Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, ted budu tvrda, ale prestan ji porad omlouvat! to neni ta mala holcicka, co chtela jezdit na tabory, to je dospely clovek!!! ona nema co vzhlizet k nejake pubertacce, co nevychazi s rodici nebo k nejakemu flakaci, ktery odira rodice o penize… ona sama se chova jak nevyzrale „hovadko“… ale pokud ji nedate pocitit to, ze je dospela a musi se chovat podle nejakych norem, tak se na tom nic nezmeni ![]()
Dcera si vůbec neuvědomuje, že čas dítěte už skončil, a nechce se jí naskočit do vlaku dospělosti a zodpovědného přístupu. Pokud něco nezměníte, tak bude očekávat zajištění bydlení po studiích, pak ideálně auto ke svatbě (a tu svatbu hodně velkou a drahou), a až bude mít děti, tak ty budeš babička, která přeci vždycky pohlídá, a protože na rodičáku bude málo peněz, tak určitě vrátíš vnoučata i s taškou nákupu nebo jí něco podstrčíš.
Ano, nenechat dítě živořit je jedna věc. Na druhou stranu kdyby si ona doma napsala seznam a odvezla si jídlo, tak za ty tři dny utratí max. 50Kč za pečivo. Já bych jí nevyčítala, že si koupí levné jídlo a za zbytek něco jiného, je to její volba, ale pak by se mohla jen zmínit o nějaké nespravedlnosti a schytala by to. Já si na kolej vozila 15kg batoh na zádech s domácíma marmeládama apod., abych neutratila tolik, a na nádraží jsem často šla s takhle těžkým batohem 2km pěšky, byla jsem ráda, že si můžu z domova odvézt, co najdu. Jo a studium = práce, neuzavřela ročník včas = celý rok se flákala a nepracovala, neměla tedy za co brát to, co jí platíte. Dcera má našlápnuto k finanční negramotnosti, sedla bych si, sepsala předpokládané výdaje na jídlo, ubytování, oblečení a pomůcky do školy, přidala drobné kapesné, a řekla „Tuto částku budeš měsíčně dostávat, ani korunu navíc, jakmile nebudeš řádně studovat, peníze nedostaneš.“, a nechala ji, ať si hospodaří sama.
Anonym M- zakladatelko pochop, ze kamaradky nejsou omluva!! To same moje dcera ma kamaradky stejneho typu, ale oni se proste k sobe pritahuji, to neni, ze by tvoje nebo moje dcera byly chudinky, ktere nekdo kazi. V tomhle veku uz si sami vybiraji s kym budou kamaradit a koho budou obdivovat. Pro moji dceru jsou pratele vse a co reknou je svate, dokud neprijde sama na to, ze tohle je spatne, ja ji pomoct nemuzu.
@zrcadlo Jen pro upřesnění. Když nezvládla první ročník, tak jsme nastavili pravidla-první pololetí byla statusem studentka, ale měla uznané zkoušky, tak tam fyzicky neusela chodit. Nedávali jsme jí ani korunu. Navíc si sama platila stabebko + penzijko. Chodila na brigády. Na domácnost jsme od ní nic nechtěli. Druhý půlrok jsme platili školu a ostatní výdaje včetně kapesného, na oblečení…s tím, že když udělá všechny zkoušky na první pokus, tak ok. Když na druhý pokus v srpnu, vrací polovinu veškerých peněz. A pokud ročník nezvládne, vrací komplet všechno. V tomto období byla naprosto super. Zkoušky udělala bez sebemenších potíží na první pokus. I v létě se chvovala bez jediného výstupu křiku.
Nyní je na tom tak, že na zkouky na které šla udělala, zbytek jí ještě čeká.
Co se financí týče-vše co jí platím je podložené, nedávám jí třeba stovku či dvě bokem na přilepšenou. Veškeré cesty do školy a zpět si schovává lístečky. Pomůcky do školy sdělí. A naopak vím-i jsem občas ověřila-že ona v penězích nelže. Protože to poznám a ví, že by bylo zle. Platila jsem jí asi 600,– za nějakou hmotu do školy a ona říká-to je až do konce studia. A slyším, jak neteř říká-proč neřekneš na půl roku, to nezjistí. A dcera říká, že to by bylo hloupý takto lhát. Neteř si myslela, že jejich rozhovor neslyším.
@Anonymní píše:
Anonym M- zakladatelko pochop, ze kamaradky nejsou omluva!! To same moje dcera ma kamaradky stejneho typu, ale oni se proste k sobe pritahuji, to neni, ze by tvoje nebo moje dcera byly chudinky, ktere nekdo kazi. V tomhle veku uz si sami vybiraji s kym budou kamaradit a koho budou obdivovat. Pro moji dceru jsou pratele vse a co reknou je svate, dokud neprijde sama na to, ze tohle je spatne, ja ji pomoct nemuzu.
Zakladateka-asi sem se špatně vyjádřila. Neberu to jako že by jí holky kazily.Ale že ona má vzor takových holek a vzhlíží k nim. Jí vyhovuje být v takovém seskupení lidí. Je to povaha. Snaží se jim vyrovnat, být jako oni.
@Anonymní píše:
Zakladateka-asi sem se špatně vyjádřila. Neberu to jako že by jí holky kazily.Ale že ona má vzor takových holek a vzhlíží k nim. Jí vyhovuje být v takovém seskupení lidí. Je to povaha. Snaží se jim vyrovnat, být jako oni.
Zakladatelko, povaha nepovaha, dovoli si k tobe jen to, co ji dovolis ty. Ale cokoli ti radit je jako hazet hrach na stenu. Jen ji omlouvas ![]()
Zakladatelko, ale studium je jeji jedina „povinnost“, takze je nesmysl ji chvalit za zkousky v terminu, to je snad normalni, ne? ![]()
@Anonymní píše:
@Anonymní píše:
Já teda nevím, možná budu jediná, ale toto mi přijde divné. Vaše dcery jsou dospělé a ne nějaké puberťačky v deváté třídě, aby k někomu vzhlížely a obdivovaly nějaké idoly a snažily se chovat jako oni…
Asi jsem byla v jejich věku úplně jiná, ale takové chování je pro mě nepochopitelné. Takové výčitky a drzé připomínky bych si jako děcko nedovolila ani v pubertě, kdy by to ještě bylo jakž takž omluvitelné…
A pokud jim vyhovuje jejich parta, která očividně není úplně nejlepšího složení, tak ať, ale pořád si přece musí uvědomovat, že k rodičům se takto chovat nelze… Omlouvání takového chování podle mě není na místě.
@lupto
Mas zdravy pristup. Ja za sebe doufam, ze jednou budu moct moje deti taky tak podporovat a dat jim obdobny zaklad - to nemyslim jen financne ![]()
Zakladatelka. Také si myslím, že je chyba na obou stranách. Sešla se hloupá kombinace její povahy a k tomu naše výchova, která nebyla dostatečně tvrdá, tak jak bylo potřeba.
Dcera už od malička-oproti ostatním dětem-nebyla fixovaná na rodinu. Měla hrozně ráda změny. Ráda jezdila na tábory, lyžáky, školy v přírodě. Hrozně si přála spát u babiček-buhužel na to ani jedna babička neměla uši. Jedna řekla, že tam má vnučky od dcery a 4 děti jsou moc. A střídat je nikdy nechtěla. Děti tam spaly jen jednou a to dost z donucení. Moje mamča přišla kdykoli k nám, že by pohlídala, ale nikdy nechtěla děti k sobě. Že se s nimi nevyspí. Tak jsme tuto dcery potřebu často řešily s kamarádkama-jednou ona spala u kamarádky, podruhé holky u nás. Snažila jsem se tuto její potřebu uspokojit. Už jako veliká mě říkala-já nejsem stejskací typ. A že nikdy nechápala, jak děti na táboře brečí pro maminku. Že ona jim vysvětlovala, že mamince se nic nestalo, že je doma, tak proč pro ní brečí. A to na tábory jezdila od 7-mi let. Chtěla dříve, ale to jí nevzali.
A já jsem vždy toužila mít takový ten kamarádský vztah. I když v dobrém období dcera na sebe řekne úplně všechno. Se vším se svěří. Až se často divím, co je ochotná mě říct. Řešíme spoustu věcí. Je to super. A potom najednou zlom a vše je jinak. Zatím jsem vždy měla vypozorováno, že je to v období, kdy se chytí nějaké „dobré“ kamarádky. Jako když začala kamarádit s dcerou mojí spolužačky. Tak zpočátku říkala-Mami, představ si, jak je B. rozmazlená. Vše si doma vykřičí. Ona mě říkala-Když něco chci a rodiče mě to nechtějí koupit, tak na ně začnu křičet. A oni vždy povolí. Dcera z toho byla hodně špatná. A nakonec to začala dělat také doma. Potom jsem potkala maminku oné holčiny a ta říkala-My s holkou máme veliké problémy. Ona na nás křičí…no je pravda, že jí koupíme vše co chce a kolikrát i to co ani nestačí pomyslet že by chtěla…prostě my už jsme takový.
A nyní dcera bydlí na bytě s holkou, která nevychází ani s mámou, ani s tátou. Rodiče jsou rozvedený. Holka nyní přerušila školu, ale nadále dostává od rodičů peníze. Od táty 5 tisíce, od mámy 4 tisíce. A je na ně hodně ošklivá. A teď se k nim nastěhovala druhá, která terve studuje gymnázium, ale nevychází s rodiči, tak šla na byt. A dcera v nich vidí, takový lidi jsou jí vzorem. K těm vždy vzhlížela.