Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Milé chovatelky a chovatelé, co se pohybujete i na emiminu, ráda bych se Vás zeptala, jaké máte zkušenosti s tímto… V kolika týdnech dáváte (prodáváte) štěňata novým majitelům? A prosím i o zdůvodnění, proč zrovna v 7., 8.,…11. týdnech?
Jaké plemeno? Baset?
„Za mě“ = před 12 lety, se dávalo v 7. týdnu (menší plemena později, vlčí zase dřív) a tuším, že se i říkalo, že buď 7 nebo 9(?), ale ne v 8.
Tak jsem zvědavá na odpovědi, jaký je na to názor dnes.
12. týden. Dřív mi to přijde moc brzy. Podle mě jsou pak štěňata na přesun jinam líp připravená. ![]()
@zerezmijka Německé ovčáky jsme dávali od 8. týdne. Vlčáky prý dávají snad od 4.-5. týdne (alespoň co jsem se doslechla od majitele československé vlčandy)
Nejdříve v 8 týdnu, dřív rozhodně v žádném případě nikdy a vůbec… je to opodstatněné vývojem štěněte, dřív je to nevhodné a to hlavně z důvodu socializace a výchovy štěňěte matkou, často pak ty psi nejsou schopný být sami, jsou to nerváci, mají problém s návykem čistotnosti… se vším co je učí ještě matka a nemohla to udělat protože nějakej chytrák poslal mrně pryč v 5. týdnu což samozřejmě ale žádný seriózní chovatel nikdy neudělá… na netu by se o tom určitě dal najít nějaký článek
Děkuji moc za odpovědi. Samozřejmě čekám další. ![]()
Jde o střední plemeno, ehm křížence dvou papírových psů - border kolie a vendéeského baseta. ![]()
@zerezmijka panečku… doufám, že darem a že po tobě ještě nechtějí za něj pár tisíc… ![]()
Za mne ne driv nez v ukoncenych deseti tydnech, idealne po tydnech dvanacti. Stene potrebuje pochopit a vtisknout si pravidla smecky, chovani v ni a to ho nauci pouze jeho matka a sourozenci. Z prilis brzy separovaneho stenete se lehce stane pes-debil.
Příspěvek upraven 28.04.14 v 09:13
@Litta Ne v pohodě. Ono k tomu spojení tak nějak došlo a my jsme nakonec rádi. Oba rodiče jsou úžasní, tak proč by potomci neměli být také.
Štěňátka už máme udaná, takže s tím problém není.
@Tynkycat Hih, štěňata jsou naše, dávat je budeme my. ![]()
@Tynkycat píše:
@zerezmijka panečku… doufám, že darem a že po tobě ještě nechtějí za něj pár tisíc…
Mě ani nenapadlo doufat, že to není ona, kdo tuhle prasárnu dopustil… ![]()
@St. Estephe Díky za názor. Moc si ho cením a cítím to podobně. My jsme čubu měli až po jejím desátém týdnu. Jen mě dnes mé přesvědčení nahlodal náš vet, když říkal, že štěňata klidně po 7. týdnu. ![]()
Kdo radíte co nejpozději, kdy zhruba se k vám temto názor dostal? Protože před těmi 10 lety to bylo v podstatě naopak. Štêně si muselo zvyknout na novou smečku a starší 10 týdnů už bylo v podstatě neprodejné. ![]()
@Litta schválně jsem mrkla na chovatelský řád retrievrů (první, co mi vyběhl odkaz) a tam je: Minimální věk pro převzetí štěněte novým majitelem je 50 dní.
Také se divím, že bych si brala štěně až na 12ti týdnech. Možná malé plemeno, ale u velkého, co dospívá rychleji, bych řekla, že 3 měsíce už je dost ![]()