Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to vaše svatba, měli byste na ni pozvat lidi, u kterých cítíte, že vytvoří atmosféru, která bude vám dvěma příjemná. Na nějaký, co se sluší a patří, bych se vykašlala.
Rodice bych tedy urcite nezvala, mela bych velke obavy jak by s nimi cela svatba dopadla anebo by se tvatili hsj kdyz polykaji citron, coz je taky „fajn“ a vubec to k prima atm na svatbe neprispeje.
A vubec by me nezajimali, co o me kde vyklada nekdo, kfo sr chova takovym zpusobem, tomu mohou verit zas jen podobne divni lidi, ktwre ve svem zivote urcite nepotrebujes a nechybi ti.
A uprednostnuji vasi teda tvoji sestru anebo si chrochtaji v tom, jak konecne zustali sami a nemusi se o nikoho starat ani zajimat? Anebo maji tolik znamych, ze na vl.deti a jejich rodiny uz jim nezbyva kapacita?
Zajimalo by me, co by k tomu napsali oni, takhle jednostranne od tebe se mi to zdq preci jen trochu pritazene za vlasy.
@Ahep píše:
Rodice bych tedy urcite nezvala, mela bych velke obavy jak by s nimi cela svatba dopadla anebo by se tvatili hsj kdyz polykaji citron, coz je taky „fajn“ a vubec to k prima atm na svatbe neprispeje.
A vubec by me nezajimali, co o me kde vyklada nekdo, kfo sr chova takovym zpusobem, tomu mohou verit zas jen podobne divni lidi, ktwre ve svem zivote urcite nepotrebujes a nechybi ti.A uprednostnuji vasi teda tvoji sestru anebo si chrochtaji v tom, jak konecne zustali sami a nemusi se o nikoho starat ani zajimat? Anebo maji tolik znamych, ze na vl.deti a jejich rodiny uz jim nezbyva kapacita?
Zajimalo by me, co by k tomu napsali oni, takhle jednostranne od tebe se mi to zdq preci jen trochu pritazene za vlasy.
Kéž by to bylo přitažené za vlasy. Ale jak jsem psala, nechci, aby se toto téma plevelilo vztahem s mými rodiči.
@Anonymní píše:
A chceš mít velkou svatbu? S nefunkční rodinou to totiž nedává moc smysl.
Možná bych si s nima v klidu promluvila a chtěla po nich jasné vyjádření, zda by na svatbu chtěli a přišli.
Pokud by se netvářili nadšeně, udělala bych si svatbu jen ve 4.
Zároveň pokud máte takové divné vztahy, tak počítej s tím, že na svatbu možná přijdou, protože co by tomu řekli lidi, ale že ti pohaní kde co. Jinými slovy nemusí to být zrovna výhra, když tě ve svatební den zkritizují nebo ti řeknou, že někdo jiný to měl hezčí a tak.
Sama to znám a kvůli podobným důvodům jsme měli svatbu pouze jen ve 4. Rodiče nikdy neřekli, že by je mrzelo, že na svatbě nebyli. Myslím, že jim vyhovovalo, že s ničím nemusí vypomoci a že ještě ušetřili.
Myslím, že to bylo dobré řešení. Nevím, zda jde mít klasickou svatbu s tím, že tam budou jen rodiče ženicha a pak společní známí, aniž by nebylo divné, že tam rodiče či příbuzní nevěsty zcela chybí.
Svatba bude o 50 lidech, už je vše zaplaceno, teď řešíme jen počet oznámení.
Tak s kamarádkami udělej někdo, rozlučku, oslavu a nezvi žádnou?
nebo teda ty dvě.
Z pohledu kamardky. Nikdy nepředpokládáme, že budu zvaná na svatbu. Je to jejich den a samy se rozhodnou koho tam chtějí. Nikdy bych jim to nevycetla. Pokud jsem pozvána tak se snažím o kompromis. Například bych šla jen na obřad nebo večer na oslavu popřát. Poslala bych video, přání třeba aby věděli, že za nimi stojím. Máme s partnerem přesnou teoretickou představu. Všichni na tom budou stejně páč žádnou svatbu dělat nebudem. Takže nám odpadne to zváni kdo, kdy, koho. Docela se mi ulevilo, že tohle řešit nebudu
@Anonymní píše:
Tak s kamarádkami udělej někdo, rozlučku, oslavu a nezvi žádnou?nebo teda ty dvě.
Z pohledu kamardky. Nikdy nepředpokládáme, že budu zvaná na svatbu. Je to jejich den a samy se rozhodnou koho tam chtějí. Nikdy bych jim to nevycetla. Pokud jsem pozvána tak se snažím o kompromis. Například bych šla jen na obřad nebo večer na oslavu popřát. Poslala bych video, přání třeba aby věděli, že za nimi stojím. Máme s partnerem přesnou teoretickou představu. Všichni na tom budou stejně páč žádnou svatbu dělat nebudem. Takže nám odpadne to zváni kdo, kdy, koho. Docela se mi ulevilo, že tohle řešit nebudu
Jako taky jsem si říkala, že udělat třeba rozlučku i o 10 lidech, ale mít tam všechny kamarádky, by bylo asi lepší.
@Anonymní píše: … a jak to odříct někomu, kdo s pozváním počítá?Raději přispěji anonymně, protože je možné, že některá z osob má zde účet
.
Všimla jsem si, že je tady i dost fór ohledně svateb, tak to zkusím taky touhle cestou. Mám dvě hlavní otázky:
1. Jsme parta ze střední. S některými se stýkáme pravidelně, s některými jsme v kontaktu jen přes společnou skupinu na FB. Vím, že některé členy naší party chci pozvat, ale bez některých bych se tam obešla. Není to proto, že bych je neměla ráda, ale že jsme se třeba už několik let neviděli.
Uvedu příklady pro lepší pochopení:
- Anna má stejně staré dítě, dobře vychází i s mým partnerem, pravidelně se několikrát ročně stýkáme a je to moc milé setkání. Zde o pozvání nepochybuji.
- S Evou se moc nestýkáme, je hodně pracovně vytížená, ale několikrát za měsíc si napíšeme. S mým partnerem také hezky vychází, pozvánku na hostinu určitě dostane. (Otázkou je, jestli z časových důvodů přijde, ale to už necháme na ní.)
- Vlaďka je živel. Moc se nevídáme, nepíšeme si, ale když se náhodou někde potkáme, stojí to za to. Nedávno jsme se potkaly a ona hned, že kdy máme svatbu, ať ví, na kdy si udělat čas. Zase tedy váhám, jestli zvát někoho, s kým se během dvou let vidím třeba 2× a to ještě náhodou.
- Marcela je takový nevýrazný článek naší skupiny. Nejvíce se baví s Vlaďkou, vždycky byly nerozlučná dvojka, občas se potkají na kafe s Evou, protože bydlí ve stejném městě. Kdybych ji nepozvala, asi by to ani nijak neřešila, je docela flegmoš, ale netroufám si to tvrdit, třeba by jí mrzelo, kdybych pozvala jen některé. Kdybych jí ale nakonec pozvala, tak nevím, jestli samotnou nebo i s jejím dlouholetým přítelem (jsou spolu už 10 let).
Být na mě, pozvu jen Aničku s Evou, ale z morálního hlediska si říkám, že by to bylo nefér, pozvat jen někoho.
(Některé informace smazány, byly nešťastně zformulovány, nechci nikoho pošpinit. Na významu příspěvku to však nic nemění.)
2. A ta druhá otázka je na mou rodinu. Když jsem začala chodit s partnerem, byli spokojení. Dokonce mi i táta řekl, že jsem si konečně našla někoho normálního. Jenže jsem po necelém roce vztahu otěhotněla. Tenkrát jsme byli oba s přítelem ještě na výšce, ale měli jsme pár měsíců před státnicemi, oba pracovali, u rodičů jsme už dávno nebydleli. Rodiče mě (i přítele) tenkrát uplně zavrhli a do dnes vztahy nejsou lepší. I když jsme školu oba dodělali, dítěti nic nechybí, partner má dobře placenou práci, máme rozjednanou hypo na vlastní bydlení, dvě auta, jezdíme několikrát ročně na dovolené (tím se nechci chlubit, jen chci poukázat na to, že jsme dobře finančně zajištění). Když jsme se viděly s mamkou naposled (začátek roku), tak na to, že se budeme brát, řekla jen: „Hm.“ (že mě ta reakce vůbec překvapila). Dohodli jsme se s přítelem, že oznámení jim pošleme, dáme i pozvánku na hostinu a uvidíme, jestli přijdou. Moje sestra mi půjde za družičku, tak si myslím, že už kvůli ní by přišli, ale na druhou stranu vím, že je zvu jen zase z toho morálního hlediska. Osobně je tam asi ani nechci. Nepřišli mi na promoce, jedinému vnoučeti nepřišli ani na jednu narozeninovou oslavu, i když byli zváni, vnouče viděli za celou dobu tak 5× a to už je ve školce - ani se nezeptali, jak je spokojené, jak to zvládá, mně na narozeniny a svátek taky nepřejí, partnerovi už vůbec, na Vánoce se také nevídáme. Jsem z toho smutná, jsou to rodiče, ale zase si nechci zkazit tak významný den. A zase mám strach, že když je nepozvu, tak o mně budou rozhlašovat, jak jsem hrozná, jak jsem je ani nepozvala apod.
Můžete mi, prosím, poradit, jak se rozhodnout? Koho pozvat x nepozvat?
Omlouvám se moc za slohovky, ale chtěla jsem situace popsat co nejpřesněji. Jinak uvedená jména nejsou proto, že byl byla místní troll, ale proto, abych rozlišila kamarádky
.
Moc všem děkuji za odpovědi!
Příspěvek upraven 11.09.23 v 14:46
Asi bych je pozvala všechny.
Ono se to stejně vytříbí, kdo bude chtít přijde a třeba zjistíš, že ledy roztály, nebo že tě mají radši, než si myslíš. Ale udělala bych raut, ať to tolik nestojí a taky bych si nechala potvrdit pozvánky. (Oni ti dají nějaký příspěvek, neboj)
Pozvala bych všechny. Ono dělat pak další oslavu, pozvat ty co byli + nebyli to je na prd. Buď nezvat nikoho a udělat potom oslavu. Nebo všechny - tedy za mě. Těch pár kousků se ti tam ztratí ![]()
K rodině se vyjadřovat nebudu.
Nechápu je..
A ty si jimi nenech kazit svůj den, svůj život a zij pro svou rodinou.
Mají dceru která dostudovala, má šťastnou rodinu, je zabezpečena. Je moc krásný. ![]()
Vzala bych si jen sestru za svědka a pozvala ty 4 slečny jako holčičí partu bez přítelů. Partner ať to udělá podobně, a máte krasnou komorní svatbu ![]()
Děkuji všem za rady. Kdybychom chtěli komorní svatbu jen se svědky, tak to tak uděláme, ale nechceme. S oznámením pro kamarády to uděláme tak, že se budeme chtít s každým setkat a předat mu ho osobně. Pokud si na nás ta osoba neudělá čas, aby se s námi viděla, tak očividně na svatbě nemá co dělat
. No a s rodiči, to ještě uvidíme… pořád se to ve mně pere.
No tvl samozvací kamarádi jsou vůbec nejlepší, že
tu 3.bych nezvala, když se vídáte jen náhodou, pozvala bych tu 1.a2.holku, o rodičích, které vídáš sporadicky, ani nemluvě (matka naposled začátkem roku? To od sebe bydlíte 1000km?).
No už máte zaplaceno pro 50 lidí, tak vybírejte obezřetně. Když vaše pozveš, riskuješ, že uvidíš jejich kyselé obličeje, nebo se mooožná stane zázrak a obratí se - osobně bych to riskla (a dle výsledku pak jednala v budoucnosti, buď mít normalní vztahy nebo tedy ne, pokud by z jejich strany čišela acidita), když je nepozveš, budou mít důvod být „zase“ naštvaní.
Sami jsme s mužem měli svatbu o víc než 100 hostů a hádej, s kolika lidmi se vídáme (pokud nepočítáme naše dřívější rodiny)…cca 10. Pokud bych se měla znova rozhodovat tak jen rodiče, sourozenci a svědci (ale chlap chtěl megapárty, že je to 1 za život no).
A chceš mít velkou svatbu? S nefunkční rodinou to totiž nedává moc smysl.
Možná bych si s nima v klidu promluvila a chtěla po nich jasné vyjádření, zda by na svatbu chtěli a přišli.
Pokud by se netvářili nadšeně, udělala bych si svatbu jen ve 4.
Zároveň pokud máte takové divné vztahy, tak počítej s tím, že na svatbu možná přijdou, protože co by tomu řekli lidi, ale že ti pohaní kde co. Jinými slovy nemusí to být zrovna výhra, když tě ve svatební den zkritizují nebo ti řeknou, že někdo jiný to měl hezčí a tak.
Sama to znám a kvůli podobným důvodům jsme měli svatbu pouze jen ve 4. Rodiče nikdy neřekli, že by je mrzelo, že na svatbě nebyli. Myslím, že jim vyhovovalo, že s ničím nemusí vypomoci a že ještě ušetřili.
Myslím, že to bylo dobré řešení. Nevím, zda jde mít klasickou svatbu s tím, že tam budou jen rodiče ženicha a pak společní známí, aniž by nebylo divné, že tam rodiče či příbuzní nevěsty zcela chybí.