7letá dcera jak jí vysvětlit finanční situaci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4692
27.2.16 12:58

Já teda nevím, ale náš malej tohle pochopí. Prostě mu řeknu, že nejsou korunky a je to, ale neříkám to proto, že peníze nemám, ale právě proto aby nebyl zvyklý, že se mu vše koupí. Někdy zkouší breček, vztekat se ale zbytečně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.2.16 12:58

Tak v 7 letech už chápe dost…klidně bych vzala papír a tužku, případně něco hmatatelného (kostičky, korálky…prostě množství, které bude představovat peníze)
A nakreslila/napsala: „Příjmy a výdaje“ naší rodiny…
Například:
Příjmy: 17000Kč (plat 15000 + alimenty 2000)
Výdaje: Nájem v bytě 10000Kč, jídlo 4000Kč, školka 600Kč školné + 600Kč stravné, jízdné 500Kč, mobil 500Kč.
Vzala bych kalkulačku…sečetla…Kolik zbyde???
Za to co zbyde musím koupit oblečení, boty…sice ne každý měsíc, ale občas ano.
Má dcera kapesné? Zkusila bych jí začít dávat kapesné…z toho co zbyde třeba 100Kč na měsíc…a domluvit se s ní, že si z toho našetří na panenku. Případně občas koupit bonbony.
Jinak na you tube jsou animované naučné programy o finanční gramotnosti pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.2.16 12:59
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
27.2.16 12:59

Já si myslím, že dcerka reaguje takhle na tvoje pocity viny. Až budeš s vaší finanční situací srovnaná ty, srovná se i ona. Moje dítě v tomhle věku má i základy rodinného rozpočtu - jako co jsou povinné výdaje apod., učí se znát hodnotu peněz, dostává kapesné a ví na co šetříme v dlouhodobějším horizontu. Ví i proč nejsou sladkosti pro ni dobré, ostatně neznám dítě, které by chodilo do cukrárny denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
27.2.16 13:00

Je to teda spíš pro děti 10+ odhaduju, ale třeba ti to pomůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 13:01
@hani28 píše:
Ja myslim, ze v tech 3 letech to spis pochopi, vezme to jako fakt, co mu rodic rekne. V 7 se uz asi vic porovnava s kamarady, co ostatni muzou a on/ona ne… Nicmene chapat by to mela. Asi bych ji davala male kapesne, a az utrati tak nedala vic, nekoupila nic a vysvetlila ze tak jako ona utrati kapesne, tak maminka utrati vyplatu a zase musi cekat do tetminu vyplaty/kapesneho, a do te doby na sladkosti penize nejsou. A na hracku at si taky setri…

Nad tím kapesný už jsem přemýšlela a nejspíš je už na čase aby taky něco dostávala ať si našetří :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15659
27.2.16 13:04

Není v první třídě? Spíš mi přijde, že má spoustu nových kamarádů a chce se vyrovnat všem najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 13:04
@SIMONA1234 píše:
Tady:
https://www.youtube.com/watch?…

Děkuji určitě to zkoukneme a pořešíme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
27.2.16 13:06
@Jaji77 píše:
Není v první třídě? Spíš mi přijde, že má spoustu nových kamarádů a chce se vyrovnat všem najednou.

zatím navštěvuje přípravku pro nástup do prvního ročníku, myslím si taky že z části je to ovlivněno i kamarády ve škole. Je to takhle sni posledního 3/4 roku nikdy dříve s tím neměla problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
27.2.16 13:06

@gissel Máme asi na to, abych koupila denně bonbony, nebo já nevimco co tu popisuješ, ale o tom to snad není? Nepřijde mi nijak divné, že mé děti si takové věci musí tak nějak „zasloužit“. Nejsou automatické.
Přijde mi, že máš holku spíš rozmazlenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
27.2.16 13:08

@gissel Nauc ji, ze darky mimo svatky a narozky, stejne jako cukrarna, je za odmenu. Chce treba novou stavebnici? Je neco, co ji nejde, treba vyslovnost nejake hlasky? Ok, stavebnici dostane, az se nauci vyslovovat treba R, ale ze ji s tim maximalne pomuzes, budes s ni trenovat, kdykoli bude chtit. Cukrarna muze byt v nedeli jako odmena za vzorne uklizeny pokoj, cely tyden ukoly psane bez reci, cokoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
27.2.16 13:08
@jahuhudka píše:
Dej jí domácí práci třeba utřít nádobí, ustlat postele nebo cokoliv a za to jí dej denně třeba pětikorunu. Pak nebudeš muset řešit, její sladkosti.

to je cesta do pekel, naučíš dítě akorát tomu, že zadarmo nehne prstem a že bát lakomý je správné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
27.2.16 13:09

My máme finanční situaci dobrou a přesto dětem denně nekupuju. Max když jdou se mnou do obchodu, tak si smí vybrat např jogurt nebo něco na sváču (což bych stejně koupila, ale takhle je malinko ošulím)
Hračky běžně nekupuju a v cukrárně jsem s malou byla nedávno poprvé a zase dlouho nepůjdeme.
Prostě se snažím je zvykat na to, že nemůžou mít vše, co chtějí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
27.2.16 13:09

A to jako kdyby bylo peněz dost, tak každý den do té cukrárny půjdete?
Přestaň se z toho hroutit, ať se klidně vzteká, to je její problém.
Do cukrárny nejdeme, protože každý den mlsat není zdravé. Konec, peníze vůbec neřešit :nevim:

@lamicina souhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
27.2.16 13:10

@gissel Já myslím, že to moc dobře chápe a že je prostě trochu rozmazlená. Zřejmě cítí, že s vaší finanční situací nejsi srovnaná ty a že kdyby to šlo, tak bys jí ty hračky a sladkosti koupila. No a tak zkouší, jestli bys přece jen nepovolila. Na mě to působí dojmem, že ty jí to koupit vlastně chceš, ale limitujou tě peníze. A ona to moc dobře ví a tak zkouší a tlačí.
Jinak jsem určitě pro kapesné, věk na to má a třeba se to zlepší, až bude mít svůj díl zodpovědnosti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML