Kolik přispíváte do domácnosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3792
8.12.23 15:47
@Lama Lama píše:
A co když ten jeden má kvůli té práci méně volného času na tu domácnost? Stejně jako ten druhý méně peněz z té práce? Proč domácí práce na půl a přispívání podle příjmu?
Jako, pokud jste se dohodli, tak naprosoto v pohodě, proč ne… spíš se ptám pro zajímavost.

Já jsem hlavně za to rovné rozdělení domácích prací. Protože pokud nechá chlapa ležet na gauči teď, s 2 děckama na krku ho už z toho gauče nezvedne. A koukni, kolik uživatelek to tady zas a znovu překvapuje. Obecně, pokud chce někdo dělat míň domácích prací, tak to musí partnerovi citelně zaplatit. Přispívání na půl, já osobně beru partnera jako něco víc, než spolubydlícího. Se spolubydlícím děláme domácí práce na půl a platíme každý stejně. S partnerem sdílíme ať už menší nebo vyšší plat, city, auto, počítač, skříň, když půjde partner na nemocenskou, nebo na další vysokou, nebo o práci prijde, tak ten měsíc zaplati zase míň… bavím se o mladém páru co plánuje děti a rodinu. V jiných životních situacích to může být zase jinak. Ale pokud se partner nepodělí o pár drobných teď, jak mu mám věřit, že se o mě postará, až se mu budu starat o dítě? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6916
8.12.23 15:59

Zatím mi to nepřijde nijak nefér. Jste pouze přítel / přítelkyně.
Pokud on není výrazně více v práci než Ty, měl by se na domácnosti podílet podobně jako Ty.
Vzhledem k vyššímu příjmu bych očekávala, že Tě třeba pozve na dovolenou, platí tak nějak více za Vaše radosti typu kino, večeře, výlet apod. Ale jinak mi to přijde ok. Zatím k sobě nemáte žádnou povinnost. V manželství, nedejbože s dětmi, je to pak samozřejmě jiná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
8.12.23 16:00

Neřešíme. Každý máme svůj účet, každý platí něco. Ale objem peněz počítáme jako společný, se kterým operujeme a podle toho řešíme velké výdaje. Když mám málo, tak to řeknu a manžel automaticky platí vše. Vydělává cca o 20tis víc, takže i víc platí.
Tenhle model bez nějakého hlubšího počítání nám funguje dobře, každý z nás platí podle svých možností. Ale nejspíš to není univerzálně aplikovatelný příklad. Chápu, že někdo je hold škrt, někde se musí počítat každá koruna a jinde pracuje jen jeden…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.12.23 16:03
@Sisika9 píše:
Já jsem hlavně za to rovné rozdělení domácích prací. Protože pokud nechá chlapa ležet na gauči teď, s 2 děckama na krku ho už z toho gauče nezvedne. A koukni, kolik uživatelek to tady zas a znovu překvapuje.Obecně, pokud chce někdo dělat míň domácích prací, tak to musí partnerovi citelně zaplatit. Přispívání na půl, já osobně beru partnera jako něco víc, než spolubydlícího. Se spolubydlícím děláme domácí práce na půl a platíme každý stejně. S partnerem sdílíme ať už menší nebo vyšší plat, city, auto, počítač, skříň, když půjde partner na nemocenskou, nebo na další vysokou, nebo o práci prijde, tak ten měsíc zaplati zase míň… bavím se o mladém páru co plánuje děti a rodinu. V jiných životních situacích to může být zase jinak. Ale pokud se partner nepodělí o pár drobných teď, jak mu mám věřit, že se o mě postará, až se mu budu starat o dítě? :nevim:

Souhlasím. Za mě si to některé ženské dělají samy tím, že se na začátku vztahu chtějí tak nějak „vytáhnout, jaké jsou šikovné, jak umí vařit a jak se dokáží postarat samy o domácnost“… Ale horší je, že ti chlapi si na to pak zvyknou a berou to jako standart. Někteří si i přenáší vzor ze své rodiny. Moje mamka i babička vždy říkaly: Jak si chlapa naučíš, tak ho máš. Můj muž zastane doma naprosto vše, pomůže kdykoli potřebuji. Ale já si též nehraji na superženu, která vše zvládá sama, ale narovinu řeknu: Zlato, není mi dobře, jsem unavená, prosím udělej to a to za mě. A on s tím nemá nejmenší problém. A samozřejmě to funguje i naopak a tak to má být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
8.12.23 16:13
@Anonymní píše:
My jsme s manželem spolu 9 let… od uplného začátku co spolu bydlíme máme jeden účet kam chodí výplaty od nás obou… na začátku jsme měli příjmy cca stejné akutálně máme jedno dítě, on ještě dvě… já plat 25tis on průměrně 80tis… vše je na jedné hromadě.

