Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jako vždycky, myslím, že tohle jste si měli vyjasnit daleko dřív. Poznali jste se v osmadvaceti, to sis neuměla dopočítat, kolik máš času? Že o JEDEN rok později ho máš strašně málo? Neprobírali jste to s partnerem? Neprobírali jste dítě předtím, než založil druhou firmu?
Jako je mi líto, já v tomhle notoricky stojím na straně chlapů… nechtít dítě je naprosto legitimní životní postoj, které ženy, jakkoliv s nimi cloumou hormony, prostě musí respektovat.
Kdybych já jako ženská dítě nechtěla, a chlap na mě tlačil a vymýšlel taktiky, a doslova číhal, jestli šance na dítě bude za tři měsíce nebo za půl roku nebo za rok, s celou dobu sýčkoval, že už je pozděéééé, tak bych to já osobně psychicky naprosto nedala. Takže sorry, mám pochopení pro druhou stranu a pokud chceš dítě, najdi si holt jiného partnera. Ten tvůj současný jasně řekl, jaké má v životě aktuálně priority, a má na ně plné právo.
@vonajebohyne píše:
Ona ho ale nicim nevydira, jen si (v jejich veku pomerne pochopitelne) chce ujasnit, vidi-li budoucnost stejne.
Ty uz jsi jednu rodinu zalozil a nevyslo ti to, proto uz asi dalsi neplanujes. Zakladatelky partner je na jine startovni care, rodinu planuje zalozit, neodmita ji, jen si musi uvedomit, ze zena je jaksi limitovana vekem (a casto i zdr. stavem).
To nic nemění na tom, že i rozum dokáže přehlušit všemocnou zamilovanost. Vím přesně jak to ten chlap myslel.
@Kräuterhexe Byla jsem v podobné situaci. Byli jsme spolu tenkrát rok a půl a já jsem nadhodila téma „dítě“. Mně bylo 28, jemu 34 let. Biologické hodiny mi zatím netikaly, ale tak nějak jsem začala cítit, že bych ty děti jednou ráda měla. On dítě sice do budoucna nevyloučil, ale údajně si ho se mnou nedokázal vůbec představit. My jsme měli tu situaci komplikovanější, protože on má dítě z předchozího vztahu, takže hodně argumentoval tímhle směrem (jakože jeho dítě se bude cítit odstrčeně, atd..) Já jsem to vyřešila rozchodem. Oba dva jsme to obrečeli a on mě po pár dnech nějak „ukecal“, abych mu dala ještě šanci. Teď jsme spolu skoro 3 roky a o dítěti se spolu bavíme celkem často. Cítím, že i on sám dítě se mnou chce, jen asi potřeboval čas
Bůh ví, jak by to ale bylo, kdybych to tenkrát neřešila takhle razantně… Třeba by si neuvědomil, jak je to pro mě důležité a že je to pro mě důvod k rozchodu. Akorát teda ten můj neříkal hlášky typu: „najdi si jiného“, apod… To bych asi začala pochybovat, zda to se mnou vůbec myslí vážně.
Anonymní T.
@Kräuterhexe píše:
Diky moc za vsechny nazory i povzbuzeniDivam se na to opravdu ze vsech stran.
A tem, co maji tak velky problem ze tu otazku resi nekdo po roce vztahu: 1)myslim, ze to je individualni a ani 10lety vzah neni zarukou, ze to vydrzi. 2) nejde ani tak o to, ze TED HNED chci dite- to ani ne, ale spis o to, mit vyhlidku ze treba za rok, dva… Problem je ta razance s jakou to pristiich 5 let odmita a chtela jsem proste nazory, nebo jestli byl nekdo v podobne sit. chlap pak polevil. Tolik k memu „nerozumu“
Díváš se ze všech stran, ale jako „správnou“ si připouštíš jednu jedinou.
Mimochodem souhlasím s tím, že není úplně normální, aby tě chlap v téhle situaci hnal k někomu jinému. Buď mu na tobě nezáleží až tak moc, nebo je extrémní realista, ve smyslu „chce dítě, se mnou to nebude, ať si ho udělá jinde“, nebo mu prostě záleží víc na tobě než na sobě. Ale OK postoj pro budoucí šťastnou rodinku vás dvou to teda fakt není, probuď se…
Ty tady nehledáš řešení, hledáš akorát naději, že ten tvůj poleví. To mluví za vše. ![]()
@Kräuterhexe O dítě jsme se začali snažit po roce vztahu a trvalo nám to rok. Ačkoliv jsme byli oba zdravý. Dítě jsem moc chtěla ale rozhodně jsem nechvátala kvůli věku. V době otěhotnění mi bylo 25let. Manžel je o 5 let starší. Takže mu bylo 30. Podle mě nemá cenu čekat 5 let jestli se náhodou rozhoupe. Jestli k dětem je, to už na něm poznáš sama. Jasný je to na tobě. Buď čekat a doufat a nebo odejít a zas doufat že někoho najdeš. Obojí je risk. A stejně je to na tobě. Každopádně kdybych měla zensky problémy, chlap by mi určitě neřek že počkáme 5 let a pak se uvidí jestli otěhotním. Je to podle mě sobecký protože on si může najít jinou. Ano dnes je trend mít děti co nejpozději. Protože lidí nechtějí mít zodpovědnost. Vyhovuje jim free život. Já to upřímně nechápu. I manžel mi řekl že kdyby k tomu měl vhodnou partnerku měl děti už dřív. A delší vztah nezajistí že se něco nestane. Znám lidi co spolu byli 10let a po dítěti rozchod. Znám i lidi co spolu měli dítě po měsíční známosti a taky rozchod. No a pak jsou lidi co spolu drží už xlet nezávisle na tom jak spolu byli dlouho než měli děti. Takže ti přeju ať se rozhodneš jakkoliv, aby to dobře dopadlo a byla si šťastná.
@LAlezane ano, naprosto souhlasím a žena má zase právo mít dítě… Samozřejmě s chlapem, který ho chce.
@Manhattan píše:
Kdybych byla na místě zakladatelky, tak bych s miminkem nečekala. Nikde nemá jistotu, že za 3-5 let bude moct mít děti. Vím, že s přítelem je krátce, ale pokud s ní chce děti za pár let, tak by ji určitě nevyhodil, kdyby otěhotněla teď, dokud to jde
myslíš tajně otěhotnět? To by byla pěkná blbost, navíc to bud brát jako její podvod ![]()
@Markéta80 přesně, otěhotnět tajně je podraz, ať už se to líbí nebo ne, musí se respektovat, že partner dítě nechce. Třeba by to překousl a třeba taky ne, ale tyto podpásovky se prostě nedělají.
@Markéta80 píše:
@Kräuterhexe Je to brzo po roce vzatu hned dítě. Ale on to říká jasně, dítě nechce, řekl 5 let protože je to dostatečná doba aby nemusel za rok to řešit zase. Pokud dítě chce co nejdřív hledej jiného partnera, at to samé neřešíš za 5 let.myslíš tajně otěhotnět? To by byla pěkná blbost, navíc to bud brát jako její podvod
Souhlas. On se mnou deti opravdu CHCE, rozhodne by me nevyhodil, ani by to nebylo financne nezvladnutelne, mozna si dokonce myslim, ze by byl rad, protoze on akorat podle me se nechce vedome ROZHODNOUT k prijeti takoveho zavazku/zodpovednosti. Jinak by byl skvely tata a deti se mnou chce a postaral by se i ted. Ale rozhodne bych si nevzala na triko nejak ho podrazit a otehotnet prestoze on se na to neciti. To rozhodnuti za nej delat nechci a navic myslim ze dite maji chtit oba..
@pitbul @Markéta80 Já jsem nenapsala nic o tom, že si má dítě udělat tajně. Prostě bych řekla, že ho chci a kdyby nechtěl, tak si hold najdu někoho, kdo dítě chce. Myslela jsem to tak, že kdyby mu to takhle řekla, tak by mu to nakonec nemuselo vadit. Firma mu taky může zkrachovat i za 10 let…
@Kräuterhexe píše:
Diky moc za vsechny nazory i povzbuzeniDivam se na to opravdu ze vsech stran.
A tem, co maji tak velky problem ze tu otazku resi nekdo po roce vztahu: 1)myslim, ze to je individualni a ani 10lety vzah neni zarukou, ze to vydrzi. 2) nejde ani tak o to, ze TED HNED chci dite- to ani ne, ale spis o to, mit vyhlidku ze treba za rok, dva… Problem je ta razance s jakou to pristiich 5 let odmita a chtela jsem proste nazory, nebo jestli byl nekdo v podobne sit. chlap pak polevil. Tolik k memu „nerozumu“
Můj názor je 5 let nečekat. Domluvila bych se s partnerem, že počkám rok max dva a pokud bude trvat na pěti a více, poohlídla bych se jinde.
@kdochcekam píše:
Proto ti řek, ať si najdeš jiného?
@kdochcekam píše:
Proto ti řek, ať si najdeš jiného?
Asi tak nějak. Ona si zakladatelka dělá nějaké iluze, že hned změní názor.
@Kräuterhexe píše:no takhle ostre to samozrejme nerek
Myslim ze ho to trapi, aj tusim ze tajne nejaka slza byla :/ ale formuloval to tak, ze chce, abych byla stastna. A ze pokud chci dite driv nez za tech 5 let (coz je jeste takova nejdrivejsi hranice pro nej), tak ze asi musim hledat jinde. Ja to na jednu stranu chapu, na druhou mi to prijde trochu alibisticky- trochu se mi vkrada myslenka ze teda me asi nemiluje az tolik.
Pokud je pro nej pet let nejblizsi hranice, prijde mi to opravdu jako alibismus a nechut to resit. Naprosto bych pochopila, kdyby ti rekl, ze si o tom promluvite treba za rok dva, kdy bude podnikani stabilizovane a vas vztah trvaly.
@Prosimklid prvorodičky od 30 aspoň tak mi to říkala gynekoložka.. ![]()