Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holkyyyyyy to mi ani nerikejte opravdu jsem to spatne nepochopila fakt mame to napsane i na zprave kdyz jsem odchazela z caru mam tam napsane ze utrogestan mam brat pouze 15 dni dokonce i ma druha kolegyne bylas tehotna a taky o to prisla po dobrani chdim do apolinare ach jo boze to neeeeeee
@crazy0 sama tomu nerozumím, mohla by jsi sem napsat přesně to, co se ve zprávě píše??? Já třeba také ve zprávě mám utrogestan brát…dní a pak dodatek: v případě pozitivního testu pokračujte v užívání léků!!
Holky, manzel je ted hrozne nastvany na car, ja vam prepisu, jak ta nase zprava doslovne znela: " Utrogestan v davce 2 globulky do pochvy gluboko zavest po briblizne 8 hodinach, tedy 3× denne (rano po probuzeni, vecer pred ulehnutim a priblizne uprostred mezi tim poledni davku), brst celkem 15 dni tedy vyuzit vsechny krabicky Utrogestanu. Potom jiz neni zapotrebi. Pri slabem spineni nebo zvraceni Utrogestan neprerusujte. Pokud by ale prislo krvaceni charakteru jasne typicke menstruace, ukoncete ho - v tom pripade nema smysl ho brat celych 15 dni.
A co jsem mela delat
ja tomu prece nerozumim, delam vse jak se mi rekne
manzel je taky nastvany, ale zaroven tomu nechce verit, porad rika, ze holky z mimina prece nemuzou vedet vic nez doktori, ze urcite proto udelali maximum, ale ja tomu neverim, proc jsem jaaaaa ten utrogestan brat po 15 dnech nemela a vy VSECHNY ano
a na ket pry mam jit tento mesic, bojim se, ze i toto je kravina, nemuzu jim verit
bojim se, ze to nevyjde, co mam delat
@crazy0 Má pravdu nejsme doktoři, jediné co je divné, že to s tím utrogestanem má takhle každá ženská co absolvuje IVF, zkus se jich na to v CAR zeptat
Ja ti fakt nevim. Ale urcite se jich tam na vsechno zeptam, jedu tam v pondeli
@crazy0 Přeci jen, jak píše Ikiki, my nejsme doktoři…třeba věděli proč to dělají. Ale je pravda, že mě je to opravdu také divné.
Utrogestan obsahuje hormon progesteron, kerý je normálně vylučovaný žlutým tělískem po prasklém folykulu(ovulaci) a udržuje těhotenství do té doby, než se vytvoří placenta a tuto funkci převezme. Při stimulaci vaječníků dochází k tomu, že je vlastně ve vaječníkách žlutých tělísek několik a „nemusí“ tuto funkci dostatečně plnit, proto se dává utrogestan…ale jednou mi v CAR řekli, že stejně, pokud k otěhotnění dojde, tak tělo svůj progesteron má…že je to vlastně pouze na podporu…
U KET je embrio dané v přirozeném cyklu po ovulaci, bez hormonální stimulace-tam je o mnoho větší pravděpodobnost, že žluté tělísko bude řádně svou funkci plnit…
Určitě se na to ve svém CARu zeptej!!!
@crazy0 píše:
Ja ti fakt nevim. Ale urcite se jich tam na vsechno zeptam, jedu tam v pondeli
Tak na Tebe v pondělí budu myslet, pak nám dej vědět, mě osobně to zajímá
@crazy0 A to mě také připomíná-při 1.IVF jsem měla brát utrogestan až do těhotenského testu(3 týdny po ET). I v případě menstruace…
Při prvním KET jsem se zeptala doktorky, jestli je opravdu nutné, když to dostanu, to zase brát dál, řekla mi, že ne, v případě menstruace jsem si měla test udělat dříva v případě negativního výsledku vysadit…
Při druhém KET jsem se doktora zeptala, jestli tedy zase můžu utrogestan v případě menstruace vysadit - úplně mě seřval, kde jsem to vzala, že třetina žen v těhotenství menstruuje a má negativní test a chtěl vědět jméno doktora, který mi tohle řekl…
Takže: co doktor, to názor…
…i já jsem tedy zvědavá. Kamarádka měla špatnou funkci žlutého tělíska, malého donosila díky utrogestanu(po třech potratech, než ji na to přišli…)
I já své druhé děcko donosila díky utrogestanu, neměla jsem ovulaci, tudíž žádné žluté tělísko, žádný svůj progesteron…
@crazy0 ..třeba u tebe věděli, že ti vaječníky pracují dobře
Nebrali ti třeba krev na nějaký hormonální profil, nebo tak něco?
Ahojte holky, tak jsem ráda, že je Lumpas v pořádku i když to nachlazení ji nezávidím a ještě míň den otevřených dveří
!Ale což, nějak to všechny přežijeme. @crazy0 Opravdu s tím utrošem je to divné, já jsem si teda těch prvních 15 dní po KETU i po IVF píchala Agolutin, injekce do zadku, pěkný štíplavý mrchy, ale u nás v CAR je mají bohužel raději než tablety. Až po ověření těhotenství u nich(test krve a ultrazvuk) se buď injekce vysadily, nebo se ještě pár dní pokračovalo a pak se mohlo přejít na Utrogestan či Duphaston tablety. Už si přesně nepamatuju, ale určitě jsem je brala cca 2 měs.
Vím, že někteří lékaři pokud mají strach u některých žen v ranném těhotenství(např. po potratu),tak nasazují tyhle tablety i při přirozeném početí, takže že by ti je jen tak vyhodili je fakt divné, asi bych si zašla do CAR zeptala se tam a pak bych to šla zkonzultovat do jiného!
@lumpas No jo, běžný poporodní splín…
No, tak ti přeji, ať máš to nejhodnější miminko, co může být
A až budeš mít chvilku času(což chápu, že asi jen tak nebude…), tak vlož fotku ![]()
Já teď zase řeším jiné problémy…malá má alergii na bílkovinu, poslední dobou mi už tolerovala, chtěla jsem i odstavit kojení. Ale převčírem jsem dala lipánka a zbůsobila jsem malé děsné bolesti bříška, nejraději bych si nafackovala
Byl to děs, celou noc probrečela. Ve středu jsem musela na alergologii, nabrali ji krev a stejně tak i na jiné alergeny, i lepek. Tak teď čekám, co z toho bude
Jako by nestačilo, že má astma…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.