Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Z vědeckého hlediska mi britský přístup přijde zajímavý.
Ono jde i o to, že ještě přesně nevíme, jak se zachová tenhle virus, jak budou případně vypadat mutace (už teď jsem někde četla, že se vydělil agresivní a slabší kmen) apod., takže třeba alespoň částečná imunita populace bude do budoucna to nejcennější.
Je dobře, že existuje více přístupů a bude možné je srovnat.
Za sebe - jsem ráda, že teď žiji (a hlavně že moji rodiče žijí) v Česku.
@MrsNorris píše:
Z vědeckého hlediska mi britský přístup přijde zajímavý.
Ono jde i o to, že ještě přesně nevíme, jak se zachová tenhle virus, jak budou případně vypadat mutace (už teď jsem někde četla, že se vydělil agresivní a slabší kmen) apod., takže třeba alespoň částečná imunita populace bude do budoucna to nejcennější.Je dobře, že existuje více přístupů a bude možné je srovnat.
Za sebe - jsem ráda, že teď žiji (a hlavně že moji rodiče žijí) v Česku.
Ale delat pokusy na lidech-to je eticke?
@jannina1 píše:
Ale delat pokusy na lidech-to je eticke?
Všechna podobná opatření jsou „pokusem na lidech“. I ta karanténa. Je etické zakázat člověku chtít prodělat onemocnění ve fázi, kdy společnost ještě jakž takž funguje, a získat imunitu pro případ, že fungovat přestane? Na tohle nejsou jednoznačné odpovědi.
@anupati píše:
@BiancaB Taky nemůžu říct, že je to špatně. Ale být tamV UK mají taky prvního nakaženého novorozence. Jako být před porodem v UK, plná hormonů tak asi emigruju
Ale asi nebude kam.
Ahoj ten novorozenec se nakazil od nemocné matky, rozhodně to není tak, že by ho schválně nakazili v nemocnici nebo špatnou hygienou. Jinak jak ses ptala na home offive, to tu firmy zavedly už před měsícem cca, určitě kanceláře nejsou otevřené jen tak, že kolektivní imunita. Co se týče kolektivní imunity, nevím, zda tomu věřím. Osobně jsem si myslela, že UK čeká na to, až se uzavřou všechny státy a pak to udělá jako poslední, aby co nejméně poškodila ekonomiku a bylo to nejefektivnější, když už teda všichni. Protože ten co jde první si vlastně nejvíc poškodí fungování a musel spoléhat, že ostatní se s tím taky nějak poperou. Nicméně teď jsem četla únik informace, že vláda se obává, že tu covid bude až do léta 2021. Což je teda hrozná představa a i to by mohl být důvod, proč vláda nechce dělat opatření, co by UK zruinovala, být rok v karanténě. No počkáme si, situace se mění každý den.
@MrsNorris píše:
Všechna podobná opatření jsou „pokusem na lidech“. I ta karanténa. Je etické zakázat člověku chtít prodělat onemocnění ve fázi, kdy společnost ještě jakž takž funguje, a získat imunitu pro případ, že fungovat přestane? Na tohle nejsou jednoznačné odpovědi.
jenže britské zdravotnictví se během pár dnů sesype. Opravdu chceš vidět umírat svoje blízké, kteří by v případě karantény, měli šanci přežít? ![]()
@divine woman píše:
@g.sandova A jak to pojali?
https://www.dw.com/…w/a-52724523?…
Taiwanský přístup se daří. Dokáží ochránit své lidi ![]()
@Lalelale píše:
Ahoj ten novorozenec se nakazil od nemocné matky, rozhodně to není tak, že by ho schválně nakazili v nemocnici nebo špatnou hygienou.Jinak jak ses ptala na home offive, to tu firmy zavedly už před měsícem cca, určitě kanceláře nejsou otevřené jen tak, že kolektivní imunita. Co se týče kolektivní imunity, nevím, zda tomu věřím. Osobně jsem si myslela, že UK čeká na to, až se uzavřou všechny státy a pak to udělá jako poslední, aby co nejméně poškodila ekonomiku a bylo to nejefektivnější, když už teda všichni. Protože ten co jde první si vlastně nejvíc poškodí fungování a musel spoléhat, že ostatní se s tím taky nějak poperou. Nicméně teď jsem četla únik informace, že vláda se obává, že tu covid bude až do léta 2021. Což je teda hrozná představa a i to by mohl být důvod, proč vláda nechce dělat opatření, co by UK zruinovala, být rok v karanténě. No počkáme si, situace se mění každý den.
Tak to mě ani nenapadlo, že ho nakazili schválně. Ale samozřejmě možnost přenosu od matky či z okolí je a rodit se zápalem plic jako paní ve chvíli, kdy už systém zkolabuje…to bych fakt nechtěla. Tady jsem spíš uvažovala, jestli se časem neprokáže, že lze přenos i na plod. Co psali, tak ho testovali velmi brzy po narození a přitom říkají, že testy jsou průkazné až 3 - 4 dny po vypuknutí příznaků? ![]()
@lucenka píše:
jenže britské zdravotnictví se během pár dnů sesype. Opravdu chceš vidět umírat svoje blízké, kteří by v případě karantény, měli šanci přežít?
Příběhy o pacientech NHS umírajících v bolestech na chodbách nejsou neobvykle ani za „nekoronavirového“ stavu, takže to není pro Británii nic bezprecedentního.
Stejně tak nevíme, jak budou ostatní evropské zdravotní systémy vypadat ve chvíli koronavirového peaku, takže srovnávání budoucího totálního kolapsu NHS s budoucí funkčností třeba českého zdravotnictví nelze.
Nevíme, co bude nejcennější třeba za dva, tři měsíce - a myslím, že vysoká míra imunity v populaci může teoreticky nakonec přinést lepší dlouhodobé výsledky, a to i pro její nejslabší členy.
Tuším, že ty jsi zrovna drakonická karanténní opatření a zákazy cestování po většinu existence té hlavní diskuze spíš zpochybňovala, já patřím spíš k panikářům, kteří podporují karanténu a většinu restrikcí od začátku. Takže můj osobní názor je spíše na téhle straně. Ale vím, že nic nevím, a moralizovat zemi za alternativní přístup, když ještě ani nevíme, zda zbytek kontinentální Evropy nečeká italský osud (kde se ti staří stále častěji nedostanou ani na tu nemocniční chodbu), mi přijde mimo.
Hele ta rouška se dá ušít v ruce, není to nic složitého, navléknout nit a šít zadním stehem a pak to zapošít se člověk naučí i díky youtube.
Jehlu, nit a tkalouny objednáte přes eshop stoklasy nebo jiné galanterie.
@lucenka píše:
https://www.dw.com/…w/a-52724523?…Taiwanský přístup se daří. Dokáží ochránit své lidi
Jo byla jsi rychlejší děkuji. To má smysl. nakonec asi větší.
@anupati
Nevím, ukaze čas, jak dobre ci spatne rozhodnutí to bylo. Donedavna to byla v podstate jediná cesta, diky niz lidstvo prezilo epidemie. Ja to nezavrhuju ani nepodporuju.
Prave se ale nevi jestli ta imunita bude dlouhodoba… takze tezko rict jestli jim to vyjde…
@Micky174 píše:
@anupatiPrave se ale nevi jestli ta imunita bude dlouhodoba… takze tezko rict jestli jim to vyjde…
Ano, těžko cokoli odhadovat. Na druhou stranu, čím rychleji vir proběhne, tím méně má možnost mutovat?
Mě potěšil názor paní Pekové, to bychom byli doma ve výhodě. Jsme přesně ta skupina se školkovými dětmi, co mají věčně nudli u nosu a vy od nich vše chytnete ![]()
Jo taky psala ze vir neni prirodni izolat, ze se s nim manipulovalo. Potes koste…
Mozna je dobre ze ruzne zeme pouzivaji ruzne postupy, ze se aspon zjisti co bylo lepsi…