A jak řešíte případné dárky? To ten druhý musí vidět za co se utrácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
8.12.23 16:20
@Sisika9 píše:
Já jsem hlavně za to rovné rozdělení domácích prací. Protože pokud nechá chlapa ležet na gauči teď, s 2 děckama na krku ho už z toho gauče nezvedne. A koukni, kolik uživatelek to tady zas a znovu překvapuje. Obecně, pokud chce někdo dělat míň domácích prací, tak to musí partnerovi citelně zaplatit. Přispívání na půl, já osobně beru partnera jako něco víc, než spolubydlícího. Se spolubydlícím děláme domácí práce na půl a platíme každý stejně. S partnerem sdílíme ať už menší nebo vyšší plat, city, auto, počítač, skříň, když půjde partner na nemocenskou, nebo na další vysokou, nebo o práci prijde, tak ten měsíc zaplati zase míň… bavím se o mladém páru co plánuje děti a rodinu. V jiných životních situacích to může být zase jinak. Ale pokud se partner nepodělí o pár drobných teď, jak mu mám věřit, že se o mě postará, až se mu budu starat o dítě? :nevim:

V zasade souhlas. Já bych spis byla proto, aby prispival respektive ji semtam zaplatil nebo pozval na nejaky nadstandard, o ktery on stoji a ona na to nema. Platit ji jídlo a bydleni, by se mi taky nechtelo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
8.12.23 16:31
@Anonymní píše:
Ahoj holky,

jak to máte doma nastavené po finanční stránce?

Jsme spolu s partnerem necelé dva roky. Z toho rok spolu bydlíme v nájmu. Mně je 26, jemu 29

Máme každý svůj účet + jeden společný, ze kterého platíme nájem a vše spojené s domácností. Jde o to, že na společný účet přispíváme každý stejnou částkou… jenže pro mě ta částka je třeba polovina výplaty a pro něj je to cca pětina.

Samozřejmě nechci, aby mě živil, ale prostě mi tohle rozvržení nepřijde úplně fér, už jen proto, že většinu domácích prací doma dělám já (ne že by mi nikdy nepomohl) ale když pak například jedeme na dovču, pro mě jsou to 2 výplaty, pro něj třeba třetina. Když jdeme na večeři k výročí nebo do kina, ani ho nenapadne zaplatit to ze své karty, vždy jen ze společné.
Jak to máte vy?😊

Ahoj, pokud nejste manželé a jste jen přátelé, tak je to asi v pořádku, že si každý platí polovinu nákladů. Navrhni svatbu, stanete se manželi a potom bude příjem společný, takže si teoreticky budeš moci dovolit více než nyní.

• Citovat
  • Upravit
4466
8.12.23 16:43

Ani bych tak neřešila náklady na bydlení… Ale že mě chlap nepozve ani na večeři a do kina, tak to je smutné. Stejně jako mu já ráda uvařím, napeču a pod. očekávám, že se mi nějak revanšuje. Třeba tím pozváním na oběd. Tohle pro mě není chlap 😕

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26580
8.12.23 16:49
@Lama Lama píše:
Nechápu, proč je často hejtovaný ten, kdo nechce živit někoho dalšího, než ten, kdo neuživí sám sebe tak, aby mu to vyhovovalo. Problém bych viděla jedině tehdy, pokud by ona otevřeně řekla - hele, do kina/restaurace nechci, nemám na to peníze… No a on by měl volbbu - OK, nejde, v pohodě. Nebo OK, já ti to zacvakám. Jediný, co by mi vadilo, kdyby on chtěl do kina, on měl problém, že ona na to nemá a nebyl jí ochotný to zacvakat. To samý s dovolenou.
S bydlením a jídlem tuplem.

Tenhle stav je nefer, protoze ona dela (udajne) vetsinu praci doma. Pokud opravdu pul napul, tak i ty prace. Pokud to chlap vidi a presto trva na financnim „spravedlivem“ deleni, tak to skrblik proste je. Nebo to nevidi, coz u chlapa nelze vyloucit. :think:

Edit. ted docitam, vidim, ze se to zminuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5244
8.12.23 16:51

@MartinL45 Teoreticky jo, ale chod si sem par tydnu cist diskuze, jak to u nekoho nefunguje prakticky. Zrovna nedavno tu byla jedna zena, ktera dorovnavala prijem do rodinne kasy ze svych uspor, protoze rodicak byl malo, ale manzel odmital dat vic. Teda aspon myslim, ze to byl manzel. Taky tu kdysi byl par, kdy zenska zvykala suche rohliky a manzel si kupoval steaky a mel na to oddelenou prihradku v lednicce, ci tak cosi. Jako obcas tu fakt clovek cumi, co se na svete deje.

Zakladatelko, ja jsem poucena zivotem, takze ti navrhuju si s borcem na rovinu promluvit, ze proste jsi out of money s aktualne nastavenym pristupem a potrebovala bys to upravit. Osobne jsem s vekem dospela k zaveru, ze skrti nejsou nic pro me a ocenim, kdyz je za me chlap ochotny pustit chlup, protoze to ciste teoreticky indikuje, ze me na rodicovske nenecha zivorit o rohlikach a sam si nebude zvykat steaky a kourit kubanske doutniky. S partnerem mame prijmy podobne a posilame na spolecny ucet stejnou castku, ale pokud by nekdo z nas vydelaval treba o 20 tisic vic, tak jsem pro ten system predelat. A klidne bych to mohla byt i ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
8.12.23 17:01
@Lenka_Hal píše:
Tenhle stav je nefer, protoze ona dela (udajne) vetsinu praci doma. Pokud opravdu pul napul, tak i ty prace. Pokud to chlap vidi a presto trva na financnim „spravedlivem“ deleni, tak to skrblik proste je. Nebo to nevidi, coz u chlapa nelze vyloucit. :think:Edit. ted docitam, vidim, ze se to zminuje.

NO, počkej. Kdyby někdo napsal, že je línej lempl, tak neřeknu ani pumpička, nebo dokonce přitakám a přidám srdíčko. Ale tady se řeší kolenovrtství za to, že jí nechce sponzorovat. POkud se na tom tak dohodnou, tak nemám nic poroti. Pokud ne, platí výchotí stav - ona si platí své výdaje, domácnost na půl jak finance, tak povinnosti. Pokud ona se ho do toho snaží vmanipulovat neotevřeně - já dobrovolně dělám v domácnosti víc, takže očekávám, že budeš víc platit, jinak jsi haj.zl, tak se mi to nelíbí. Stejně tak se mi nelíbí, pokud on se pasivně nepodílí a čeká, co projde. Nebo se schovává za trapné kecy, že mu to nejde, není na to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6678
8.12.23 17:02

Můj manžel mě živí a to 100% a dělal to i když jsme byli jen partneři, vždy měl násobně vyšší plat. Byl rád, že něco kupuji - jídlo, vybavení domácnosti, letenky. Já jsem se svými penězi neskrblila, ale vždy jsem měla násobně méně, než on.

Když jsme spolu nežili, pozval mě na jídlo, tak ho platil ze svého. Já jsem to kompenzovala a často tím, že jsem vařila u něj v bytě. Teď občas zvu já jeho, občas on mě. Peníze jsou naše, takže občas řeknu že nikam nechci, proč utrácet.

Chlap, který by ani nezaplatil večeři/kino by mi přišel na dvě věci. Minimálně tohle není živení, ale takové to správné rozmazlení partnerky, zvláště když si to chlap může dovolit. Platit to ze společného je ubohé. Ano já chci být rozmazlovaná, kdyby ne, mohu žít sama :nevim:

Příspěvek upraven 08.12.23 v 17:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
8.12.23 17:02

Jste bezdetni, takze idealni situace. Ferove je kdyz SE naklady a starost o domacnost deli rovnym dilem Bez ohledu na to, zda nekdo vydelava Vic a druhy min. Pokud ta tvoje polovina vydaju na domacnost se zda hodne, nic ti nebrani rict drahousku je to moc velka castka, jdu si hledat levnejsi podnajem. Zaroven je ale treba se delit o domaci prace. Pokud on toho neni schopen, at to zajisti jinak ( muze si na to svoji cast najmout uklizecku). Spolecne straveneny CAS a naklady, opet ti nebrani rict, je to prilis velky vydaj. Nemam na to, setrim na neco jineho atd. Pak muzete najit kompromis levnejsi dovolena, Nebo to muze castecne Nebo uplne zaplatit za tebe. Ale dle tveho popisu on takovy neni, nebo netusi ze mas tyhle starosti a nerikas mu o nich. Tedy vazne komunikace :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
8.12.23 17:04

Já bych měla obavy o budoucí uspořádání a to, že teď nic neušetříš, tě nejspíš jednou bude hodně mrzet. Osobně jsem pro zkoušku. Prostě na dovolenou, nebo na něco jiného nemáš, chceš šetřit a uvidíš, jak se k tomu postaví. Podle toho se rozhoduj a hlavně bacha na antikoncepci. Teď by pro Tebe těhotenství znamenalo ústup ze všech pozic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26580
8.12.23 17:20
@Lama Lama píše:
NO, počkej. Kdyby někdo napsal, že je línej lempl, tak neřeknu ani pumpička, nebo dokonce přitakám a přidám srdíčko. Ale tady se řeší kolenovrtství za to, že jí nechce sponzorovat. POkud se na tom tak dohodnou, tak nemám nic poroti. Pokud ne, platí výchotí stav - ona si platí své výdaje, domácnost na půl jak finance, tak povinnosti. Pokud ona se ho do toho snaží vmanipulovat neotevřeně - já dobrovolně dělám v domácnosti víc, takže očekávám, že budeš víc platit, jinak jsi haj.zl, tak se mi to nelíbí. Stejně tak se mi nelíbí, pokud on se pasivně nepodílí a čeká, co projde. Nebo se schovává za trapné kecy, že mu to nejde, není na to…

Tak jak se do tohoto stavu dostali, to ja prece nevim. Ja mluvim jen o stavajicim stavu. A myslela jsem jen to, ze obcas chlapi proste nevidi tu extra praci, kterou zena dela :nevim: Spis jen upozorneni na moznost. Proste by si meli otevrene promluvi, pokud to jeste neprobehlo.
Ja osobne takovou zkusenost nemam, vzdycky muzsky chteli neco alespon obcas kupovat (v zavislosti na situaci, nasem veku atd). Tohle prepocitavani korunek je mi fakt cizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí