Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj děvčátka…
potřebuju poradit, odradit.. pomoct při rozhodování…
Sehnali jsme baráček nedaleko města, přitom na polosamotě, za baráčkem lesík, velká zahrada, přijatelná kupní cena…
Není ve špatném stavu, na první pohled a pro nás, pro laiky co domů se týče…
Dosud jsme bydleli jen v panelovém bytě, kde se o nic nestaráme, komfort civilizace…
Oba jsme na vesnici vyrůstali a totéž chcem pro své děti, proto jsme se pro tuto variantu rozhodli..
Teď k mému dotazu.. vy kteří jste šli do starého a předělávali od sklepa po půdu, šli by jste do toho znovu?
stojí to za to?…
jsme s partnerem oba šikovní, většinu prací bychom zvládli sami, od štuků, přes obklady, nějaké tahání elektřiny…
Co myslíte? Nový nechceme, nelíbí se nám dnešní způsob stavění, kdy vše za minimální mzdu dělají lidé z východu, očůrávání materiálů a pod. satelity nás vyloženě děsí, proto chcem starý dům… ovšem stojí ty starosti za to a nezkrachujem na tom?…
Domeček je dosud obývaný, je dvougenerarční, má dvě koupelny, dvě kuchyně… ideální pro velkou rodinu po které toužíme..
Další dotaz na co si před koupí, při prohlídce dát pozor, co sledovat abychom zjistili zkutečné závydy nemovitosti…
předem děkuji za infa… ![]()
Nás to asi čeká, ale pořád váháme
tak jsem taky zvědavá na názory.
Lamiia píše:
Ahoj děvčátka…
potřebuju poradit, odradit.. pomoct při rozhodování…
Sehnali jsme baráček nedaleko města, přitom na polosamotě, za baráčkem lesík, velká zahrada, přijatelná kupní cena…
Není ve špatném stavu, na první pohled a pro nás, pro laiky co domů se týče…
Dosud jsme bydleli jen v panelovém bytě, kde se o nic nestaráme, komfort civilizace…
Oba jsme na vesnici vyrůstali a totéž chcem pro své děti, proto jsme se pro tuto variantu rozhodli..Teď k mému dotazu.. vy kteří jste šli do starého a předělávali od sklepa po půdu, šli by jste do toho znovu?
Další dotaz na co si před koupí, při prohlídce dát pozor, co sledovat abychom zjistili zkutečné závydy nemovitosti…
stojí to za to?…
jsme s partnerem oba šikovní, většinu prací bychom zvládli sami, od štuků, přes obklady, nějaké tahání elektřiny…
Co myslíte? Nový nechceme, nelíbí se nám dnešní způsob stavění, kdy vše za minimální mzdu dělají lidé z východu, očůrávání materiálů a pod. satelity nás vyloženě děsí, proto chcem starý dům… ovšem stojí ty starosti za to a nezkrachujem na tom?…
Domeček je dosud obývaný, je dvougenerarční, má dvě koupelny, dvě kuchyně… ideální pro velkou rodinu po které toužíme..
předem děkuji za infa…
Ahoj, my do koupě starého domu šli 2×.
Jestli bych to udělala znovu?- nevím??
Neustále se řeší peníze, neustále není nikde nic doděláno…
Na otázku na co si dát pozor- určitě radím nechat kupní smlouvu zkontrolovat právníkem (nedat na realitku!!- při naší 2.koupi realitka okradla prodávající), peníze posílat přes schovatelský účet (mají pouze advokáti nebo notáři-pozor na to, protože jako schovatelský účet si může v bance nazvat kdokoliv cokoliv, ale účel a funkci následně neplní!!).
No a na co si dát pozor u samotného domu?- na přípojky vody, plynu, elektr.- aby opravdu byly, nevázly na nich žádné dluhy, pak asi záleží v jakém stavu domek je a kolik do něj chcete investovat.
My jsme třeba koupili dům ihned ke stěhování a když jsme odtáhli původní obývák.stěnu na malování, spadla nám půlka omítky- vlhkost a plíseň, následně jsme zjistili, že ktásná dřevěná podlaha tam je položená rovnou na hlíně, takže místo okamžitého stěhování, děláme kompletní vnitřky nové. Ale zase to teď bude úplně podle našich představ, jen podstatně dražší.
![]()
My koupili cca před 5 lety domeček po pánovi, který tam žil sám s vlčákem a chodil s ním na výstavy. O nic se nestaral jen nechal přivést plyn do domu (za což jsem mu vděčná). Svépomocí a spolu s šikovným zedníkem domeček manža (a když je čas i já) opravujeme a zatím bydlíme u tchýně. Moje postřehy:
Taky je dobrý promyslet si způsob vytápění. Já chtěla plyn - z pohodlnosti, ale jelikož jsme se vyždímali a zadlužili už teď a manža je šikovný, šli jsme do vytápění dřevem a získali dotaci na kotel na dřevo. Stojí to o hodně méně než plyn jehož ceny stále stoupají, jen je s tím dřevem trochu víc práce, ale nelituju. Fajn je taky když máš známé, na které se můžeš něco třeba koupit levněji - třeba sleva na sanitu nebo tak.
Ale jak se blíží naše stěhování zhruba po 4 letech práce, tak musím říct, že domeček je krásná věc a i když je to práce, tak stačí abych viděla jak Terezka říká že je to její „domeček“ a „pokojíček“ nebo si utrhne na zahradě mnou vypěstovanou zeleninu a pomlaskává si, tak jsem strašně ráda, že jsme do toho šli a neskončili někde zavření v bytě, kde bysme po sobě šlapali. Kór když stejně jako já chceš mít větší rodinu. Víc dětí= taky víc pokojíků a koupelen, záchodů a všeho. ![]()
Za mě:
jděte do toho, ale nejdřív si promyslete těch pár věcí, co mne teď napadlo. ![]()
Holky ahoj ![]()
tak já hned přihodím vlastní zkušenost ![]()
Můj manžel si koupil starý barák ještě s manželkou-dřív kšeftoval-takže vždycky tvrdil, že ho má jako sklad......já v té době fungovala jako milenka
ale to sem nepatří, jen jsem tím chtěla říct, že jsem zažila barák od doby, kdy ho pořídili-zažila jsem a byla svědkem od začátku když ho začal dávat do kupy.......
jako barák je v podstatě nádhernej-ta stavba, ale byla to opravdu šílená ruina a to doslova
![]()
manžel ho pořizoval v roce 1996 a vypadalo to tam-jako když tam víc jak půl století nikdo nebydlel-jak starej zakletej zámek-předělávalo se všechno-hlavně teda střecha se musela shodit i s krovama, všechno od podlah, až po rozvody elektřiny-okna-prostě úplně všechno
cena toho baráku odpovídala spíš ceně pozemku…
ještě zdůrazním-že samozřejmě barák není hotový zrekonstruovaný do dneška-už není tolik peněz-teprva letos manžel dokonce zprovoznil topení-do tý doby jsme topili jen krbem a teprva letos se bude dělat koupelna-ale vždycky jsme tam jezdily-prostě na rekreaci to stačilo-teď je to de facto ve stavu, kdy už by se dalo bydlet (ještě teda hlavně koupelka)
Píšu asi chaoticky-pospíchám, ale tohle je moje oblíbené téma-prostě jsem chtěla říct-jděte do toho-jestli se na to cítíte......
Já ten náš barák miluju-ten klid a mít vlastní to je dneska nad zlato a jestli netoužíte po novým a líbí se vám starší baráčky-no tak to je úplně výhra…
Manžel sse během těch let samozřejmě rozvedla a dokonce musel bývalku vyplatit-takže splácíme ještě dokonce hypotéku-pač jsem si jí museli vzít abychom jí vyplatili-ale nelitujeme toho…
Mám tak dobrou kamrádku-ta koupila s přítelem starý barák po Němcích u hranic-kus nad naším městem v horách už před 5ti lety a teprva teď v pátek jsem se tam byla podívat-taky mají hypotéku, barák taky polozrekonstruovaný-ale taky říká, že by se odsa´d nehla-zpátky do paneláku-ni krok ![]()
je hlavně potřeba-aby k tomu byl chlap, kterýho to baví a naplňuje-protože třeba kamarádky přítel je řeknu to na plnou pusu-línej a nejraději by se vrátil zpět do paneláku ![]()
jsem taky zvědavá na daLŠÍ NÁZORY ALE JÁ JSEM JEDNOZNAČNĚ PRO ![]()
záleží jestli při reko budete bydlet jinde nebo ne. My bydleli v domě, kde jsme dělali totální rekonstrukci všeho a zároveň tam bydleli (jako bezdětní) a stěhovali se z místnosti do místnosti. Když teď vidím fotky, tak nechápu. A většinu prací jsme si dělali sami, protože většina řemeslníků má levý ruce a nejsou schopný nic udělat pořádně. Takže jestli se Vám dům a místo líbí, šla bych do toho. Navíc uděláte si všechno podle svých představ.
Jestli moc nerozumíte stavebním věcem, zaplaťte si na prohlídku odhadce nemovitosti, je to stavař a upozorní Vás na běžné okem viditelné vady a poruchy, které vy jako laici nemusíte vidět.
Rekonstrukce je vždycky záhul, chce to mít k ruce nějakého profi stavaře na poradu. Nicméně moji rodiče rekonstruovali vlastními silami 8 let, teprve po dvou letech to bylo k bydlení (předtím bez kanalizace a topení), celkové náklady cca 2mio, jedná se o 4+1 a 2 koupelny, včetně obytné půdy a to je samotný dům stál jen 600tis a střecha byla ok. My jsme to stihli za rok, nicméně s hypotékou a profi-stavaři. Manžel je elektrikář, takže spoustu vybavení vymyslel a vyrobil, o víkendu se zrovna chystá dodělat zábradlí. Důležité jsou - kontrola stavu střešní krytiny a krovu, to může hodně prodražit, pokud bude špatné, dále stav vlhkosti zdí, starý barák je vždy! vlhký, bez ohledu na podsklepení. Taky ověřit statiku domu. A podle mě taky stav oken, pokud jsou na výměnu, je to pálka. Zvažte způsob zateplení, vytápění, orientaci a využití světových stran. Prostě na první pohled levné bydlení nemusí být levné. Držím palečky, miluju staré domy, mají svého ducha!
Taky jsme do toho šli.. na rozdíl od Vás neuděláme sami téměř nic, a to nejsme žádné městské děti, prostě jen ty zájmy jsme měli vždycky jiné než zedničinu apod
Takže - věčně bez peněz, a pořád se něco sere (pardon).. ale máme co jsme chtěli..
Nezapomeňte také prověřit pozemky pod budovou a okolo, někdy je člověk překvapen ![]()
Co se týče řemeslníků, dejte na místní a zjistěte si reference, rozhodně berte spíš zlatou střední cestu. Denní kontrola je nutnost. Ale ve výsledku máme skvělé zkušenosti. Takže řemeslníků bych se nebála. Bratranec instalatér byl nakonec slabší článek, trubky na plyn svařil nějak podivně a nechtěli nám je plynaři zkolaudovat..
Já jsem pro především z důvodu polohy domu a vůbec celé starší architektuře. Určitě bude kolem zahrada, ne placka s hlínou a na ní trávník, jako je dnes moderní…
Především si to chce pozvat odborníka - stavaře, architekta, projektanta…, který vám vše prohlédne, okoukne stav domu jako celku, statiku, podlahy, okna, střechy, nutné izolace, rozvody, vodu atd atd atd, je toho moc… a zhruba řekne, kolik by to asi tak stálo.
Myslím, že to bude letitá práce a dřina, která se vám jednou časem vrátí zpět v podobě krásného domečku
.
Jinak počítejte s tím, že i po rekonstrukci bude bydlení v takto velkém domě dražší než v paneláku, takže doporučuji si dobře rozvrhnout finance jak na rekonstrukci tak i na běžný provoz.
Ještě pak prakticky když chcete mít děti - více, tak až vyrostou, tak budete mít spoustu starostí s vozením jak vás do práce, tak jich do škol, školek, kroužků, k doktorům atd atd.
Kamarádka má 4 děti a nemůže sehnat práci, takovou, aby všechno tohle včetně nákupů a zařizování stíhala, tak je zatím doma
.
Taky budeme kupovat starší domek, prakticky všechno budeme dělat nový, kromě střechy a krovu (ty jsou dobrý). Mám z toho strach, hlavně z tý práce tam, ale na druhou stranu se hrozně těším, až budeme pryč z bytu a děti si budou hrát na zahradě a mí vlastní pokojíček
… Jak dlouho vám tak trvalo, než jste dům zrekonstruovali? Ten nás bude mít podlahovou plochu zhruba 100m2 (ikdyž rozměr asi velkou roli nehraje
.
Zajímavá diskuze
Taky mě to zajímá,protože s přítelem též uvažujeme o koupi nějaké„ruiny“a svépomocí udělat
Důležité je i okolí, les, sousedé, spojení se světem...... Pokud jste šikovní, myslím, že do toho můžete jít s klidem. Na baráku se dělá pořád něco, ať už je nový nebo starý!!! My šli do nového a hodně si dělali sami, ale zrovna teď v těch vedrech bych brala starou zděnou klasiku
. Ale kolem a kolem to dnes vyjde finančně vlastně na stejno. Jak říkám, práce je na baráku a zahradě pořád, nikdy nekončí. Ale za ty grilovačky a spokojené děti to stojí!
no ani jsem nečekala, že mi ženský tolik poradí ![]()
No takže na začátek s právníkem určitě počítáme při tom papírování, nejsem žádná naivka a radši dám pár peněz navíc než pak přijít o balík..
řemeslníky máme v rodině, táta malíř, štukatér a takový podobný práce, strejc má firmu na koupelny, elektrikář je muj drahej zákonitej…
mělo by to být tak, že díky velikosti domu a tím, že v to patře je vše, koupelna, kuchyň tak by se nastěhovalo tam, udělal by se komplet spodek a pak to prohodíme no…
uvažovali jsme, že začnem ve spod rozvodem elektřiny, vody,topení.. necháme vyměnit okna, dole jsou asi jen 4 velká okna.. vytřískáme staré kachle, necháme obložit, udělá se nová koupelna… necháme vyštukovat stěny, uděláme podlahy a půjde se na kuchyň…
to by mělo být hotové do jednoho roku od koupě… ( to bude náš naivní náhled ale věřím, že se svou povahou to zorganizuju
)
no a pak i kdyby dalších deset let se měl postupně dodělávat vršek… střecha je tudíž v dobrém stavu, jsou na ní pálené tašky, tudíž dle mého názoru laika, špatný krov pálenou tašku neunese by měly i ty trámy být v kupě aspoň na dalších pěl let…
čeho jsme si ovšem všimli a co bude asi problém této nemovitosti je, že není podřezaná, v jedné, rohové místnosti je vidět jak se táhne voda nahoru asi do deseti čísel zdi…
to víceméně znamená, že by se musela podřezat… s tím máte někdo zkušenost? U tak velkého baráku? Nespadne?
![]()
a zbaví se ta nemovitost té vlhkosti díky podřezání jednou pro vždy.. nebo mě to tam bude s..t napořád?…
jinak co se týče dojíždění a pod. je to dva km od prvního menšího města a 9 km od hooooodně velikého města, přitom pod lesem a jak říkám polosamota.. žádní sousedé 400 m …
my jsme sice společenský ale sousedy nějak k životu nutně nepotřebujem ![]()
no a ty dva km mi nepříjdou tak šílený, tam pak je doktor, základní, mateřská škola, obchody…
dva km to mám i nyní z bytu do města a s kočárkem přes frekventované silnice a pod. tam si půjdu po asfaltce po které nic nejezdí okolo domečků a zahrádek… takže my tento chcem hlavně kvůli poloze.. vše je dostatečně blízko když budem potřebovat a přece daleko když nebudem mít na lidi náladu..
rujna to není, zas za tak malý peníze to není, na tu lokalitu ale ta nejnižší možná cena za tak velký dům…
ale s tím, že nyní co máme byt 3+1 tak ten dům, kde jsou dvě tři jedna tzn. 6+2 je o dvěstě tis. dražší…
to je pro nás velmi zajímavý…