Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych, vědět jak vy maminky které nejste na tom finančně nejlépe, popřípadě samy s dětmi vysvětlujete svým dětem, že nemůžete chodit každý den do cukrárny, nebo nemůžete jim každý den kupovat na co si ukáží? jsem tak trochu v koncích a nevím jak své 7leté dceři objasnit, že opravdu nemůžeme jít každý den do té cukrárny nebo že, jí každý den nekoupím balík bonbonů, hračku atd. Je toho víc samozdřejmě bych dceři ráda dopřála vše co by chtěla ale prostě na to nejsou peníze, mám děti dvě, nedaří se mi aby starší dcera pochopila že týden před výplatou opravdu nepůjdeme koupit třeba panenku nebo cokoli co se jí zalíbí, knížka, časopis, drahé sladkosti-tím myslím kinder vajíčko atd. Vždy když jí řeknu že dneska jí to koupit nemůžu že potřebujeme koupit jídlo třeba jogurty něco k obědu tak se začne vztekat na celé kolo, řekne že jí nikdy nic nechci koupit.Ale tak to není jen prostě dám přednost tomu co potřebuje víc a nevím jak na ni aby to nějakým spůsobem pochopila. Jí prostě nestačí dostat dárek k narozeninám, k svátku, nebo vánocům. Jinak sladké mají ale ne každý den.
Já myslím, že finanční situace v tomto vůbec není důležitá. Já taky dětem nic nekupuju, nějakou větší hračku jen na vánoce a narozeniny, sladkosti skoro vůbec, jen když jsou se mnou v obchodě, tak vezmeme buďto kukuřičné křupky nebo takovou tu ovocnou kapsičku.
Samozřejmě se jim líbí hračky v hračkárně, ale prostě nejsou zvyklí, že bysme něco kupovali, tak ani nežadoní. Když se jim něco extra moc líbí, tak jim řeknu, že si to budu pamatovat, abych věděla co koupit k narozeninám a to jim stačí, jsou spokojení ![]()
Nevím co víc poradit, než prostě dceři říct, že na to nemáte penízky. Prostě nejsou, a když nejsou, tak nejsou. A zadarmo vám to nedají.
@gissel Ja bych se ji pokusila vysvetlit, ze zadny clovek na svete si nemuze koupit vse, co chce, ze na to nemaji penize ani nejbohatsi lide. Ze si clovek z tech veci, ktere by chtel, musi vybrat jen neco. Ze sice muzeme chodit kazdy den do cukrarny, ale pak o vikendu budeme sedet doma, protoze nebudeme mit na vstup do zoo, bazenu, nebo nebude moci chodit na oblibeny krouzek, cokoli, co ma rada… Ze ty mas take spoustu veci, ktere bych chtela, ty veci ji vyjmenuj, ale ze radeji si je nekoupis, ze radeji stravis s nima den v te zoo.
Dej jí domácí práci třeba utřít nádobí, ustlat postele nebo cokoliv a za to jí dej denně třeba pětikorunu. Pak nebudeš muset řešit, její sladkosti.
Docela hledím že tohle ještě sedmiletá nechápe ![]()
Můj syn - 3,5 let to chápe…Prostě řeknu, že mám penízky jen na nákup. A příště, pokud chce, ať si vezme sám penízky z pokladničky. CHápe to. Když si vzpomene, vezme si 5Kč na nafukovací balonek. Kdžy si nevzpomene, je to jeho problém.
Občas mu něco koupím, když jsme na velkém nákupu.
Ještě než do obchodu vlezete, řekni co jdete koupit a proč. Jogurty, protože jsou plné vápníku, který potřebujes aby jsi měla pevné kosti (chodíš na hřiště, tak aby sis něco nezlomila), ovoce, protože je v něm hodně vitamínů aby jsi nebyla nemocná. Ale na dobroty mi nezbydou korunky. Jsi velká holka, musíš tohle pochopit. Dárky se dávají k vánocům apod, musíš vydržet. Hotovo. Je jí sedm, tohle už musí chápat
Tak 7leta uz to musi pochopit, ne? To chapou i moje deti (4 a 3roky), ze nemuzou mit vzdycky vsechno. A to v nijak tizive fin situaci nejsme. Jen odmitam jim pokazdy neco kupovat na co si vzpomenou.
Rekni, ze napr kazdy pondeli si muze neco vybrat (sladkost) a pak uz jsou jen penize na jidlo ![]()
Taky mi přijde divné, že tohle sedmiletá nechápe. Asi byla zvyklá na jiný standard? Já tedy běžně dětem sladkosti nekupuju, dostanou k Mikuláši, na Velikonoce, občas od nějaké návštěvy. A do hračkárny taky běžně nechodíme nebo když, tak dcera na něco ukáže, že to je pěkný, já to odsouhlasím a jdeme dál, i když bych jí to mohla koupit, nechci ji zvykat, že dostane vše, co vidí.
Ona to právě chápala když byla menší, teďkom se to nějak zvrtlo a nechce chápat je to hlavně, když jdeme domů z přípravky. (na zš nastupuje v září),jasně když vím že jí můžu něco koupit tak jí to koupím ale není to prostěpořád, jednu chvíli jsem měla výčitky že je to moje vina že jsem neschopná mít lepší zajištění.
Z meho pohledu tedy i kdyz penez je dostatek, tak by deti nemely chodit denne do cukrarny a dostavat na co si ukazi a hracky a bonbony a ja nevim co… svoje kluky od mala vychovavam, ze nic neni zadarmo a jen tak… co jsou v zivote dulezite veci a co ne atd. atd… opakuji se a opakuji a opakuji…
jo, mladsi (2,5) chce denne lizatko a vsechno mozne, co v kramu vidi a temer vzdy hysterci, kdyz to nedostane… tak znovu vysvetlim, proc lizatko nedostane a jede se dal, casem to pojme za sve… starsi to taky zvladl, v sedmi letech to uz tedy chapal a mel za sve nastesti ![]()
Trpelive a vlidne, lec velmi dusledne vysvetluj a neustup ![]()
Já bych už zavedla kapesné. Třeba 15Kč týdně, každou neděli. 60Kč měsíčně tě snad nepoloží, a ona bude vědět, kolik co stojí.
Jo a ted jsem docetla ty darky
proc by mela dostavat jeste neco? Nase deti taky vi, ze kdyz neco chteji, musi si pockat na narozeniny/svatek/vanoce
a nijak se v obchode kvuli tomu nevztekaji
![]()
@Ráchelia píše:
Docela hledím že tohle ještě sedmiletá nechápe
Můj syn - 3,5 let to chápe…Prostě řeknu, že mám penízky jen na nákup. A příště, pokud chce, ať si vezme sám penízky z pokladničky. CHápe to. Když si vzpomene, vezme si 5Kč na nafukovací balonek. Kdžy si nevzpomene, je to jeho problém.
Občas mu něco koupím, když jsme na velkém nákupu.
Ja myslim, ze v tech 3 letech to spis pochopi, vezme to jako fakt, co mu rodic rekne. V 7 se uz asi vic porovnava s kamarady, co ostatni muzou a on/ona ne… Nicmene chapat by to mela. Asi bych ji davala male kapesne, a az utrati tak nedala vic, nekoupila nic a vysvetlila ze tak jako ona utrati kapesne, tak maminka utrati vyplatu a zase musi cekat do tetminu vyplaty/kapesneho, a do te doby na sladkosti penize nejsou. A na hracku at si taky setri…
@xstrasilka píše:
Taky mi přijde divné, že tohle sedmiletá nechápe. Asi byla zvyklá na jiný standard? Já tedy běžně dětem sladkosti nekupuju, dostanou k Mikuláši, na Velikonoce, občas od nějaké návštěvy. A do hračkárny taky běžně nechodíme nebo když, tak dcera na něco ukáže, že to je pěkný, já to odsouhlasím a jdeme dál, i když bych jí to mohla koupit, nechci ji zvykat, že dostane vše, co vidí.
No právě na jiný standart zvyklá není je to pořád stejné, přitom na ty výlety, bazén atd chodíme/jezdíme, ale ne třeba každý víkend ale jednou za měsíc podle toho kam chceme jet/jít. Spíš možná jestli to třeba neposlouchá od jiných dětí že ony mají to a tamto nebo chodí tam a tam jestli to třeba není že jim nějak zavidí a chce to taky.
Pokud jste jí doteď kupovali vše, tak se pak nedivím, že je rozmazlená ještě v 7 letech a dělá scény…
Ještě jak někdo radí - nauč ji znát hodnotu peněz. Kup jí pokladničku a občas za pomoc v domácnosti nebo k narozkám jí dejte peníze. Nejlépe drobné. Za ty at si pak může občas koupit, co si přeje. Když si ale neušetří, nic si nekoupí. Naučí se hospodařit. Sedmiletá už přece pozná čísla, pozná tedy mince a měla by vědět co je hodně peněz a co málo a že ty peníze netisknete a také je vyděláváte!
Edit upraveno píšeš že na jiný standart zvyklá není, tak to je divné…ALe občas jsi asi ustoupila ![]()
Příspěvek upraven 27.02.16 v 13:01