7letá dcera jak jí vysvětlit finanční situaci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
110
27.2.16 13:30
@Pipet píše:
@gissel No jo, ale tak neodůvodňuj to nedostatkem peněz… To pak otevírá prostor k nekončící diskusi.
Výlety jdou naplánovat i za pár peněz - nemusí být pokaždé bazén…

No právě že na ty výlety jezdíme na ten vlak se peníze vždy najdou, a jídlo bereme vždycky z domu, jen prostě mě zaráží že se tak hodně v tomhle změnila, nikdy před tím neměla takové nároky jako má teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 13:34
@Tiger-lily píše:
s otcem by nebyla řeč? že byste se dohodli na společném způsobu výchovy?

no o tom jsme se bavili už hodněkrát, ale ve skutečnosti se vlastně pořádně nedozvím co dělali a navíc on tlumočí co mu nakuká jeho přítelkyně na to už jsem tu jednu diskuzi zakládala, jezdí s dětma za její matkou tak jestli třeba i ona je nějak nerozmazluje posledne mi ukazoval video z vánoc a dárky které dostaly holky o nich si já dovolit nemůžu :nevim: možná že i tohle má nějakou souvislost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
27.2.16 13:34
@jahuhudka píše:
Prosím tě :mrgreen: a kolik už jsi vychovala dětí? Moje děti pomáhají ochotně i zdarma, ale kapesné jen tak prostě nedostanou, na to musí plnit povinnosti

já 3 a 4 skoro. kapesné dávám jen vyjímečně, za odměnu. u nás doma se pracuje bez peněz, chodí s odpadky, nádobí, postele, pokojík, kvítka, obchod, občas vaří a pečou. někdy věší prádlo, učím je žehlit, zatím katastrofa, ale to přijde, zeleninu škrábou od 4 let. některé věci dělají automaticky, neříkám nic, vědí dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
27.2.16 13:36

@gissel Podle mě děláš velkou chybu v tom, že sama tak měříš na peníze. Děti nejsou až tolik úplatné a mnohem víc, než něco, co stálo moooooc peněz (protože v tomto věku to až zas tak nedokážou posoudit, že jsou různé značkové ptákoviny a předražené luxusní restaurace), děti jsou mnohem raději za rodinnou pohodu a príma zábavu. Tak se snaž zorganizovat tohle. Třeba opékání s kamarády, výlet na kolách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 13:39
@Tiger-lily píše:
@gissel Podle mě děláš velkou chybu v tom, že sama tak měříš na peníze. Děti nejsou až tolik úplatné a mnohem víc, než něco, co stálo moooooc peněz (protože v tomto věku to až zas tak nedokážou posoudit, že jsou různé značkové ptákoviny a předražené luxusní restaurace), děti jsou mnohem raději za rodinnou pohodu a príma zábavu. Tak se snaž zorganizovat tohle. Třeba opékání s kamarády, výlet na kolách…

Asi ohledně těch peněz máš i pravdu že bych to neměla tak brát, vzpomínám si že posledne co byly děti s otcem byli v restauraci na obědě a pak to dcera vyžadovala i po mě a když jsem jí řekla že né že si něco dobrého uvříme doma byl oheň na střeše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
27.2.16 13:42

Já mám podobný dojem jako @Tiger-lily . Taky jsem dítěti vysvětlovala, že na dovolenou v Řecku máme a na dovolenou na měsíc na Srí Lance nemáme, ale že chápu, že by se tam chtěla podívat a já taky :lol:. Nebyl důvod se hroutit, že někdo tam může jet z fleku a my ne, to je prostě život, realita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
27.2.16 13:43
@gissel píše:
Asi ohledně těch peněz máš i pravdu že bych to neměla tak brát, vzpomínám si že posledne co byly děti s otcem byli v restauraci na obědě a pak to dcera vyžadovala i po mě a když jsem jí řekla že né že si něco dobrého uvříme doma byl oheň na střeše

Tak příště zareaguj třeba: My uděláme něco mnohem lepšího. Půjdeme s tím a tím na procházku, uděláme si tam oheň a upečeme brambory. :dance: :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
27.2.16 13:44

@gissel
a jak s otcem vycházíš? Jestli takhle dcerka nereaguje na případný konflikt mezi vámi, přes peníze..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.2.16 13:49

Nedaří se ti vysvětlit sedmiletému dítěti, že každý den nepůjdete do cukrárny a nebo koupit hračku?

Prostě řeknu, už své čtyřleté, zlato ne, byli jsme včera, stojí to korunky, co musíme vydělat, a těch korunek není tolik, abychom mohli každý den. Ona chce, tak já jí řeknu, že chtít samozřejmě může, ale já na to nemám peníze.

Tvá dcera je v sedmi letech pořádně rozmazlená, to už je velká holka, takže až bude doma klid, sedla bych si s ní, vysvětlila jí, že všechno stojí peníze a na zábavu a útratu nám měsíčně zůstává jen tolik a tolik. Chodí do školy, takže bych jí to napsala na papír, že prostě máme na utracení pro zábavu a pro radost jen 1000 korun, zbytek jde na nutné výdaje, které mají přednost před čímkoliv jiným.
Takže máme 1000 korun, chce měsíčně, představa, že si dítě vymrčuje v sedmiletech denně hračku je tak strašná, že se mi to zdá neuvěřitelné, takže na hračku máme měsíčně 300 korun, tady máš papír, napiš si to tam, zůstává nám 700, za ty můžeme chodit do cukrárny, vezmeme si domů z cukrárny lísteček, napíšeme si kolik to stálo, odešteme si to a budeme vědět, kolk nám ještě zbývá penez na cukrárnu. Až je utratíme, budeme muset čekat na výplatu.

