batohy, tak obecné rady, co je u batohů pro mladší děti dobré a co ne. Věci jako nízká váha a dobrá ergonomie jsou samozřejmostí, ale co třeba způsob zapínání, polstrování různé úchyty…?
Dcera má mít na tábor nejlépe plochý kufr. Budou spát ve stanech s podsadou, tak aby se vešel pod lůžko. Batoh mají mít jen nějaký menší na výlety.
Dítě jelo a pojede se sportovní taškou. Kufr by se mu blbě strkal pod luzko (stan s podsadou). Bagaz veze dodávka, do stanu jim s tím někdo pomůže.
Dítěti jsem balila za jeho přítomnosti, ukazovala, kam co dávám. No stejně mi tam chodil v jedněch teplakach, jedněch kratasech a 4 trenclich, prý to nemohl najít. Kecal, většina oblečení zůstala nakominkovana, tak jak jsem to zabalila, takže se vůbec nesnažil hledat. ![]()
Batoh bude mít jen na výlety.
Dávala jsem dcerám na tábor Brontosaura kufr. Ale tam to funguje jinak. Jeden den mají svoz věci, které chceme, ať si vezmou. Ve stanovený čas bágle máme dopravit do velkého auta u klubovny. A děti pak jedou další den vlakem. Jak na výletě. Mají pouze batoh se svačinou. Zpět se vrací autobusem. Takže nikde a nic těžkého tahat nemusí. Tábor bývá na tři týdny.
Ale kufr mi přijde i pohodlnější, ať mají přehled v oblečení.
@Svistice píše:
Dítě jelo a pojede se sportovní taškou. Kufr by se mu blbě strkal pod luzko (stan s podsadou). Bagaz veze dodávka, do stanu jim s tím někdo pomůže.
Dítěti jsem balila za jeho přítomnosti, ukazovala, kam co dávám. No stejně mi tam chodil v jedněch teplakach, jedněch kratasech a 4 trenclich, prý to nemohl najít. Kecal, většina oblečení zůstala nakominkovana, tak jak jsem to zabalila, takže se vůbec nesnažil hledat.
Batoh bude mít jen na výlety.
To je jak u nás když jedou s tátou
![]()
Na tábory jsem jezdívala se starým kufrem a kletrem
V době prvního táboru mi bylo 7 let. Nyní, když tam jezdím na výpomoc, jezdím pouze s kletrem, potřebuji toho méně. Ale jedná se o skautský tábor s podsadovými stany.
@kaja00 já jsem na tábory taky jezdívala se starým kufrem. Ale to jenom proto, že matka samozivitelka neměla peníze na pořádné vybavení. A bylo to pro mě peklo, protože nám to tehdy nikdo nestěhoval, každý si nesl svoje. A to znamenalo několik set metrů ( 300-500?) od autobusu na louku, kde stálý stany. Já jsem navíc byla drobná, vláčela jsem se s tím kufrem, bolely mě ruce a strašně záviděla všem, kdo měli batoh. Tam kam jsme jezdili, by nějak, kufr na kolečkách vůbec nepomohl, to samé tam, kam pojedou děti. Ale možná je to dneska jinak a menším dětem ty věci někdo bere, nevím.
@Hoa Mai u nás to funguje tak, že kufr i kletr (doporučuje se starý kufr kvůli případnému zničení) se odváží ke klubovně odkud se odváží na tábořiště. Tam se to dá doprostřed náměstíčka ke stanům. Malým se samozřejmě pomáhá s kufrem a celkově se zavazadly a vším do stanu/ze stanu. Děti si nesou jen malý batůžek se svačinou i na případný výlet (na tábořiště jezdíme vlakem a od vlaku to ještě je docela kousek na tábořiště).
Zeptala bych se vedoucí na to zda dětem někdo pomůže odnést zavazadla ke stanu. Přijde mi zbytečné to dávat do tašky nehledě na to, že ta taška bude podobně těžká takže si zase tak nepomůžou ![]()