Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je pro dítě lepší, když ho nechám v malém pokojíčku a až bude mít sourozence, přesuneme je oba do většího pokoje? Nebo mám dát syna (rok a čtvrt) rovnou do velkého pokojíčku a pak mu tam šouspnout sourozence? Možná by lépe snášel, že by se stěhovali oba, než mu do pokoje přidat sourozence, ne? Je to pro něj lepší stěhovat se v roce a čtvrt nebo třeba ve třech letech s ním už bude domluva a nalákám ho na nový pokojíček a to, že si ho může zařídit podle sebe? Nešprajcne se mi spíš v těch třech letech?
Tak to asi záleží na dítěti, ne? Mému synovi by to bylo absolutně buřt ![]()
Je mozny, ze nebude chtit byt ani v malem ani ve velkem. Takze se sprajcem pocitej klido i ted. Jinak mi to prijde fuk, ale asi bych dala prvne do maleho. Teda ja ne, my mame dite nasomrovane v loznici a starsi ma pokojik teprv od 5 let.
![]()
No kdybych to hodnotila podle mého, tak myslím že změna pokoje - velký/malý, mu bude šumák. když bude mít svoje hračky. takže změna bydlení sourozence bude velká tak jako tak. ale nejsem zastánce několik změn dohromady. takže já bych změnila pokoj a pak tam přidala sourozence. a až přijde sourozenec, nalákala bych ho na větší postel, nové povlečení…
Já bych to tak nehrotila, přestěhovala bych ho hned… Na nového sourozence si tak jako tak bude muset zvyknout nehledě na to, jestli s ním bude v pokoji nebo ne ![]()
@brko naši mají pokojík odmala, ale v ložnici spí ještě oba ![]()
Já spíš nechápu tu otázku. Děti se spíš šprajcnou, když jde o spaní v pokojíčku. Než aby řešily, že mají nový pokojík. A pak za rok zase nový pokojík. Z toho mají spíš radost, ne?
My přestěhovali staršího do pokojíčku v 6 měsících, když mu bylo asi 2,5 šoupli jsme mu tam 9 m sourozence a pohoda, naopak si myslím, že byl rád, že tam má parťáka. Ale dost to záleží na dítěti, těžko to dopředu odhadneš ![]()
@koala123 píše:
Je pro dítě lepší, když ho nechám v malém pokojíčku a až bude mít sourozence, přesuneme je oba do většího pokoje? Nebo mám dát syna (rok a čtvrt) rovnou do velkého pokojíčku a pak mu tam šouspnout sourozence? Možná by lépe snášel, že by se stěhovali oba, než mu do pokoje přidat sourozence, ne? Je to pro něj lepší stěhovat se v roce a čtvrt nebo třeba ve třech letech s ním už bude domluva a nalákám ho na nový pokojíček a to, že si ho může zařídit podle sebe? Nešprajcne se mi spíš v těch třech letech?
my jsme ted stěhovali dětičky (dceru 8 z malého pokojíčku) do většího pokojíčku oba…dotet syn 2,5 roku byl s námi v ložnici. Šel do pokojíčku se sestřičkou (holka měla svůj pokojík také kolem třetího roku) a byli oba nadšení. Odvezli jsme je k babičce a když jsme je přivezli měli pokojíček připravený ve velkém pokoji a byli oba nadšený. A zatím není problém…občas v polospánku malý volá na maminku, že chce aby se s ním pomazlila, stačí když přijdu pohladím, dám mu napít a spinká dál ![]()
@jaja1810 To jsi mě uklidnila. Taťka mě taky říkal, že dítě z toho bude mít spíš zážitek a radost. Bude tam moc mít stolek, vejdou se tam hračky a hry. Můžu ho nalákat, že si třeba pomalujeme stěny nebo si něco vybere, asi to tedy necháme, až se s ním půjde domluvit
. Nebo to uděláme jako vy, že se pokojíček předělá, až budou u babičky a bude.