Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bubiii ukaž zdroj. Tohle ten doktor totiž nikdy neřekl. Ano, šložka černého kašle je nejméně účinná a zároveň nejagresivnější, ale rozhodně tento lékař nevypustil z úst takovou blbost, že kvůli očkování dostane mimino černý kašel.
Přesně takhle se šíří hoaxy… ![]()
@verusav píše:
@LucieJ3 děkuji a všdechny dávky ok? KDy jste začali? My dnes-kompromis
Dcera byla naočkovaná v 6, v 8 a v 17 měsících. Po první dávce se začala budit více než 15× za noc (nepřišlo to hned). Do té doby se budila 1×. Uklidnilo ji pouze kojení. Takto se budila třičtvrtě roku, pak to začalo postupně odeznívat. Teď po 2 letech je to snad už ok, dokáže prospat občas i celou noc. Otok a boule v místě v pichu jsem brala jako banalitu.
@Julika píše:
Maminky, poraďte.. Syn má jít ve čtyřech měsících na očkování Hexou. Je to ještě stále moc brzy? Trochu jsme odkládali kvůli rýmy, ale MUDr. už doporučuje raději očkovat… Kdy jste dávali první očko?
Ahoj, odkládat můžeš dle vyhlášky až do 10 měsíců věku dítěte. Mluvím o vyhlášce 537/2006 Sb., kdyžtak ji projdi - je tam psáno, že se má hexa doočkovat do 18 měsíce věku, čili když to rozpočteš na schéma 3+1, ale i 2+1 s dvouměsíčním rozestupem mezi 2 zákl. dávkami, vychází ti 10. měsíc začátek. Samozřejmě pediatři očkují čím dřív, tím líp, chtějí to mít „odškrtnuté“. Ale je to na tobě. Já bych očkovala rozhodně až po půl roce, minimálně kvůli tomu, že např. na tetanus se do půli roka věku dítěte protilátky z očkování perou z mateřskými protilátkami a očkování na tuto nemoc vlastně do té doby vyjde vniveč. Také čím větší dítě, tím silnější imunita, větší hmotnost atd…Rozhodně považuji za, promiňte mi ten výraz, přímo zhovadilost očkovat už v 9 týdnech, kdy se většinou tato dávka ani neujme (viz Petráš, vakciny.net) jen se do těla tak malého miminka dostanou sajrajty typu hliník, formaldehyd a spol..
Vakcina proti pertusi chrani cca 3 roky… coz v kontextu, ze nejvice ohrozeni jsou kojenci jde. I kdyz i pozdeji zadna vyhra teda…
Osobne beru radeji tohle, nez celobunecnou. ![]()
@pepřenka píše:
Holky,
Vy co očkujete kolem půl roku apod. nemáte zase strach z těch černých kašlů a spalniček… je to každou chvíli ve zprávách, o kolik toho je víc, epidemie…Moje malá má jít na očko v 9. týdnech a nevím jestli ano, nebo ne. Případně jak dlouho ne, abych ji zase pro změnu nehrozila samotnou nemocí…
Spalničky se stejně očkují až min. v 15 měsících, ty nejsou součástí hexavakcíny. Hexavakcína, neboli Infanrix hexa je na tetanus, záškrt, černý kašel, hemofilus typu B, přenosná dětská obrna a hepatitida B.
Černý kašel může být nebezpečný pro děti do cca půli roka věku. Ale myslím, že nejlepší prevencí je nevymetat nákupní centra a další místa s kumulací lidí a odmítat kašlající návštěvy..
@pepřenka spalnicky se pckuji podle kalendare od 15 mesicu, ale je to jen doporuceny termin. takze v pulroce jsou vsechny deti neockovane na spalnicky…
Co se cerneho kasle tyka, tak toho se bojim, hlavne kvuli nemu jsem volila pediacel, protoze by mel mit nejak tu slozku lepsi (podrobnostem netozumim, je to snad delane na nejakem odlisnem zakladu)
@LucieJ3 píše:
Ono totiž očkování ve schématu 2+1 má daleko větší účinek než klasické 3+1. Jinak my začali v 6 měsících právě ve schématu 2+1. Takže dcera byla očkovaná v 6, v 8 a v 17 měsících.
daleko větší???
Prosím tě, je tam rozdíl cca 1% a to mám pocit v neprospěch 2+1. Tady tyhle ty nepodložené fámy miluju.
Zakladatelko pročti si vakciny.net, tam najdeš o vakcínách to co potřebuješ. Jsou tam popsána různá očkovací schémata a jejich účinnost, jak celková, tak v průběhu očkování, navíc rozdělena na jednotlivé složky vakcíny.
Pak sama posoudíš, co a jak chceš očkovat. Řiď se podloženým názorem, který řekl odborník v oboru.
Pokud ti bude někdo něco tvrdit, chtěj zdroj. Ve většině případů ti zdroj nedá, ale bude to „říkal to ten a ten“. Pokud už zdroj dostaneš, přesvědč se, že jde o zdroj relevantní a ne např. o článek Elekové.
Můžeš napsat i email dr. Petrášovi, je to jeden z předních vakcinologů v ČR, má na vakciny.net poradnu, hezky ti to vysvětlí a doporučí, co je vhodné. Spoustě lidem doporučuje 2+1 nebo nahradit infanrix hexa pediacelem či použít jinou verzi infanrixu atd. Jeho názor bych brala za věrohodný.
@hrnoulek tak to neber prcka na pískovište, protože krom pohlavního styku je žloutenka přenosná třeba i injekční stříkačkou atd. Pediacel má stejně škaredé vedlejší účinky jako infanrix hexa. Akorát ti ho nezaplatí pojišťovna.
@Any83 píše:
@BellinkaX 5% je příliš tvrdé, ale máš pravdu, spousta věcí tam jsou hovadiny.
Každý, kdo Dobu jedovou četl, by si měl přečíst i toto http://www.sysifos.cz/index.php?…
Ty si myslíš, že zrovna Sysifovci jsou nějaká erudovaná skupina, co se očkování týká? Mě to připadá jak opačný pól Strunecké a Elekové - z extrému do extrému.
Já např. četla o názorech neurologů - ti bývají k očkování dost skeptičtí - u nich v ordinacích se scházejí děti s problémy po očkování.
Naše dcera např. měla encefalopatii po první hexavakcíně - začlo to 2 hodiny po naočkování. Bledost, apatie, snížený svalový tonus, přestala broukat, v noci házela hlavou zprava doleva a bouchala ručkama o matraci (to naštěstí jen první noc), 4. den po očku se přidalo 14 dní trvající urputné nechutenství. Teplota snížená, jen 35,9. Čili si myslím, že např. horečka by byla lepší, je to zdravější reakce než toto. Lékař z očkovacího centra mi právě napsal, že to dle příznaků vypadá na encefalopatii…dost jsem se vylekala. Od té doby se o očko dost zajímám. Psala jsem si i svýrobcem, mzd a súklem, ale měli tak rozdílné odpovědi na stejnou věc, že mě tedy o tom, že to kolem vakcín tak trochu „nesmrdí“, nepřesvědčili..
@Julika naočkuj až ti dítě začne lozit. Kvůli tetanu. Neočkovací lidi ti budou tvrdit, že je to nemoc hlubokých nečištěných ran a v podstatě se nevyskytuje, ale kamarád kamaráda na něj minulý rok zemřel a nešlo o hlubokou ani nečištěnou ránu, naopak šlo o povrchové škrábnutí, kdy se zranil na zahradě. Měl prostě smůlu a k tomu propadlou vakcínu, kterou nepřeočkoval.
Když začneš hexu řekněme v 6ti měsících, můžeš si dát schéma 2+1, pak tedy budeš očkovat 6,8,14. Dřív si myslím, že ji očkovat nemusíš. Černý kašel přenášejí hlavně staří lidé, kteří si myslí, že prostě jen chrchlají a nebo malé děti, u kterých se neví, že jde o černý kašel, protože jsou očkované a nemoc u nich má slabý průběh (ano, i přes očkování černý kašel můžeš dostat, ale průběh bude diametrálně odlišný).
@BellinkaX píše:
@Any83
Nebo tucna blog… mi sem nejde dat odkaz
ježiši toho týpka sem netahej, pls…
@Any83 píše:
@Julika copak ty si nečteš příbalové letáky léků? Pokud to neděláš, tak jsi jak pštros, strkáš hlavu do písku.
Normálně si to přečti, není to zas takové drama. Taky jsem si pročetla všechny příbalové letáky vakcín, projela vakciny.net, vykašlala se na názor Elekové a Strunecké (podle mě domněnky a spekulace, rozhodně ne erudovaný názor) a všechny ezoweby, vyslechla jsem si pár imunologů, pročetla články v originálním znění (ty jsou na ezoweby překládány dost účelově a zkresleně, protože spoléhají na to, že si je v originále asi nikdo nepřečte) a rozhodla se očkovat hexu ve schématu 2+1. Mezi prvními dvěma dávkami rozestup dva měsíce, pak šest měsíců do boosteru.
Vakcíny jsou dobré a mají smysl, stejně jako moderní zdravotnictví. Je ale potřeba brát v potaz to, že předmětem je celá populace, nikoliv jednotlivec a od toho se odvíjí další.
Pokud se tak děsíš vakcín, protože sis přečetla Dobu jedovou nebo nějaký článek Elekové, tak si přečti i články opravdových odborníků na imunologii a vakcíny, ani jedna z těchto dam tímto není.
Přečti si alespoň toto http://www.sysifos.cz/index.php?…
Mimochodem, byť to tak z mého příspěvku asi nepůsobí, tak já jsem pro mou pediatru neočkovací černá ovce, která se s ní donekonečna pořád jen pře a pře. Ona je extrémně očkovací, od začátku nám více méně nutí úplně vše a co nejdřív a my ještě nemáme nic. Musela jsem i psát prohlášení,kde jsem uvedla důvody, proč chci 2+1: nepovinné vakcíny nebudeme očkovat vůbec, MMR odložíme na 24m a možná naočkujeme meningokoka.Příspěvek upraven 31.03.14 v 22:38
Prosímtě a proč tedy 2+1? Nebo jinak, proč se očkuje 3+1, když lze dít o dávku míň?
@Evulina ne, nemyslím si, že jejich názor = názor imunologa. Ale myslím si, že když si někdo udělá obrázek na základě Doby jedové, měl by si přečíst i kritiku této knihy.
A ano, neurologické problémy bývají. SUKL uvádí vysoké procento neoznámených případů. Jedné mamince z vedlejší diskuze se dr. dokonce vysmála, když jí oznámila reakci na očkování. Je to hrozné. Ale hrozné jsou i ty nemoci samy o sobě a přijde mi sprosté a nefér těžit z toho, že drtivá většina maminek toto riziko pro své děti podstoupí, takže je populace proočkovaná a tyto nemoci se pravděpodobně šířit nebudou, nebo rozhodně ne v takové míře. Nic totiž není zadarmo.
Ta encefalopatie je hrozná, doufám, že u vás bude všechno v pořádku
mám z ní taky velký strach.
Podle mě je dobrý kompromis očkování odložit a očkovat co možná nejšetrněji.