Budeš řvát, vztekat se, vynucovat, ceký měsíc nebudou peníze na radost. Až další měsíc so je zase vezmeme, podle toho, jestli se chováš slušně. Tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 13:55
@lamicina píše:
@gissel
a jak s otcem vycházíš? Jestli takhle dcerka nereaguje na případný konflikt mezi vámi, přes peníze..

No řekla bych že nic moc, nikdy není ochotný přispšt něco nad rámec výživného, tím myslím třeba boty nebo něco mladší do školky, prostě na věci které potřebují a nejsou to blbosti, jinak s dětma se vídá jak se mu to hodí někdy jednou za 2. měsíce někdy i za 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 14:00
@terinka4444 píše:
Nedaří se ti vysvětlit sedmiletému dítěti, že každý den nepůjdete do cukrárny a nebo koupit hračku?

Prostě řeknu, už své čtyřleté, zlato ne, byli jsme včera, stojí to korunky, co musíme vydělat, a těch korunek není tolik, abychom mohli každý den. Ona chce, tak já jí řeknu, že chtít samozřejmě může, ale já na to nemám peníze.

Tvá dcera je v sedmi letech pořádně rozmazlená, to už je velká holka, takže až bude doma klid, sedla bych si s ní, vysvětlila jí, že všechno stojí peníze a na zábavu a útratu nám měsíčně zůstává jen tolik a tolik. Chodí do školy, takže bych jí to napsala na papír, že prostě máme na utracení pro zábavu a pro radost jen 1000 korun, zbytek jde na nutné výdaje, které mají přednost před čímkoliv jiným.
Takže máme 1000 korun, chce měsíčně, představa, že si dítě vymrčuje v sedmiletech denně hračku je tak strašná, že se mi to zdá neuvěřitelné, takže na hračku máme měsíčně 300 korun, tady máš papír, napiš si to tam, zůstává nám 700, za ty můžeme chodit do cukrárny, vezmeme si domů z cukrárny lísteček, napíšeme si kolik to stálo, odešteme si to a budeme vědět, kolk nám ještě zbývá penez na cukrárnu. Až je utratíme, budeme muset čekat na výplatu.

Budeš řvát, vztekat se, vynucovat, ceký měsíc nebudou peníze na radost. Až další měsíc so je zase vezmeme, podle toho, jestli se chováš slušně. Tečka.

není to vždycky hračka byl to jen příklad, většinou jsou to časopisy které mi příjde zbytečné když ještě neumí číst takhle jí to í říkám ještě neumíš číst až se to naučíš tak ti ho koupím a ona mi na to odpoví že číst umí :zed: pozná asi třetinu abecedy zvládne jen lehká slovíčka jako máma, táta, své jméno nebo sestřino jméno to přečte ale není to že to umí, ovšem její názor je opačný, občas je to vtipné se s ní o tomhle dohadovat,
do první třídy jde v září teď je v 0.té třídě(přípravka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.2.16 14:06

@gissel já bych se s ní nedohadovala. Udělej to tak, že si s ní sedni, a řekni jí, že prostě hospodaříte s omezenými financemi a na zábavu a radost vám zbývá tolik na měsíc.
Neorintuje-li se v číslech, vezmi to třeba přes kolečka, co kolečko, to deset korun, víc dát nemůžeme. Tohle je měsíční částka, co se pro tebe může utratit.

Na papír na měsíc, a časopis stojí tolik, jako jsou tyhle dvě kolečka, utratili jsme je, škrtneme. Cukrárna stojí tři kolečka, utratili, škrtneme. Až v půlce měsíce bude chtít časopis, upozorni, že už jí zbývá velmi málo koleček, bude-li si trvat na časopisu, kup ho, kolečka škrtni. Dojdou kolečka, dojdou, dál už nic. Budeš dělat scény, nebudu s tebou chodit do obchodu popřípadě za scény není večer pohádka… další měsíc znovu kolečka, od začátku utrácej s rozmyslem, aby nám nedoško jako minulý měsíc, dojde, dojde, ani krok stranou, utratili jsme, nemůže koupit dál. Uvidíš, že během pár měsíců to začne řešit s větším rozmyslem. Důležité je neustoupit, i kdyby nevím co bylo, utraceno, další bude zase až s výplatou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.2.16 14:20
@terinka4444 píše:

Budeš řvát, vztekat se, vynucovat, ceký měsíc nebudou peníze na radost. Až další měsíc so je zase vezmeme, podle toho, jestli se chováš slušně. Tečka.

Upřímně? Zbyde 1000Kč a že dám 300Kč na hračku a zbytek na cukrárnu? NE…zbylo 1000Kč…tady máš 100Kč kapesné…na panenku si holt našetříš, bude za 2 nebo 3 měsíce…
Když celé rodině zbyde 1000Kč, tak to přece není JEN pro to jedno dítě…je to zbytek pro VŠECHNY.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.2.16 14:25
@SIMONA1234 píše:
Upřímně? Zbyde 1000Kč a že dám 300Kč na hračku a zbytek na cukrárnu? NE…zbylo 1000Kč…tady máš 100Kč kapesné…na panenku si holt našetříš, bude za 2 nebo 3 měsíce…
Když celé rodině zbyde 1000Kč, tak to přece není JEN pro to jedno dítě…je to zbytek pro VŠECHNY.

to bylo jako příklad, zbyde 1000 na tebe, to já nevím, kolik oni mají finanční rozpočet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.2.16 14:28
@terinka4444 píše:
to bylo jako příklad, zbyde 1000 na tebe, to já nevím, kolik oni mají finanční rozpočet.

Tak zbytek 1000Kč na zábavu pro dítě je super, ne? :mrgreen: To bych si nepřipadala až tak mizerně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí