Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já jdu asi proti proudu.
K Mikuláši dostávají deti obrovský pytel vseho možného, sladkosti, ovoce, oříšky, kalendáře, plus nějakou hračku či pyzamo, čepici apod. K Vánocům minimálně každý deset dárku. Plus dárky od babiček.
U nás se dárky ani do obýváku nevejdou.
@AH Me na tom zarazilo, ze deti nemaji dostat vse, co si preji. Chapu, jednorozce nebo ctyricet daru jim nesplnim, ale kdyz si preje tri veci, nechapu, proc by se vsechny tri neobjevily pod stromem…
@AH píše:
Tak pak nechapu ze si vubec ctes takhle zbytecnou diskusi s inspiraci kolik kdo darku dava na vanoce.navod jako inspirace..vyjde to nastejno.
Cetla jsem clanek o tom, jak nedelat z vanoc jen konzum s tunou darů a tohle me jako myslenka zaujalo. Logicky to neberu smrtelne vazne a kdyz budu zrovna mit 2 knizky a nestihnu koupit fusekle, tak se na vanocnim stromecku věšet nebudu. A pro ty co tápou jak to pojmout mi to prijde jako dobrá inspirace
Takže pak ale ty věci je potřeba dokupovat v průběhu roku, ne? Nějak si nedovedu představit, že dám dítěti 4 dárky, kór u věcí, co mají různá rozšíření. Jen na Vánoce kupujeme minimálně 2 stolní hry, pak modely vlaků… Takže podle téhle skvělé rady, by jeden rok dostal koleje, druhý lokomotivu a než by byl dospělý, tak by možná dostal i zbytek všech vagónů ![]()
@Zmatka píše:
@AH Me na tom zarazilo, ze deti nemaji dostat vse, co si preji. Chapu, jednorozce nebo ctyricet daru jim nesplnim, ale kdyz si preje tri veci, nechapu, proc by se vsechny tri neobjevily pod stromem…
No přece abys jim dala životní lekci, že nedostanou vše, po čem touží ![]()
@Zmatka píše:
To jo no, jeste min chapu “neco co potrebuje”to ma clovek koupit behem roku normalne jen tak a ne davam pod stromeček(pokud to vylozene clovek nechce -ja sem treba potrebovala boty, ale chtela jsem 1konkretni drazší tak sem je dostala po stromeček)
My vzdy dceri koupime skoro vsechno, kor letos si zas toho tolik nenapsala, ani nevim kolik mame darku letos, musim spocitat
Já třeba u těch měkkých dárků rozlišuji potřebuje a potřebuje…není to, ze by neměly děti co na sebe a nutně musely dostat oblečení, ale vybírám něco zajímavého- motiv oblíbené pohádky apod…nekupuji to stylem, že bych vlitla do Kiku a nahazela univerzálně nějaká trika, mikiny a leginy do košíku a zabalila to pod stromeček. Třeba nejstarší letos dostane župan a svetr s Hedvikou z Harry Pottera. Přijde mi, že to děti učí, že i tyhle běžné věci nějakou hodnotu mají a netrhá je rodič někde na stromě. Já třeba nekupuji moc hraček během roku. A už vůbec ne takové ty nekvalitni konzumní ptákoviny za 100-200kc z různých vietnamskych shopů a Coopu. Za mě to leze do peněz a je to k ničemu. Většinu hraček dostávají holky na Vánoce, narozeniny a svátky.
@Zmatka píše:
Tak me to zas nijak nepoburuje, ze dite nedostane vse co si preje k vanocum
tak mu to pak koupim k narozkam, svatku.. Nebo jen tak. Nebo vubec. Nebo az bude starsi, tak si na cast bude muset vydelat
@Snorlaxik píše:
Takže pak ale ty věci je potřeba dokupovat v průběhu roku, ne? Nějak si nedovedu představit, že dám dítěti 4 dárky, kór u věcí, co mají různá rozšíření. Jen na Vánoce kupujeme minimálně 2 stolní hry, pak modely vlaků… Takže podle téhle skvělé rady, by jeden rok dostal koleje, druhý lokomotivu a než by byl dospělý, tak by možná dostal i zbytek všech vagónů
Tak ja to neberu zas tak strikne. Pokud jim chci koupit zeleznici, tak jim dam samozrejme sadu. Zeleznicici, koleje apod najednou. Ale jak rikam, kdyz tech darku bude zrovna 6, ze mi neco padlo do oka, rodidla si z toho rvat nebudu. Jen me ta myslebka zaujala, protoze uz mnozi psychologove varuji, ze dat tuny darku nebo vse co si dite preje ku prospechu neni.
Já osobně. Sdavam sladkého nic dostanou sladký ve školce od jedné babi od druhé babi od sousedky… BMbilion sladkého
My jsme dali legovej adventni kalendář.
@KaZeAd píše:
No přece abys jim dala životní lekci, že nedostanou vše, po čem touží
Jako zjednodusene receno jo, no. Tech clanku na to od ruznych psychologu je spousta.
@AH píše:
Jako zjednodusene receno jo, no. Tech clanku na to od ruznych psychologu je spousta.
Takže když si dítě přeje pastelky a pouze pastelky nic jiného tak je nesmí dostat aby dostali tu životní lekci? ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Takže když si dítě přeje pastelky a pouze pastelky nic jiného tak je nesmí dostat aby dostali tu životní lekci?
Presne. Dostane jen orezavatko, at nad tema pastelkama muze aspon premyslet a rozvijet fantazii jak je orezava. (vtip)
Myslim ze ze se pocita se selskym rozumem pri pouziti tohohle „pravidla“
@AH píše:
Presne. Dostane jen orezavatko, at nad tema pastelkama muze aspon premyslet a rozvijet fantazii jak je orezava. (vtip)Myslim ze ze se pocita se selskym rozumem pri pouziti tohohle „pravidla“
No jap race přemýšlím jak to použít dcera totiž dat chce k Vánocům jen sadu na malování )) je jí pět…
@ludmilaadamkova píše:
No jap race přemýšlím jak to použít dcera totiž dat chce k Vánocům jen sadu na malování )) je jí pět…
Tak vsude se rika ze dite nema dostat vsechno co si přeje. Myslim ze vsechno je brano jako mnozina vice prvku. Tedy se to nevztahuje na jednu vec, ale pokud je tech veci vic. Samozrejme se muze najit puntickar, ktery to splni tak, ze nektere z pastelek vytahne
![]()
Ale myslim ze je to hlavne mysleno kdyz dite vystreli, ze chce pocitacovou hru, lego, barbinu, poniky,… A napise sahodlouhy seznam neskromnych prani. Ja bych treba vse z toho nedala. Ale nekdo jo a kdyz jim to vyhovuje tak super.
Jinak moje 4 leta jako darek co chce vyhrkla ze plysaka pro segru. Takze chapu. U nas tech daru nakonec taky bude jeste nad přání ![]()
Na Mikuláše toho dostaly dost..i mimino…
Ale nejen od nás rodina, přátelé…
Dárky ty raději počítat nebudu to bych šla proti davu i já ![]()
Ale přes 15 dárků i víc je na jednoho to je jeden syn a druhý ![]()
Mimino dohromady i s babičky 8-9 dárků? nevím nemám s toho rozum a stejně tam má už hodně darů
(4 měsíce)až s toho bude mít rozum tak dostane stejně jak kluci ![]()
U muže je to složité já Vánoce miluju a ví že chci překvapení.
Tak mám většinou pod stromečkem i já 10-15dárků
To samé muž neměl tak rád moc Vánoce jak já ale naučil se za ty roky už ![]()
Moc dobře ví co mi koupit, zná mě…stejný počet já mám od něj a nikdy nevím co tam je
od toho to je Ježíšek a překvapení ![]()
Těším se ![]()
Ceny jsou někdy přemrštěné já vím sama ![]()
Ale je to jednou za rok…a u dětí to nejsou nejen hračky…
@ludmilaadamkova píše:
Já osobně. Sdavam sladkého nic dostanou sladký ve školce od jedné babi od druhé babi od sousedky… BMbilion sladkéhoMy jsme dali legovej adventni kalendář.
Lego adventní kalendář? Cože, něco takového existuje? Jaká škoda, že jsem to nevěděla před adventem
Díky moc za zmínku!