Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj, na důležitých věcech jsem měnila hned, ale třeba v bance nebo na telefonním účtu, internetovém připojení mám údaje stále nezměněné… a to jsme víc jak rok po svatbě
jsem půl roku po svatbě a změnila jsem si příjmení jen u paušálu a to jen proto že měli pobočku naproti našemu baráku
napadá mě ještě banka, ale dál už nevím kde hlásit změnu ? ![]()
ahoj ted jsem to vse vyrizovala. obcanku bys mela podle udelat do 15dnu od vydani oddaciho listu, pak uz je to jedno. ja jsem si rovnou udelala i ridicak. do banky pro zmenu podpisovyho vzoru muzes jit az s obcankou driv ne.pas jsem si nedelala, protoze mi pristi rok konci ,ale zase to ma být do 3 mesicu od zmeny jmena.
Nebudeš mít průser
. Já něco měnila hned, něco za rok a nikoho nezajímalo, kdy svatba byla. Jen si nezapomeň na poštovní schránce nechat obě příjmení, jak ti něco začne chodit pod novým a něco pod starým příjmením.
Ja som v tomto trošku pohodlnejšia. OP som síce mala týždeň po svadbe, ale tým to haslo
Po mesiaci som zmenu mena nahlásila v poisťovni, v banke, u lekára a v práci (tu odomňa dokonca pýtali kópiu sobášneho listu) - ešte mi chýba nový vodičák a pas (s pasom ale chcem počkať kvôli malej, takže to budeme vybavovať až v jari).
hlavně nezapomeň zdravotní pojišťovnu…to by mělo být do 8 dnů a je to celkem důležitý a taky mi dělali zle u stavebního spoření
Tak ja jsem menila vsechno hned po vydani oddaciho listu, musela jsem kvuli praci. Trvalo to asi mesic to vsechno vybehat, banky, pojistovny, magistrat mesta, dopravni, atd.
Ale taky jsem si nechala na schrance jeste obe jmena pro jistotu a vyplatilo se.
Mam ale znamou co je tri roky vdana a vzpomela si az ted a dostala 10 000 pokutu z magistratu, nevim jestli kvuli obcance, ridicaku anebo necemu jinymu.
Pak mam jinou kamaradku co si to vyrizovala po roce a neplatila nic. Asi zalezi na koho narazis.
Měnila jsem tam kde jsem všude byla vedene, zapomněli jsme na jednu věc (bydlela jsem (teda měla trvalý pobyt) tehda ještě u rodičů, ale ve skutečnosti už jsem žila jinde). Vzpomněli jsme si na to až když jsme chtěli rušit placení odpadů u našich, nemohli mě dohledat, byli z toho asi 3měsíční lítačky po úřadech, já musela donést nějaké potvrzení, takže jsem si musela vzít volno v práci, abych na úřad laskavě došlo. No nicméně se to nakonec vyřídilo, ale našim nevrátili (a asi už nevrátí) ty platby za odpad, měli jim vrátit půl roku a ty prachy asi už neuvidí. Takže za mě všude co si jen vzpomeneš - banky, úřady, doktoři, pojišťovny atd. atd.
ahoj,občanku, řidičák, kartičku zdr.pojistovny,v bance, v práci jsem hlásila hned. Pas a technický průkaz od auta asi 2 roky po svatbě.
Ahoj, tak já jsem se vdala v květnu a nikde jsem zatím nic nehlásila (pouze ve VZP a v práci), protože jsem slovenka a nejdříve jsem si musela zažádat o uznání sňatku s občanem ČR. Vzhledm k tomu, že jsem byla těhu a nyní mám měsíc a něco starého miláčka, tak si nemohu dojít do Prahy na ambasádu (kojení je u nás boj a na tak dlouhou cestu si prostě netroufnu). Takže mám vše na staré doklady, ptala jsem se v bance, kde mi řekli, že mi to změní, až budu mít nový SR pas a ČR průkaz trvalého pobytu. Jenom je blbé, že se v bance musím podepisovat původním jménem a vlastně nové jméno skoro nemůžu používat, protože bych s sebou musela pořád tahat oddací list. Nový pas na ambasádě bude trvat min měsíc, pak dalších 60 dní nový průkaz trvalého pobytu. Půjdu tam tak najaře, nebo až v létě, takže ještě hoooodně dlouho nové doklady mít nebudu.
![]()
Barča
Tak já měnila v průběhu měsíce tak nějak všechno - zdravotní, úřady, řidičák, banky,
Já jsem měnila hned občanku, řidičák, techničák od auta, pojišťovnu a zbroják. Další jsem pak měnila postupně jak jsem měla cestu, ale asi tak do tří měsíců. Na stavebko jsem zapomněla, ale změnila jsem ho před připsáním podpory, tak to ještě prošlo a jméno u obvoďáka jsem měnila před měsícem, nějak jsem tam ten rok a půl nemusela.
Ahoj maminky,chci se zeptat,za jak dlouho od svatby jste oznámily změnu příjmení např. v bance na účet,pojištění,paušál.Dva měsíce na to zapomínám,a zítra jdu konečně vyřizovat.Tak snad nebudu mít žádný průser.Děkuju