Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Any83 píše:
@Julika naočkuj až ti dítě začne lozit. Kvůli tetanu. Neočkovací lidi ti budou tvrdit, že je to nemoc hlubokých nečištěných ran a v podstatě se nevyskytuje, ale kamarád kamaráda na něj minulý rok zemřel a nešlo o hlubokou ani nečištěnou ránu, naopak šlo o povrchové škrábnutí, kdy se zranil na zahradě. Měl prostě smůlu a k tomu propadlou vakcínu, kterou nepřeočkoval.
Když začneš hexu řekněme v 6ti měsících, můžeš si dát schéma 2+1, pak tedy budeš očkovat 6,8,14. Dřív si myslím, že ji očkovat nemusíš. Černý kašel přenášejí hlavně staří lidé, kteří si myslí, že prostě jen chrchlají a nebo malé děti, u kterých se neví, že jde o černý kašel, protože jsou očkované a nemoc u nich má slabý průběh (ano, i přes očkování černý kašel můžeš dostat, ale průběh bude diametrálně odlišný).
A může mi tedy někdo vysvětlit, proč je ve statistice Szú počet tetanu stále 0???
Jinak očkuj až bude dítě zdravé minimálně měsíc, nejlépe 2/1 a klidně změň vakcínu, máš na to právo. Příbalový leták jsem si říkala, že je snad až povinnost přečíst, musím jako rodič vědět co dávám dítku když už dávám informovaný souhlas. A to pozor ten tím, žeočkuješ dáváš. Pokud jsou pak následky řešíš je jen ty sama..
Za mě, když jsem měla první dítě bylo povinností očkovat, ale dítě muselo mít 5kg a muselo mu být 3 měsíce
Černý kašel je hrozba, ale pokud s novošem nechodíš do hypermarketů nemyslím si že reálně hrozí
Doporučuji si hlavně přečíst něco o nemocech, výskytu, přenosu…
@Any83 píše:
@Evulina ne, nemyslím si, že jejich názor = názor imunologa. Ale myslím si, že když si někdo udělá obrázek na základě Doby jedové, měl by si přečíst i kritiku této knihy.
A ano, neurologické problémy bývají. SUKL uvádí vysoké procento neoznámených případů. Jedné mamince z vedlejší diskuze se dr. dokonce vysmála, když jí oznámila reakci na očkování. Je to hrozné. Ale hrozné jsou i ty nemoci samy o sobě a přijde mi sprosté a nefér těžit z toho, že drtivá většina maminek toto riziko pro své děti podstoupí, takže je populace proočkovaná a tyto nemoci se pravděpodobně šířit nebudou, nebo rozhodně ne v takové míře. Nic totiž není zadarmo.
Ta encefalopatie je hrozná, doufám, že u vás bude všechno v pořádkumám z ní taky velký strach.
Podle mě je dobrý kompromis očkování odložit a očkovat co možná nejšetrněji.
Já sháním informace o homeopatické profylaxi.
Samozřejmě Sysifos tvrdí, že homeopatie je také blbost, ale to nechme stranou, u nás v rodině funguje dobře ![]()
Evča je naštěstí už v pořádku.
@pepřenka osobně si myslím, že je to byznys. Každá dávka vakcíny a každý vpich jsou proplaceny. Výrobce uvádí jako nejúčinnější podat dvě nebo tři dávky a po nich jednu dávku pojišťující. Účinnost je víceméně shodná. Schéma 3+1 se začíná očkovat zpravidla v ranějším věku, než 2+1. Některé státy upřednostňují to, jiné zase ono. 2+1 je známo např. jako skandinávské schéma. Pro mě je to jasná volba ![]()
@BellinkaX píše:
@mari1912
Proc?
protože sama říkáš, že chceš důvěryhodné zdroje a on je někdo kdo překrucuje. Já sama jsem s ním debatovala, dokonce i jsem mu posílala odkaz co potřeboval, a nakonec když dělal shrnutí tak vše jen zpochybnil ![]()
@pepřenka píše:
Prosímtě a proč tedy 2+1? Nebo jinak, proč se očkuje 3+1, když lze dít o dávku míň?
