Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@RadkaCh tak už balíte?
My (teda já) teď řešíme, jestli postavit, když budu na rodičáku nebo to ještě 2 roky vydržet tady…žádost o pozemek půjde do jednání v lednu, tak hned pak ho koupíme.
@Klaudinacek Vlhkost od země? Jediný jistý řešeí je podřezat zdi a odizolovat, vykopat vevnitř podlahu a komplet izolovat a zvenku odizolovat obvodové zdi.
Ahoj holky, zkusím oživit diskuzi. Budeme s manželem rekonstruovat dům. Jde o dědictví, tudíž nás nestál nic. Jde o dům na malinké dědině, dvoupatrový. V přízemí 5 místností +koupelna a wc. V patře dvě místnosti a půda. A teď konečně k mému dotazu
Když si najmeme firmu, která udělá všechno a nebudume si domlouvat zvlášť řemeslníky na každou věc, jak dlouho to asi trvá? Máte někdo osobní zkušenost? Rekonstruovat se bude komplet všechno kromě střechy. Nové podlahy, elektřina, topení, okna… no prostě všechno. Dá se to stihnout,,rychle,,? Jde mi o to, ze momentálně jsme na bytě, na který máme hypo a na rekonstrukci budeme mít další hypo, tudíž bysme museli nějakou dobu táhnout dvě hypotéky. Po nastěhování na domeček by se byt dal do nájmu. Děkuju za případné odpovědi ![]()
@Martina1993 počítej že dlouho pokud budete mít každou firmu zvlášt pochybuju že se vám podaří aby to navazovalo
edit. blbě jsem to přečetla, ale i tak bych to viděla tak na rok
Příspěvek upraven 04.12.19 v 16:59
@Martina1993 Ahoj, my rekonstruovali ve stejném rozsahu trochu menší domek svépomocí rok, takže se schopnou firmou by to mohlo být klidně jen na pár měsíců. Problém bývá v tom, že firmy jsou většinou dost vytížené, chvíli trvá než se na vás vůbec dostane a většinou mají rozděláno několik zakázek najednou. Znám případy, kdy se s rekonstrukcí začalo rychle, aby si firma zákazníka „zavázala“, ale pak už se nespěchalo a všechno trvalo fakt strašně dlouho, řemeslníci se museli nahánět atd. Takže i záleží, na koho natrefíte.
@aret1 píše:
@Martina1993 Ahoj, my rekonstruovali ve stejném rozsahu trochu menší domek svépomocí rok, takže se schopnou firmou by to mohlo být klidně jen na pár měsíců. Problém bývá v tom, že firmy jsou většinou dost vytížené, chvíli trvá než se na vás vůbec dostane a většinou mají rozděláno několik zakázek najednou. Znám případy, kdy se s rekonstrukcí začalo rychle, aby si firma zákazníka „zavázala“, ale pak už se nespěchalo a všechno trvalo fakt strašně dlouho, řemeslníci se museli nahánět atd. Takže i záleží, na koho natrefíte.
asi tak nám zmizeli na několik měsíců
neměli čas vše okolo bylo přednější
No z toho mám právě strach, že se řekne nějaký termín a bude se to potom pořád protahovat. Je běžné, že se sepisuje například smlouva o dílo nebo něco podobného? Že by tam byl daný termín a zároveň nějaké sankce při jeho nedodržení.
@Martina1993 píše:
No z toho mám právě strach, že se řekne nějaký termín a bude se to potom pořád protahovat. Je běžné, že se sepisuje například smlouva o dílo nebo něco podobného? Že by tam byl daný termín a zároveň nějaké sankce při jeho nedodržení.
Ano, určitě si sjednejte sankce za zpoždění stavby, např. 0,5% z celkové ceny za každý den prodlení.
@Martina1993 My jsme rekonstruovali svépomocně ve stejném rozsahu asi tak stejně velký dům 5 místností + koupelna, wc a chodba v podkroví dva pokojíky, wc a veliká vestavěná skříň cca 10×3m a malá půdička nad pokojíky. Trvalo nám to rok a půl. Firmu jsme měli jen na elektriku a to musím říct katastrofa, termíny jim nic neříkali, všechno jim trvalo a ještě si pak řekli nehoráznou sumu a na kuchyňskou linku ty byli v pohodě a termín dodržen.
Manžel je zedník a počítej stim že se dost finančně i časově prohnete, pokud trvate na kvalitě. Ona rekonstrukce opravdu trvá dlouho, zakázek je hafo. Pokud byste to chtěli mít rychle, zdi můžou být popraskané, materiál nekvalitní, podlahy špatné… Izolace špatná, tudíž by mohl začít i třeba plesnivet. Koukni na pořad Terezy Pergnerove… To je jedna hrůza za druhou. Těm lidem se ty baráky musí sypat nad hlavou. Vše musí vyschnout, promrznout, zmoknout. Samozřejmě záleží natom zda budete delat i z venčí. Rok na rekonstrukci počítej určitě… ![]()
@mackA159 Novou fasádu plánujeme až na později. Hypo máme schválenou na 2 miliony a fasada už by se do toho už nevlezla. Doufala jsem, že to pujde i rychleji, než za rok. Úplně ideálně půl roku..to jsem se asi trochu přepočítala ![]()
@Martina1993 To asi trošku jo
. Elektriku nám dělali 3 měsíce
, prý toho mají hodně.
V současné době nepočítej s krátkým termínem. Možná bude ve finále rychlejší, pokud si to budete postupně realizovat s jednotlivými řemeslníky, než čekat až se nějaké stavební firmě uvolní termín. Co se týká smlouvy, je běžné uzavírat smlouvu o dílo se stanovením ceny díla. Jen pozor na oblíbené vícepráce, ty je tam dobré specifikovat maximální částkou. Platby probíhají průběžně podle množství odvedené práce, většinová částka až po dokončení díla. Doporučuji vzorovou smlouvu nechat sestavit od právníka a pak ji používat pro jednotlivé řemeslníky. Pokud ti některý z řemeslníků nabídne, že nakoupí maateriál, tak rozhodně ověřujte cenu, protože si cenu často nadsazují, aby více vydělali.
@Katy488 Elektriku 3 měsíce? Co tam s tím dělali? My dle instrukcí elektrikáře svépomocí vše vysekali, natahali kabely a zadělali krabičky a rozvodnou skříň. Elektrikář pak jen přijel a vše zapojil. Pro nás práce cca na týden, on tu byl den. Takže fakt zírám, co všechno je možný
![]()
@ka2ka Taky jsem takových příběhu slyšela několik. Je to hrůza, jaký přístup ty firmy občas mají ![]()