Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se tu tak trosku poradit: je mi 29, priteli 31, jsme spolu rok a ja bych asi v dohledne dobe rada miminko. Ja mam stabilni praci s relativne dobrym prijmem, on ma dve firmy, tu druhou ale zalozil nedavno a pujcil si na to celkem hodne penez. Je v praci 6 dni v tydnu od rana do vecera a navic pokud to neklapne, tak je zadluzeny na peknou dobu dopredu. On rika, ze dite v pristich 3, spis 5 letech neprichazi v uvahu prave kvuli te nejistote financni a jednak protoze kdyz bude mit deti, chce na ne mit cas a venovat se jim (jeho rodice na nej moc casu nemeli a casto byl se setrou u znamych, myslim ze ma trosku trauma). Ja nevim, nezijeme si vubec spatne po financni strance, bydlime teda v dome ktery patri jeho babicce, neni to naporad ale v bydleni problem neni, nehadame se, mame se moc radi…
Ja mela problemy s vajecnikem, coz se mi bylinkami a zmenou zivotospravy podarilo jakstaks dat dokopy, ale rikam si, budu 5 let cekat, pak kdovi jestli on si to rozmysli, a kdovi jestli to pak pujde. Navic si myslim, ze kdyz nekdo podnika, muze se to kdykoli zvrtnout - fin. situace se muze zmenit raz dva, to by clovek nemohl mit dite nikdy… A strasne me to trapi, on vymysli milion argumentu proc NE, taky ze jsme spolu teprve rok, a vubec nechape jak moc je to pro me dulezity a ze se chci vyhnout tomu ze to v budoucnu treba nepujde.. Narovinu mi rekl ze pokud ted chci dite, tak asi neni ten spravny partner pro me.
Premyslim o rozchodu…ale rikam si, jak sakra v 29 clovek najde chlapa, kterej bude dite chtit a ne az za 5 let a zaroven bude vsechno po vztahove strance OK?? ![]()
Tak řekl ti na rovinu, ze pokud dítě, tak si najít někoho jiného. To mi zní dost definitivně. Pokud chceš dítě relativně brzy, zkusila bych se poohlednout jinde. Muze to trvat, ale cekat pět let mi prijde horší
Jestli je vám spolu dobře a po všech stránkách to klape, tak se pokus zabavit něčím jiným, co bys s dítětem dělat nemohla, a dej tomu čas. Ono to třeba nebude 3-5 let, i na chlapy jednou přijdou biologické hodiny. Pokud podle doktora hrozí, že bys už později mít děti nemohla, tak si o tom zkus při vhodné chvíli s přítelem promluvit. Biologické hodiny jsou sviňa, držím palce, ať vám to dobře dopadne.
@zoidberg Možná, ale zakladatelce táhne na 30. I rozumové důvody velí mít to dítě co nejdříve.
@zoidberg hormony, jasne, to asi jo. Ale ja myslim ze ackoli jeho duvodum rozumim, tak moje tez nejsou jen „hormonalni“ - ze deloha a vajecniky nemladnou, to je proste objektivni fakt. A cekat do 35 podle me /od nej/ moc rozumny neni…
Tak předně, odsouvat dítě s tím, že teď to nejde, protože, za rok to nepujde, protože, za pět let.. je blbost. Vždycky se něco najde, proč to nepůjde. V dnešní době nemáš jistotu ani finanční, ani pracovní ( o tom, že tě zítra může klepnout pepka nemluvím). Prostě to nejde nalajnovat - za dva roky budeme mít prcka a už to bude jen sluníčkové - nebude, vždycky se něco podělá a vždycky něco budete řešit. S tím rozdílem, že budete mít zodpovědnost i za dítě a ne jen za sebe. Dobře rozvaž, za 5 let ti bude kolik? A co když ti za těch 5 let, co budeš čekat řekne, že dítě nechce? Zahodíš 5 let života a třeba to potom opravdu nepůjde. Další - jaký asi by byl otec? Má rád děti? Nesnáší je? Třeba se jenom bojí zodpovědnosti. Promluv s ním, ale myslím, že máš tyto možnosti: Dát mu kudlu na krk, že chceš dítě - sama uznej, je to kravina. Pokud nechtějí oba, tak chudák dítě, budeš nešťastná ještě víc. Smířit se s tím, že možná dítě bude - nebo taky být bezdětná - na rovinu, pokud cítíš, že dítě chceš, taky blbost - proč se dobrovolně odsoudit k životu bez dítěte. Nebo udělat čistý řez a najít si partnera, který dítě chce - zase je to náhoda, a čím déle budeš přemýšlet, tím míň máš šancí najít normálnícho chlapa bez předchozích závazků…
Je to hrozně težké, když partnera miluješ, ale (je to jen můj názor), když on nechce, proč odsoudit sebe k bezdětnosti…Jasně jste spolu krátce, ale zase řekni, kde je daná ideální doba vztahu, po které můžete mít dítě? Já byla s ex 12 let a potom se narodil syn a stejně to nevydrželo. S mým manželem jsem se znala přesně týden (bylo mi 36) a počali jsme. A jestli manželství vydrží?? Nevím, děláme maximum a uvidíme.
Moc ti držím palce, protože ať uděláš jakékoliv rozhodnutí, bude velmi těžké. Rozhodni se tak, abys třeba jednou nelitovala, i vzhledem k tvým zdravotním problémům, o kterých si psala. Moc ti držím palce
![]()
@Kräuterhexe píše:
@zoidberg hormony, jasne, to asi jo. Ale ja myslim ze ackoli jeho duvodum rozumim, tak moje tez nejsou jen „hormonalni“ - ze deloha a vajecniky nemladnou, to je proste objektivni fakt. A cekat do 35 podle me /od nej/ moc rozumny neni…
Tak dělat si děti po roce známosti je opravdu nezodpovědné. Vůbec se neznáte. Máš zázemí? Svou nemovitost a dostatek financí, kdyby mu podnikání nevyšlo? Nebo bys všechno nechala na něm?
On dítě nechce, je odpovědný - kor finančně. Takže jestli chceš dítě teď hned, hledej jinde. Muž dnes zakládají rodiny kolem věku 36 let. On si se chce nejdříve postavit na nohy a být finančně zajištěný. Určitě by jsi nechtěla partnera, který by pak dítě i rodinu neuživil. Pokud spěcháš, najdi si někoho jiného.
A k tvému dotazu, jestli chce někdo 29 letou? Ano chce, chce to je jen hledat.
Moc bych asi nečekal, až se to zlepší, mohl by to být ztracený čas. Když jí miluješ, není co řešit. Čekat 5 let je docela dlouho a ani se nemusíš dočkat. ![]()
@Kräuterhexe A co kdyz ho nebude chtit ani za 5 let, ale treba az za 15 (samozrejme s jinou zenou)?
Pokud se na zalozeni rodiny diva takto prakticky, pak se musis k tomu prakticky postavit i ty. A uprimne… ted ve 29 se ti novy chlap bude hledat lepe nez v 35.
Drzim palce pro spravny krok ![]()
Mne to prijde, ze je to z jeho strany i mozna vymluva, protoze si tim neni jisty. Samozrejme bych pochopila v teto situaci termin treba dva roky, ale pet let? To zni opravdu jako zamerne oddaleni. Navic si moc dobre neumim predstavit zamilovaneho muze, ktery by ti navrhl, at si tedy najdes jineho.
Kdo chce hleda zpusob a kdo nechce…vzdyt vis (hleda duvod).
Zni to jako klise, ale kde je vule z obou stran, tam je povetsinou i cesta.
Jste spolu rok. Jestli vse jinak klape, nech to uzrat. Doporucuju setrit, at mate dost velkou fin rezervu, kdyby se neco podelalo, at mate na co sahnout. Fin rezervs, taky doda dost klidu. Tvuj pritel ho zrejme nema.
Kdyz jsme byli s manzelem (tehdy pritelem) rok, taky tvrdil, ze driv jak za 5 let dite nechce. A pak sam prisel za pul roku, ze si to uz dokaze predstavit.
On ma rozum a ty cas, klidne ty dva, tri roky bych pockala - a to z toho důvodu, ze pro me je snažení se o dite po roce vztahu nerozum.Byt mi tu jiste napisetE, ze znáte tu a tu, ktera otehotnela po třech mesicich a porad jim to uz dvacet let klape.Do 35 podle me neni duvod zoufat-i kdyz ja mela dite driv (ve 30),polovina spoluzacek z VS dite dnes jeste nema (v prumeru maji 34 let).