Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chci se zeptat zda tady má někdo nějakou zkušenost.Čekám dítě s druhým partnerem, který zadrhává nebo spíš když je nervozní nedokáže vyslovit slovo možná se tomu dá říct koktání, nevím jak to správně nazvat. A říkal,mi, že mu doktorka řekla, že když bude čekat kluka tak na 90% zdědí tuto vadu, že bude taky mít poroblémy s řečí, když holku, tak je tam jen 30% že by tuto vadu zdědila. Nemáte někdo nějaké informace o tam jak to vlasně je a zda je to vždy tak že opravdu je tam tak velká pravděpodobnost že kluk má tak velké procento že to zdědí? Díky za info.
Mám kamaráda, který také zadrhává (většinou, když chce něco rychle říct) a jeho děti (dcera a syn) žádné problémy nemají.
Ahoj. mám známého který koktá i při normální řeči.
Má klučíka a ten mluví v pohodě a dcerka nevím je jí teprve rok ![]()
Přečti si tuhle diskuzi , třeba tam něco najdeš ![]()
ave píše:
Mám kamaráda, který také zadrhává (většinou, když chce něco rychle říct) a jeho děti žádné problémy nemají.
Já mám také takového známého…
ave píše:
Mám kamaráda, který také zadrhává (většinou, když chce něco rychle říct) a jeho děti (dcera a syn) žádné problémy nemají.
Taky mám takového kamaráda.
Tak tě nepotěším - ale třeb to nebude platit u tebe
Můj přítel má to samé, že prostě nemůže říct slovo a než to řekne třeba sypat, sssypat. V jeho rodině to mají jenom chlapci, žádné děvče. Koktal nejvíc děda, kterého jsem neznala jeho otec taky dost a můj. Máme chlapce a plánuju, že se hned až začne víc mluvit, půjdu na to zeptat a hned to řešit ![]()
A oni mu přišli na to, proč koktá? Můj mladší brácha taky koktá, spíš teda má problém, když chvátá a je nervózní vyslovit slovo a jakoby zkřivý pusu (někdy to vypadá, jako kdyby měl zvracet - abych to dobře popsala) a teprve asi ve 4. třídě mu přišel psycholog na to, že je to tím, že se přeučil z leváka na praváka tím, jak to viděl u ostatních a tím se mu poškodila část mozku, kde se řídí mluvení. Takže to jeho děti určitě nezdědí. Dneska je mu 21 let a je to beze změny, jediný, co mu pomohlo bylo, že chdil na nějakou hypnózu a dlouhodobě nekoktal, pak se to vrátilo (stres) a ta paní, co to dělala se někam odstěhovala a nikoho jiného neznáme. Takže fakt strašně záleží na tom, jaký důvod koktání způsobuje.
A dost casto se to pry dedi pres generaci.Nam to rikala logopedka…chodime se synem kvuli koktani,jeho deda trochu kokta.