Koupě starého domu, rekonstrukce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16906
2.12.14 17:33

Čím víc čtu diskuze, tím víc se bojim a pochybuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
2.12.14 18:10
@Izzz píše: Čím víc čtu diskuze, tím víc se bojim a pochybuju

A nemáš kolem sebe někoho, koho znáš, aby ti řekl, jak to snášel? Tady ti radíme samé cizí holky - je to o povaze - někomu nevadí, že bydlení rekonstruuje x let za pochodu, někdo radši bydlí v podnájmu další rok a stěhuje se do hotového, protože to staveniště by nedal… My dělali rekonstrukci kompletní - tj. doslova od podlahy (nový betonový základ místností). A teda opravdu bych tu ty první 4 měsíce nemohla bydlet na ostro - pár týdnů nešla voda, protože jsme odpojili studnu, jak začal podzim, tak tu byla šílená kosa (spali jsme v punčocháčích, triku, mikině, teplákách a další mikině pod dekou a ještě peřinou a stejně jsme klepali kosu… :D Na těch pár nocí to byla romantika, ale měli jsme ještě zázemí v pronájmu. Někdo se spokojí se starou kopuelnou, někdo to všechno hned vyháže a dělá nové (já :) ). Manželův kamarád takto rekonstruoval postupně - ale neměli malé dítě :nevim: Uvidíš zítra, jak to bude vypadat a pak Ti to samo něco řekne, jestli bys to tak chtěla pár let nechat nebo pryč s tím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
2.12.14 18:19

Každý ma jiný vkus, jiné představy a i jiné finance…

Ja třeba mít hodne peněz, tak bych si chtěla opravit takový ten menší, klasicky statek, s velkyma vratama :srdce:
A kdyby nové, tak se mi líbi srub nebo roubenka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
2.12.14 18:23

@Izzz Vůbec se toho neboj, já jsem zrovna byla vždycky z těch co vykřikovali že jedině novostavbu, měla jsem možnost podědit domek po babičce, ten jsem přenechala bratrovi že nikdy takový nechci :mrgreen:

Pak jsem potkala přítele, který už domek vlastnil akorát na něm nic nedělal :mrgreen: když jsem to tam viděla chtělo se mi brečet, útéct a nikdy se nevrátit, ted už to tam vypadá celkem k světu a všichni moji známí říkali jak nás obdivují, že by to nedali a podobně a já si říkala proboha co děláte vždyt to tu bylo mnohem horší, člověk si fakt zvykne na ledas co :mrgreen:

Velké plus pro mě je že jsme se nemuseli zadlužit, vše jsme opravovali z peněz co jsme měli, a krom elektřiny a zapojení kotle jsme všechno zvládli sami s pomocí rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.14 18:50

@Zupa jenže to je právě jedna ze zásadních věcí. Pokud rekonstruujete za svoje. Furt tam je ta možnost, pokud prachy dojsou a bude třeba ještě něco dodělat, tak si můžete půjčit.

Teď si vem, koupíš dům, dejme tomu tu koupi zafinancuješ z prodeje bytu a vlastních financí. Na rekonstrukci si půjčíš půl milionu. Jdeš dělat střechu, víš že tě tašky s prací a klempířinou přijdou třeba na 100tis. V tu chvíli zjistíš, že prostě musíš udělat novej krov. Takže hned 100 navíc. Většinou se musej udělat nový okna. Ty taky budou okolo 100tis. A to je základ, kterej by se měl udělat, aby se časem nemuselo bourat a opravovat už opravený. Elektriku si říkáš, že uděláš jen předělávky, a ejhle, zjistíš, že musíš komplet. Voda totéž. A hned dalších 100-150tis. Odklopíš lina atp. a zjistíš, že betony jsou rozbitý napadrť, někde v rohu třeba dokonce vlhkost a plíseň. Takže vykopat podlahy, izolace, nové podlahy, krytiny. 200tis jen to fikne. Omlátit zdi na cihlu, nový omítky - a ty stropy přece nenecháme křivý, když to děláme komplet a šup, dalších 200tis. Interiérové dveře 50tis, obložení schoodů 20tis, nový kotel 60tis, nové topení 30tis, koupelny a WC 100tis… A hned jsme na 1,1milionu.
Takže vlastně zjistíš, že sis na rekonstrukci vzala strašně málo. Takže navýšit úvěr. Ale co když už na to nejsou příjmy? Takže 20let, než se splatí původní úvěr, je bez šance na to to dodělat.
A jasně, je varianta dělat místnost po místnosti. Určitě to jde, ale je to pomalejší a ve výsledku ještě dražší. A musí tam být ta ochota X let bydlet na staveništi.

Ale fakt takovým lidem fandím, protože nemůže mít každý novostavbu a nemůžeme nechat schátrat starou zástavbu. Jen to pořádně promyslet, abyste to za 5 let nemuseli z finančních důvodů prodat. Protože když tu rekonstrukci dělá člověk vlastníma rukama, tak v tom nechá kus srdce.

• Citovat
  • Upravit
3780
2.12.14 18:56

Druhý rok bydlíme ve starém baráku… a nelituju, byť na nás sem tam nějaký kostlivec vypadne (momentálně prasklá trubka s vodou… chlap s instalatérem na tom zrovna maká)
ale do úplný ruiny bych po zkušenostech nešla, ten náš byl okamžitě obyvatelnej, v podstatě jsme se stěhovali jen co bývalí majitelé zabouchli dveře, jen jsme vymalovali, něco před, něco už za provozu. Byly tu nový okna, celkem nový radiátory, zbytek řešíme postupně - pomalu - pomaleji, než jsem myslela ;)
důležitý je kromě lokality taky dispozice… jestli bude bez větších zásahů vyhovovat potřebám… aby byl přiměřeně velkej, měl logicky uspořádané místnosti, vchody…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
2.12.14 19:00

No u nás je nevýhoda, že máme dítě, tzn. rodičák a naspořeno nula. Kdybych chodila do práce, bylo by to veselejší. Ale je jasný, že jednou do tý práce zase nastoupim. Takže mě i napadá prostě koupit barák za mega a platit. Až se vrátim do práce, připůjčit si třeba další mega na rekonstrukci. Když se bude dělat přes léto, můžeme bydlet na chalupě ( @JLP ví), která je kousek. Prostě nájem, hypotéku a úvěr na konstrukci nedáme, to je jasný. Ale podle obrázků tam někdo bydlel, tak se to asi dá :) Nikdy nebudu mít interiér takovej, jakej by se mi nejvíc líbil. Ale útulno a zabydleno udělat umim.
@Zupa díky za podporu :kytka:
Zítra se asi pozná, jestli nás to celý okouzlí…nevýhoda hnusnýho počasí, to moc nepomůže dojmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
2.12.14 19:21
@martinape píše:
@Zupa jenže to je právě jedna ze zásadních věcí. Pokud rekonstruujete za svoje. Furt tam je ta možnost, pokud prachy dojsou a bude třeba ještě něco dodělat, tak si můžete půjčit.

Teď si vem, koupíš dům, dejme tomu tu koupi zafinancuješ z prodeje bytu a vlastních financí. Na rekonstrukci si půjčíš půl milionu. Jdeš dělat střechu, víš že tě tašky s prací a klempířinou přijdou třeba na 100tis. V tu chvíli zjistíš, že prostě musíš udělat novej krov. Takže hned 100 navíc. Většinou se musej udělat nový okna. Ty taky budou okolo 100tis. A to je základ, kterej by se měl udělat, aby se časem nemuselo bourat a opravovat už opravený. Elektriku si říkáš, že uděláš jen předělávky, a ejhle, zjistíš, že musíš komplet. Voda totéž. A hned dalších 100-150tis. Odklopíš lina atp. a zjistíš, že betony jsou rozbitý napadrť, někde v rohu třeba dokonce vlhkost a plíseň. Takže vykopat podlahy, izolace, nové podlahy, krytiny. 200tis jen to fikne. Omlátit zdi na cihlu, nový omítky - a ty stropy přece nenecháme křivý, když to děláme komplet a šup, dalších 200tis. Interiérové dveře 50tis, obložení schoodů 20tis, nový kotel 60tis, nové topení 30tis, koupelny a WC 100tis… A hned jsme na 1,1milionu.
Takže vlastně zjistíš, že sis na rekonstrukci vzala strašně málo. Takže navýšit úvěr. Ale co když už na to nejsou příjmy? Takže 20let, než se splatí původní úvěr, je bez šance na to to dodělat.
A jasně, je varianta dělat místnost po místnosti. Určitě to jde, ale je to pomalejší a ve výsledku ještě dražší. A musí tam být ta ochota X let bydlet na staveništi.

Ale fakt takovým lidem fandím, protože nemůže mít každý novostavbu a nemůžeme nechat schátrat starou zástavbu. Jen to pořádně promyslet, abyste to za 5 let nemuseli z finančních důvodů prodat. Protože když tu rekonstrukci dělá člověk vlastníma rukama, tak v tom nechá kus srdce.

Jejda, ke ty částky bereš??? Souhlasím s topením - jeden radiátor nás vyšel na 7 tisíc i s příslušenstvím… Ale 60 za kotel??? 100 za koupelny??? Já za rekonstrukci kompletní (barák 4+1) dala 500 tisíc (možná dvacka navíc). A to byly nové betonové podlahy, komplet nová dlažba nebo dřevo, nové okna i dveře (2× venkovní a asi tisíc interiérových), elektřina, rozvody vody, topení i odpady, dvě koupelny jeden extra záchod, kuchyně (pravda, bez vestavěných spotřebičů)… :nevim: Chce to hleda a nekupovat předražené… Interiérové dveře jsme koupili na inzerát, dřevěnou podlahu ve specializovaném obchodě s dřevem (kvalita A za cenu kvality C v Hornbachu), dlažbu a veškerou sanitu na bagno.cz (to samé zboží jako v Siku, jen o cca 30% levnější), na okna 7 cenových nabídek, na plyn a vodu 3 cenové nabídky… Je pravda, že jsme ušetřili na zedníkovi - známý je neskutečně šikovný, rychlý a levný (a manžel mu jako pomocník stačil) - elektrikář byl zase kolega z práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
2.12.14 19:25

@JLP tak za 500 tisíc to je komplet…to je paráda. To by bylo ideál.
Jsem zvědavá na dispozice. Jediný co chci propojit obývák a kuchyň, máme to tak v bytě a nemůžu si to vynachválit. Horní patro na fotkách není. Taky nevim, kde je koupelna a wc, ale jinak se mi líbí ten velkej vstup.
A taky přemejšlim, co s tou luxferovou nádherou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
2.12.14 19:27

@Izzz zas ti hezký počasí nezkreslí dojmy ;)
jinak my uvažovali podobně… až se vrátím do práce a bude víc peněz, tak se zas něco udělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
2.12.14 19:30

My měli kuchyň, koupelnu, rozvody vody a odpady za 200 tisíc…včetně vestavěné myčky a digestore :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
2.12.14 19:46

@Izzz Ale chce to opravdu hodně hledat. Oslovovat více firem, najít si různé e-shopy nebo bazary - my měli z druhé ruky interiérové dveře, sedačku do obýváku atd. Kuchyňskou linku mám z internetu - je sice polská, ale už slouží 4. rok a bez náznaku nějakých začínajících vad - a stála 11 tisíc :D Je sice lehce staromódní, ale do našeho interiéru se hodí. Dá to hodně práce, ale myslím, že za těch 500 se dá udělat pěkný základ (my v tom teda neměli střechu - ta šla až po dvou letech jen krytina za 160.000,–, protože trámy jsou v pohodě - na tom se shodly všechny pozvané firmy). Takže jde to, ale hledat, hledat a hledat ;) Jediní, co nás oškubali, byli kominíci - ale spěchali jsme, tak jsme kývli, protože druhý kominík se neozýval :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
2.12.14 19:50

Stavební bazary jsou dobré, často tam mají zbytky ze staveb, takže nové kvalitní věci za zlomek ceny…

@JLP krytina za 160 8o, jesteze je manžel pokryvac, nas vyjde na 40 :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
2.12.14 19:52

@JLP vybavení bytu máme, akorát bysme tu asi nechali vestavěnou skříň, ale tu by nám budoucí nájemníci zaplatili…takže bysme neměli jen šatní skříně. Kuchyn máme, stůl, židle, dva gauče (jeden po babičce, ale je suprovej)…takže vybavit barák by bylo z čeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
2.12.14 19:55

@catherine100 Tak byla v tom i ta folie a latě, takže nakonec se to nasbíralo… Tentokrát jsme nevybírali moc podle ceny, ale podle důvěryhodnosti :) Ale i tak byla nejlevnější nabídka za 130 tisíc :nevim: Ale máš pravdu - jen krytina zas tak drahá není - to spíš asi to kolem (vozík na sundávání - zabila bych je, kdyby mi to házeli na kytičky ;), plus další servis s tím spojený, okapy ve stejné barvě jako krytina, takže i klempířina… Já manželovi prostě zakázala lézt po výškách :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí