Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
prosím o radu a zkušenosti. V lednu mi skončila RD s prvním dítětem, nastoupila jsem tedy na pracák. Od listopadu jsme se snažili o druhé miminko, ale nám vyšlo to až nedávno.
Tudíž jsem nechtěla nastoupit nikde na dlouho, protože jsem chtěla být těhotná.
Podařilo se, jsem ve 4. Měsíci. Prozatím na podpoře v nezaměstnanosti.
Ale co teď? Podpora mi skončí a co se bude dít dál? Než mi začne nová RD, nemůžu být úplně bez příjmu.
Do práce jsem měla nastupovat od září, ale bohužel těhotnou už mě tam nechtějí.
Prosím o jakoukoliv radu, děkuji.
První syn jde v září do školky, takže i proto jsem byla doma, protože ho nebylo kam dát. Jinak jsem učitelka v MŠ, během roku nikde v našem okolí bohužel nepřibírali.
@DélaA Tak Tvoje blbost… Měla jsi si RP prodloužit do září, než nastoupíš do práce, když nemáš školku pro dítě. ![]()
Promiň, ale ono to chce občas používat mozek.
Tak teď budeš do nástupu na RD doma zadarmo no.
Nebo jsi měla s miminem počkat rok.
Tak to, že dítě půjde do školky až v září jsi snad věděla ne? Proč sis neroztáhla rodičák?
Teď jedině najít nějakou práci, kde tě na těch pár měsíců zaměstnají, jinak příjem těžko získáš ![]()
@DélaA bude leto a s tím hodně brigad, ale samozřejmě je otázka, kde mit synka, když školky nebudou. Nebo budou, už ted se ptej, školky se celkem i přes leto vykryvaji a ty můžeš jit na 2 mesice nekam do stanku prodávat zmrzlinu..
@suzka1 Měla jsem kamarádku, co dělala ve stánku se zmrzlinou (měla to jako DPP k HPP) a říkala, že celkem masakr. Krom včel a vos tedy hlavně to musela před připravit, pak uklidit po zavření. Nějak se to muselo umývat, atd… Že jako dobrý, ale že zase taková pohoda, kterou bych asi v 5-7 měsíci těhotenství dělat nechtěla. Ona těhotná nebyla naštěstí.
Navíc do stánku se přes léto naženou brigádníci studenti.
To brigádu chce hledat za mě tedy daleko dříve, v červnu je pozdě. To ty fajn brigády jsou rozebrané.
Já jsem si v tvé situaci natáhla rodičovský příspěvek do nástupu do práce a pak šla do mateřské marodit
Taky mě v práci nechtěli, jinak jsem chtěla na těch pár měsíců nastoupit, ale domluvili jsme se tak. Já na úřad práce jít nechtěla, když jsem měla smlouvu na dobu neurčitou. Oni mě tlačili do ukončení pracovního poměru dohodou…tak jsem šla na neschopenku.
Takhle už kromě nějaké práce, brigády nezmůžeš nic ![]()
@Snopy123 samozřejmě záleží na každém těhotenství, to je jasné. A bohužel asi žádná práce nebude úplně bez prace. A jsou i jiné letní brigády, ale na servirku to asi nebude. A ziskat misto na pokladně někde na zamku nebo v muzeu, to už je podle mě roky zamluvené. Ale co ty vis, třeba by si na to zakladatelka troufla ![]()
Když nemůžeš být bez příjmu tak si budeš muset najít nějakou práci. ![]()
To jsi si měla promyslet trochu dřív.
Bud půjdeš do práce, nebo budeš doma zadarmo, žádné dávky pro těhotné nejsou.
Najdi si brigádu. Maximálně se můžeš přihlásit na pojišťovnu. Měli jste s druhým rok nebo dva počkat, až se zajedeš v nějaké nové práci. Vybrali jste si takhle neuváženou cestu. Tak to musí chlap utáhnout sám. Nedá se.
Zkus si najít alespoň brigadu, jinak není co moc poradit. Měli jste nad tím trochu pouvažovat už dříve…..
Jste se měli buď začít snažit dříve a nebo až později až ti skončí zkušebka v práci..takhle bohužel. Maximálně pokud se ti podaří sehnat nějakou brigadu. Jinak nebyla jsni na rodičovské dovolené (RD) ale pobírala jsi rodičovský příspěvek…rodičovskou dovolenou máš pokud jsi zaměstnaná, což ty nejsi…
Pokud opravdu nemáš hlídání, abys šla alespoň na brigádu a z jednoho platu nevyjdete, bude se pracovně muset víc posnažit manžel. Bohužel to opravdu chtělo vše lépe plánovat a ne řešit problém, až když nastal ![]()
PS: Jako učitelku ve školce by tě možná mohli na léto vzít někam na výpomoc do dětsk. skupin, na příměšťáky apod (anebo možná i do nějaké školky jako záskok o dovolených?). Určitě by šlo domluvit, že si vezmeš své dítě s sebou. Případně zkus nabídnout hlídání dětí přes prázdniny ve svém okolí.