Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A k čemu ti to bude? Kolik odsaješ vůbec nemusí vypovídat o tom kolik si vytáhne dítě. Přibývá na váze, kolik mu je? Ty nekojíš a jen odsáváš?
Kojím či spíše nekojím, miminko mi nevytáhne již od porodnice z prsu mléko - vysaje tak 10 až 30 ml - dostala tam několikrát dokrm od zdrav. sester lahví se savičkou a od té doby se to táhne..a já i přemýšlím, zda mám dostatek mléka, zda kdybych si navýšila třeba mléko četnějším odsáváním, zda by pak třeba nevypila z prsu více..tak nějak mě to hlodá a nevím jak se „rozkojit“ a proto mě i zajímá kolik kdo odsaje odsávačkou, jaké množství mlíčka lze maminkám odsát, abych věděla kolik je zapotřebí pak mít třeba v prsou mlíčka, kdyby se miminko chytlo a pilo pak normálně..nevím, prostě mě tak napadá, že by bylo zajímavé vědět, kolik si odsají mamink mlíčka. Zajímalo by mě totiž i jestli odsaje více miminko nebo odsávačka a asi je důležité i věk miminka, protože pak se nějak asi tvoří mlíčko při sátí z prsu, když je starší než když je to asi po porodu??? Odsaji za den tak 600 ml mléka někdy méně, odsávám 5× -a6× denně, když jsem odsávala častěji, tak jsem asi více mléka neměla, tak nevím…na jedno odsátí odsaji z 1 prsu jenom třeba 80 ml a z druhého třeba 30 ml, rekord odsátí bylo 180 ml dohromady z obou prsou, a bylo to v noci a po více hodinách neodsávání. Odsávám již 2 měsíce…a stále přikládám i miminko a pak dokrmuji…
Já kojila dvě děti do cca 15 měsíců ( do ukončeného 6 oba plně bez příkrmů), ale když jsem chtěla zkusit odstát mléko, nešlo to (ani ručně, ani elektrickou) a to jsem zkoušela i více typu odsávaček. Vždy jsem odsála jen trošičku a nestálo mi to za tu námahu a stres. Kluci si ale vždy vytáhli kolik potřebovali. První býval u prsu i půl hodiny, měla jsem pocit že jen kojím, byl lenivější, baštil pomalu a pospával u toho. Druhý syn byl za 10 minut napapkaný a stačilo mu to
Teď čekám třetí dítko a odsávačku ani kupovat nebudu.
@lopezeka odsála jsem max 150ml z obou, přes den max 600ml. Pro srovnání, slečna vypila za den kolem 600-700ml, takže to jednu dobu její spotřebu celkem pokrylo
bylo to manuální odsávačkou, elektrickou jsem jen zkusila a vrátila, nevyhovovala mi.
Odsávala jsem cca 3,5 měsíce. Skončili jsme kvůli polyvalentní alergii slečny, která se nedala pořádně zkloubit s mými alergiemi ![]()
@lopezeka já měla u obou dětí problém, že nevysály prakticky nic ani přes kloboučky, ani v porodnici. U prvního jsem se s tím trápila týden a po týdnu dala lahvičku, u slečny jsem po třech dnech vyměkla ![]()
Je to individuální, já odsaju i tu stovku po kojení a naopak jsou lidi, kteří kojí zcela bez problémů a přitom nevytáhnou ani desítku místo kojení. S množstvím mléka to zas až tak nesouvisí. Podstatné je, zda dítko normálně přibírá. Laktační poradkyni jsi zkoušela? I když asi po dvou měsících na lahvi by se mimčo na prsa učilo dost těžko, tam se musí makat. Obdiv všem, kdo to takhle čistě s odsáváním dávají!
Mně se na odsávačku jen práší, malou kojím bez problémů a krásně přibírá, ale odsávačkou mi to prostě nejde a to mám Medelu za šestku
Fakt se s ní mučím, odsála jsem třeba 50ml za 20 minut a bylo mi to fakt nepříjemné… a to ze mě mléko normálně jinak stříká proudem
Takže moje prsa jsou s odsávačkou prostě nekompatibilní ![]()
Mě odsavat třeba nejde, syn si vytáhne hodně, ale když chci já tak pár kapek a konec
u prvního to bylo taky tak. Jinak zjistíš kolik mimčo vypije spíš tak, že ho zvazis před kojením a pak hned po kojení. Jinak je každé mimčo jiné a každému stačí jiné množství. Hlavní že pribira, víc bych neřešila…
Množství mléka tím nezjištíš. Já nikdy neodsála vůbec nic, pokud se nepočítá pár kapek, a všechny 3 děti jsem přitom plně odkojila téměř do roka, kdy se alespoň trochu rozjedly. Rozhodně nijak nestrádaly, v roce měly všechny přes 10 kg.
Take se mi nezpoustelo mlicko na odsavacku a vse jsem kdyz uz delala rucne. Ale maly byl otesanek krasny mimco a kojila jsem 15 MES
Malá se neuměla přisát, takže jsem od začátku odsávala a byla to bída, ruční odsávačkou max 20ml z obou prsou po hodinovém snažení se. Hodinu jsem se trápila a dceři jsem pak stejně musela udělat příkrm, protože při propuštění z porodnice mi říkali, že by měla vypít alespoň 40ml aby trochu přibírala, a úplně ideálně 50-60ml… Po dvou nebo třech týdnech jsem to vzdala ale občas přemýšlím, jestli bych měla mléka dostatek, kdyby se uměla přicucnout
Teďka jí je 6 týdnů, má 4kg a pije 7-8× denně 70-100ml, jak kdy.
Odsavackou jsem odsala prd, třeba jen třicet, přitom mam plne kojene deti, které extrémně pribiraji, cca 30 až 40 dkg týdně.
Tak já ruční odsávačkou také odsála prd, proto jsem přešla na elektrickou a laktaci si i pomocí ní zvýšila, když mi ji nezvýšilo miminko, když moc z prsu nevypilo…2 měsíce stále přikládám, vážím před a po a dokrmuji a poté odsávám prsa (to dávám dokrmem), když nevyjde dávka, tak někdy dám i UM, ale i tak ty dávky, které se mají pít jsme skoro nikdy nedali - (150 ml na 1 kg váhy za den)…to by mě zajímalo, zda to jiná dítka normálně vypijí…