Jediný důvod je česká vyhláška. Zajímavé, že na Slovensku, v Německu nebo Rakousku tak očkují dle kalendáře. Takže doporučuji obrátit se na Petráše, ten odpoví, že nevidí důvod, proč 2+1 nevyužít i v ČR, to ukázat pediatrovi a dále mu ukázat příbalový leták hexy, kde je 2+1 uvedeno jako rovnocenné 3+1 (je tam uvedeno, že se ZÁKLADNÍ OČKOVÁNÍ PROVEDE 2 NEBO 3 DÁVKAMI) a na to by snad měl pediatr přistoupit.
@mari1912
Cerny kasel hrozi, viz muj prispevek vyse. Kdyz jsem videla, jak to masakrovalo u kamaradky, zacala jsem ho brat sakra vazne (prave proto, ze ziji dost samotarsky a stejne neunikli… podotykam 7m dite neockovane)
@Evulina
asi něčí pochybení. Můžu zjistit, v jaké nemocnici ten kluk byl. Někdo na jedné ze zdejších diskuzí dokonce psal, že jeho dědeček zemřel na tetanus poté, co po podrápala kočka
bylo to mimo očkovací diskuzi, tak bych tomu i věřila.
Ono v očkovacích diskuzích často padají vybájené příběhy, zrovna jako o té holčičce, co „zemřela po očkování“ z MK. Prostě protinázory si stojí za svým tak tvrdě, že se nezdráhají i lhát, aby přesvědčily ostatní (tím nemyslím tvou dceru). Proto si myslím, že zvlášť v těchto případech je nutné procházet opravdu relevantní a odborné zdroje, vynechat veškerou ezoteriku (osobně ezoterice fandím, ale ne v tomto) a zaujaté vyhraněné názory na dikuzích ![]()
@BellinkaX píše:
@mari1912
Cerny kasel hrozi, viz muj prispevek vyse. Kdyz jsem videla, jak to masakrovalo u kamaradky, zacala jsem ho brat sakra vazne (prave proto, ze ziji dost samotarsky a stejne neunikli… podotykam 7m dite neockovane)
stává se, to rozhodně ano. Ale je to vzácná nemoc a naštěstí léčitelná. I když nechtěla bych aby ho malej chytil-to bych tu lhala, ale to bych nechtěla ani aby měl zápal plic…
@Any83 píše:
@Evulinaasi něčí pochybení. Můžu zjistit, v jaké nemocnici ten kluk byl. Někdo na jedné ze zdejších diskuzí dokonce psal, že jeho dědeček zemřel na tetanus poté, co po podrápala kočka
bylo to mimo očkovací diskuzi, tak bych tomu i věřila.
Ono v očkovacích diskuzích často padají vybájené příběhy, zrovna jako o té holčičce, co „zemřela po očkování“ z MK. Prostě protinázory si stojí za svým tak tvrdě, že se nezdráhají i lhát, aby přesvědčily ostatní (tím nemyslím tvou dceru). Proto si myslím, že zvlášť v těchto případech je nutné procházet opravdu relevantní a odborné zdroje, vynechat veškerou ezoteriku (osobně ezoterice fandím, ale ne v tomto) a zaujaté vyhraněné názory na dikuzích
No čoveče a já slyšela také o případu tetanu po bouračce, v roce 2012. Tak to už jsou tři jen co jsem se dočetla na e-miminu, tak mi někdo vážně vysvětlete, proč se to neobjevuje ve statistikách? Mmch. ale ten případ 2012 byl člověk 6 let po přeočkování..
@Any83 píše:@hrnoulek tak to neber prcka na pískovište, protože krom pohlavního styku je žloutenka přenosná třeba i injekční stříkačkou atd.
Hygiena v ČR jednu dobu podobné případy sledovala - přestože poranění o stříkačku bylo relativně dost, přenos nemoci nebyl zaznamenán ani jednou.
@Evulina píše:
No čoveče a já slyšela také o případu tetanu po bouračce, v roce 2012. Tak to už jsou tři jen co jsem se dočetla na e-miminu, tak mi někdo vážně vysvětlete, proč se to neobjevuje ve statistikách? Mmch. ale ten případ 2012 byl člověk 6 let po přeočkování..
Ještě ten dědeček je uvěřitelný - k poslednímu úmrtí na tetanus došlo v ČR v roce 2001 u 78 letého pána. V roce 2000 se vyskytnul jeden případ, v roce 2001 ještě 2, krom toho s úmrtím - všichni 3 to přežili. Od roku 2002 ani jeden (zdroj szú).