Koronavirus a názor druhých

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17609
9.3.20 13:25

O ohleduplnosti lidí si nedělám vůbec iluze. Mám kamarádky ve škole a školce a z jejich vyprávění mi kolikrát vstávají vlasy hrůzou. Umím pochopit, že rodiče pracovat musí, mají to mnohdy hodně těžké, taky jsme často nemocné dítě řešili kolikrát všelijak. Ovšem to, že matka pošle do školy dítě, co zvracelo celou noc s tím, že nemusí papat svačinku, že se nebude zlobit, je strašné. Jak to dopadlo? Dítě hodilo šavli ve třídě a do týdne ležela skoro celá třída včetně učitelky :cert: :pocitac: Další matka (v tomto případě na MD) poslala do školky dítě s vysokou teplotou. To pochopitelně prásklo, že maminka mu večer i ráno dala růžový sirup a řekla, že to vydrží. Z toho se chce blinkat mně, protože to není jenom o bezohlednosti vůči ostatním, ale hlavně vůči vlastnímu dítěti, vždyť v MŠ chodí každý den na 2hod. procházku, to by dítě s vysokou horečkou mohlo i zabít nebo mu zařídit zánět srdečního svalu apod.

Tudíž nečekám, že se v případě jakéhosi vzdáleného viru, o kterém ještě spousta lidí píše, že je to zbytečná panika, budou tito lidi chovat jinak. :nevim: Příjdou si mladí a zdraví a těch se hrozba přece netýká ne? Tak proč se na nějakou karanténu nevykvajznout :roll: Možná až začnou umírat jejich rodiče, tak pak se jich to možná dotkne a to zas dost možná budou první, co budou pořvávat, že se pro ochranu neudělalo dost. Tak to často bývá.

Nepanikařím, ale nepodceňuji to. Díky spoustě nezodpovědných počítám ještě s masovějším rozšířením u nás. A jen doufám, že se na virus buď rychle najde lék nebo se oslabí, protože ona je taky možnost, že zmutuje do horší podoby. Proto také ty karanténní opatření, čím víc lidma projde, tím větší pravděpodobnost mutace :nevim: V téhle souvislosti mě fakt baví prohlášení miliardářů, že vláda vyvolává zbytečnou paniku a jejich aerolinky či cestovky trpí. Pokud virus blbě zmutuje, budeme trpět všichni nejen staří a nemocní :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
9.3.20 14:29

Lidi zbytečné panikari na chřipku zemře ročně cca 2000lidi a nikdo to neřeší. Takže neřeším a lidí jsou moc vyplaseny.

Citace: chřipka
Podle nich na chřipku ročně umírá maximálně několik desítek lidí. Přesto jen v Česku na ni zemře více osob, než kolik je v tuto chvíli na celé planetě obětí koronaviru. V době, kdy mají lidé velmi snadný přístup k informacím ze všech koutů světa, přitahují podobné události jejich pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
9.3.20 14:39

Češi jsou divny na jednu stranu panikari, dělají zásoby ve velkém, na druhou stranu jedou lyžovat do italie kde je nejvic nakažených :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19986
9.3.20 14:40

@Lucy199 však jsem svůj názor napsala. V našem městě je to potvrzené, fungujeme normálně my a všechny rodiny co znám.. V obchodech je dost jídla, pití o toaletniho papíru. Nejsou rousky, respiratory a gely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
9.3.20 14:53
@lachtanice86 píše:
V našem městě je to potvrzené, fungujeme normálně my a všechny rodiny co znám.. V obchodech je dost jídla, pití o toaletniho papíru. Nejsou rousky, respiratory a gely.

Přesně tak bych to popsala ve svém okolí - byť je virus ve městě, panika žádná, všichni žijí běžným životem. Po prvním záchvatu paniky, kdy lidé začali nakupovat, se všechno ustálilo, uklidnilo a normálně funguje. Hysterii pozoruji v podstatě jen na tomto serveru, mezi určitou skupinou uživatelek.

@Lucy199, k mému názoru - osobně koronavirus považuji za určitou daň za vývoj civilizace resp. za něco, s čím se do budoucna lidstvo musí prostě naučit žít … tak, jako jsme se naučili žít s chřipkou a jinými chorobami. Bude nás to pro začátek něco stát - jak na životech, tak na ekonomické bázi - ale časem se to stane součástí naší civilizace, jako spousta dalších nemocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
10.3.20 10:35
@Leo44 píše:
Lidi zbytečné panikari na chřipku zemře ročně cca 2000lidi a nikdo to neřeší. Takže neřeším a lidí jsou moc vyplaseny.Citace: chřipka
Podle nich na chřipku ročně umírá maximálně několik desítek lidí. Přesto jen v Česku na ni zemře více osob, než kolik je v tuto chvíli na celé planetě obětí koronaviru. V době, kdy mají lidé velmi snadný přístup k informacím ze všech koutů světa, přitahují podobné události jejich pozornost.

Uniká ti celkem zásadní rozdíl mezi běžnou chřipkou a koronavirusem a to je nakažlivost. Všimla sis, že rodiny, které to z Itálie přivezly, omarodily prakticky celé? U ústeckého zastupitele dokonce maminka, kterou viděl snad jen hodinu. Nedávno jsme doma měli chřipku, dítě jí přineslo. Projevila se v sobotu ráno, takže celý víkend jsme s nemocným dítětem byli doma já, manžel a druhé dítě. Celé páteční odpoledne bylo dítě s babičkou a dědou. Nikdo z nás chřipku nechytil.
Takže jako jo, možná procentuálně je úmrtnost stejná, ale když Covid chytne v Itálii pouze třetina populace, tak bude podle dosavadních výsledků cca 1 milion mrtvých. Tak přesně proto jsou karantény. Když se to nechá běžet samovolně, bude to masakr. Nehledě na to, že čím víc lidma to projde, tím je větší pravděpodobnost, že to zmutuje do agresivnější podoby. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
10.3.20 12:41

Tak a panika začala :potlesk: :lol: :lol: :lol: lidi sílí už i tady a všude zavřené školy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
10.3.20 12:43

Ale ta naše chřipka a covid je úplně něco jiného. Já v životě neměla zápal plic. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
10.3.20 18:32

@kadlina klid zbytečné panikaris ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leisa
11.3.20 13:14

Ohledně koronaviru jsem docela rozpačitá. Na jednu stranu ano, na chřipku umírá víc lidí a hlavně mutuje mnohem častěji a rychleji, stejně tak inkubační doba je extrémně rychlá.
Koronavirus naštěstí nemutuje, či alespoň je od doby jeho objevu zaznamenána jen jedna mutace. Co mě ale upřímně trochu vyděsilo, byl fakt, jak zemřel ten doktor, co již byl údajně zdravý, čistý, byl puštěn domů a tam náhle zemřel na akutní respirační problém a selhání orgánu. Testy pak u něj znovu prokázaly koronavirus. Následně provedli opakované testy u pacientů, kteří se již také údajně vyléčili a zjistilo se u určitého procenta, že koronavirus mají znovu.
Tak si říkám, kde se stala chyba, zda se znovu nakazili (to mi nepřijde pravděpodobé, někteří byli ještě stále v nemocnici) či zda se virus schoval někde v těle, tiše čekal, byl dočasně potlačen a pak se znovu zaktivoval. Jinými slovy, nakolik je současná diagnostika dostatečně účinná a přesná?
Také fakt, že byl zaznamenán přenos na domácího mazlíčka (pejska), tedy zvíře se může stát dalším přenašečem, není zrovna optimistická vize.
Tohle jsou fakta, která mě trochu děsí a nenechávají dostatečně klidnou.
Za normálních okolností bych se mnohem víc bála chřipky, ale osobně a intuitivně cítím, že koronavirus teprve vystrkuje drápky a ještě nás čeká nepříjemné překvapení.

Bezohlednost lidí je kapitola sama o sobě a iluze si opravdu nedělám. Kdo má děti, ví, jak mámy dají dítě do školky, i když je evidentně nemocné. Umím pochopit, že ne každý si může dovolit zůstat s dítětem stále doma, peníze zoufale chybí a některé děti mají imunitu skutečně velmi slabou a marodí 10 měsíců v roce. To je pak ale chyba systému, že nezohledňuje fakta, že dost dětí obzvláště v dnešní době má imunitu na bodu mrazu.
Syn mi kdysi takhle marodil nonstop, pak imunoložka zjistila, že nemá imunitu prakticky žádnou a že každý pobyt v kolektivu pro něj bude znamenat extrémní zátěž, která ho může stát i život. Tehdy užíval několik preparátů, mj. cosi, co se vyrábělo z krve dárců (jméno již nevím, je to snad 14 let zpátky) a to mu skutečně pomohlo. Dnes je jeho imunita mnohem silnější než ostatních členů rodiny, ale kdysi školka a první roky ve škole - to byl na tom opravdu velmi zle.
Takže tady by se mělo začít - zohlednit indisponované děti, jejichž imunita není dostatečná na nápor virů a bacilů ve školkách - školách a dát jednomu rodiči šanci zůstat s takovýmto dítětem doma.
Karanténa ohledně koronaviru je naprosto v pořádku, problém je 60% mzdy. Opět - mnozí si takovýto finanční výpadek nemůže dovolit, takže aktuální myšlenka nechat běžet plat v plné výši v době karantény je krok správným směrem a dostatečná motivace pro lidi, aby karanténu skutečně řádně dodrželi.
Pak věřím, že lidé budou i více ohleduplní a šíření nemoci se lépe zamezí.

Jinak pro zajímavost - stát Florida má rovněž několik případů koronaviru. Nečeká se na nic, takže je vydáno nařízení, že ti, kdo přicestují ze zámoří, jdou automaticky na 2 týdny do karantény. Plus je doporučeno naopak do zámoří cestovat jen v nejkrajnějších případech. Prostě prevence.
Uzavření škol v Česku a zákaz akcí nad 100 obyvatel chápu, osobně si myslím, že lepší je přísnější prevence, než pak řešit rozsáhlé následky.

• Citovat
  • Upravit
7112
11.3.20 13:38

@leisa hezky příspěvek aze jen souhlasit. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
11.3.20 19:36

80% lidí panikari z koronaviru, skupují dezinfekce, roušky, mouky, těstoviny atd. Bojí se, aby to nechytli, snaží se všemožně chránit. Ale že pak paní co má plný košík dezinfekci, sava, antibakterialnich mýdel, tak kašle stylem, že prska všude okolo a ruka přes pusu ji nic neříká je dost nelogické. Že chlap s dost hnusnym kašlem oprskal v kauflandu rohlíky. Že paní co se zrovna se vysmrkala (fuj do ruky) sahá na vozík, jídlo atd to Vám přijde normální??
Lidi, prosím Vas misto nakupovani nesmyslů a zbytečných zásob, místo té obří paniky. Začněte prosím co nejdřív dodržovat základní hygienu co Vás měli naučit rodiče. Začnete prskat a smrkat do kapesniku a ne do rukou, začněte si mýt ruce apod. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
13.3.20 00:30
@Leo44 píše:
@kadlina klid zbytečné panikaris ;)

Panikařím, protože si to umím propočítat? :mrgreen:

Že je to snadněji přenositelné je fakt. Čím víc lidma to projde, tím větší pravděpodobnost je mutace je taky fakt. Že umře víc lidí než na sezónní chřipku (aspoň v Itálii) je myslím taky už všem jasné.

Panikařit začnu, až budou v nemocnici mí nejbližší a nebude se o ně mít kdo postarat, protože x zabedněncům bylo zatěžko se na chvíli nějak omezit. :nevim: Zrovna dnes jsem se dozvěděla o 2 zaměstnancích z velké firmy, kteří zatloukli, že byli v Itálii a na povinnou karanténu nenastoupili. Zaměstnavatel je odhalil díky roamingu. Přitom firma je velmi sociální a dost pravděpodobně mají při nemocenské 100% platu. :zed:
Nejsem tupá, aby mi nebylo jasné, že šíření nezabrání ani sebelepší karanténa. Jen bychom se aspoň měli poučit z chyb Italů, kteří na to dlabali, neb si nedokázali představit, kam to povede a teď jim zdravotnictví v ohrožených oblastech kolabuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
13.3.20 00:49

@leisa ten případ s propuštěným a znovu nemocným je z Číny, takže to bych brala zatím ze sféry „jedna paní povídala“. Tou dobou jim zdravotní systém v oblastech kolaboval, takže to nemusí být přesná informace. V Japonsku měli prokazatelně jeden případ, ale aspoň to nebylo fatální. Z Itálie snad brzo příjdou relevantnější zprávy. Baví mě, jak to spousta lidí srovnává s chřipkou, přitom o tom zatím nevíme celkem nic moc a jediné, co zatím opravdu můžeme srovnávat, jsou počty mrtvých :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
13.3.20 06:10

Bezohlednost lidí je neuvěřitelná..nevím zda to dělají jenom či převážněnašinci nebo všichni..ale jenom demen.ti to neustále obchcávaj.
Tady máme 4 rodiny co přijeli z Itálie za minutu 12 aby nemuseli do karantény.
A ti co v ní jsou jí prý stejně nedodržují :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+