Krátce zaměstnaná a těhotná

1342
1.9.10 20:21

Krátce zaměstnaná a těhotná

Holky poradte mi prosim - jsem zamestnana teprve dva mesice, predtim jsem byla s malou na rodicaku a misto mi nikde nedrzeli. A perla vseho je, ze jsem TEHOTNA a nevim vubec jak to bude…budu mit narok na materskou, pokud pracuji dva mesice, ted jsem 8tt…doktorka mi nabizi rizikove na neschopence, jelikoz prace je narocna…co v tomto pripade? Nebo risknout pracovat i v tehotenstvi do cca. osmeho mesice? Vim, ze je lhuta 270dni ucasti na nem. pojisteni a pote vznika narok na materskou, ale co kdyz z tech 270 dni pracuji jen 60 a pote jsem zbytek na nemocenske? Poradte prosim…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101748
1.9.10 20:35

To, že si na neschopence nevadí a započítává se do těch dní, pokud ti trvá pracovní poměr. Ale problém je, pokud si ve zkušební době, tak tě mohou vyhodit i na neschopence a od ukončení pracovního poměru už se to nepočítá, takže bys nárok neměla.
Ono ho tedy nebudeš možná mít ani když bys pracovala až do nástupu na mateřskou, protože pokud nemáš co započítat z minula, tak 270 dnů do nástupu na mateřskou stejně nestihneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
1.9.10 20:38

No pokud jsi jeste ve zkusebni lhute, tak ti mohou ukoncit smlouvu do jejiho konce bez udani duvodu, i kdyz jsi na neschopence.
Tech 270dnu je tusim pred nastupem na MD, ne pred porodem, tudiz mi prjde, ze to nevyjde, ale nevim presne kdy mas termin, muselo by to byt 270 od nastupu do prace do odchodu na MD, alespon 6tydnu pred TP.
Pokud vim, tak rodicak se nepocita, protoze za tebe nikdo neplatil nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17675
1.9.10 22:08

Pokud jsi ve zkušebce, tak jakmile odejdeš na rizikáč, dostaneš padáka. Máš možnost být buď férová-a zaměstnavatel to říct(a nechat se vyhodit tak jako tak) a nebo ten měsíc do konce zkušebky počkat, a pak oznámit a odejít na rizikáč. Nemocenská se ti započítává, a do porodu to těch 270dní udělá, takže budeš mít nárok na PPM. Záleží jen na tvém svědomí a riziku, které hrozí miminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
1.9.10 22:12

Jenze tech 270dnu je PRED nastupem na MD ne pred porodem.To znamena alespon 6 tydnu pred TP. Jediny zpusob je mit doktora, ktery by vypsal neajky uplne zcestny TP, podle ktereho by se vystavila ta zadost na materskou. V tvem pripade o nejake 4tydny pozdeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
1.9.10 22:14
Zuzaa píše:
Pokud jsi ve zkušebce, tak jakmile odejdeš na rizikáč, dostaneš padáka. Máš možnost být buď férová-a zaměstnavatel to říct(a nechat se vyhodit tak jako tak) a nebo ten měsíc do konce zkušebky počkat, a pak oznámit a odejít na rizikáč. Nemocenská se ti započítává, a do porodu to těch 270dní udělá, takže budeš mít nárok na PPM. Záleží jen na tvém svědomí a riziku, které hrozí miminku.

Nojo, ale nárok na mateřskou se nepočítá k porodu, ale k datu nástupu na mateřskou, což je nejpozději 6 týdnů před porodem, což nevyjde, pokud zakladatelka pracuje 2 měsíce a je v 8tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
1.9.10 22:17

Ono by stačilo kdyby jsi před tím prvním rodičákem byla zaměstnaná těch 270 dnů??? Já to měla úplně stejně dokonce jsem byla zaměstnaná jen měsíc když jsem odcházela na riziko na neschopenku. Nevyhodili mě ale udělat to můžou.
Takže pokud jsi byla před tím prvním rodičákem zaměstnaná tak ti i nadále trvá nárok na mateřskou, a taky ti hned první den v zaměstnání vznikl nárok na nemocenskou. Být tebou tak vydržím ještě ten měsíc v práci a pak teda jdu na tu neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
1.9.10 22:19
PETRUCHA píše:
Ono by stačilo kdyby jsi před tím prvním rodičákem byla zaměstnaná těch 270 dnů??? Já to měla úplně stejně dokonce jsem byla zaměstnaná jen měsíc když jsem odcházela na riziko na neschopenku. Nevyhodili mě ale udělat to můžou.
Takže pokud jsi byla před tím prvním rodičákem zaměstnaná tak ti i nadále trvá nárok na mateřskou, a taky ti hned první den v zaměstnání vznikl nárok na nemocenskou. Být tebou tak vydržím ještě ten měsíc v práci a pak teda jdu na tu neschopenku.

Tohle není pravda, to platí, jen pokud pracovní poměr trvá po celou (nebo alespoň většinu) dobu rodičáku, ale zakladatelka píše, že pracovní poměr během rodičáku neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
1.9.10 22:21

Jěště jedna rada, ověř si co jsem ti psala na sociálce. Já normálně zvedla telefon a popsala jsem situaci. Paní mi poradila co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
1.9.10 22:24
j.a.n.i1 píše:
PETRUCHA píše:
Tohle není pravda, to platí, jen pokud pracovní poměr trvá po celou (nebo alespoň většinu) dobu rodičáku, ale zakladatelka píše, že pracovní poměr během rodičáku neměla.

Pokud se nic nezměnilo, tak to pravda je…já to tak měla.
Byla jsem zaměstnaná před prvním těhotenstvím, krátce před zjištěním těhu jsem dala výpověď. Nastoupila jsem pak v ochranné lhůtě na nemocenskou. Pak na mateřskou a následně na dvouletý rodičák. Po skončení rodičáku jsem nastoupila do nové práce a za měsíc zjistila že jsem těhu. Nastoupila jsem na neschopenku, následně mateřská a teď si budu v listopadu nastupovat na rodičák, opět asi dvouletý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
1.9.10 22:34

Ona byla velká změna k 1.1.2009, před tímhle datem se například jako účast na nemocenském pojištění počítala třeba škola, evidence na UP a další náhradní doby… takže se ti něco z toho počítalo do těch 270 dní, tím pádem to vyjde.
Ale od 1.1.2009 se už nic z toho nepočítá, jen trvající pracovní poměr nebo OSVČ platící nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
1.9.10 22:36

No jo jenže já byla na tý neschopence od 3.10.2009 a na mateřský jsem od dubna 2010…tak to mi nějak neštymuje. Já bych si zavolala na sociálku a normálně se zeptala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
1.9.10 22:41

No, ale ten druhý PP ti neukončili, ne? Nebo jo?
Zavolat na sociálku se dá, ale co tam občas podají za informace je druhá věc… i když ta centrální infolinka pro nemocenské pojištění je celkem použitelná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
1.9.10 22:45

Neukončili…to je právě to co jsem zakladatelce psala, aby šla na tu neschopenku až po té zkušební době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
1.9.10 22:46

No je fakt že jsem asi měla docela štěstí na ochotnou a informovanou paní na sociálce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí