Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah píše:
Aha, takto, objedete příbuzné, posbíráte dárky a dáte všechny dárky pod váš stromeček. Jeden dárek od vás, zbylé od ostatních, ok.
I tak mi to přijde málo
U nás má každé dítko cca 9-10 jen od nás. Na 1. svátek jedeme k mojí rodině, tam dostanou každý jeden dárek od babi a jeden od tety (mojí sestry a mamky) a pak na Nový rok chodíme na oběd k manželově rodině a tam dostanou každý cca 5 dárků od dědečka + tety (manželova sestra a otec). Je to aspoň trochu časově rozložené. A hračky už nedostávají žádné, kromě lega, spíš je to různá elektronika a tak.
@pet p píše:
Je jim 7 a skoro 4. Jak jsou starší, tak nejsem tak striktní a víc jim toho dovolím, třeba že si můžou venku na akci vzít co chtějí a nemusí mě ptát. I když vím, že jsou tam věci, které se mi zrovna nelíbí (ostatní rodiče donesou kde co a moc to neřeší). Ale když domů dostanou nějaký balíček, tak ten jim přeberu. Mně se hlavně nelíbí různé nekvalitní barevné bonbony a želé, které mají složení dlouhé kilometr a obsahují konzervanty a barviva, o kterých se dočteš, že se např. dávají do souvislosti s hyperaktivitou. Ale např. Haribo medvídky si dávají (takže to není tak, že bych cokoli barevného dala pryč). A snažím se jim to vysvětlit, že ne všecko, co se dá koupit, je kvalitní a dobré a obsahuje zdravé věci.
Ale jak píše @Semtex nejspíš je to zcela zbytečné snažení.
Taky si myslim, ze jak budou moci, tak si vse koupi sami. Nas mamka drzela od sladkosti, abychom nebyly tluste, coz je u nas v rodine caste. Sladke bylo jen na svatek-Vanoce, Mikulas, vysvedceni. Dosahla akorat toho, ze co jsem mela korunu, tak jsem vse utratila za sladkosti.
Příspěvek upraven 13.12.23 v 10:11
@Almondea píše:
I tak mi to přijde máloU nás má každé dítko cca 9-10 jen od nás. Na 1. svátek jedeme k mojí rodině, tam dostanou každý jeden dárek od babi a jeden od tety (mojí sestry a mamky) a pak na Nový rok chodíme na oběd k manželově rodině a tam dostanou každý cca 5 dárků od dědečka + tety (manželova sestra a otec). Je to aspoň trochu časově rozložené. A hračky už nedostávají žádné, kromě lega, spíš je to různá elektronika a tak.
my to taky objíždíme a vždy tam, kde jsme dostanou. Ne že všechny svezeme domů a „vydáváme“ je za dárky od nás. Hlavně babičkám a prababičkám by to bylo líto, nevidět tu radost, to rozbalování…Máme to hodně podobně jako vy
u nás hodně frčí sportovní věci, elektronika, knížka, hry a musí být alespoň jeden plyšák ![]()
Na Mikulase - adventni kalendar a cca. 4 sladkosti, ale dalsi dostavaji jeste od prarodicu,
Na Vanoce maji vsechny deti 15 darku (z toho budou 3+3 u prarodicu).
@Keyllah píše:
my to taky objíždíme a vždy tam, kde jsme dostanou. Ne že všechny svezeme domů a „vydáváme“ je za dárky od nás. Hlavně babičkám a prababičkám by to bylo líto, nevidět tu radost, to rozbalování…Máme to hodně podobně jako vyu nás hodně frčí sportovní věci, elektronika, knížka, hry a musí být alespoň jeden plyšák
No přesně! Ty babičky si to taky chtějí užít, tu radost a rozzářené dětské oči. A děti aspoň ví, od koho co dostaly.
Plyšáky sice už nevedeme, ale 11 letý syn má polštářek Pikaču
On je pořád hrozné děcko, je to milé. ![]()
@Almondea píše:
No přesně! Ty babičky si to taky chtějí užít, tu radost a rozzářené dětské oči. A děti aspoň ví, od koho co dostaly.Plyšáky sice už nevedeme, ale 11 letý syn má polštářek Pikaču
On je pořád hrozné děcko, je to milé.
10letá si napsala o Pikačua nebo o vánočního Squishmellouna ( či jak se to píše) ![]()
Když byla dcerka mladší, dostávala k Mikuláši velký koš. Ovoce, sladkosti i něco na sebe. K Vánocům má letos cca do 10 dárků.
Na Mikuláše dostává syn (13) adventní kalendář, nějakou drobnost (např. figurku Lega nebo Lego pytlíček z Alberta), ovoce a nějaké sladkosti (pytlík bonbonů, Fidorky, nějaké Kinder tyčinky…).
K Vánocům pak cca 10 dárků (od celé rodiny). Od nás 1-2 (záleží, jak to vyjde, vybírám pro něj dárky pro celou rodinu, takže se to prostě pak nějak rozdělí). Už je velký, tak dostává různou elektroniku, poukazy na hry na počítač, něco na sebe, společenskou hru nebo knihu. Drobnosti (autíčka, kalendáře) si nedáváme.
