Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Ba-stet Jo ja letos dostala na pediatrii brozurku s navody mimo jine: kojte max. 15 min… Do prikrmu sem byla tlacena u obou deti od 4m (kojene) vc. sokovaneho vyrazu doktorky, ze tesne pred ukoncenym sestym mesicem uz neprikrmuji…
@Takco píše:
No, pokud byly domácí a bez chemie, tak možná dobře. Co cukr? V dnešní době člověk musí koukat na etikety, na složení. Bohužel i výrobky určené přímo pro děti obsahují spoustu zbytečného balastu.
Cukru v kompotu bych se nebala.
Horsi je glukozo-fruktozovy sirup, ruzne modifikovane skroby, dochucovadla, belidla, barviva a proste prumyslove zpracovane jidlo.
To driv nebylo, tuhle stranku lidi nemuseli resit.
@Dobrej_tym Jojo, zažila sem taky
I když musím říct, že dcera se narodila nedonošená a zprvu jsem opravdu dodržovala doporučené intervaly. Na kojení jsem ji musela budit, a když jsem přetáhla kojení nebo jsem v noci třeba zaspala, další kolo šlo výrazně obtížněji. Ta rovnováha mezi jídlem (kdy kojení pro ni bylo zároveň i vyčerpávající) a spaním byla dost křehká, než trochu zesílila.
A pak jsme měli vtipnou kolizi s mužem. On v té době zrovna četl klasiky realismu, hlavně Raise. A ten měl v nějakém románu, že žena kojila na požádání a že dědeček na výminku jí furt říkal, že má dodržovat tři hodiny mezi kojením. Oni mu nechtěli věřit, ale dítě neprospívalo, tak nakonec poslechli a samozřejmě měl moudrý stařec pravdu. U nás se pak interval kojení ustálil na té dvou a půl, dvou a třičvtrtě hodině. A muž (který mi jinak do ničeho moc nekecá, tím míň do kojení) se furt zastával doktorky a jejích intervalů a říkal: „No, ale ten Rais to přesně takhle psal.“ Nejsem na to hrdá, ale jednou jsem na něj už ječela, ať už jsou do pr*ele všichni, on, doktorka i Rais!
Nicméně příště, když dcera začala ječet, jsem mu ji podala, řekla, že do tří hodin zbývá minut, ať mi ji pak přinese. Přinesl mi ji za tři minuty a byl klid. Pak jsem kojením řešila všechno snad to roka. ![]()
@Dobrej_tym píše:
@Ba-stet Jo ja letos dostala na pediatrii brozurku s navody mimo jine: kojte max. 15 min… Do prikrmu sem byla tlacena u obou deti od 4m (kojene) vc. sokovaneho vyrazu doktorky, ze tesne pred ukoncenym sestym mesicem uz neprikrmuji…
Znám 10mesicni plné kojené decko, bez čehokoli dalšího,. Vyvoj zda se v pořádku.
@Lucie_Sx píše:
Cukru v kompotu bych se nebala.
Horsi je glukozo-fruktozovy sirup, ruzne modifikovane skroby, dochucovadla, belidla, barviva a proste prumyslove zpracovane jidlo.
To driv nebylo, tuhle stranku lidi nemuseli resit.
Spousta ovoce má vlastní cukr.
@Ba-stet píše:
@Dobrej_tym Jojo, zažila sem takyI když musím říct, že dcera se narodila nedonošená a zprvu jsem opravdu dodržovala doporučené intervaly. Na kojení jsem ji musela budit, a když jsem přetáhla kojení nebo jsem v noci třeba zaspala, další kolo šlo výrazně obtížněji. Ta rovnováha mezi jídlem (kdy kojení pro ni bylo zároveň i vyčerpávající) a spaním byla dost křehká, než trochu zesílila.A pak jsme měli vtipnou kolizi s mužem. On v té době zrovna četl klasiky realismu, hlavně Raise. A ten měl v nějakém románu, že žena kojila na požádání a že dědeček na výminku jí furt říkal, že má dodržovat tři hodiny mezi kojením. Oni mu nechtěli věřit, ale dítě neprospívalo, tak nakonec poslechli a samozřejmě měl moudrý stařec pravdu. U nás se pak interval kojení ustálil na té dvou a půl, dvou a třičvtrtě hodině. A muž (který mi jinak do ničeho moc nekecá, tím míň do kojení) se furt zastával doktorky a jejích intervalů a říkal: „No, ale ten Rais to přesně takhle psal.“ Nejsem na to hrdá, ale jednou jsem na něj už ječela, ať už jsou do pr*ele všichni, on, doktorka i Rais!
Nicméně příště, když dcera začala ječet, jsem mu ji podala, řekla, že do tří hodin zbývá minut, ať mi ji pak přinese. Přinesl mi ji za tři minuty a byl klid. Pak jsem kojením řešila všechno snad to roka.
Pro některé, zejména menši, děti jsou 3 hodiny hodně. Potřebuji pít v dvouhodinovkach, den i noc.
@Ba-stet Tomu rozumím, určitě je to nějaké obecné doporučení, které nemusí být špatné. Třeba ve tvém případě, když je miminko slabší, tak má člověk přibližnou představu, jak často krmit. Ale u zdravého dítěte to může být konec kojení. Mně děti zezačátku běžně visely na prsu klidně co hodinu, co půl hodiny v době spurtu. Mám hezkou vzpomínku, jak dcera vylezla, hned se přisála, vydržela to tak hodinu v kuse a pak mě děsně zeblila a potento…:D To je jak s tabulkama vývoje, pro orientaci dobré, ale člověk to nemůže brát jako Bibli.
Ono je z toho hezky vidět, jak lékař umí řešit ty problémy a nemocného člověka, ale neměl by řešit zdraví (kojení zdravého dítěte, normální fyziologický porod atd.)
@Dobrej_tym píše:
@Ba-stet
Ono je z toho hezky vidět, jak lékař umí řešit ty problémy a nemocného člověka, ale neměl by řešit zdraví (kojení zdravého dítěte, normální fyziologický porod atd.)
To je přesný. Naše doktorka je skvělá, když jde o nemoc, u očkování zas netlačí do vic vakcin, nenaockuje dítě, ktere neni 100% v pohode… Ale o kojení a výživě neví absolutně nic - a zároveň s ní o tom neni diskuse. Proste Tak jsem rekla a basta
Spousta lidí mi rekla, at ji vse odkyvu a delam si to podle sebe. Coz mi přišlo pitomy a ponižující, lhat doktorovi. Dokonce jsem hledala jineho, ale nenašla jsem. Dobry pediatr je vzácnější nez zubar. Takze nakonec kyvam a lzu. Ale když byl dceri rok, tak asi uznala, ze ted uz to dite nebohy nemuzu moc ohrozit a prestala do me šít. Tak ted zijeme v symbioze (a naštěstí se moc nevídáme) ![]()
@Ba-stet Přiznám se, že jsem taky raději kývala, ale chodíme k ní s kamarádkou obě a na ní si toho dovolí víc. Podle mě to se mnou vzdala (jsem od pohledu příliš alternativní) nebo prostě sama ví, že některé ty její rady dnes už nejsou podložené (ví, že já se k nim mám jak dostat). Taky je pravda, že si ty věci dělám dle sebe, například u očkování jsem rovnou řekla, že před 4m neočkuji atd. Tak to spíš vzdala ![]()
Teď si ale říkám, že jsem mlčet neměla, například ta rada s těmi intervaly a časným přikrmováním je vysloveně škodlivá.
Mě tato diskuze spíš přesvědčila že je úplně jedno jak mimino krmiš.
Vyrostli jsme všichni. Můj otec na mléku od krávy, já na Subaru, moje děti na kojení. Vsichni jsme na tom zdravotně stejně.
I.muj otec v 75 letech nemá žádné závazně onemocnění.
Takže je to spíš o možnostech doby a momentální módě.
Vsichni VŠ, jen nejmladší zatím nedokoncenou ZŠ
@VitHan No tak jestli máte VŠ, tak asi víte, co je statistika, ne? Statisticky jsou kojené děti zdravější než na UM ![]()
@Dobrej_tym píše:
@VitHan No tak jestli máte VŠ, tak asi víte, co je statistika, ne? Statisticky jsou kojené děti zdravější než na UM
Presne tak.
Navic nikdo nevime, kde je ta nase „posledni kapka“. Tak je skoda si bezduvodne odstrelit kojeni, ktere tu hranici nejakeho prusvihu muze slusne posunout.