Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, měla jsem to stejně, rodičák mi na první dítě končil, když jsem byla 5 měsíců těhotná, „naštěstí“ jsme předtím o mimino přišli a se synem jsem hned od 6.tt ležela v nemocnici a potom měsíc doma, tak mě doktor nechal na rizikovém a nešla jsem do práce, tam se jim taky ulevilo, co se mnou tři měsíce…
Tak mužeš rovnou po rodičáku nastoupit na neschopenku a řešit to až pak podle situace bud se udrží a nebo ne. a během neschopenky mužeš koukat po jiné práci kdyby to třeba neklaplo. ale jinak moc držím palce.
No já právě nevim, zatím to, že jsem těhotná nikdo neví a moje máma mě nutí už teď hledat práci, malej nastupuje v září do školky, tak alespoň brigádu, ale jak jí mám vysvětlit, že teď musim být v klidu nechci o to malé zase přijít ![]()
Výpověď zatím určitě nedávej. Do listopadu je spousta času a pokud to s aktuálním těhotenstvím vyjde, vyplatí se Ti být zaměstnaná. Kdyby ne, výpověď můžeš podat vždycky, zaměstnavatel Ti nejspíš potíže dělat nebude. Po nové práci se klidně dívat můžeš, kdybys něco našla, vždycky se můžeš omluvit s tím, že kvůli těhotenství nenastoupíš…
@Anonymní píše:
No já právě nevim, zatím to, že jsem těhotná nikdo neví a moje máma mě nutí už teď hledat práci, malej nastupuje v září do školky, tak alespoň brigádu, ale jak jí mám vysvětlit, že teď musim být v klidu nechci o to malé zase přijít
No co ti do toho má co kecat máma? Tohle si prober s partnerem… V nejhorším můžeš zůstat na neschopence, sice se mi zneužívání dávek vůbec nelíbí, ale zase dát výpověď a zůstat bez peněz je nelogické… v listopadu už budeš vědět, zda těhotenství bude či nebude…
Já bych v klidu vyčkala, výpověď můžeš dát kdykoliv, ale pokud budeš těhotná, šla byh na rizikáč a máš to vyřešené. Tak vyčkej a matku odkaž do patřičných mezí, není to jaksi její věc.
Ahoj holky, já mám trošku jiný problém, můžu se vetřít do diskuze? Mám rodičák na dva roky, končí mi 9. října a 24.12. mám termín porodu druhého mimi.. V práci mi drží místo na tři roky.. Tak se chci zeptat, jak se postupuje, když skončí rodičák, ale je pár dní ještě volných před nástupem na mateřksou? Neschopku asi ne, když v práci nastoupit nemám a ukončením rodičáku už nejsem placená od státu na zdravotní a sociální pojištění, ne? Tak to si musím zažádat na těch pár dní, nebo jak se to dělá?
Napadlo mě to teď nedávno a nevím si s tím rady. Díky moc a omlouvám se za odbočení.. ![]()
Takže máš rodičovský příspěvek na 2 roky, ale rodičovskou dovolenou na 3? Pak v podstatě asi jen nahlásit se zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let a těch 20 dní do nástupu na mateřskou počítat s tím, že budeš doma zdarma…
a proč bys měla dávat výpověď ty? Tu by ti snad měl dát zaměstnavatel pro nadbytečnost, protože pobočku zrušili a ještě by ti měl dát odstupný.
Sociální řešit nemusíš. Vlastně mi teď došlo, že pokud máš skutečně RD na 3 roky a jen RP na 2, tak nemusíš řešit ani tu zdravotní pojišťovnu…
@monika32 já nic zneužívat nechci, na rizikový bych šla tak jako tak, kvůli těm potratům a ono jde tak nějak o všechny, bydlíme s tchýní a ta už se mě taky ptala kdy si začnu hledat práci a když jsem odpověděla, že nevim tak na mě koukala jak na nějaký nemakačenko. Já to těhotenství do 12 tt oznamovat nechci, tak holt na mě budou chvíli koukat jak na lenocha ![]()
Ahoj holky, mám takový problém…rodičák mi končí v listopadu, do práce, kterou jsem před tím dělala se vrátit nemůžu (pracovní doba úplně na prd, víkendy k tomu a hlavně pobočku v našem městě zrušili, takže dojíždění cca 50 km),v pondělí jsem zjistila, že jsem těhotná, ale minulé dvě těhotenství nevyšla tak nevim jestli dát výpověď, tím pádem bych nedostala mateřskou a rodičák na 4 roky, nebo čekat jestli to těhotenství vydrží a jít potom na rizikáč a nebo hledat novou práci s tim, že bych stejně nenastoupila, kdyby těhotenství vyšlo. Možná píšu zmateně, ale opravdu si nevim rady, jako kdybych věděla, že stoprocentně zase nepotratim tak to neřešim, ale takhle???