Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lama Lama píše:
1. nikde jsem nenapsala, že bych s ním byla dál. Naopak jsem napsala, že bych pravděpodobně s partnerem, který není schopný sám sebe uživit tak, aby byl spokojený, nebyla.
2. nevíme, zda on ví. Podle toho, co píše, se s ním o tom vůbec nebavila. Já taky nevěštím partnerovu finanční situaci. Pokud mluvíme o tak důvěrném vztahu, o kterém píšeš, kdy se mají dva podporovat, tak to jde ruku v ruce s otevřeností a tím, že to prostě ona musí přiznat a řešit. Ne jako nárok.
3. nevylučuji, že jsou okolnosti, za kterých bych i já vyhodnotila, že stojí za to partnera finančně podpořit. ALe stále zdůraznuji, je to stále „dárce“ který to vyhodnotí podle svého. Stejně jako se může každý rozhodnout, zda bude partnerovi leštit boty, bude za něj uklízet barák, bude mu každý den vařit večeři… Může a je super, pokud chce, pokud chtějí oba. Ale je to dobrovolné, výběrové. Já klidně budu i za něj uklízet, nakupovat, ale žehlit nebudu, ikdyby mi na kolenou prosil.
@Lama Lama Ale on sám sebe schopný uživit je, ne? Nějak mi uniká souvislost.
A taky tu zaznělo, že už to s ním naťukla a nic. Ale tak je fakt, že to se asi jako nějaká pořádná diskuze nepočítá.
A díky za dovysvětlení.
@Lama Lama píše:
Tak pokud bude prispivat vice, tak to znamena, že te bude částečně živit. Což neni problem, pokud to ty otevřeně přiznáš a pokud on bude souhlasit. Nárokovat to není
To nemusí být tak jednoznačné pokud kvůli tomu více vydělávajícímu bydlí ve větším dražším bytě, chodí jíst víc ven, vyžaduje se jezdit na hory do Alp, a podobně.
Navíc záleží zda je vztah nový nebo pouze "pro zábavu " a nebo jestli má jít o postupně čím dál víc vážnou přípravu na budování rodiny.
Buď se na financích neshodnou tak či inak, a rozejdou se, nebo si vykomunikují nějakou dohodu a to zdaleka nemusí být čistě 50/50 nebo naopak „já tě živím, buď mi služkou“.
@Anonymní píše:
@andrasteiaPracuju za “podprůměrnou” mzdu proto, že v mém oboru to takhle na začátku holt chodí. Lidi s mým vzděláním mají po 10-15 letech praxe třeba 200tisíc😊
určitě bych mohla najít práci, kde dostanu o 10 tisíc víc, jen mě to v mém oboru nikam neposune 😊
A zakladatelko, až budeš brát těch 200 tis, nebude ti vadit, kdybyste přispívali poměrově každý třeba půl výplaty, takže on třeba 40tis. a ty 100tis? ![]()
Každopádně, ať je to jak je to, jak tu zaznělo, důležitý je model vyhovující oběma. Tak to u vás teď není, takže nezbývá, než nějaký model najít. A nemusí to být nutně ten, že bude dávat víc peněz, třeba najdete jiné řešení, že bude platit dovolenou, že bude víc dělat domácí práce nebo co já vím.
@pet p píše:
@Lama Lama Ale on sám sebe schopný uživit je, ne? Nějak mi uniká souvislost.
A taky tu zaznělo, že už to s ním naťukla a nic. Ale tak je fakt, že to se asi jako nějaká pořádná diskuze nepočítá.
A díky za dovysvětlení.
NO, já jsem psala: uživit tak, aby byl spokojený se svým životním standardem.
@Lama Lama píše:
NO, já jsem psala: uživit tak, aby byl spokojený se svým životním standardem.
A přítel zakladatelky není schopen se uživit tak, aby byl spokojený se svým životním standardem? To mi asi uniklo…
@pet p za 10,15 let už budu doufám vdaná😂 a v manželství je teda za mě už úplně ideální mít všechny peníze společné, nehledě na to, kolik kdo vydělává.. případně model 80/80 kdy ze zbytku “svého” může jeden kupovat dárky druhému.
A navíc, to už (doufám) taky budu živit i svoje děti ![]()
Spíš jde o jeho přístup než o to, že mně zbyde pak málo peněz. Když řeknu, že tolik je pro mě hodně peněz, on na to, že BUDEME posílat teda míň.
@Liberalissima píše:
To nemusí být tak jednoznačné pokud kvůli tomu více vydělávajícímu bydlí ve větším dražším bytě, chodí jíst víc ven, vyžaduje se jezdit na hory do Alp, a podobně.Navíc záleží zda je vztah nový nebo pouze "pro zábavu " a nebo jestli má jít o postupně čím dál víc vážnou přípravu na budování rodiny.
Buď se na financích neshodnou tak či inak, a rozejdou se, nebo si vykomunikují nějakou dohodu a to zdaleka nemusí být čistě 50/50 nebo naopak „já tě živím, buď mi služkou“.
V zásadě se vším, co píšeš, souhlasím, až se „tváříš“ že jsme v rozporu.
Znovu jsem psala, že pokud bude jeden mít „rozmary“ nad to, co si může dovolit druhý, tak prostě se bud sníží na standard prvního nebo pto prostě docvaká on. Nebo půjdou od sebe.
Pokud jde o rodinu a manželství, tak se posouváme jinam, souhlas. Těžko najít asi ten správný moment. Já to mám asi krapet hozený jinak. Já měla svatbu po 6ti letech vztahu, děti po 8mi, druhý vztah taky nebyla a není nijaký fofr.
S posledním souhlas. Jakákoli dohoda je správně ( koneckonců i to já tě živím, ty si služka "nadsázka). Já se spíš vymezují vůči tomu odsouzení, když někdo nechce přistoupit na dohodu - ty mi živíš, nebo opačně - ty jsi služka. Nechce, OK, má na to právo, je to legitimní volba odmítnout, neznmaená to, že je lemra líná, kolenovrt nebo jiné nálepky, co tu padaj.
@pet p píše:
A přítel zakladatelky není schopen se uživit tak, aby byl spokojený se svým životním standardem? To mi asi uniklo…
ONA
@Lama Lama ale já přece spokojená se svým standardem jsem a uživit se taky dokážu naprosto v pohodě😊
@Anonymní píše:
Mluvili jsme spolu už o tom, resp. naťukla jsem to a myslela, že se chytí za nos, ale ne. Stejnou částkou na bydlení a jídlo jsem přispívala i ve chvíli, kdy jsem ještě byla na VŠ a chodila po brigádách, přispívali mi rodiče. Ani tehdy ho nenapadlo říct, že následující rok, než to dodělám bude nájem platit jen on.Když jsem řekla, že když posílám tolik, kolik posílám, téměř nic mi nezbyde a neušetřím si na nic, hodil to vlastně do outu
- Zakladatelka
Je to deb. l ![]()
@Lama Lama píše:
ONA
Ahááá
To mi nedošlo. Zakladatelka tu popsala, proč má tolik peněz kolik má (není to její neschopnost) a taky tu neřeší spokojenost se životním standardem (rozdělení financí doma jí nevadí kvůli životnímu standardu, ale kvůli tomu, že to vnímá jako nefér).
@Anonymní píše:
@pet p za 10,15 let už budu doufám vdaná😂 a v manželství je teda za mě už úplně ideální mít všechny peníze společné, nehledě na to, kolik kdo vydělává.. případně model 80/80 kdy ze zbytku “svého” může jeden kupovat dárky druhému.A navíc, to už (doufám) taky budu živit i svoje děti
Spíš jde o jeho přístup než o to, že mně zbyde pak málo peněz. Když řeknu, že tolik je pro mě hodně peněz, on na to, že BUDEME posílat teda míň.
Zeptej se ho, jak by se mu žilo, kdyby mu zůstalo z výplaty 7000.
On to prostě furt nechápe. Když by se nějací známí ptali na budoucnost, tak natvrdo řekni, že se těšíš, až budeš na mateřské a budete mít všechny peníze dohromady.
A uvidíš jeho reakci, když potvrdíš, že to myslíš smrtelně vážně.
@Anonymní píše:
@pet p za 10,15 let už budu doufám vdaná😂 a v manželství je teda za mě už úplně ideální mít všechny peníze společné, nehledě na to, kolik kdo vydělává.. případně model 80/80 kdy ze zbytku “svého” může jeden kupovat dárky druhému.A navíc, to už (doufám) taky budu živit i svoje děti
Mě by zajímalo, jaké ideální rozdělení financí v manželství je podle tvého přítele ![]()
A určitě by bylo lepší to probrat před svatbou ![]()
Tak určitě jsou srovnatelné příjmy lepší než nesrovnatelné. Ale tak zakladatelka to má tak, jak to má a vycházíme z toho. Za 10 let bude brát víc než on.