Kdy štěňata k novému majiteli?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3115
28.4.14 10:24

@St. Estephe pravidla smečky se naopak musí naučit štěně v domácnosti, ve které bude žít. Protože nový domov a nová rodina pro štěně budou tou smečkou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
28.4.14 10:33
@Krista0671 píše:
@Melody 4 na co zbytečně křížit, když existuje tolik plemen. A taky útulky praskající ve švech. Chovatelé s PP mají své vrhy pod kontrolou a nemocné psy do chovu nepustí. Což se o bez PP říct nedá. Prostě psů je fakt strašně moc a každým zbytečným narozením dalších štěňat ubírají šanci najít nový domov těm v útulcích.Jinak k tématu: ze zákona je to 50 dnů.

Slušní chovatelé ano, ale už jsem narazila na chovnou stanici rotwajlerů, kde paní připouští psi s PP k papírové feně. Má štěňata s PP, která prodává jako zdravá. Sice se jí v každém vrhu objeví štěně s těžkou srdeční vadou, které umře někdy ve 2-3letech a nikdo jí v tom zabránit nemůže. To fakt radši vořecha nebo psa bez PP, kde s tím počítám, že vrh nemusí být úplně OK.

Jsem taky proti množení všeho se vším, ale ani PP pes není jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.4.14 10:35
@llena píše:
@vlker Mezi 8.-12 týdnem je nejlepší doba pro socializaci štěněte v rámci přirozeného vývoje a „vtiskávání“ se. Tzn. pokud se štěně nechá u chovatele delší dobu, štěně si na něj utvoří daleko větší vazbu než je žádoucí, pokud chce štěně poslat do světa. Opačně - v době mezi 8.-12 týdnem si štěně vytváří nejužší vazbu na člověka, tzn. je to ideální doba pro přechod do nového domova jak pro štěně, tak pro budoucího majitele.

Takhle to taky znám. No evidentně jsme stará škola, tohle už se prý dneska nenosí. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.4.14 10:36
@Aspera píše:
To fakt radši vořecha nebo psa bez PP, kde s tím počítám, že vrh nemusí být úplně OK.Jsem taky proti množení všeho se vším, ale ani PP pes není jistota.
Říká ti něco pojem pravděpodobnost?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
28.4.14 10:37

@Litta Neřekla bych, že se to nenosí. Mezi pejskaři je to stále obvyklá doba :-) řekla bych. Ovšem mezi pejskaři ne mezi množiteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.4.14 10:38

@llena Snad ano. :nevim: Podle diskusí zde to ale nevypadá. Já bych si ale 10-12týdenní nevzala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
28.4.14 10:41
@Granda píše:
Já bych nerypala, tím se nic nevyřeší. Lepší je vysvetlovat, vysvětlovat a vysvětlovat…Zakladatelko, podívej se, kolik je v útulku psu, ktere nikdo nechce, kteri tam proziji svůj zivot, opuštění, sami. 99% mnozitelu těchto stenat uvažovalo stejně jako ty. A jak dopadli… Je to opracdu nutne? Víš co to je za beznadej, kdyz lide tyro pejsky zachranuji, snaží se jim najit domov, vsechny uspory dávají do krmení a veteriny „cizích“ psu a lide jako ty mnozí dál a dál. Nebo jsi připravena si vzit treba dospělého psa z techto stenatek domu, az ho nový panicek nebude chtit? Pistaras se o nej? Jsi pripravena řešit případně zdravotní problemy? O tomto vsem je chov… To neni jen těch 8 týdnů, které mas stenatka dona…

ja nerypem, mna to len zaujima..
A vysvetlovanie u tychto ludi je marne, oni si myslis, ze robia vsetko v poriadku..ale pokial bude poptavka, bude i nabidka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.4.14 10:44

@miisenka Pokud zakladatelka fenu neuhlídala, tak je problém spíš někde jinde. Nepřijde mi to horší než cílené křížení pro roztomilost, pro zábavu a pro prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4148
28.4.14 10:45

