kdy zavádět lepek a BKM

60
3.2.07 17:05

kdy zavádět lepek a BKM

Moje holčička má 10 měsíců. Od 2 měsíců má problémy s kůžičkou.
Stále kojím, ale v případě potřeby přikrmuji Nutrilonem Pepti.
Velmi dbám na výživu a doufám, že to bude mít pozitivní vliv, že moje holčička nebude mít atopický ekzém ani žádnou alergii.

Nyní stojím před otázkou zda již zavést lepek a kravské mléko. :?:
Názory odborníků se liší.

• jedna skupina doporučuje začít pomalu zavádět lepek a kravské mléko zavést až po 1 roce :(
  • druhá skupina doporučuje začít pomalu zavádět BKM a lepek nechat až po 1 roce. :?

A teď? Matko vyber si. :roll:

Může mi poradit někdo, kdo tento problém u svého dítka také řešil?

Děkuji Katy + Eliška 10 měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
3.2.07 19:07

Být tebou, tak asi necham obojí po prvním roce života.

Tedy kravské mléko určitě - to jsem běžně do roku nedávala ani svým holkám bez alergické zátěže (tedy pokud zkratka BKM znamená běžné kravské mléko, jestli ne, upřesni ji, ju?), s lepkem zase až tak neporadím, ale tím, že ho zavedeš az po prvním roce ničemu neuškodíš - a pokud pomůžeš… To stojí za to, ne?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
3.2.07 19:46

ahoj!
mam zhruba stejne starou terezku a ja se rozhodla pockat s obojim az po 1 roce. KM chci teda davat az tak kolem 1,5..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
3.2.07 21:05

Lepku se bojím jako čert kříze (v rodině máme celiakii), takže jsem ho nechala až po 1.roce.
Kravské mléké jsem dala v 1,5 roce, ted má Klárka 5 a dostane ho jen velmi vyjímečně. Byla neustále zahleněná, rýma, kašel, tak jsem vy:,–(ila kravské mléko a nahradila biosyrovátkou a je to o hodně, hodně lepší.
pa M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
4.2.07 09:23

Makino,

je v pripade zahleneni syrovatka vhodnejsi nez KM? Ja obcas resim, co dat dceri (20 mesicu) misto mlecnych vyrobku, kdyz je zahlenena. Ta syrovatka me napadla teprve pred par dny a vypada, ze ji chutnaji. Jen jsem nevedela, jestli taky nezahlenuji.

Ja vim, ze bych v pripade zahleneni mela vy:,–(it vsechny mlecne vyroby. Jenze ona je strasny nejedlik a mlecne vyroby a ovoce jsou jedna z mala veci ze kterych zije. A pred spanim mi toleruje jenom mleko, tak je to potom tezke. Pokud ji ho nedam, tak breci az ty hleny vyzvraci, tak jsem ji ho doted v pripade nutnosti redila vodou. Snazim se mlecne vyrobky v takovem pripade alespon omezit na minimum.

Jinak ja jsem ji zacala mleko davat po roce do jidla a nekdy v poledne pred spanim. Rano a vecer ma porad sunar. Lepek jsme zacali davat okolo 9 mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
4.2.07 12:38

Lenko,
já jsem přesvědčená, že je, a jsem přesvědčená ze své vlastní zkušenosti.
Klárka má 5 roků a je zvyklá vypít ráno 250 ml mléka. Kupovala jsem kvalitní, čerstvé, hlavně bio. Skoro neustále měla rýmu, vykašlávala.
Tak jsem zkusila tu syrovátku a řekla bych,že je to tak o 80%lepší, když má rýmu, nemá ji 3 týdny, ale jen jeden, i ten kašel není takový škaredý.
Myslím, že kysané mléčné výrobky, jako jogurt, nejsou tak na škodu, jako čisté mléko.
Někde jsem četla: „mlíko, do rakve víko“ :D :D :D .
Kupuju tuhle:
http://www.probio.cz/…a-amalka.htm
ahoj M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
4.2.07 13:01

BKM není zkratka pro krabicové mléko.

KM je možná zkratka pro krabicové mléko, ale já jsem měla na mysli BKM tedy mléčnou bílkovinu kravského mléka.

Katy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
25.2.07 13:38

Ahoj.

Syn měl v půl roce diagnostikovánu alergii na BKM (krevní testy). Projevila se silnou vyrážkou po půlce těla (vypadala jako těžký atopický ekzém). V rodině žádná alergická zátěž není. Byl nasazen Nutrilon Pepti - stav se poměrně rychle zlepšoval (jsme asi typickým případem, kdy byla nedozrálá sliznice, předčasný porod 35tt).

Dle doporučení gastroenterologie jsme dodrželi tento postup: Stabilizování stavu (vysazení všech potravin obsahujících BKM, omezení všech jídel jen potenciálně alergizujících) - trvalo asi 2 měsíce. Pak jsme postupně začali zavádět běžné ovoce, zeleninu, i potraviny obsahující lepek (dle dr. po 8 měsíci - zátěž jen mírná, prý je organismus v 8 měsících natolik zralý, že lepek zvládne, pokud by se vyvinula nesnášenlivost nebo dokonce celiakie, odložení zavedení to prý neovlivňuje). V 10 měsících jsme v nemocnici absolvovali zátěžový test na BKM ( krevní testy ukázaly výrazné zlepšení)- v pořádku a poté měli pomalu začít organismus zatěžovat běžným UM (ne HA, protože to je jen prevence). Asi po měsíci jsme zavedli probiotické jogurty, pak obyč. máslo… V 15 měsících byl jeho jídelníček stejný jako u vrstevníků s nějakou mírnou alergií (takže bez kiwi, citronů, pomerančů, čokolády, medu…). Normální mléko jsem začala používat jen v převařené podobě do omáček. V 18 měsících byly krevní testy v pořádku. POslední testování bylo ve 2 letech - právě na lepek (hlavně na skrytou alergii) - k testům musí být organismus pod běžnou lepkovou zátěží. POté jsem dala kravské mléko i do hrnku (UM dostává pořád k večeři).

Shrnuto - všeho s mírou, strava je důležitá, ale alergie, vyrážky, ekzemy … jsou ovlivněny i dalšími faktory - ohlídat se dají skoro všechny (prací prášek, bublinky do vody, materiál oděvu) … kromě životního prostředí ( mírný atopák RAdimovi způsobují změny počasí… a katastrofální ovzduší - no jo - Ostrava).

Osobně bych byla nejprve pro lepek (třeba kousek chleba, jako příloha těstoviny) a potom BKM (v pořadí UM, pak jogurt, Lučinu, Gervais nebo něco podobného, běžné máslo …).

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko