Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všechny, mám 7letou dceru v první třídě a nejsem si jistá, kdy je vhodný čas dát jí první mobil. Zatím má tablet jen na hry na hoďku denně. Mobil jsme zatím odkládali, abychom ji ochránili před TikTokem a Instagramem, ale říkáme si s manžou, že by se nám už i několikrát hodilo si s ní zavolat třeba když jde po škole na kroužek a tak. Ale nechceme jí ho dávat, právě kvůli těm sítím, nevíme, co si tam všechno bude prohlížet a nechcem, aby na tom byla závislačka. Kdy jste dali dětem mobil vy, nebo jak jste tohle řešili?
My davame od 8r, tj v podstate od zacatku treti tridy (mam deti narozene koncem skolniho roku). Nejmladsi to ma za par, skemrala uz k Jeziskovi, ale neuspela. Od 3.tr. pocitam, ze bude mene v druzine a bude se to hodit.
@maminkalca píše: Více
tak není nic jednoduššího než jí nedat data…pokud potřebujete jen na psaní a volání, tak jí prostě bloknu/nezapnu internet a je to, ne? po příchodů domů odevzdá a vezme si ho zase až někam půjde…
Syn ho má až od třetí třídy…
Děti (10 a 12) nemají TikTok a Instagram dodnes, mobily cca od té první třídy. Vždyť to, že dítěti koupíš telefon neznamená, že mu automaticky na něm povolíš vše, ne?
Existuje Family link a možnost tohle vše si ohlídat. Takže pokud se už někde pohybuje sama, za mě mobil ano.
edit: a data nemají ani jeden. Mimo domov mají telefon na hovory/sms s námi, ne na paření her před školou ![]()
Ono asi nejde uplne rict idealni vek, kdy dat diteti mobil. Ono zalezi, jestli ho bude mit proto, ze vsichni kamaradi mobil maji nebo jde napriklad o nejakou bezpecnost, kdy dite samo jezdi hromadnou dopravou, chodi nekam samotne na krouzky, byva pravidelne samotne doma aj.
Navic mobil jiz lze ruznymi zamky a aplikacemi tak omezit, ze krome volani a psani zprav k nicemu nebude, takze ne tom by se dite asi jen tak zavisle nestalo. Stejne je to i se socialnimi sitemi - nebude pristup, nebude zavislost.
Syn ho dostal až od čtvrté třídy a byl to spíš tlak okolí, byl jeden z posledních bez mobilu ve třídě. Ale záleží na tom, zda dítě chodí samotné ze školy, na kroužek atd. Nevhodný obsah, aplikace v mobilu se dají nastavit, omezit.. 7 letému dítě bych Tik Tok, FB ani Instagram nepovolila, ale je to věc každého rodiče..
Dcera má mobil od první třídy, ne protože by ho tehdy potřebovala, ale dala jí ho babička. Od 3tr využívá mobil hodně na komunikaci se spolužáky, kamarády, trenérkou, ma různé skupiny na whatsapu. Tiktok, instagram zatim nema ani ted v 10.
Syn je tretak, zatím ho nemá. Ale možná k narozkam v létě dostane? Přeci jen by se někdy hodilo mít možnost se domluvit, když lítá někde venku. Uvidíme. Ve třídě je zatím víc dětí bez telefonu než s ním.
Moje dcera 8 let mobil nema a do minimalne 11 let ho mit nebude.
Misto toho dostala smart hodinky, na ktere se da zavolat. Takze kdyz odejde na hriste a potrebuju ji zavolat zpatky na obed, volam na hodinky. Kdyz ji tatinek jde vyzvednout do skoly, vola ji na hodinky, ze se ma uz zacat pripravovat.
@PinkiePieCutie píše: Více
Naše děti ty hodinky dostaly a u obou letěly po pár měsících do šuplíku - překážely jim. Musely to sundavat na každý tělocvik, na každý trénink, na školní plavání, některé mikiny se jim přes to blbě přetahovaly a tak. To jen k té druhé stránce hodinek.
@maminkalca moje děti 9,7, mají hodinky a mobil dostanou na druhým stupni, ale sociální sítě až od 16 let. Jinak mají tablet, kde mají hodinu denně na hraní.
Každé naše dítě mělo mobil od doby, kdy se pohybovalo samostatně na kroužky (kolikrát k večeru po tmě, sice se jim šlo proti, ale i tak), po škole, do školy, pro mladší sourozence do školky, na nákup, zůstávalo samo doma atd. Některý od první třídy, někdo od třetí. Vždy se začínalo starším vyraženým mobilem. Syn měl první volací hodinky. Protože jezdí dál na závody hasičů a atletiky. Neměla jsem info, kdy se vrátí. Ale bylo lepší, ať má hodinky volací. Ty měl nějak od třetí třídy. Pak dostal ve čtvrté můj starý, vyřazený telefon. Letos si říkáme, že ke 12 by mohl dostat nový telefon. Všichni tři mají paušál od začátku, rok mají neomezená data. Byla výhodná nabídka na data. My komunikujeme i přes WhatsApp často. Nechci řešit, že nemůžou reagovat a dobíjet kredit absolutně ne. U volacích hodinek a mobilu u syna bylo blbé, že měl jednu SIM. Musel pamatovat, že buď má zapnutý mobil nebo hodinky. Oboje souběžně nešlo. Musela by být jiná SIM. To jsem nechtěli. Takže hodinky jsou vyřazené. Už má taky jen mobil.
Prvorozená mobil dostala během druhé třídy, protože chtěla sama chodit do/ze školy a na kroužek. Druhorozená ho dostala už v první třídě - také z důvodů samostatných přesunů. Obě tam mají limit 30 minut denně na hry/youtube, většinou si na to ani nevzpomenou, starší teď baví duolingo, když vidím, že je do toho zažraná, prodloužím jí limit, ať si to v klidu dokončí, používám family link.
@PinkiePieCutie píše: Více
Nad těmi uvažuji, ale někdo si je chválí, někdo zase naopak
Tak právě nevíme, zda rovnou nedat telefon.