@Aspera ano je pravda, že i mezi PP chovateli se najdou množky. Ale než si štěně pořídím, tak si o dané chovce pozjišťuju co nejvíce a pokud se mi něco nezdá, tak se podívám po jiné. A pokud se ví o tom, že má v chovu nemocného psa, tak se to má nahlásit klubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
28.4.14 10:45

@llena Jo, mas recht, mnozitele totiz davaji pryc stenata uz treba v peti tydnech, fakt si je tam nesusi tri mesice, protoze jim nejde o pohodu zvirat… Jen takovy drobny dodatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
28.4.14 10:48

@Litta Ja bych si zase nevzala mladsi. ;) Chci psa, co „vi, ze je pes“. To to pisu samozrejme hodne jednoduse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
28.4.14 10:48

@Litta Já sháněla štěně ND 2 roky. Hledala jsem v rodokmenech, sledovala rodové linie, příbuznost, vyšetření jednotlivců. Úroveň chovatelství ND v ČR je opravdu příšerná co se zdraví týče. No konečně jsem se dočkala. Pravda je, že pes s PP nemusí být nutně zdravější, než bez PP, nicméně bonitací psů i fen by se mělo docílit vyloučení jak exterierově nežádoucích vad, tak i POVAH jednotlivých psů. Tzn. pokud si koupím štěně, které má rodiče s PP měla bych mít jistotu, že to nebude pes po nevyrovnaných jedincích, kteří tuto vadu přenesou na štěně, které si přinesu domů.

Každopádně pokud chci psa a chci mít jistotu, tak se tomu oboru věnuju, zajímám se jak o chovatelské stanice, o chovatele o jednotlivé psy a VYBÍRÁM si co chci a co ne! Pokud chci mít jistotu, že můj pes má relativně vysokou vyhlídku na nějakej pěknej věk, prostě se ptám, hledám, diskutuji. A pokud chovatel je co k čemu, rád se s vámi na dané téma pobaví i když si třeba štěně od něj nevezmete. Ti co vám řeknou všechno je v pořádku, nic jim nikdy nebylo vyšetření jsme proto nedělali byť daná rasa na něco konkrétního trpí (v případě ND dysplazie kyčelních kloubů, loketních kloubů a vady srdce) a chovateli je líto vyšetření zaplatit, aby měl jistotu, že jeho odchovy budou zdravé, tak pak to není chovatel. Bohužel takových je tu veliká většina.

Na rozdíl od dětí, kdy si vybíráme partnera a obvykle spíš podle chemie než podle čehokoli jiného. U psů SI VYBRAT MŮŽEME a měli bychom to dělat. protože jedině tak chovatelé budou opravdu zase chovatelé a ne jen množitelé.

O množení psů bez PP se radši ani rozepisovat nebudu, protože k tomu nemám slušný výraz!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
28.4.14 10:51

@llena No a co je chovatelstvi jineho, nez snaha jednoho druhu ovlivnit druh jiny? Je to normalni manipulace z pozice „chytrejsiho“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
28.4.14 10:54

@llena Přesně tak. Když si vybírám štěně, tak si především vyberu jeho rodiče, podle jejich rodičů a dalších předků, podle vyšetření a vzhledu. A taky podle pověsti. Argument, že i u papíráků se najde někdo, kdo množí blbě, ten prostě neberu. To mě nemusí zajímat, protože ti se dají vyfiltrovat. A to mnohem snáz než nějakou soukromnici, která má první a poslední(?!) vrh a ani neví, kdy štěňata poslat do světa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3353
28.4.14 10:57

@llena Napsala jsem blbost, nestíhám a myslela jsem to trochu jinak :oops:. Hraniční doba je podle mě 8.-13. týden. Dost záleží na plemeni, optimální je pro mě 10.-12.týden. Tím slovem „dřív“ jsem myslela dobu před 8.týdnem. Podle mě by ale každý správný chovatel měl vycítit, kdy už jsou štěňata připravená jít pryč a kdy už je to zase pozdě, nejde se řídit jen nějakým zákonem, tabulkou nebo že je to prostě tak. Každé štěně má svůj čas. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný