Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KaZeAd píše:
No přece abys jim dala životní lekci, že nedostanou vše, po čem touží
Aha
![]()
@pet p píše:
Lego adventní kalendář? Cože, něco takového existuje? Jaká škoda, že jsem to nevěděla před adventemDíky moc za zmínku!
My máme třeba sportovní kalendář. Ten máme celá rodina společně. Bylo tam švihadlo. Pytlík na tělocvik a nevím, co tam víc je. Děcka tam každý den letí. Je různých variant kalendářů. Na Shein jich taky bylo. Nestihla jsem nějaký objednat. Tak příště.
@AH píše:
Jako zjednodusene receno jo, no. Tech clanku na to od ruznych psychologu je spousta.
Ja myslim, ze to je ale o tom, ze deti nemaji dostat vse, co chteji, aby nebyly rozmazleny (treti zmrzlinu atd.) Ne, ze kdyz si prejou tri darky, zamerne jim dva nedas, aby jakoze lekce.
@Snorlaxik píše:
Takže pak ale ty věci je potřeba dokupovat v průběhu roku, ne? Nějak si nedovedu představit, že dám dítěti 4 dárky, kór u věcí, co mají různá rozšíření. Jen na Vánoce kupujeme minimálně 2 stolní hry, pak modely vlaků… Takže podle téhle skvělé rady, by jeden rok dostal koleje, druhý lokomotivu a než by byl dospělý, tak by možná dostal i zbytek všech vagónů
U nas s tim problem neni, protoze Vanoce…narozeniny…od kazdeho minimalne jeden dar. Je fakt, ze davame i treba na Velikonoce darek, dostava i k svatku neco drobnejsiho…
@pet p píše:
Lego adventní kalendář? Cože, něco takového existuje? Jaká škoda, že jsem to nevěděla před adventemDíky moc za zmínku!
Zadek si do google lego adventní kalendář… Vyjede ti toho mrte
@pet p píše:
Maji je jeste ted ve slevach treba v Dračiku jsem na vcera koukala, akorat to uz ted nema moc cenu
Maji ruzné dcera na od Barbii loni mela Lego, predloni Hotwheels a predtim Schleich a ja mam letos s orechovými másly
@Kelsey Sportovní kalendář, to zní taky dobře ![]()
@ludmilaadamkova No já vím, že je toho hodně, ale já to prostě nehledala, koupili jsme čokoládový, protože jsem kolem něho šla v Lidlu. Přitom lego kalendář, to by bylo nadšení ![]()
@pet p píše:
@Kelsey Sportovní kalendář, to zní taky dobře
@ludmilaadamkova No já vím, že je toho hodně, ale já to prostě nehledala, koupili jsme čokoládový, protože jsem kolem něho šla v Lidlu. Přitom lego kalendář, to by bylo nadšení
Přiznám se že mě by to taky nenapadlo… Malá dostala 2 adventní čoko kalendáře jeden od Babi jeden ve školce a muž jí koupil to legové.
Po pra dě jak jí je 5 tak stejně první ráno když se vzbudí jde po té čokoláďě.
Máme to rozděleý ráno kousíček po školce z druhého adventního a pak jí připomenu že tam má ještě to lego ![]()
Na Mikuláše to, co se vejde do jednoho pytlíku. Vždy se sejdou i 3 adventní kalendáře, pak trochu sladkostí, ovoce a možná třeba teplé ponožky, omalovánka, bublifuk.
A na Vánoce - moc to nepřeháníme, stejně se to pak válí všude, je to vždy nějaké oblečení, hračka která rozvíjí jemnou motoriku, knížka, něco do pokojíku a pak ještě dárek od tety, ta koupí vždy něco na sport, od prarodiču, to je většinou nějaké autíčko,
Někdy víc, někdy míň, podle toho, jak jsou peníze. Někdy se fakt povede dárek levný a pěkný. Vzpomínám třeba na hrnek s pomeranči, chytla jsem ho ve výprodeji, byl moc hezky, ke kterému jsem do celofánového sáčku dala pomerančový čaj. S oranžovou mašlí to pěkně vypadalo. Dárečky můžou být i nevelké. Hezky kalendář s kytkama pro zapálenou zahradnici a k němu propiska. Opět odbočím, jak jinak. Před lety, kdy nás obdarovávaných bylo v rodině jednou tolik, se mi těsně před svátky pozvaly dvě řekněme kamarádky. Tak nějak mi vlezly vedle do pokoje, kde už jsem ty hromádky měla zabalené. Podotýkám, obě jsou na tom finančně jinak už v tom, že žijí v domě, na jehož koupi se finančně nepodílely, získaly ho po rodičích a obě mají muže, který slušně vydělá. To jen pro upřesnění. Myslím, že mi následná diskuse snad ani nestála zato. Začala zvoláním. Tolik dárků! Můžu si to vyfotit? Byla jsem poučena o několika zásadních věcech. Že nejlépe je dát pod stromek každému do obálky pětistovku. Že dárky se dávají nejlépe pouze těm nejmenším. Atd. Musím říct, že jsem byla docela znechucená. Co je komu do toho, co já komu dávám a za kolik? Já bych se naprosto nestarala, co kdo kupuje rodině. Kdo na to má, koupí dítěti počítač. Kdo ne, koupí mu knížku. Ale prostě se mě to docela dotklo. Zejména v tom, ze tří hromádky byly pro staré nemocné příbuzné, kde jsem věděla, že,,se mi to nevrátí ". Ale věděla jsem, že ty dárečky dávám ráda a že tu radost udělají. Takže mám za sebou hubené roky i ty roky lepší. A protože ty děti, už si dávám jen s nimi, znám, dárek je přijat s radostí. Věci na sebe ale sama nikdy nevybírám. Chci, když někdo řekne, potřebuju svetr, slyšet, kdy si ho vybere sám nebo se mnou, případně donese účtenku k proplacení. A když jsem u svetru, jednou jsem po dlouhém váhání koupila svetr příbuznému. To jsme si ještě dávali. Mně padl do oka. Nebyl levný, váhala jsem nad ním dlouho. Po řadě let jsem se tam zastavila. Něco zrovna dělal, vylezl z dílny. Na sobě měl kýženou věc, na které bylo znát, že to nejlepší má dávno za sebou. Kristepane. Povídám. Ty ho ještě máš? Ze zahrady přišla jeho žena a jak slyšela, o čem je řeč, spustila. On ten svetr tahal úplně všude, jiný ani nechtěl. A už je to na vyhození, nejradši bych to chytila a letělo by to. Přes deset let starej svetr! No já nesmím na něj ani sáhnout. Má ho v dílně přede mnou schovanej. A nesmí v něm do baráku. Takže to je pak radost, když člověk vidí, jak se jeho dárek používá. Do úplného rozpadnutí…