Dostala toho hromadu, my jsme daly kalendar, susenky, buraky, banan, mandarinky, cokoladu, bramburky, bonbony pak jsme byly na stezce co poradalo DDM, prisel i na krouzek kam chodi, pak prisel k nám(-to jim dala balicek moje mamka-mandarinky, cokoladovy medvitky od Lindt(velky, maly),koule od mily, od Horalek, brumici, Barbie kalendar)pak dostala od prababicky(zase lindt, jazyčky a ani nevim)od tchyne(kinder cokolady, lyo jahody, kalendar, mandarinky atd)a pak jsme byli na Mikulašske od Hasičů
Takze veci na hodne dlouho a opravdu hromadu
Ale to je tim ze je hodne lidí co ji chteji dat
Příspěvek upraven 13.12.23 v 10:31
@punkerka89 píše:
Dostala toho hromadu, my jsme daly kalendar, susenky, buraky, banan, manderinky, cokoladu, bramburky, bonbony pak jsme byly na stezce co poradalo DDM, prisel i na krouzek kam chodi, pak prisel k nám(-to jim dala balicek moje mamka-manderinky, cokoladovy medvitky od Lindt(velky, maly),koule od mily, od Horalek, brumici, Barbie kalendar)pak dostala od prababicky(zase lindt, jazyčky a ani nevim)od tchyne(kinder cokolady, lyo jahody, kalendar, manderinky atd)a pak jsme byli na Mikulašske od Hasičů
Takze veci na hodne dlouho a opravdu hromadu
Jaký manderinky? To jsou mandarinky. ![]()
@terien píše:
Jaký manderinky? To jsou mandarinky.
No jo uz to ctu, opraveno ![]()
@Keyllah píše:
Aha, takto, objedete příbuzné, posbíráte dárky a dáte všechny dárky pod váš stromeček. Jeden dárek od vás, zbylé od ostatních, ok.
No tak my je neobcházíme, oni to nosí k nám, aby to děti měly pod stromečkem jakože od Ježíška. I když tobě to přijde tak, že ty dárky od příbuzných VYDÁVÁME za dárky od nás.
@Oriseka píše:
Taky si myslim, ze jak budou moci, tak si vse koupi sami. Nas mamka drzela od sladkosti, abychom nebyly tluste, coz je u nas v rodine caste. Sladke bylo jen na svatek-Vanoce, Mikulas, vysvedceni. Dosahla akorat toho, ze co jsem mela korunu, tak jsem vse utratila za sladkosti.Příspěvek upraven 13.12.23 v 10:11
No, já to tak měla s oblečením, musela jsem jedno triko nosit povinne tři dny, a mela jsem pocit, ze oproti spoluzackam chodím oblečená nedobre, no a dopadlo to tak, ze se prevlikam třeba i třikrat denně, když mám blbou náladu a děti mě umazou, nesnesu fleky. Děti prevlikam dvakrát denně
A bylo období, když jsem utratila vše co šlo za oblečení. Teď už tolik nenakupuju, mam i spíše objektivně vzato mene oblečení celkově, než co jsem videla třeba u kamarádek, ale to prevlekani mi zůstalo ![]()
Mikuláše dostávají velkého oproti tomu, co tu čtu. Ale je to tím, že mají od nás, od babiček, od tety, takže se to hodně nakupi…ale je tam vždy hodně ovoce. Nejsou to jen sladkosti. Na Vánoce většinou cca 10 -12 dárků doma (kupuji ale i drobnosti a třeba ponožky Dedoles holky samy vyžadují), pak se druhý den sejdeme s rodinou u tchyně a tam mají dárky od ní, obou svagru a svagrove, takže tam se dostanou taky vždy na 5 balíčku určitě a pak se ještě jede k mojí mamce, tam mají většinou jeden trošku větší dárek, který ji poradim, jeden balíček s věcmi typu kniha, omalovanky, samolepky, pastelky (přiměřeně věku) a jeden balíček s nějakým oblečením. U nás v rodině když jsem byla dite bývalo hodně dárků, ale byly tam právě vždy i drobnosti. Holky tam teď taky mají věci třeba okolo 100kc - origami, omalovanky apod. Vždy mají i měkké dárky - třeba devitileta byla letos už dost problematická a nedokázala vyzvejknout moc věcí, které by chtěla. Sama ale zmiňovala oblečení a nějaké šminky- prostě už dost řeší, jak vypadá a je to pro ni zajimavejsi nez hracky (není to tím, že by neměla co na sebe
).
@Oriseka @Semtex Tak to jste přesně popsaly to, čeho bych nerada dosáhla ![]()
Ale sladké jako takové jim dávám, často peču buchty, bábovky, mají rádi linecké, perníčky, piškot na plech s tvarohem politý čokoládou atd. A taky mají zvyk, že si po snídani (po jiných jídlech ne) dají něco sladkého, třeba dva gumové medvídky nebo sušenku, teď zrovna mívají čoko z adventního kalendáře. No tak uvidíme, jak to budou mít, až budou starší.