Když nejsou peníze
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Kdyz penize nejsou....
Ahoj maminky,nevim,kam se obratit,socialky i pracovnice mam u nas uz obehane snad vsechny,ale rada zadna,takze
se chci zeptat vas,zda mate nekdo stejnou situaci.
Momentalne mam 8mes.syna,jsem svobodna matka,pobiram RP.,coz je se vsim vsudy 8523kc,ale bohuzel,bud neumim setrit,proste nevychazim,pleny,jidlo pro me a maleho,leky,obleceni-jiz jen na maleho,benzin a kredit-alespon minimalne na provoz,zatim spolecna domacnost s matkou-coz je generacni problem,ale neumim si predstavit,jak to zvladnout sama-to bydleni,s matkou jiz se to neda vydrzet,je zlata,ale ne kdyz bydlime spolu!!!!Otec ditete mi neprispiva,chci se zeptat,jestli je to opravdu maximum,co se da ze socialky pobirat,jestli mate nekdo podobny osud a jak to resite?Chtela bych samostatne bydleni,ale tam je pry prispevek 2000,coz v dnesni dobe zrejme za tyto penize nesezenu a do prace chodit zatim taky nemuzu,nemam hlidani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj
no kdyz budes bydlet sama tak prispevek na bydleni je jak u koho,ono se to vypocitava dle tabulek podle toho kolik platis.
Takze muzes dostat treba 500 a nebo treba 2000.
Muzes samozrejme na urad na soc.odbor kde se pobiraji davky hmotne nouze ale tam je to desne slozite a myslim ze bys od nich nic nedostala.Pises ze platis benzin atd,no tak tam by ti damy rekly ze mas jezdit MHD a usetris.
S penezi je to tezke,pokud ale bydlis s mati tak nevim jak to ze neusetris.
Pokud otec nedava penize,dej to k soudu.
Jinak muzes dostavat k RP jeste pridavek na dite a soc.pridavek ale tam musis mit od soudu dohodu s otcem.
Myslim ze nejlepsi je zajit si na socialku a zeptat se osobne.
Tvoje matka jeste pracuje ze nemuze hlidat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
co me tak v rychlosti napada -
- nejezdit autem, ale MHD
- na doma latkovy pleny, jednorazovky jen na ven a na noc (ja jsem latkovky davala kdysi, zadnej extra opruz to neni - vypere pracka,povesit snad neni problem,zehlit uz nemusis)
- varit domaci jidlo pro dite (mozna to delas,nevim)
- no a hlavne si zaridit ty alimenty, to bude asi beh na dlouhou trat, ale snad nehodlas otce sveho ditete teto povinnosti usetrit
Preju at se dari lip.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Culikata, s matkou bydlíte v podnájmu a o nájem se dělíte?
Co se týče plen, tak ušetřit se dá na látkovkách, pokud tedy nejsi náročná, nepodlehneš tomu a nebudeš chtít vyzkoušet i moderní látkové pleny
![]()
A jak to máš s otcem dítěte, je uveden v RL?
Oblečení nakupovat po bazárcích a výprodejích.
Já hodně ušetřím i na kreditu, SMS píšu z internetu (který nás stojí 250Kč měsíčně).
Musí to být těžké.
Co takhle si zapisovat každý výdaj? Vše, co za měsíc koupíš si zapiš do nějakého deníčku, abys přesně věděla, kam veškeré peníze tečou.
A na konci měsíce to zkoukni, uvidíš pak, že mnohdy ty peníze vyhazuješ za kraviny (tedy alespoň já ano
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Culíkatá, tvou situaci ti nezávidím - i když jsem to měl v minulosti podobné. Jediné, co ti na to můžu říct - velice podrobně si zmapuj, čím ti tvoje současné okolí může pomoct v přežití. Dám příklad ze svého života.
V minulém roce jsem pracoval na řezání těžkých plechů - hluk, horko, námaha. Byl jsem upozorňovaný na to, abych si hlídal pitný režim. Jenže on se mně ten pitný režima začal prodražovat. Pak jsem objevil možnost kupovat Ice Tea v LIDLU - a oproti TESCO a minerálce úspora 9 korun na jedné PET flačce (měsíčně jsem jich vypil 40-50). Teď pracuju na tepelném zpracování ocelí - zase horko a námaha, ale už docela ušetřím. Brno má sice oproti Boskovicím některé cenové výhody, ale zkus se zase podívat, jestli třeba nějaký soukromý zemědělec v okolí neprodá výhodně, jabka, brambory, případně maso… Všechno stojí za pokus.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud dobře počítám,tak ty peníze jsou dohromady Rodičovský příspěvek,přídavek na dítě a sociální příplatek?
Na příspěvek na bydlení bys měla nárok jen v případě,když budeš mít v bytě trvalé bydliště,budeš majitelem nebo nájemcem.Vyplácí se jen jedné osobě.Pokud žiješ s matkou v jejím bytě,má na něj nárok ona..
Počítá se to z příjmů a výdajů.Není to dané,kolik..
Potom,jak už někdo psal,bys mohla pobírat dávky v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí,doplatek na bydlení.Ale to získá jen málokdo,je to složité a příjmy Tvé matky,která s vámi žije,by započítali taky..
Co se týče šetření,nějaké diskuze tu jsou,nemám čas hledat ani psát rady.Nevím,jak to máte s financováním bydlení,ale co se týče jídla,my všichni jíme asi za 4000Kč včetně Emiččiných občasných kupovaných příkrmů.Někdy z toho ještě ušetříme.Chce to ale spolupráci celé rodiny,vařit i ze zbytků,jíst to,na čem jsme se domluvili,netrvat na masitých jídlech každý den atd.
Nevím,jak staré máš dítě..Kojíš nebo kupuješ UM?To bych potom pochopila,že to stojí víc.I finanční je výhoda kojení ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jen mě napadá ,pokud je otec uveden a nepřispívá měla by to za něj platit sociálka a po něm vymáhat(tedy jestli jsou stanovené
a ušetřit opravdu na jídle -vařit omáčky,nekupovat salámy,šetřit na kreditu…
- Citovat
- Upravit
sophinka píše:
jen mě napadá ,pokud je otec uveden a nepřispívá měla by to za něj platit sociálka a po něm vymáhat(tedy jestli jsou stanovené
a ušetřit opravdu na jídle -vařit omáčky,nekupovat salámy,šetřit na kreditu…
Co vím z praxe,tak toto platí jen teoreticky.To,že otec neplatí výživné,neznamená automaticky,že to za něj bude platit sociálka.Jsou na to určitá kritéria a rozhodně to sociálka neplatí v plné výši.A moc takových případů není myslím..
Zájem je,aby se nejprve starali rodiče a teprve potom až stát..I přesto,že to sociálka má po neplatičích vymáhat..Většinou to funguje tak,že to matka nahlásí,ale při dnešní obrovské rozvodovosti trvá dost dlouho,než se to vůbec dostane k soudu.V mezidobí je bez peněz a nikdo s tím nic neudělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, myslím, že od sociálky už opravdu nic nedostaneš - živ.minimum pro mě a 4 děti je 11,500 přibližně a jelikož já mám 13,500, tak už nic navíc mi nedají.
Jako první jsem prodala auto - jinak bysme už neexistovali. To Ti řeknou i na socce.¨¨
Kredit je taky nezajímá, jen základní životní potřeby.
Kolik platíš mamce za bydlení?
- Citovat
- Upravit
přesně tak, bydlela jsem s manželen v domě jeho rodičů, já studovala a nepobírala nic ani přídavky na dítě, protože manžel vydělá 15 000 a to je prý dost, jenže jsme měli hypotéku, jeho rodičům přispívali na bydlení,..... něco stála moje škola a dojíždění tam, neměli jsme korunu, šla jsem na socku jestli nemám na něco málo nárok, přece jenom by to pomohlo, ale řekli ať prodáme auto- měli jsme starej krám, nebo ať nás živí jeho matka, když s ní žijeme v domě. Nezbylo mě nic jinýho jak po škole mazat na brigádu, z brigády makat dom a ráno zase do školy, teď už je nám hej, už taky pracuji tak se žije hned lépe
u tebe by jsem to viděla tak, že budeš muset do práce, hlídání si budeš muset nějak zajistit kor když v bytě bydlíš s matkou. Třeba by ti stačilo něco na částečný úvazek, ale v dnešní době se něco hledá blbě, natož s dítětem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak píše goldenka, první prodat majetek, to mi řekli taky./staré auto, bez kterého mám občas docela potíže/
Taky mi navrhli jít bydlet ke tchýni - má 1+kk ![]()
- Citovat
- Upravit
hlavně se na mě nezlobte-ale co takhle nespoléhat na sociálku a řešit to sama?(odpoledním úklidem ,roznášením letáků…)
- Citovat
- Upravit
Ahoj culíkatá, je mi líto tvé situace, nejen že jsi sama s dítětem, ale ještě máš problém, jak vás uživit. Zuřím, jak jsou někteří muži-otcové nezodpovědní. Nenapsala jsi, proč otec se nepodílí na výživě syna? Možná to bylo tvoje rozhodnutí, že budeš se synem sama, nevím, ale on má morální i zákonnou povinnost pomáhat s výživou. Do této situace ses nedostala sama, ale s jeho spoluúčastí! ![]()
Já bych rozhodně trvala na tom, aby platil alimenty, pokud se s ním nedomluvíš, tak bych zažádala o pomoc soud. Dnes existuje spousta exekučních příkazů na otce neplatiče a zdá se mi i ministryně Kovářová, že je v této věci docela akční. Neboj se toho. Uvědom si, že po něm nechceš peníze pro sebe, ale pro vaše dítě. Dost možná, že on si vozí pr… v Audině, prometá bary a ty máš jezdit s děckem MHD? Já dobře vím, kolik dítě stojí a mám problém vyjít s o dost větší částkou, než musíš ty. Ano, uskromnit se dá, když musíš, a nebudu se pouštět do žádných rad na čem ušetřit. Já bych se rozhodně snažila domluvit s otcem, pakliže to nejde, tak bych si nechala soudem stanovit alimenty.
Btw: Tady snad nikdy nebude rovnost mezi muži a ženami. Dost na tom, že musíme zvládnout těhotenství, kojení, probdít spoustu nocí s nemocnými dětmi, mateřská dovolená znamená ve spoustě případů i ztrátu zaměstnání, následně menší důchody, řeší se tu, zda uvést dítě do životopisu při žádosti o práci a chlapů se někdo ptá, jestli mají děti, plánují je, nebo kdo jim je bude hlídat, když budou nemocné??
Diskriminace. Nedej se a bojuj o alimenty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro, je to trochu OT, ale Ice tea z Lidlu vyjde levněji než lahev s vodou z kohoutku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To není off topic… Jen pro objasnění: brněnská voda je tak tvrdá, že po roce a půl bych mohl se svýma ledvinama rozbíjet ořechy. S nadsázkou mně to řekl jeden urolog… Beru to i jako časově výhodnější variantu, mám za sebou i to vaření jídla a čaje do práce… Radši tu hodinu a půl večer věnuju výdělečné činnosti a jsem na tom s penězma líp.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit