Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My to nemáme nijak koordinované - kdo se nachomýtne k placení, ten platí. Automaticky a rád. Fungujem tak už 20 let a naprosto bez problèmů.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,jak to máte doma nastavené po finanční stránce?
Jsme spolu s partnerem necelé dva roky. Z toho rok spolu bydlíme v nájmu. Mně je 26, jemu 29
Máme každý svůj účet + jeden společný, ze kterého platíme nájem a vše spojené s domácností. Jde o to, že na společný účet přispíváme každý stejnou částkou… jenže pro mě ta částka je třeba polovina výplaty a pro něj je to cca pětina.
Samozřejmě nechci, aby mě živil, ale prostě mi tohle rozvržení nepřijde úplně fér, už jen proto, že většinu domácích prací doma dělám já (ne že by mi nikdy nepomohl) ale když pak například jedeme na dovču, pro mě jsou to 2 výplaty, pro něj třeba třetina. Když jdeme na večeři k výročí nebo do kina, ani ho nenapadne zaplatit to ze své karty, vždy jen ze společné.
Jak to máte vy?😊
Tak pokud bude prispivat vice, tak to znamena, že te bude částečně živit. Což neni problem, pokud to ty otevřeně přiznáš a pokud on bude souhlasit. Nárokovat to není
Tenkrát jsme to měli taky tak. Přítel bral jednou tolik. Měli jsme společný účet, řekli jsme si, že na něm bude vždy např. 10tis. On poslal 2/3 a já 1/3. Takže 7tis on, 3tis já., asi tak to bylo, už je to 14 let, tak si to nepamatuji
dárky kupoval extra, ale společné aktivity z tohoto účtu, snad nikdy ho taky nenapadlo, že mě „pozve“ ![]()
Manžel víc vydělá, víc toho platí, já se víc stram o domácnost, dite, protože travim méně času v práci než on. Tvůj přítel je skrblik, společně placeni najmu, jídla bych pochopila, ale ze ti není ochoten zaplatit večeři, kino, dovolenou je divny. To za mých mladých nebývalo ![]()
S manželem jsem skoro 10 let, máme jeden spořící účet, kde je většina našich financí, plus 3 běžné (můj, jeho, společný). Většinu peněz posíláme na ten společný, on víc, já pár tisíc (jsem na RD). Každý si necháváme na svém účtu pár tisíc a z toho platíme třeba dárky pro toho druhého či třeba nějakou kávu apod. Peníze bereme od začátku vztahu jako společné, ač prvních pár let jsme ani společný účet neměli. Manžel tehdy neměl nějaký vysoký plat a já studovala vysokou.
@Alušáček píše:
Manžel víc vydělá, víc toho platí, já se víc stram o domácnost, dite, protože travim méně času v práci než on. Tvůj přítel je skrblik, společně placeni najmu, jídla bych pochopila, ale ze ti není ochoten zaplatit večeři, kino, dovolenou je divny. To za mých mladých nebývalo
Nechápu, proč je často hejtovaný ten, kdo nechce živit někoho dalšího, než ten, kdo neuživí sám sebe tak, aby mu to vyhovovalo. Problém bych viděla jedině tehdy, pokud by ona otevřeně řekla - hele, do kina/restaurace nechci, nemám na to peníze… No a on by měl volbbu - OK, nejde, v pohodě. Nebo OK, já ti to zacvakám. Jediný, co by mi vadilo, kdyby on chtěl do kina, on měl problém, že ona na to nemá a nebyl jí ochotný to zacvakat. To samý s dovolenou.
S bydlením a jídlem tuplem.
Nechápu, že mladá hola jako ty dělá větší u domácích prací. Proč? Holka prober se. A ještě platit 1/2? Upadla jsi na hlavu?
mi dělali každý 1/2 domácích prací a prispívali jsme na společný účet 1/2 příjmu.
No, dobře to má chlapec zařízený ![]()
My máme zatím každý své bydlení, co si financujeme. On platí v podstatě veškerou zábavu a jídlo venku - většinou aspoň 2-3× týdně večeře nebo oběd, společné koníčky nějaký drink. Na dovolenou beru většinou svoje auto, platím PHM a dělám jídlo na cestu, jinak víceméně vše platí opět on. Příjmy má vyšší než já, ale spíš mírně, určitě ne jako u vás, že by měl 2× víc než já nebo ještě víc.
Líbí se mi, když na mě chlap nešetří, tohle co popisuješ, by mi nevyhovovalo… ![]()
Pokud děláš většinu domácích prací, tak by tě měl většinově živit. Tečka.
My jsme s manželem spolu 9 let… od uplného začátku co spolu bydlíme máme jeden účet kam chodí výplaty od nás obou… na začátku jsme měli příjmy cca stejné akutálně máme jedno dítě, on ještě dvě… já plat 25tis on průměrně 80tis… vše je na jedné hromadě.
@Lama Lama píše:
Nechápu, proč je často hejtovaný ten, kdo nechce živit někoho dalšího, než ten, kdo neuživí sám sebe tak, aby mu to vyhovovalo. Problém bych viděla jedině tehdy, pokud by ona otevřeně řekla - hele, do kina/restaurace nechci, nemám na to peníze… No a on by měl volbbu - OK, nejde, v pohodě. Nebo OK, já ti to zacvakám. Jediný, co by mi vadilo, kdyby on chtěl do kina, on měl problém, že ona na to nemá a nebyl jí ochotný to zacvakat. To samý s dovolenou.
S bydlením a jídlem tuplem.
Tak o tohle nejde.
Prostě chlap na ženě, kterou miluje, nešetří, nikdy.
On na ní šetří, spíš jí až mírně využívá, jelikož se nepodílí na péči o domácnost stejnou měrou.
Je na nejlepší cestě udělat ze sebe onuci.
@Sisika9 píše:
Nechápu, že mladá hola jako ty dělá větší u domácích prací. Proč? Holka prober se. A ještě platit 1/2? Upadla jsi na hlavu?mi dělali každý 1/2 domácích prací a prispívali jsme na společný účet 1/2 příjmu.
tak já taky dělám většinu domácích pracích ale mám za to „zaplaceno“ jak jsem psala výše příjmy… já 25tis, muž 80tis… ale on fakt nemá čas na ty domácí práce…
Jak to plánujete dělat, až třeba budete mit rodinu?
Pokud ti to vadi a jste bez detí, vzala bych jeste nejakou praci, abyste měli cca stejně. Ale asi nebudeš doma vzdy, kdy on bude chtit. Vzdy je něco za něco. Jinak já bych byla pro rozdeleni nakladů na procenta z platu. Na to případné těhotenství se zaměř. Pak bude pozdě.
@Sisika9 píše:
Nechápu, že mladá hola jako ty dělá větší u domácích prací. Proč? Holka prober se. A ještě platit 1/2? Upadla jsi na hlavu?mi dělali každý 1/2 domácích prací a prispívali jsme na společný účet 1/2 příjmu.
A co když ten jeden má kvůli té práci méně volného času na tu domácnost? Stejně jako ten druhý méně peněz z té práce? Proč domácí práce na půl a přispívání podle příjmu?
Jako, pokud jste se dohodli, tak naprosoto v pohodě, proč ne… spíš se ptám pro zajímavost.
Ahoj holky,
jak to máte doma nastavené po finanční stránce?
Jsme spolu s partnerem necelé dva roky. Z toho rok spolu bydlíme v nájmu. Mně je 26, jemu 29
Máme každý svůj účet + jeden společný, ze kterého platíme nájem a vše spojené s domácností. Jde o to, že na společný účet přispíváme každý stejnou částkou… jenže pro mě ta částka je třeba polovina výplaty a pro něj je to cca pětina.
Samozřejmě nechci, aby mě živil, ale prostě mi tohle rozvržení nepřijde úplně fér, už jen proto, že většinu domácích prací doma dělám já (ne že by mi nikdy nepomohl) ale když pak například jedeme na dovču, pro mě jsou to 2 výplaty, pro něj třeba třetina. Když jdeme na večeři k výročí nebo do kina, ani ho nenapadne zaplatit to ze své karty, vždy jen ze společné.
Jak to máte vy?😊